Staromódna mama
Zdravím Vás.
Možno sa tu nestretnem s pochopením, to ani nežiadam.
Je to portál (mladých ) mamičiek väčšinou.
Ja som už skôr starší ročník a mám zakorenené ešte staršie zvyky.
Učila som to aj moje deti.
A je úplne pochopiteľné, že sa držia svojich zásad aj presvedčení.
Rešpektujem to.
Ale jedna vec s čím ok nie som je,že dcéra išla po týždni na festival od smrti svokry.
Mne to príde dosť neúctvivé,trochu sa "patrí "dodržať smútok.
Chodia partia každý rok a čudovala sa prečo by nemala ísť.
Nie neodhovárala som ju len som vyjadrila svoj názor.
Viem, že dnes sa tieto "zvyky nenosia "rovnako ako čierne veci dnes už nenosí nik.
Povie každý moderný človek, že smútok má v srdci.
Ok. Ale mne by to svedomie nedalo. Tak nás to naučili.
Nie kvôli ľuďom, ake kvôli sebe.
Aký názor máte vy?
@alica110 sebecke je hlavne mat predstavu, ze tak ako vnimas svet ty musia aj vsetci ostatni…manzelovi vobec nemusi vadit, ze mu za zadkom zena nestoji 24/7 lebo mu zomrela mama..nepozname ani vztah jeho s matkou, ani jej vztah s jeho matkou a ani ich vztah navzajom..chalanovi mohlo a aj nemuselo vadit, ze isla s kamosmi..mozno nechcela a sam ju nahovoril aby isla, kludne mohol chciet byt sam..nie kazda zena je vtierka a aj ked jej chlap povie nech niekam ide a ze chce byt sam tak nasilu ostane jak pijavica..namiesto toho je pre vas lahsie tu kydat na cloveka, o ktorom to tu je, podane este jej vlastnou matkou cize uplne dalsou osobou, ktora to nema co riesit. Mame len verziu od niekoho, kto je mimo ich vztahu a ich sukromnych debat aj na temu zomrelej matky..a na to netreba zabudat, mame verziu od niekoho kto je len pozorovatel
@alica110 sebecke je hlavne mat predstavu, ze tak ako vnimas svet ty musia aj vsetci ostatni…manzelovi vobec nemusi vadit, ze mu za zadkom zena nestoji 24/7 lebo mu zomrela mama..nepozname ani vztah jeho s matkou, ani jej vztah s jeho matkou a ani ich vztah navzajom..chalanovi mohlo a aj nemuselo vadit, ze isla s kamosmi..mozno nechcela a sam ju nahovoril aby isla, kludne mohol chciet byt sam..nie kazda zena je vtierka a aj ked jej chlap povie nech niekam ide a ze chce byt sam tak nasilu ostane jak pijavica..namiesto toho je pre vas lahsie tu kydat na cloveka, o ktorom to tu je, podane este jej vlastnou matkou cize uplne dalsou osobou, ktora to nema co riesit. Mame len verziu od niekoho, kto je mimo ich vztahu a ich sukromnych debat aj na temu zomrelej matky..a na to netreba zabudat, mame verziu od niekoho kto je len pozorovatel
@ravehami Nie nestarám sa .Vyjadriť názor nievje staranie .Napiejla som im na cestu,vypravila festival si užili. A život jede dál...
@ravehami Nie nestarám sa .Vyjadriť názor nievje staranie .Napiejla som im na cestu,vypravila festival si užili. A život jede dál...
@anonym_autor vobec sa nestaras, iba ju tu prepieras na MK..dufam, ze sa jej s tym pochvalis..pises o ucte k mrtvej, co tak uctu k zivej?
@ravehami vystizny komentar, ved nesla na festival v den pohrebu, tu sa ide robit drama, ze po tyzdni isla a co teraz, este jej tu nariadia nosit minimalne rok ciernu, cudzieho cloveka ohovarat ach jaj
@anonym_autor od vcera nad tým rozmýšľam a teda asi sme tu staromódne iba my dve , ale ja by som na mieste tvojej dcéry určite týždeň po smrti svokry na festival nešla....z ucty k svojmu manželovi.
Teraz je doba, že si treba užiť každu chvíľu, každý moment, smútok sa nosí v srdci a nie na oblečení a bla bla bla, ale teda aj tak by som nesla. Mne ked zomrela mama, nikoho som svojim smutkom neobťažovala, nečakala som, že bude niekto truchlit so mnou, ale teda keby manzel povedal, že ide na festival, zamrzelo by ma to. Týždeň je veľmi skoro, ak je manžel zronený, má byť žena pri ňom. O mesiac, dva to bude zase iné, čas je silný lekár. Takisto festival nie je víno s kamoškami, kde ísť pokecas možno aj o tom smútku a ideš domov, aspoň ja tam ten rozdiel vnímam.
A teraz všetky , čo tu hlásia užívať si život , smelo do mňa 🙂
@anonym_autor nie si vôbec staromodna. Len si normálna, uctiva, a dobre vychovana. Máš svätú pravdu. Len dnešná doba je skazena a zla. Bud na seba hrdá, a nepočúvaj tu prítomné nevychovane osoby. 🫶
Poviem ti takto nám keď zomrel člen rodiny milovany tak sme sa asi týždeň utapali doma v depkach..bolo to strašné úplne nám z toho preplo..po tom týždni sme sa zhodli že nemôžeme takto fungovať tak sme išli z domu preč zabaviť sa prísť na iné myšlienky...a to nám pomohlo, áno sme aj po rokoch smutni keď si spomenieme a to si spominame veľmi často
Už sa mi to tu nechce čítať ,tak mi prosim odpovedzte,jej muz mal s tým problém,že šla?
@anonym_autor zivot ide dalej, svokre to zivot nevrati a uprimne, kopa ludi akoze mesiac chodi v ciernom a akoze dodrziava nejaky smutok, pritom to nemusi byt vobec uprimne, ale len naoko.
@ravehami Prestaň manipulovať a posúvať svoje konšpirácie.
@alica110 absolutne ma neprekvapuje, ze to za tym vidis..ale tvarit sa ze sa do niekoho nestara ale potom to riesit poza chrbat na MK je riadne 💩 si do huby..ale drzte spolu dievcata a tvarte sa ako iba dve vyvolene ste super a my vsetci sme skazeni :D
@alica110 uz si ma oznacila za manipulatora a aj agresivnu..co bude dalej? V predoslych komentaroch si o ludoch hovorila, ze su bez citu, bez empatie a ze su sebecki..oznacovat druhych privlastkami ti ide, ked teba niekto nejak oznaci, uz sa ti zdviha tlak a nafucis sa. Dvojity meter je tusim tvoj naj kamos 🙂 este kludne hod vylev, ale neslubujem precitanie a uz vobec nie reakciu
@anonym_autor podľa mna keď je niekto slušný a úctivy to nieje staromodne.. ja by som nešla vôbec na niečo podobné aspoň rok. (Nechodím tak ci tak)
A minimálne by som aspoň mesiac chodila v tmavom oblečení. Co už, tie zvyky, slušnosť a úcta sa bohužiaľ už vytráca v dnešnej dobe
@anonym_autor ani ja si neviem predstaviť, že by som týždeň po smrti svokry šla na festival kým môj muž by bol doma. Bola by som s ním. Neviem aké vzťahy ti tvoji mladi majú, možno jej povedal, nech ide ak chce a dúfal, že sa vykašle na blby festival a ostane s ním. A možno chcel byt radšej sám ako s ňou. Ja som so svokrou mala skôr chladný vzťah, ale jej smrť ma vzala, lebo som chápala, že muž veľmi trpí. Asi som tiež stara škola. Nevidím zmysel v tom čo sa kedysi robilo, že rok nosit čierne, nech to všetci vidía. Ale akcie typu ruka hore týždeň po smrti sú už iný level.
Tieto zvyky boli kvoly ľuďom aby nas susedia neohovarali. Smútok je každého osobná vec a prežíva si ho v sebe a podľa svojho nastavenia. Je fajn že už stále viac ľudí kašle na to čo mu diktuje okolie. Kto chce a cíti to tak dá si cierne oblečenie kto sa necíti na spoločnosť nejde tam. Ísť medzi ľudí na festival koncert byť s priateľmi je naj spôsob ako spracovať smútok určite lepšie ako sediet doma a chytať depresiu. Určite na tom nič neúctivé nevidim.
Podstatné pre mňa by v tejto situácii bolo ako to prežíva a cíti môj manžel, prišiel o mamu. Ak by chcel a potreboval aby som bola pri ňom tak by som to určite uprednostnila pred čímkoľvek. To by bola priorita v tejto situácii č.1., no čo sa týka tvojho príspevku, ty do ich/jeho vnútorného prežívania a vzťahu nevidíš, preto nie je na mieste akokoľvek posudzovať ich postoje podľa vonkajších znakov, tobôž ako mama. Vonkajšie prejavy smútku, ako čierne šaty a "dodržiavanie smútku" nehovoria absolútne nič o tom ako to človek reálne cíti a prežíva. Nie je to o úcte, ako uvádzaš, sú to archaické zvyky našej krajiny. Mne pred 2 mesiacmi zomrela mama. Človek, tak múdry, dobrý a nadovšetko milujúci, ktorého odchodom som prišla o kus môjho sveta, človek, ktorý mi dal toľko dobra koľko mi nik iný nedá. Nosila som čierne šaty do pohrebu a len pár dní po ňom, lebo som to aktuálne tak cítila a chcela. Na pohrebe som pri tele mamy rozosmievala otca spomienkami na ňu, aby sa priamo tam psychicky nezložil. Čo to o mne navonok hovorí? Hovorí to o mojich preplakaných nociach, o ťažkých psychických stavoch, ktoré od jej smrti mám, o všetkých tých bolestiach, ktoré musím vo vnútri denne spracúvať? Navonok som tá silná a v pohode, tá usmiata a fungujúca, lebo to ľudia okolo mňa potrebujú. Každý prežíva smútok inak, nikomu do srdca nevidíme a je to v poriadku. Buď tu pre svojho zaťa a nechaj ich prežívať veci po svojom. To je najviac čo im môžeš dať. Naši mŕtvi nechcú aby sme pre nich ronili slzy a utápali sa v smútku. Chcú aby sme pre nich žili. Lebo láska smrťou nekončí ❤️
Smútok nie je v srdci ani v sebe, ak tak skoro po smrti blízkeho sa ide zabávať. Ak je to hudobný festival, potom si tam bude nielen pospevovať, ale si aj zatančí. Proste bude sa zabávať. A je to úbohé, čo značí, že zosnulú mala počas jej života na háku a tiež, že je necitlivá aj voči blízkym pozostalým. Je to bezcitná osoba, od ktorej je ťažko v budúcnosti niečo dobré očakávať. Jednoducho má každého na háku a môžu si všetci podľa nej trhnúť nohou. Život si chce plne užiť a na mienke iných jej nezáleží. Kašle na to, že svojím správaním raní aj ostatných blízkych, ktorí zosnulú majú radi a spomienky na ňu majú ešte čerstvé.Podobnú osobu máme aj vo vzdialenej rodine a čím sú jej rodičia starší, tým necitlivejšie a drzejšie sa k ním správa.
Smútok nie je v srdci ani v sebe, ak tak skoro po smrti blízkeho sa ide zabávať. Ak je to hudobný festival, potom si tam bude nielen pospevovať, ale si aj zatančí. Proste bude sa zabávať. A je to úbohé, čo značí, že zosnulú mala počas jej života na háku a tiež, že je necitlivá aj voči blízkym pozostalým. Je to bezcitná osoba, od ktorej je ťažko v budúcnosti niečo dobré očakávať. Jednoducho má každého na háku a môžu si všetci podľa nej trhnúť nohou. Život si chce plne užiť a na mienke iných jej nezáleží. Kašle na to, že svojím správaním raní aj ostatných blízkych, ktorí zosnulú majú radi a spomienky na ňu majú ešte čerstvé.Podobnú osobu máme aj vo vzdialenej rodine a čím sú jej rodičia starší, tým necitlivejšie a drzejšie sa k ním správa.
@evkatk a nech sa zabaví a zatancuje si. To ma teraz tri roky sedieť zavretá doma a plakať? Aby všetky susedy boli spokojné a neohovarali? Aby druhým neublížila? To je super potom tu máme tie vztahy v štýle on je síce na mňa hnusny ale co keď odídem a všetci naokolo to nepochopia? Kde sa toto asi berie?
Nie je to od nej pekné, nie kvôli nebohej svokre,ale kvôli mužovi. Pokiaľ mal s mamou dobrý vzťah neurobila by som mu to. A môžete mi tu písať " bola to len svokra, nemala s ňou asi dobrý vzťah atď...,"
V tomto prípade by som pozerala na svojho muža!
PS: nie som ani stará, ani staromódna, práve naopak, ale nie som ani sebestredna!
Ešte dodám jednu vec na reakcie, "smútok sa nosí v srdci": mne keď ešte zomrel ocino som nemala chuť na žiadne dovolenky, výlety a zábavu dosť dlho. Čiernu som nosila minimálne rok a pol, pretože som to tak cítila.
@kaja0210 ja by som partnerovi v podobnej situácii povedala aby išiel. Že ten smútok budeme prezivat ešte dlho že tie dva tri dni to zvládnem aj tak by som bola radšej chvíľku sama a keby som vedela že takto chodí každý rok bude s partiou a trochu sa odreaguje aj by som ho poslala nech sa ide zabaviť a vypadnúť. Prišlo by mi sebecké aby sedel zavretý so mnou doma keď ma možnosť ísť. Mŕtvemu to už vadiť nebude a moja rodina by to v pohode pochopila. Nech kasle na okolie a ľudí je to náš život.
Áno nič iné som nečakala. Len to isté čo povedala dcéra.
Som staromódna darno.
@anonym_autor mám to rovnako. Život ide ďalej. Mala som 1/2roka kúpené lístky na koncert, keď zomrel strýko. Mama ma upozorňovala, že na ten koncert sa nepatrí ísť, že sa to nepatrí... Stále som počúvala, že by som nemala ísť v náznakoch. Lístky boli drahé a bola to moja obľúbená skupina. Na druhý deň po pohrebe odcestoval syn zosnulého strýka na dovolenku a mamu nechal doma samu. Potom som sa mamy spýtala či si stále myslí, že sa nepatrí íst na ten koncert. Ja som so strýkom už neudrziavala žiadny vzťah. Nehovorím, že mi to nebolo ľúto, ale žijem si svoj život a dávno už nerobím niečo, lebo sa to patrí a čo povedia ľudia... Život ide ďalej. Nemala som dôvod nechať prepadnúť lístky na koncert.
@anonym_autor mám to rovnako. Život ide ďalej. Mala som 1/2roka kúpené lístky na koncert, keď zomrel strýko. Mama ma upozorňovala, že na ten koncert sa nepatrí ísť, že sa to nepatrí... Stále som počúvala, že by som nemala ísť v náznakoch. Lístky boli drahé a bola to moja obľúbená skupina. Na druhý deň po pohrebe odcestoval syn zosnulého strýka na dovolenku a mamu nechal doma samu. Potom som sa mamy spýtala či si stále myslí, že sa nepatrí íst na ten koncert. Ja som so strýkom už neudrziavala žiadny vzťah. Nehovorím, že mi to nebolo ľúto, ale žijem si svoj život a dávno už nerobím niečo, lebo sa to patrí a čo povedia ľudia... Život ide ďalej. Nemala som dôvod nechať prepadnúť lístky na koncert.
@anonym_a1c912 👍
@anonym_autor nie staromodna, len si tak naucena bez toho, aby si nad tym premyslala.
Ja som na pohrrb svojho otca nechcela ziadnu tu umelu opachu, ktora sa "dava" na hrob. Mama bola pohorsena a stale mi to hovori..ale naco je mrtvemu umely veniec na hrobe s nejakou stuhou. Jemu to nepomoze a zivym netreba nic vysvetlovat
@stanislavicenka mala si kúpiť zo živých kvetov.
@anonym_autor Tak svokra jej nemusela byt vobec blizka. Duplom ked to bola jej svokra 🙂
Ale nie, nechaj ju smutit ako jej treba, nie je na to ziadny kluc.
Predpisany smutok sa uz dlho nenosi, kazdy si smuti po svojom - a je to tak dobre.
Ked ty potrebujes smutit v kostole a modlit sa kazdy den, je to ok.
Ak niekto iny potrebuje vypadnut z domu, byt obklopeny kamosmi, tiez je to dobre.
Ucta svokre sa mala vyjadrovat pokial zila. Po smrti uz jej to je jedno, cierne saty a samota nie su o nic viac uctivejsie ako ine saty a spolocnost.
@veselo_neveselo tak ja som to pochopila až teraz zomrela mladej svokra a manželova mama.. lebo z úvodného príspevku som pochopila, že zomrela autorkina svokra a mladej babka.. bolo mi cudné, prečo on ostal doma, kôli smrti babky.. teraz som to pochopila, že to je jeho mama, čo je pochopiteľné, že zostal doma... Svokra jej zrejme nebola blízka...
Mne zomrela mama nedávno,potrebovala som si to odsmútiť sama , najradšej som bola, keď boli manžel aj deti vonku , ja som bola sama doma so svojimi myšlienkami a spomienkami. Možno ju on naozaj nepotreboval/ nechcel doma. Ak to myslel úprimne ,že ju poslal na festival, problém v tom nevidím.
@anonym_autor fuha, ak mala listok ubytovamie alebo tak tak chapem. Ale je to take, nie ze nevhodne ale take take. Ale tak ak nemusela robit “podporu” niekomu, tak ok asi
Ahoj, môj ocko odišiel v máji. 🤍 Dosť som nosila čiernu farbu aj predtým, ale potom mi jednoducho prišlo tak, že teraz chcem byť v čiernom. Neviem dokedy, ale teraz to tak cítim. My sme boli začiatkom júla na dovolenke pri mori s manželom. Po tom celom ťažkom období. Jasné, že si mi bolo smutno... Hlavne keď sme sa ubytovali, lebo stále keď sme niekde boli, volala som mu každý deň aký je plán, kam ideme a jak sa majú doma. Aj celkovo to cestovanie mám s ním veľmi spojdné, lebo sme ako rodina precestovali polku európy autom. 🤍
Nikto jej nekáže 3 roky sedieť doma. Nie je to o susedách a ohováraní, ale o charaktere človeka na úrovni. Empatia k manželovi a k iným patrí spoločenským prejavom úcty k tomu druhému, v tom prípade k manželovi. Prečo píšeš, že je k nej hnusný? To by sním asi nežila. Žiadna žena, ktorá má svoju hrdosť by sa neznížila k tomu, aby žila a zostala s mužom, ktorý je k nej hnusný. Toho sú schopné iba primitívne prostitútky, ktorým ide iba o to, aby mali chlapa do postele. V tomto prípade ide i prejav ohľaduplnosti voči mužovi, ktorý prišiel o najbližšiu osobu. Zahľadenosť do seba, svojich potrieb aj zábavy a snaha užívať si všetko za každú cenu je prejavom veľmi primitívnej osoby, ktorej chýba úroveň.
@anonym_autor No moja švagrina čo je dennodenne v kostole išla na dovolenku a svokru nechali doma, spadla rozbila si hlavu išla na planovanu amputaciu nohy a za par dní zomrela a mysliš že smútili? mam pocit že boli radi že sa o nu starat nemusia...ja som bola z celej situacie znechutena.

@kofa77 Tak ja by som nešla. Mne by to svedomie sno srdce nedalo. Ale samozrejme nech sa bavia.Ja som ju nezdržiavala
@anonym_autor mne umrel svokor 3 dni pred silvestrom a boli sme pozvany na silvestra na navstevu k priateľom. moj muž chcel ist aby sa rozptylil a nerozmyslal doma medzi 4 stenami. kazdy si preživa smutok inak. jeden tak druhy onak, nie sme rovnaky, nemozno cakat ze budeme taky ako druhy cakaju ze sa budeme chovat, či preživať traumy.