icon

Starostlivosť o deti, keď obaja rodičia chodia do práce

gretyka
4. nov 2014

Ahojte,
neviem,, ci som temu dala do dobrej sekcie, tak snad nevadi, ak je tu. Mam 2 male deti a blizi sa moj nastup do prace. S manzelom sme sa rozpravali o tom, ze ako to bude, ked zacnem chodit do prace a deti nahodou ochoreju. On ma velmi dobru pracu, na ktoru cakal roky, ja sa tomu tesim a prajem mu to. Vyjadril sa, ze ked budu deti chore, tak by bol radsej, ak by som zostala s nimi vzdy doma ja (prip. babky), proste aby on nemusel ostavat,aby jeho absencie neboli trnom v oku vo firme. Ze radsej by "obetoval" moju prace, cize ak ma prist niekto o pracu kvoli OCR-kam, tak nech som to radsej ja ako on. Ja som najprv suhlasila,ale potom som nad tym premyslala, ze ved ani ja nechcem prist o svoju pracu. Viete, on sa mozno trochu spolieha na to, ze ja pracujem v statnej sfere a tam mi to budu viac tolerovat ako u sukromnika. Ale uz ani u nas to nie je take ako kedysi, vela ludi aj u nas prislo o pracu, ked Fico vymyslel, ze treba zostihlit statnu spravu, tak velmi vela ludi prepustili a ktovie co bude este v buducnosti. Cize ani u nas ta robota nie je az taka ista. A teda ak by zase doslo v buducnosti k prepustaniu, tak nechcela by som sa kvoli castym OCR-kam, dovolenkam dostat na ciernu listinu nepohodlnych ludi. Ak by som o pracu prisla, velmi tazko by som si nasla nieco nove, mam sice vysoku ekonomicku, ale co to je v dnesnej dobe. Babky chodia takisto do roboty, takze ani na ne sa nemozme az tak spoliehat. Ako je to u vas, resp. co si o tom myslite? Myslim, ze aj on by mal prevziat zodpovednost za deti, ked treba, ved su aj jeho alebo zle si myslim? dakujem za rady

mima4
5. nov 2014

@0silvia0 ale tym padom museli ste mat v organizacii prezamestnanost, cize ked si vypadla, nic extra sa nestalo. Ale v mnohych instituciach/firmach ked niekto vypadne, tak jeho zastupujuci robi aj 12 hodin denne...a ja sama som teraz zastupovala kolegynu na PNke, a chodila som domov o deviatej vecer z prace, lebo PRACA MUSELA BYT SPRAVENA. A kebyze mam pravidelne takto ju zastupovat, tak urcite sa voci tomu ohradim.
cize na OCR a PN sa da "kempovat" pravidelne len tam, kde sa bud nic nerobi alebo je tam prezamestnanost a clovek sa nebude nudit 5 hodin z 8 hodinovej smeny, ale iba 2, ked niekoho bude zastupovat.

0silvia0
5. nov 2014

@mima4 súdiš podľa seba, nie každá práca je nutne zastupovateľná. Moja náplň práce je taká, že ma netreba zastupovať, práca ma jednoducho počká. Čiže po očr-ke som si nakopenú prácu musela dorobiť, čiže som si musela viac máknuť. Nemám termínovanú prácu, len ju treba jednoducho urobiť, určite by som si ju dobrovoľne nenechala kopiť a kopiť, aby to na mňa spadlo. Momentálne vykonávam takú prácu, ktorú nikto okrem mňa nevykonáva a nie je do nej zaučený, takže aj tak by ma nikto nemohol zastúpiť 😉
Takže nemusíš hneď písať o kempovaní a prezamestnanosti a o nudení sa. Ja sa rozhodne nenudím.

natalym
5. nov 2014

@bocianka123 Veď ja viem. Som za toto vďačná svokre, dnes by to už nezvládla. Zomrela jej dcéra, moja švagriná, odvtedy je iná, nevládze, atď.
Moja mama by sa tiež nevedela starať celodenne, mala ma staršia, ale zase neskutočn mi pomáhala s kočíkovaním. Vlastne sa nemám na čo sťažovať.

0silvia0
5. nov 2014

@timea7 tá opatrovateľka je možno dobrý nápad, ale často nerealizovateľný a záleží pri akej chorobe dieťaťa by mala byť opatrovateľka prítomná. Deti sú väčšinou pri chorobe mrzuté a neviem si predstaviť, ak by som bola dieťa, že by sa v období (chorobe), keď potrebujem najväčšie porozumenie a najväčšiu starostlivosť, mal o mňa starať niekto cudzí... matka si svoje dieťa najlepšie opatrí, poprípade ak je dobrý vzťah, tak aj babka, či dedko. Moje deti boli na mňa dosť naviazané a ja osobne by som asi nedokázala počas choroby dieťa zveriť cudzej osobe. Ale ak sa v niektorých prípadoch nedá inak...

mima4
5. nov 2014

@0silvia0 no aspon co sa tyka mna a ludi v mojom okoli, tak vsetci musime makat v praci, ziadne, ze "trochu sa to nakopi"... keby sa mi to po tyzdni nakopilo, tak vikend travim v praci... plus veceri doma...
Takze ide aj o ten charakter prace.

0silvia0
5. nov 2014

@mima4 veď samozrejme, nemá každý rovnaký charakter práce... ja v podstate kŕmim počítač istými špecifickými údajmi, každá v práci máme na starosti iný typ údajov a iný systém nahadzovania údajov. Nemôžem za to, že mám iný charakter práce ako tvoje okolie 🙂 😎
Dnes mám deti odrastené a na očr som nebola už roky... sem-tam potrebujem ísť s deťmi k lekárovi. Očr-ky sú pre ľudí, P-čka sú pre ľudí, samozrejme som ich čerpala, keď sa nedalo inak, kam som mala dať choré deti? Cítila som sa trápne, ale stretla som sa v práci v tomto období s pochopením. Dnes ich už nečerpám, nie je treba, len som ich vo zvýšenej miere čerpala v kritickom období, keď deti chodili do škôlky a budovali si svoju imunitu, toto je údel väčšiny škôlkárov. Som rada, že som sa v práci stretla s ústretovým vedením a pochopením a nie s tvrdým postojom. Myslím, že každá šéfka, ktorá je sama matkou vie, že toto obdobie očr-iek je prechodné...

timea7
5. nov 2014

@0silvia0 možno som sa nevyjadrila správne, nemyslela som opatrovateľku z nejakej agentúry, pri každej chorobe dieťaťa inú, ale deťom známu a blízku osobu, ktorú majú deti radi a ktorá má rada ich. Moja teta tak chodí k vnúčatám svojej známej. Deti ju poznajú od narodenia, všetky tri, navštevujú sa, chodia spolu na výlety. Aj neďaleko nás žije jedna vdova, ktorá chodí strážiť deti v paneláku, v ktorom býva. Či už sú choré, alebo rodičia nikam idú. Je na dôchodku, vlastné deti a vnúčatá má v zahraničí, deti miluje, aj oni ju, spokojnosť je obojstranná. Choré dieťa potrebuje matku, otca najviac jeden, dva dni, keď choroba vypukne, čo sa dá riešiť v práci dovolenkou, to sú väčšinou ochotní tolerovať, potom už dieťa zvláda situáciu aj s iným človekom, ako je rodič.

0silvia0
5. nov 2014

@timea7 ok, tak to je iné, pochopila som to tak, že opatrovateľkou myslíš cudziu osobu 😎

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tana2278
5. nov 2014
fidorka7
5. nov 2014

@mima4 ale prosím ťa, nebuď smiešna, na ministerstve tak ako všade inde majú 37,5 hodinový pracovný čas a určite iný plat, ako niekde na malom úrade v malom meste, tam baby s 20 ročnou praxou a VŠ naozaj reálne berú v čistom 400 eur.
A aj keď majú veľa práce, OČR SA TOLERUJÚ, ty spájaš hrušky s jablkami, to že má niekto veľa práce neznamená, že mu nebudú tolerovať očr. To že ho tá práca potom počká a musí ju dorobiť, to Ti už verím a nehádam sa o tom.

fidorka7
5. nov 2014

@mima4 ale prosím ťa, nebuď smiešna, na ministerstve tak ako všade inde majú 37,5 hodinový pracovný čas a určite iný plat, ako niekde na malom úrade v malom meste, tam baby s 20 ročnou praxou a VŠ naozaj reálne berú v čistom 400 eur.
A aj keď majú veľa práce, OČR SA TOLERUJÚ, ty spájaš hrušky s jablkami, to že má niekto veľa práce neznamená, že mu nebudú tolerovať očr. To že ho tá práca potom počká a musí ju dorobiť, to Ti už verím a nehádam sa o tom.
@eeffka nuž na bábky môžeš ísť do bábkového divadla, na opatrovanie potrebuješ babky.

eeffka
5. nov 2014

@fidorka7 som rada ze ta v zivote trapia iba moje preklepy z mobilu 😎

fidorka7
5. nov 2014

@gretyka no zavolala si ju na koberček a čo? ... NIČ, neurobí jej nič, no tak jej povedala svoj názor a to je asi tak všetko. Otvorene jej nemôže povedať, nechoď na očr, nebudem ti to tolerovať, lebo na to nemá právo. Ak sa ešte niekde niekto domôže v tomto nejakých práv, tak je to v štátnej správe. To považujem za jedno z posledných aktív, ktoré už z práce na úradoch zostali.

fidorka7
5. nov 2014

@eeffka 🙂 🙂 🙂

almea
5. nov 2014

@katrin21 hmm, ked tolko odsudzujes tenerife, co by si povedala na to, ze moje 2 rocne dieta malo crp 138, horucku nameranu lekarskym teplomerom 40,2 tak nas dali na Kramare na vnutrozilove atb. A vies co? Zobrali mi postel rano o 7, moje dieta v tej zeleznej odmietalo lezat, tak cely den lietal po izbe, nespal ani minutu cez den, lebo bol zvyknuty zaspavat na mne pri kojeni, ale mohli sme si lahnut tak akurat na zem - co mi zakazali sestry, ked mi mama doniesla karimatku. Okrem toho tam celu noc plakali ine deti a takto v "klude a pohode" sme prezili 3 matky s 3 detmi v izbe 3,5x2,5 m tazku bakterialnu chorobu mojho syna. Myslim, ze v skolke by mu bolo lepsie ako tam. Aspon by sa poobede na 2 hod. vyspal. Ked som volala po 3 dnoch vycerpania, ako mam udrzat na rukach maleho sediac na skladacej stolicke, ked bol napojeny na infuzku, a ziadala aby som mohla mat aspon na poobedny spanok maleho skladaciu postel, ze ma stale horucku a bezo mna lezat nebude, nepovolila to. Ze ked vladze behat po izbe, tak je na tom dobre a asi spat nepotrebuje... On, co mi ked nebol chory spal poobede kludne aj 3 hod. Tolko k odpocinku naordinovanemu nasou najvacsou detskou nemocnicou. A nevraviac o tom, ze mi na izbu dali dieta s kiahnami - osypane, ale zevraj uz suche, tak som trpla co este prenesie na moje oslabene dieta. Takze nejaky kaslik a soplik v skolke je asi nic oproti miesaniu chorych deti navzajom v nemocnici.

alobalka
5. nov 2014

@gretyka každý má právo na svoju kariéru, aj keď od nás žien sa prirodzene očakáva viac času stravného s chorými deťmi. Tak nech manžel chodieva s nimi na preventivky, ty pár dní v roku zostaneš na očr alebo dovolenke, občas prídu babky, hoci si musia vziať tiež nejaké voľno v práci. A deťom by som posilňovala imunitu, nech je tá chorobnosť čo najmenšia...
U lekárov sa niekedy vyplatí zaplatiť si prednostné vyšetrenie.
Super ak by sa dalo dohodnúť so zamestnávateľom na homeoffice, ak je to možné, aby videl aj ochotu z vašej strany. Držím palce!

0silvia0
6. nov 2014

@almea snáď si chcela napísať: Myslím, že doma by mu bolo lepšie ako tam. S ťažkou bakteriálnou chorobou (ako píšeš) by dieťa skutočne nemalo čo hľadať v škôlke 😉

mima4
6. nov 2014

@fidorka7 OK, nebudem ta presviedcat 😉
Poznam viacero ludi, co isli s touto iliziou do statnej spravy (hovorim o BA) a po par tyzdnoch/mesiacoch radsej odisli..lebo si mysleli, ze si budu šune vyvalovať 😉

fidorka7
6. nov 2014

@mima4 nemám ilúzie, robím tam 23 rokov, takže nebudeš ma musieť presviedčať. Hodnotíš to len z toho, čo Ti "jedna baba povedala", teda ilúzie máš vlastne Ty.
A šunky si teda rozhodne nevyvaľujeme, ani som to netvrdila, len hovorím, že nemáme problém s OČR a PN (len si to potom dorobíš lebo ťa väčšina práce počká)

siska53
6. nov 2014

@mima4 mam kamosku.co robi v statnej sprave (teraz zopar mesiacov na 2.MD). A teda maju primerane mnozstvo roboty,ale koncievala o 15tej. Co je uplne perfektne.
A je pravda,ze kedysi bolo vacsie lazo-plazo,mama do 2011 tiez robila,no posledne roky mali o dost viac robott ako predtym,aj ked stale omnoho menej v porovnani s predoslou pracou v bankovnictve.
Takze nie je to sunkyvalanie,ale stale to maju volnejsie,ako v sukromnych firmach.

sisaka
6. nov 2014

@tenerifka to tu nevysvetlis, na SLovensku su zeny s detmi doma akonahle kychnu, ci zakaslu a ostanu minimalne 2 tyzdne, tak to sa potom necudujem, ze zamestnavatel nie je nadseny a OCR je problem
Ja zijem tiez v zahranici, ked ma dieta nieco infekcne je doma, napr. hnacka 48 hod, choroba s ATB, kym neklesne teplota a nezacnu fungovat ATB, jeden- dva dni .... bezne tu chodia deti s ATB do skolky ucitelky nemaju problem dat ich aj v skolke. Deti su tu ovela zdravsie, nevsimla som si, ze by deti byvali doma cele tyzdne. Moj syn bol tiez par krat s ATB v skolke. Naposledy bol chory v 3 rokoch zapal stredneho ucha, teraz ma 6 a to do skolky chodili deti kaslajuce, soplave, nikdy nic nedovliekol, nanajvys pokaslal, posmrkal aj on a bolo .... dcera bola s ATB v skole to mala 6, teraz ma 16 a uz 10 rokov ziadne ATB nepotrebovala ....
My tu OCR sice nemame, ale mozeme si zobrat neplatene volno, 1-2 dni nie je problem, pripadne sa da zavolat, ze sme chore my a potom je to zaplatene 100% z platu, v praci mam kopec kolegyn s malymi detmi ziadna nebyva doma cele tyzdne s detmi, zvacsa jeden- dva dni, par krat do roka. Este som tu nezazila, aby niekto bol 2 tyzdne doma s dietatom, 2 tyzdne v robote, 2 tyzdne doma ....
Ale co uz, uz nas tu vsetkych caka transplantacia srdc...

cobhan
7. nov 2014

kym som nerobila, tak bolo vsekto na mne, teraz ked mam pracu, tak uplatnujeme princip kto mna nizsi plat, ostane s malou doma. Ja som teraz na PNke, mala bola tiez chora, ale od utorka uz je spat v skolke aj s ATB, nech mam aj ja trosku casu sa dat dokopy. Tu deti chodia do skolky a skoly aj chore...pri ATB plati, ze prvych 24 hodin od nasadenia musi ostat doma a potom uz moze ist spat. Nasa ma 2.5 roka a su to prve ATB, ktore berie a doteraz bola chora asi len 2x.
Inak to mame vyriesene tak, ze ja malu nosim rano do skolky, manzel ju vybera, aj ked to znamena, ze musi odist z roboty skor a ma potom nizsiu vyplatu. Sice ho to stve, ale ja mam pevnu pracovnu dobu na rozdiel od neho...je to vsetko len na vzajomnej dohode...my tu mame k dispozicii kamaratkinu mamu, ktora je schopna sa nam o malu postarat, ale kedze byvaju spolu v dome aj s vnucikom, tak ju tam nechceme davat ked je chora. Ja sa pamatam, ze ma strazili susedky, ked som bola chora a mama musela ist do roboty...niekoho si najdite, tak aby si bola doma len den-dva, kym je to najhorsie a dieta ta fakt potrebuje a potom uz moze strazit ktokolvek na koho su deti zvyknute.

yukki
7. nov 2014

@sisaka ani nie tak matky čo pri prvom soplíku ostanú doma dva týždne s dieťaťom, ako učiteľky v škôlke ktoré pri prvom soplíku naznačia, na druhý deň už jasne sa vyjadria že tam to dieťa nemá čo hľadať...... ja poznám našu mudr, tá berie sople a nejaké zakašľania športovo, ale teda musím tam ísť, ona povie Ale to je len sopeľ, nevypíše ma s ňou, ja musím ísť do škôlky, povedať že nás nevypísala, povedať, ktorá mudr (ona riskuje tak aj za mňa nejakú nepriazeň zo strany MŠ)...o tri dni mi je zo strany MŠ opäť naznačené resp.povedané Ona je chorá, ale čo ja mám robiť, na OČR ostať nemôžem, bez toho aby ma mudr vypísala (a tak zasa ja s ňou súhlasím, malá máva síce ten sopeľ zelený, ale nič, nič iné-žiadne teploty, zvracanie, kašeľ, skleslosť, bolenie hrdla hlavy popritom nemá)....tak jedine zasa tam ísť, jak blbec, nechať si potvrdiť bezinfekčnosť-aspoň ústne.... Robila jej aj výter pri tom sopli párkrát, nič infekčné tam nevidela..... no len matka na Slovensku môže byť aj medzi dvomi mlynskými kameňmi, tlačia na ňu zo škôlky aby ostala doma s dieťaťom, môže na ňu tlačiť zamestnávateľ aby nechodila na OČR (lebo niekto potom musí robiť navyše??)... Zo strany zamestnávateľa ja som našťastie problém kôli OČR nemala, tu má každý deti a aj keď sú to napospol chlapi, tí, ktorí nemali za zadkom babky dedky tak ešte pamätajú, že z času na čas to bolo nevyhnutné ostať proste s chorým dieťaťom doma...

kaktusik007
7. nov 2014

@gretyka podla mna mozes byt maximalne stastna, ze mas manzela -- a ze ste na deti dvaja. Co mame povedat my, zeny, co vychovavame samotne male deti???
Akoze riesit kto pojde na imaginarnu OCR mi proste pride totalne absurdne... A ak by nastal fakt problem, ze deti by boli fakt chorlavejsie, strata prace, kedze mas manzela ktory zaraba, by ta fakt trapila v tej chvili najmenej.

gretyka
autor
7. nov 2014

@kaktusik007 Ja som maximalne stastna, ze mam manzela. Ak riesim absurdnost, tak na co prosim Ta reagujes? Len aby si ma zhovadila a ponizila, aby si si Ty zdvihla ego, ze Ty musis riesit omnoho vaznejsie problemy? Teraz sa akoze citis lepsie? Co mna trapi, Teba nemusi vobec zaujimat.
Ano deti su pre mna najdolezitejsie a ich zdravie zaroven, ale tak trochu ma trapi aj strata prace, lebo neprisla som k nej zazrakom a nie preto som roky stravila nad knihami, kym ini behali po diskotekach a zurkach, aby som nahodou po strate prace bola nutena sa zamestnat v nejakom hypermarkete alebo na pase (a teraz nemam nic proti predavackam ani robotnikom) Svoju pracu mam tiez rada a som rada, ze ju mam, aj ked je u nas blazinec a ludia odtial odchadzaju, lebo to psychicky nevedia vydrzat (tie vztahy, pristup z vedenia, atd.) Vies velmi dobre, ze dnes je tazka doba a kazdy si aj svoje zamestnanie chrani, lebo bohuzial nam peniaze nepadaju z neba a nie je take lahke si nejake najst, najma take , ktore je adekvatne k nasmu vzdelaniu.

gretyka
autor
7. nov 2014

@yukki Ano, mas pravdu, moj syn mal v triede riaditelku a ta prisne dohliadla na to, aby tam chore deti nechodili....ci uz spravodlivo to neviem, ale zvykla aj zavolat rodicom hocico sa jej nezdalo...

sense
7. nov 2014

@kaktusik007 nehnevaj sa ale preco sa navazas do @gretyka niektore veci je dobre mat vydiskutovane s manzelom/partnerom skor aby sa vyhli konfliktom, a po dalsie ona za to nemoze ze ty vychovavas dieta/deti sama.

Ja mam tiez s muzom vyjasnene veci ohladom toho co ak mala ochorie a bude treba s nou ostat doma, alebo ak budu jasle zavrete....a tiez nechapem preco by sa mala LEN zena starat a nechat pracu....

kaktusik007
7. nov 2014

@gretyka nereagujem na to aby som ta ponizila.. akoze preco by som mala potrebu?

ja len proste nechapem ake problemy sa tu castokrat na fore riesia, uplne v podstate nepodstatne hluposti... Imaginarne veci ze co sa stane ak... Ty fakt bud stastna, ze si na tom tak ako si a vaz si to, a neries absurdity.... Ries problem ked nastane, nie ked este len moze nastat...

rikarika
7. nov 2014

@gretyka aj ja sa chystam cochvila do prace od 3 detí, problem u nas nie su len prípadné OCR ale aj bohatý poobedný program kružkov a treningov a učenie do školy... babka doteraz fungovala len jedna a aj tá už vthľadom na vyšší vek nevládze, ja som ešte rok po poslednej materskej ostala doma a teraz mam zajednanu už jednu opatrovatelku ale hladam este jednu, nakolko ta prvá je ešte študentka.