icon

Starostlivosť o deti, keď obaja rodičia chodia do práce

gretyka
4. nov 2014

Ahojte,
neviem,, ci som temu dala do dobrej sekcie, tak snad nevadi, ak je tu. Mam 2 male deti a blizi sa moj nastup do prace. S manzelom sme sa rozpravali o tom, ze ako to bude, ked zacnem chodit do prace a deti nahodou ochoreju. On ma velmi dobru pracu, na ktoru cakal roky, ja sa tomu tesim a prajem mu to. Vyjadril sa, ze ked budu deti chore, tak by bol radsej, ak by som zostala s nimi vzdy doma ja (prip. babky), proste aby on nemusel ostavat,aby jeho absencie neboli trnom v oku vo firme. Ze radsej by "obetoval" moju prace, cize ak ma prist niekto o pracu kvoli OCR-kam, tak nech som to radsej ja ako on. Ja som najprv suhlasila,ale potom som nad tym premyslala, ze ved ani ja nechcem prist o svoju pracu. Viete, on sa mozno trochu spolieha na to, ze ja pracujem v statnej sfere a tam mi to budu viac tolerovat ako u sukromnika. Ale uz ani u nas to nie je take ako kedysi, vela ludi aj u nas prislo o pracu, ked Fico vymyslel, ze treba zostihlit statnu spravu, tak velmi vela ludi prepustili a ktovie co bude este v buducnosti. Cize ani u nas ta robota nie je az taka ista. A teda ak by zase doslo v buducnosti k prepustaniu, tak nechcela by som sa kvoli castym OCR-kam, dovolenkam dostat na ciernu listinu nepohodlnych ludi. Ak by som o pracu prisla, velmi tazko by som si nasla nieco nove, mam sice vysoku ekonomicku, ale co to je v dnesnej dobe. Babky chodia takisto do roboty, takze ani na ne sa nemozme az tak spoliehat. Ako je to u vas, resp. co si o tom myslite? Myslim, ze aj on by mal prevziat zodpovednost za deti, ked treba, ved su aj jeho alebo zle si myslim? dakujem za rady

eeffka
5. nov 2014

@mima4 fiha a to kde robia ?🙂 ešte sa mi nepodarilo dovolať k úradníkovi po 15.00
A druhá vec,mala som česť s uchádzačmi o zamestnanie zo štátnej sféry a to čo im trvá hodinu ma komerny pracovník hotové za 20 min

eeffka
5. nov 2014

@gretyka to čo popisujes je štandardne zamestnanie,pre niektoré ženy práca snov. Keď mám choré dieťa ja,myslíš že môjho šéfa zaujíma kedy som to urobila? Mňa asi zaskakuju japonský kolegovia Samo a Sato 🙂

sibare
5. nov 2014

Ja som po RD nastupila na polovicny uvazok. Napriek tomu to bolo problematicke, casto som vymeskavala a dost ma to unavovalo a deprimovalo. Preto sme sa zacali s manzelom striedat. Jeho prijem bol v tej dobe pre nas nevyhnutny, takze cerpal len P- cka. Pripadne OCR sme cerpali tak, aby sme z prijimov stratili len minimum. Dnes v podstate vykryjeme 2 tyzdnove kiahne s minimalnou stratou dovolenky a penazi.
Ja pracujem tiez pre stat. Dokonca na pracovisku, ktore je baby friendly a velmi ustretove. Az tak, ze poniektore kolegyne si ho svojho casu pomylili s detskym kutikom. To viedlo k tomu, ze zamestnavatel zakazal pohyb deti zamestnancov na pracovisku, teda padla moznost zobrat deti pocas prazdnin a choroby do prace. Tiez OCR nie su v podstate problem a kedze sme tu same zeny a matky, tak sme tolerantne. Ale co je vela, je vela. Kolegyna uz 2 roky po RD nie je v praci dlhsie ako 10 pracovnych dni. A poviem uprimne, ze by som bola rada, keby sem tam ostal doma s detmi i jej manzel.
Manzel pracuje v tvrdej biznis sfere. Ked pri pive zo srandy povedali sefovi, ze zalozia odbory, smrtelne vazne im povedal, nech si rovno napisu vypovede. Napriek tomu firma prezila manzelove P- cka, prezila i P- cka jeho kolegov /v tom obdobi boli v kolektive temer sami chlapi v rovnakom veku, s rovnako starymi detmi/. Firma dokonca prezila RD jedneho z kolegov a preziva tiez obcasny pobyt deti na pracovisku pocas pracovnej doby.
Myslim, ze problem je skor nase zmyslanie. Dopredu predpokladame, ze kvoli par P- ckam a OCR nas snad rovno vyhodia. Myslim, ze je to aj o tom, mat iste sebavedomie, poznat svoje prava a najst slusny kompromis prijatelny pre zamestnavatela i pre rodinu. Koniec koncov to predsa nie je navzdy. Kriticke obdobie trva tak 1 rok po nastupe do MS.

gabikkas
5. nov 2014

@gretyka ahoj, no ja ti nedam radu ako to vyriesit, pretoze som este doma s malou, ale zacinam sa uz teraz nad tym zamyslat a mam hlavu v smutku z toho, pretoze dceru sme dali do skolky teraz prvy rok aj to len na 4hodiny a to ma 4.5roka (vraj imunita by uz mala byt lepsia)... lenze zo sept. bola v skolke 10 dni a aj to utrzkovito a z okt. bola 2x po tri dni v skolke co mala 2x zapal stredneho ucha zo soplov..., teraz bola v nov. dva dni v skolke, vcera vecer 39.2... neprajem vam takyto nastup do skolky, je to naozaj hrozne....pritom pred nastupom do skolky bola zdrava ako ryba....sem tam nejake virozy, vzdy sa z toho rycho dostala.... a ked uz sa z toho dostala, tak ochorela mensia :( ...takze ja si to vazne neviem predstavit ako by sme to riesili, byvame 100km od svokrovocov a 150km od nasich...
Ale ked uz to budeme musiet riesit, tak radsej zostanem ja doma, pretoze mam menej platenu pracu...manzel ma lepsi plat, tak proste nieje o com....musime z niecoho zit...pripadne ako radia baby, skus spravit prieskum na opatrovatelku....

gretyka
autor
5. nov 2014

@eeffka 😀 Ja viem, ani sa nestazujem, len niektori ludia si myslia, ze je radost pracovat aj u nas...ano, viem, su take urady,kde o tretej padla...ale u nas to tak nie je naozaj, ver mi....viem,ze aj u sukromnika je to tak, ako pises...a co sa tyka OCR...mam kolegynu a uz ani jedna babka jej nezije, tak musela s malym ostavat ona doma a sefka (podotykam bezdetna) si ju zavolala na kobercek, ze ci tie vypadky nemoze riesit nejak inak...takze takto su u nas OCR-ky tolerovane...preto sa fakt opravnene bojim, ze kvoli vypadkom mozem prist o pracu...ze ked bude dalsie prepustanie (lebo sa vraj chysta), tak sa dostanem na listinu a radsej si tam nechaju bezdetnu kolegynu...:-/

katrin21
5. nov 2014

@tenerifka davat deti do skoly s ATB je hazard s ich zdravim.. cudujem sa, ze to vlastnym detom robis.. AK maju ATB tak asi zdrave nie su a potrebuju oddychovať.byt doma v teple a klude.

maznacik007
5. nov 2014

@mima4 ja aj muz robime na projektoch ktore sa tykaju statnej spravy .... bud uradov alebo ministerstiev .. a ani sa uz nepokusame davat stretnutia, skolenia cokolvek po tretej hodine ...v piatok len doobeda... ako moze to byt rozne od kancelarie ku kancelarii ale to je moja skusenost ...

tenerifka
5. nov 2014

@katrin21
Nedavam, moje mali naposledy atb asi pred 7-imi rokmi, vlastne uz si nepamatam. Ale ked mali tak 5-6 rokov, a uzivali atb kvoli otitis, tak atb su na tyzden 2 - krat denne, horucka len prvy den, tak po 2 dnoch nevidim dovod nedat dieta do skoly ked doma beha ako sarkan, jasne ze ich musi douzivat, rano o 8,00 a vecer o 20,00, takto tu funguju vsetci a este nikto kvoli tomu nezomrel a ani sa nechysta......

katrin21
5. nov 2014

@tenerifka zomriet nemusi, neskor mu to v 40tke spocita srdce...

tenerifka
5. nov 2014

@katrin21
no to si snad nemyslela vazne, ty si lekarka ked tak sudis?
A podla teba samotni lekari nemaju pravdu, ked jasne povedia, ze dieta moze ist do skoly ked nema horucku napriek uzivaniu atb? Aky je rozdiel, ci dieta sedi v skole alebo beha po byte?
Ked mala dcera infekciu na ruke a musela brat 2 tyzdne atb, to mala akoze sediet doma?

sue
5. nov 2014

...ten rok po nástupe do škôlky sa prežiť dá...skôr sú horšie tie roky, keď deti začnú chodiť do školy a ešte nemôžu chodiť samé na krúžky...to je brutál...a to teda neviem ako sa robí, zatiaľ som na to nenašla kľúč... 😕 a ako sa to robí vo viacdetnýchrodinách, tak to absolútne neviem 😕

zitaje
5. nov 2014

@sue vo viacdetnych rodinach je mamina doma s mladsim a chodi s malym skolakom na kruzky s mladsim 😉 pripadne maju spolocne kruzky alebo u nas este najstarsia obcas zoberie strednu z kruzku a idu spolu domov.

eeffka
5. nov 2014

@sue chodí sa na krúžky iba v rámci školy,alebo robí rodič taxikára 🙂
Inak krúžky sú pohoda,skús porozmýšľať ako vykryjes 10 t letných prázdnin, jessenne,2.5 zimnýc,polročné,jarné,veľkonočné .... samé lakocinky

bocianka123
5. nov 2014

@gretyka ja mám opatrovateľku...

katrin21
5. nov 2014

@tenerifka lenze ja nehovorim o infekcii na ruke, ja hovorim o zapalovych, alebo vírusových ochoreniach dýchacích ciest.. Nie , nie som doktorka, ale na to ani netreba mať toto vzdelanie, staci sa zaujimať viac o medicinu, citat o tom, onásledkoch, poznam pani, co v 26r kvôli prechodenej chripke skoncila na čakačke na stransplantaciu srdca... je z Prievidze a bolo to aj medializovane, ked chces, vygoogli si. Tiez nemohla vynechať v praci.... hmmmm
Ja viem, ze niekedy je to tažke, hlavne ak dieta je casto chore... ale bohuzial, dieta s ATB do skolky nepatri, ak ide o kasel, sople apod..

simca06022011
5. nov 2014

Ja som doma s malou vzdy sama doma, ked je chora... cize u nas je to tak. Ked sa vylieci, poslem ju na vikend ku starkym aj s chlapom a urobim si pracu kolko sa da. INak sa to neda... mne osobne by sa ani nedalo pracovat keby som vedela ze dieta je s otcom, co urcite zachrape na gauce s teplotou a kaslom.. :/ Babky nic... bohuzial je to tak, ja ked som bola mala babky uz boli na dochodku/pripadne mali len brigady.. teraz babky pracuju az kym vnuci nie su dospeli a potom nemaju skoro ziadne normalne vztahy... :/
Keby som mala schopneho chlapa tak by som trvala na striedani sa.. ale u nas to nejde... ale zas emne sa da vela prace spravit z domu 🙂

katrin21
5. nov 2014

@tenerifka podla teba potoim aj dieta so zapalom pluc, ak nema nahodou horucku, moze ist do skolky.. a studeny zapal pluc co? amen tma.

bocianka123
5. nov 2014

@natalym hm ale nie každá babka je schopná sa o dieťa postarať.. a nie každý tú babku aj má... alebo dedka (u nás sa staral aj môj otec, ked ešte žil... )

libka1
5. nov 2014

@gretyka poobzeraj sa po nejakej pani na dochodku, ktora by ti v pripade ocr deti opatrila. je to na figu v dnesnej dobe, a aj ked mas zo zakona na vselico narok, ziaden zamestnavatel rad caste vymeskavanie nema 😒

tenerifka
5. nov 2014

@katrin21 diskutovali sme o pripade, ze dieta nema horucku, citi sa fajn ale musi dobrat atb....
prosim nechajme to tak, ved aj tak si to nakoniec zariadi kazdy podla seba 😉

sue
5. nov 2014

ZUŠ obvykle nebýva na ZŠ...ani kvalitné športové krúžky 😔 ale je to offtopic... lebo čo mám v okolí kamarátky, tak všetky viacdetné sú doma nezamestnané do cca 7 rokov najmladšieho dieťaťa, lebo sa to proste zmanažovať nedá bez aupairky a na tú sú tu zas platy príliš nízke...to proste ani z voza ani na voz... 😝 (prázdniny sme vykryli krásne 2t doma 2t jedny starí rodičia, 2t druhí, 2t tábor...) zima, jar a tak detto - denné tábory a rodina...

bocianka123
5. nov 2014

@gretyka ja mám trošku výhodu, že doma je môj muž (učí na vysokej škole a má viac voľna) a opatrovateľku mám príležitostne. Ked sú deti choré, to akútne štádium zostávam ja ... a potom preberá službu manžel alebo opatrovateľka. to pre upresnenie. ja by som tiež veľmi nechcela prísť o prácu kvôli očr.. a PN ...

eeffka
5. nov 2014

@sue Áno a teraz si predstav ze nemáš alebo máš neochotne babky.... ostávajú iba platené služby,či už tábory alebo opatrovatelky

siska53
5. nov 2014

@eeffka lebo tu dietatu nedaju ani kvapky na zvlhcenie nosa. Vsetko ich otravuje. Tak co uz potom atb,ktore sa beru 3x:denne.

lenka_21
5. nov 2014

@gretyka kde sa to stretavame 🙂 ... nuz co ti poviem, tvoj muzicek cisty muzsky pohlad 😀 , ale ako inac. Ved zienka nech sa obetuje...ved ja mam pracu, ktoru mam rad... Chapem ten financny rozdiel, ale uprimne z akejkolvek prace ho mozu kedykolvek vyhodit, nemusi byt na to dovod OCR. My to mame s muzom rozdelene a striedame sa...prave kvoli tomu, aby to na jedneho cloveka nebolo vela...ano mame dohodnute aj babky, lebo zase sem-tam si moze aj babka, kt.pracuje zobrat volno a takto to mas 4 osoby, ktore by si to mohli podelit. Plus ak babky pracuju tiez maju narok na paragraf a spolu s dovolenkou je to celkom slusny pocet dni, ktory sa da vycerpat...takze ak by dieta bolo chore tak mozes to urobit 2 dni ty, 2 dni muz, 2 dni jedna babka 2 dni druha a hned mas part dni vykrytych...druha alternativa je najst si niekoho kot by ti v pripade choroby deti pomohol (nejaku platenu vypomoc)...
a suhlasim, ze SP uz nie je o tom co bola a chapem, ze ludia su z toho na prasky, ale take podmienky ake mate teraz vy v SP ma kopec ludi co pracuje v sukromnych firmach...co netvrdim, ze je dobre, ale je to tak 😖 😒

simca06022011
5. nov 2014

Len jedna skusenost k tomu chodeniu deti do skolky ak nemaju teplotu (a co ak by im stupla v skolke?? to si tam nik ani nevsimne.. parada)... u nas skolka, preziekaren vyzerala mesiac ako cakaren u lekara, nechapavo som pozerala po rodicoch, ze to nemyslia vazne, ze deti zachripnute, zasoplovane, kasle ako tuberaci pchaju do skolky, na sirupoch a tabletkach... a pchaju aj teraz.... v kuse... do 1,5 mesiaca je CELA SKOLKA chora, aj inak zdrave deti, do toho klasicke detske choroba (sarlach, kiahne) a hura.. budeme vsetci doma minimalne do jary na striedacku. LEBO su rodicia co si NEMOZU dovolit ostat tyzden doma s dietatom a preliecit ho poriadne (a kolko krat netreba ani tyzden, staci vikend+dva /tri dni uplne v pohode, minimalne pravidelne cistit nos, fukat, pit caj a oddychovat... toto sa v skolke neda). Je to podla mna egoisticke, arogantne a hlupe davat chore dieta do skolky ( no, neviem ktoremu rodicovi sa dobre pracuje ak ma sople, boli ho hrdlo, ma kasel, je unaveny.. a tie deti tam maju aktivity, chodia von, cvicia... ). Podla mna je na mieste si dohodnut kto bude s dietatom doma a kolko. Vsetci sme boli mali, a vsetci sme boli chori... vyliecia sa a bude pokoj.

siska53
5. nov 2014

@gretyka noo, asi jedine tak, ze si zaplatis opatrovatelku k nim.. A budes posilnovat imunitu este pred nastupom. My davame imunoglukan, nam dr.kazala brat ho aj pol roka stale,aby sa prejavili ucinky. A jedne asi otuzovat deti.. Aby teda tych chorob bolo co najmenej.
Ani za socika sa nepozerali na chorych zhovievavo. Moju mamu dr.nechcela vypisat,ked bola chora.. Vraj vsak stvrtok a piatok to nejak vydrzi a potom je vikend. A to mala mna malu a dost zivu.
A nase choroby a riesili tak,ze mam bol prve 2-3dni,ked bolo najhorsie, potom sa to platalo vselijak-babkami, prip.ak otec mal studijne volno.

Mna to caka tiez o 5m...mame sice starych rodicov,co uz nepracuju, no svokrovci maju coskoro 76 a 77r.a svoje zdravotne problemy, nasi tiez,aj ked su o nieco mladsi a stava sa,ze moje deti maju len nadchu,nic viac a nasi a my (rodicia deti) ochorieme a sme na tom 100x horsie.. A syn uz aj s nadchou do skolky chodil a dopadlo to tak,ze nakoniec bol skoro 2tyzdne doma,lebo mu to preslo do zapalu ucha, mal moraxellu,atb a mal byt mimo kolektivu. A ja s malou sme sa od neho nakazili a skoncili na atb tiez. takze sa na to "tesim".
Ako ja som byvala tak 3xdo roka chora, dokonca raz i 2tyzdne, no asi ak by to bolo viackrat,tiez by sa to nepacilo..

0silvia0
5. nov 2014

@gretyka ja tiež pracujem v štátnej správe, za oveľa menší plat ako manžel. Takže očr-ky som riešila tiež ja, vyplynulo to tak automaticky, manželov plat by v domácom rozpočte chýbal (bol vtedy živnostník a keď nerobil-nezarobil) Našťastie mám a mala som tolerantnú šéfku so sociálnym cítením. Sú to jednoducho roky, ktoré treba prežiť. Moji rodičia boli tiež pracujúci, takže zozačiatku pri nástupe do škôlky to vyzralo tak, že som bola 2 týždne na očr a dva týždne v práci. Bolo to blbé, ale nedalo sa inak.
Dnes sú deti odrastené, všetko je prežité, rodičia už na dôchodku. Deti už nebývajú často choré, babka aj dedko sú ochotní varovať, takže toto zaťažkávajúce obdobie trvalo pár rokov, ale prešlo 🙂

lll2010
5. nov 2014

..poznam tuto situaciu velmi dobre. Zijem v zahranici a tu to je ovela horsie. RD nieje ziadne 3 roky, len 1 (co osobne schvalujem). Maly mal 1,5 r. ked som zacala pracovat. Chodil do jasli...co je u nas velmi draha zalezitost. Otvorene od 7.00-17.00 - Co je aj moja aj mm pracovna doba. Jasle + opatrovatelka neni sanca zaplatit...pretoze si pytaju 10 e/h + benzin na odvoz al.privoz skolky. Robila som na polovicny uväzok. Maly bol chory prve 2 r. 2x do mesiaca. Bolo to neunosne. Dostal astmu..a ked prisla zima bola som Doma viac nez v praci....samozrejme, ze ma vyhodili. Manzel ma pracu, ktora nas zivy a clovek musi pozerat na rodinu. Ine to je v pripade, kde obidvaja maju rovnoko platenu pracu na rovnakej urovni, ale pokial jeden z partnerov zaraba podstatne menej musi sa bohuzial kvoli detom obetovat. U nas to bol extrem...preto ries Problem, az ked nastane!!! Ak ma clovek deti...mozme to tocit ako chceme, stale je to tazke...

timea7
5. nov 2014

@lubikan sorry, ale ty meníš názory každým dňom. Predvčerom si tu bola na nervy z toho, že budú tvoje deti u manželovej milenky počas tvojej nočnej, nebola si v stave pochopiť, že ťa odsunula zo scény, chcela si s ňou neuveriteľne zatočiť a dnes tu hráš hrdinku, vyrovnanú ženu, ktorá je vnútorne vysporiadaná s tým, ako si život zariadila...klameš len a len sama seba......ja sa už len bavím.....
je to ťažké, keď si chcú obaja manželia udržať svoju prácu, ale som toho názoru, že deti sú oboch. Prečo by mala žena niesť riziko vyhodenia z práce a neskôr prípadne získania práce menej platenej, alebo žiadnej? Všeličo sa môže stať, môžu sa manželia po rokoch rozísť a manžel bude mať pekný plat a neskôr pekný dôchodok a manželka oči pre plač. Ja by som to riešila asi opatrovateľkou, ktorej sa bude platiť z rodinného rozpočtu, myslím si, že je to najspravodlivejšie. Nie sú to celkom vyhodené peniaze, pretože OČR tiež znamená mínus z príjmu a ak by jeden z manželov o prácu pre časté OČR prišiel tiež.