Starostlivosť o deti, keď obaja rodičia chodia do práce
Ahojte,
neviem,, ci som temu dala do dobrej sekcie, tak snad nevadi, ak je tu. Mam 2 male deti a blizi sa moj nastup do prace. S manzelom sme sa rozpravali o tom, ze ako to bude, ked zacnem chodit do prace a deti nahodou ochoreju. On ma velmi dobru pracu, na ktoru cakal roky, ja sa tomu tesim a prajem mu to. Vyjadril sa, ze ked budu deti chore, tak by bol radsej, ak by som zostala s nimi vzdy doma ja (prip. babky), proste aby on nemusel ostavat,aby jeho absencie neboli trnom v oku vo firme. Ze radsej by "obetoval" moju prace, cize ak ma prist niekto o pracu kvoli OCR-kam, tak nech som to radsej ja ako on. Ja som najprv suhlasila,ale potom som nad tym premyslala, ze ved ani ja nechcem prist o svoju pracu. Viete, on sa mozno trochu spolieha na to, ze ja pracujem v statnej sfere a tam mi to budu viac tolerovat ako u sukromnika. Ale uz ani u nas to nie je take ako kedysi, vela ludi aj u nas prislo o pracu, ked Fico vymyslel, ze treba zostihlit statnu spravu, tak velmi vela ludi prepustili a ktovie co bude este v buducnosti. Cize ani u nas ta robota nie je az taka ista. A teda ak by zase doslo v buducnosti k prepustaniu, tak nechcela by som sa kvoli castym OCR-kam, dovolenkam dostat na ciernu listinu nepohodlnych ludi. Ak by som o pracu prisla, velmi tazko by som si nasla nieco nove, mam sice vysoku ekonomicku, ale co to je v dnesnej dobe. Babky chodia takisto do roboty, takze ani na ne sa nemozme az tak spoliehat. Ako je to u vas, resp. co si o tom myslite? Myslim, ze aj on by mal prevziat zodpovednost za deti, ked treba, ved su aj jeho alebo zle si myslim? dakujem za rady
@kaktusik007 A este nieco, je tu x tem, ktore bud vobec necitam radsej alebo ak si aj precitam, tak nereagujem, nebudem predsa niekoho dopovat ironickymi poznamkami, max. sa zasmejem a idem dalej....
@kaktusik007 vies ako to je...my zeny musime mat veci naplanovane dopredu a vediet co v pripade potreby robit. U chlapov to je jasne, ti riesia vsetko az ked na to dojde ( a velakrat by ani nemuselo, keby pocuvali svoje polovicky, co im hovoria) a v pripade choreho dietata je to riesenie zial stale rovnake..ty si matka, ty ostanes doma, ja mam pracu, som zivitel rodiny, nemozem o nu prist, ze sa ma na take kraviny vobec pytas, ja ostat doma nemozem a bodka. My sme si to tiez vyriesili, v mojom pripade velmi rychlo...ja momentalne zarabam viac, takze financna strata by bola citelnejsia, doma ostava on - ako dokaz som pouzila vyplatne pasky za posledne tri mesiace a bolo vyriesene 🙂. Ale tiez sa stalo, ze mala dostala v noci horucky a rano sme riesili, ze kto bude volat do roboty, ze nepride..resp. komu to menej v robote uskodi. Len je lepsie to mat vyriesene ako potom rano nervacit a hadat sa...najidealnejsie riesenie je pani na hlidani...susedka na dochodku alebo profi childminderka...
To len na Slovensku je tendencia, brať dieťa zo škôlky len čo kýchne, lebo iné mamičky už zazerajú. A byť doma 2-3 týždne s dieťaťom kto si môže dovoliť? Nikto. Hlavne nie mamička čo má prácu a je rada že ju má. Kedysi sa OČRka oplatila, ale teraz už nie.
Ak má dieťa kašeľ, soplíky - netreba hneď dieťa nechať doma, nejako si imunitu musí budovať. U nás škôlke už fakt musí byť aby zavolali alebo povedali že kašle a poriadne kašle alebo soplíky má až po kolená.
Drobec mál kašeľ, že celý deň kašlal v škôlke, vravím učiteľke na druhý deň, že prečo mi nevolala, a ona mi na to - ale to bol len kašeľ. Šla som k lekárke, nech ho pozrie, hrdlo ok, dýchanie ok, len má hlieny ktoré nevie vykašľať a vypluť. a teraz čo, tak som nechala drobca doma s mojou mamou, s tým že ja som mala poldňový pracovný čas, čo bolo na nervy, a utekala domov. keby som nemala mamu a kde nechať drobca, tak som na očrke len kvôli tomu, že niektoré mamičky v škôlke zazarejaú na dieťa čo kašle.
Najviac ma vie nahnevať, že mamička na materskej alebo rodičovskej dovolenke, donesie choré dieťa do škôlky....
No, podľa mňa na začiatku roka by v škôlke mohli stanoviť, kedy škôôlka má právo rodičov "posielať" s dieťaťom domov- len soplík? kašeľ? sopeľ spolu s horúčkou, bolesťami hrdla, uší?jednorazové zvracanie bez iných príznakov? hm...zvracanie, teplota? vši...blchy...svrab......prudké hnačky? bolesti hlavy?
Ja si pamätám, ako sme na strednej škole na nemčine brali choroby..... dialóg znel: Bist Du krank? Nein, ich bin nur ein bisschen erkältet.....či tak nejak to bolo.
Výraz "sopliak" pre malé deti nevznikol len tak.....dieťa cez sople vyrastá a buduje si imunitu...
Iné je to, keď telo naznačuje boj zvýšením teploty, bolesťami....
@gretyka toto sme aj my preberali na rodičovskom, riaditeľka aby sme nenosili choré deti do škôlky, ale v triede sme sa dohodli medzi rodičmi, takže my máme takú rodičkovskú dohodu - soplíky a kašeľ extra neriešime. Ale keď už vidno na dieťati že je choré, tak nech ho nenosia do škôlky....
Preco sa tak bojite opatrovatelky - cudzej zeny? Ja tu nikoho nemam, fakt nikoho, takze moja opatrovatelka je "cudzia" zena, ale hned sme si sadli, ma rada deti, deti ju, je na dochodku, takze nie je problem zavolat aj rano, ze "prepacte teta Bozka, mala mala vecer teplotu, mozem ju doniest?", vypeka a vyvara detom, co si zmyslia; ked su u nej, chodia kazdy den vonku (mimo vyssich teplot), pustat sarkany, na cernice, hladkat kozliatka ku susedom (v Bratislave!!!), dokonca aj do kostola a nevadi mi to, pozna ich cela jej rodina, dokonca v lete sa chodi s mladsou kupat na Zlate (starsia strieda obtyzden tabor a tetusku).
Ak by ti nesadla prva opatrovatelka, budes hladat dalej, daju sa aj dnes najst zlate tetusky.
@gretyka - okrem chorob si prirataj 9 tyzdnov letnych praznin, 2,5 tyzdna zimnych, tyzden jarnych, jesenne, velkonocne a myslim, ze bez opatrovatelky to nepojde....
No, a čo ešte ako píše @kaktusik007 deti vychováva sama žena, teda má jedenkrát 5-6týždňov dovolenky versus cca 13 týždňov detských prázdnin, nie dva razy toľko (rátame, že aj ocko má toľko dovolenky)...plus teda tie očr-ky....má menej aj financií na zaplatenie opatrovateľky.......ale, všetko sa nejako vyrieši, aj te deti odrastú z tých soplíkov, resp.dojdú do veku, kedy už aj sami doma ostanú pri chorobe....

@kaktusik007 Tak naco sem chodis? Na co to citas? Co sa tu ma riesit? Co je podla Teba vhodny problem na riesenie? Vojna na Ukrajine? Ebola? Kriza v EU?Chces tu taketo temy? Ries si svoje a neries, co kto riesi...kazdy si riesi, co chce a uzna za vhodne...ked das niekoho dole, tak tym mu nepomozes...a neriesim, ze co ak...ale precitaj si este raz moj uvodny prispevok...na kazdy problem je dobre mat aj zalozny plan, nie? Ano clovek mieni, Panboh meni, ale....ludia si robia rozne plany, tak preco si nespravit plan na takuto situaciu....aj ked sa mozno nezrealizuje.