Starostlivosť o rodičov a krivda medzi súrodencami
Ahojte, bude to na dlhšie, tak skúsim skrátiť....sme 4 súrodenci ja som najmladšia , máme chorú mamu Alzheimer a demencie o ktorú sa starám 2 roky ja( presťahovali sa k nám obaja rodičia keď to už fyzicky otec s mamou nezvládal) a vybavila som si opatrovanie na mamu nakoľko nikto zo súrodencov ochotný nebol. Môj najstarší brat starý mládenec( veľmi zlá komplikovaná povaha, má svoj svet, žiadne povinnosti, každý je zlý len on ten najlepší) sa o rodičov postarať nechcel nakoľko má prácu v zahraničí, podotýkam žiadne deti ani manželku, sestra už deti veľké samostatne ale tiež chodí do práce tak nemôže, a druhý brat tiež nie tak nakoľko ja som bola s najmladším synčekom na rodicaku tak som si oboch rodičov vzala( súhlasil aj môj muž, máme 3 deti). Ide o to že po čase ako naši bývalí u nás otec chcel časť svojho domu prepísať na mňa , nakoľko vidí že sa o nich starám ja čo mi prišlo aj logické aj spravodlivé. Mamu treba kúpať,kŕmiť, lieky, plienky , nepozná nikoho a každým dňom je to horšie a horšie a ja som po tých dvoch rokoch fyzicky a hlavne psychicky vycerpana. Súrodenci nepomôžu s ničím ani raz sa ma nespýtali či niečo nepotrebujem,
Ako pise pribinak, mama potrebuje profi starostlivost a ty nemozes s vyplutou dusou popri troch detoch takto fungovat. Nepsie to uz nebude. Ste dost surodencov, aby ste sa vedeli na to mame vyskladat. Dva roky si sa snazila, takto sa fakt neda. Postav surodencov pred hotove veci, rozdel naklady a vybavene... vyzuvali sa dost dlho... si snad myslia, ze tym opatrovanim si zarabas 🙄
Ale za života tvoj otec môže kľudne časť domu prepísať na teba - a súrodencov do toho nič
Je to strasne narocne a prides na hranicu sil … dom predat, otcovi z toho kupit nejaku garzonku blizko vas a mame zaplatit zariadenie + nechat nieco pre otca. Plus ak otec chce nieco tebe. Netreba si komplikovat zivot.
Presne ako píšu vyššie, umiestniť mamu do zariadenia.
Na poplatky, ktoré nepokryje jej dôchodok sa poskladáte.
Prečo nedáte mamu do zariadenia? Nikto ti nepomôže …..jej stav sa bude už len zhoršovať
Sestra ich za ten čas bola pozrieť až dva krát a telefonuje sporadicky, najstarší brat keď je mimo domu ani nezavolá kým niečo nepotrebuje a druhý brat ak treba že poprosím o niečo tak zájde aj k lekárovi s otcom atď.Otec má poslednú dobu tiež zdravotné ťažkosti, má 86 čiže aj tej sily už malo a ja tak rozmýšľam čo teda ďalej ak raz zomrie kto mi pomôže s mamou už teraz je problém nám dvom ju dvíhať,kúpať a viem že sama to nedám denno denne. Otec teda sľuboval ten rodičovský dom mne ako dcére s tým že môj muž by urobil na dome opravy raz pre naše deti,( a nie neopatrujem mamku kvôli domu) o Tom nikdy nebola reč az otec to raz navrhol teda aby to bolo spravodlivé a stále ten prepis odkladal a mám pocit že to sa ani nikdy neudeje....Viete ženy ja cítim takú krivdu že človek by sa aj rozdal pre rodičov a stále je to málo a najstaršiemu bratov raz u nás posepol aby sa on postaral o rodičovský dom, veľmi ma toto ranilo pretože starať sa nechce o nich nikto a dediť by chceli všetci....Ja sa trápim s oboma, tiež mám svoje deti, muža koľkokrát ide všetko bokom.ale ja už fakt s vyplazeným jazykom.idem a tu smotanu si zlizne niekto iny
@pribinak
Ale za života tvoj otec môže kľudne časť domu prepísať na teba - a súrodencov do toho nič
@tulipanik12 aj to chcel urobiť no karta sa obrátila, stále to odsúva že potom,.potom a ja mám pocit že to ani nikdy nechceli.urobit len pred nami hra také divadlo
Ako si napisala, nerobis to pre dedicstvo, tak to neries.
Ale kazdopadne pories tuto situaciu, lebo ta klepne. Lepsie to uz nebude a musis si setrit sily aj pre tvoju rodinu.
Sama vies, ake su dalsie kroky, ja (osobne) by som kaslala cele dedenie a zacala zit ako clovek proste mama uz nie je mozne ju takto opatrovat doma, otec nech sa vrati do domu, pokial je to mozne, chodte tam kazdy vikend pomoct nakupit ci zobrat ho k lekarovi viete aj odtial... potrebujete sukromie a byt len vy ako rodina, uz dlho predlho sa obetujes...
Prečo nedáte mamu do zariadenia? Nikto ti nepomôže …..jej stav sa bude už len zhoršovať
@pribinak momentálne o Tom uvažujeme, už aj muž mi to navrhol keď videl ako už nevládzem ani ju dvihnúť nič, len ešte o Tom nikto nevie
Sama vies, ake su dalsie kroky, ja (osobne) by som kaslala cele dedenie a zacala zit ako clovek proste mama uz nie je mozne ju takto opatrovat doma, otec nech sa vrati do domu, pokial je to mozne, chodte tam kazdy vikend pomoct nakupit ci zobrat ho k lekarovi viete aj odtial... potrebujete sukromie a byt len vy ako rodina, uz dlho predlho sa obetujes...
@anjelicek26 práveže otec v dome nemôže ostať sám má zdravotne ťažkosti , takže riešim aj všetko okolo neho lekárov....okolo mamy, deti a už mám všetkeho plne zuby
som tiez za specializovany domov. Mamina potrebuje 24hodinovu opateru, ty sa zbytocne zničíš. Mas 3 deticky, potrebuju ťa. Porozpravajte sa s otcom a zacnite vybavovat papiere. Lekar by ta mal nasmerovat a zacni hned aj hladat zariadenie. Vybavenie, schvalenie stupna odkazanosti chvilu trva, plus najst volne miesto. My sme mali babku v Hurbanove, ona mala parkinsona, demenciu aj alzheimera - bola na to o dost lepsie ako pises a uz mala najvyssi stupeň odkazanosti. Zo zaciatku sme v domove platili nieco cez 400e, po zvyseni vlani do 500e, ostatne doplaca štat. Nenechaj sa prosim znicit, toto zazivala mamina ktora sa tiez starala k mamu. Mas deticky, muza, otca, potrebujes žit a nie sa polozit. Drzim palce
Mamu do zariadenia,otca doopatrovat na dialku alebo do zariadenia.Toto je situacia ktora sa moze tahat a zrejme sa aj bude tahat roky.Ten kto neopatrovaval stareho cloveka v chorobe nemoze ani tusit...Teba to bude stat sily,nervy a mozno aj vlastnu rodinu.Oznam to otcovi a surodencom ako hotovu vec,zvolaj celu rodinu, ze hladate mame zariadenie a ze ocakavas ze bude kazde z deti prispievat na mesacnu reziu mamy v tomto zariadeni.Rataj ze to bude stovka minimalne pre kazdeho.Potom sa ukazu ich skutocne tvare.A osobne postarala by som sa aby tam sedel aj otec a videl to v priamom prenose.
som tiez za specializovany domov. Mamina potrebuje 24hodinovu opateru, ty sa zbytocne zničíš. Mas 3 deticky, potrebuju ťa. Porozpravajte sa s otcom a zacnite vybavovat papiere. Lekar by ta mal nasmerovat a zacni hned aj hladat zariadenie. Vybavenie, schvalenie stupna odkazanosti chvilu trva, plus najst volne miesto. My sme mali babku v Hurbanove, ona mala parkinsona, demenciu aj alzheimera - bola na to o dost lepsie ako pises a uz mala najvyssi stupeň odkazanosti. Zo zaciatku sme v domove platili nieco cez 400e, po zvyseni vlani do 500e, ostatne doplaca štat. Nenechaj sa prosim znicit, toto zazivala mamina ktora sa tiez starala k mamu. Mas deticky, muza, otca, potrebujes žit a nie sa polozit. Drzim palce
@katkaseiner veď práve že ja si myslím že som im pomohla čo som mohla, len otec to berie ako zradu mi to tak príde , vidí ako sa sama trápim a nikdy mi to zariadenie ani len nespomenul ale ja už fakt to nedavam
Nikto o tom ani vedieť nemusí….o matku sa staráš ty
Keď už príde k tomu, aby mama so zariadenia šla, tak ak súrodenci nebudú súhlasiť tak si mamu môžu vziat k sebe
Keď už príde k tomu, aby mama so zariadenia šla, tak ak súrodenci nebudú súhlasiť tak si mamu môžu vziat k sebe
@pribinak prosim ta a ak sa budú súrodenci vyhovárať že prečo by mali pomáhať ak na mamu beriem opatrovne ja? Lebo toto kľudne môže byť, čo by si na to povedala
@pribinak oni si ju nechceli vziať ani pred dvomi rokmi čo bola v lepšom fyzickom stave, vtedy ešte prešla aj s jedným človekom, teraz už len na vozíku a na posteľ tak to veľmi pochybujem že by ju niekto vzal
Neuvazuj, vybavuj …. Ked Ti vyskoci platnicka skoncis sama zle a nebude Ti pomahat nikto. Mas male deti … za tymi treba behat. S otcom s a mas usta, tak ich otvor a si to vydiskutuj. Nenechaj si nieco nahovorit znicis seba a aj svoju rodinu. Opatrovne neries, ale rezidenciu … ked mama bude umiestnena nic brat nebudes a pojdes do prace. Postav ich pred hotovu vec.
Že im tie smiešne peniaze kľudne das .,.,ty si prispata ale poriadne ….ani sa nečudujem že potom takto s tebou zametajú
Cakacky v zariadeniach sú rôzne, takze začni vybavovat čím skôr
Rodicov mozes dat do zariadenia aj spolu, alebo vybavit opatrovatelku k nim domov. Podla toho, co vam vyjde financne lepsie. Otec potrebuje tiez opatrovanie, takze aj tam papierovacky cim skor budete riesit, tym lepsie. Ty potrebujes zit aj ako clovek, nielen ako otrok vsetkych okolo...,rodicov budes navstevovat, rada si ich vezmes na vikend ci sviatky, ale toto sa proste neda. Na dovolenku predpokladam ste neboli vecnost, lebo sa to ani nedalo... mysli prosim v prvom rade na seba. Je to tiez dolezite.
Rodicov mozes dat do zariadenia aj spolu, alebo vybavit opatrovatelku k nim domov. Podla toho, co vam vyjde financne lepsie. Otec potrebuje tiez opatrovanie, takze aj tam papierovacky cim skor budete riesit, tym lepsie. Ty potrebujes zit aj ako clovek, nielen ako otrok vsetkych okolo...,rodicov budes navstevovat, rada si ich vezmes na vikend ci sviatky, ale toto sa proste neda. Na dovolenku predpokladam ste neboli vecnost, lebo sa to ani nedalo... mysli prosim v prvom rade na seba. Je to tiez dolezite.
@anjelicek26 my máme problém urobiť si celodenny výlet s deťmi nie to ešte dovolenku....čo mi je veľmi ľúto kvôli deťom ale už bolo fakt dost
Že im tie smiešne peniaze kľudne das .,.,ty si prispata ale poriadne ….ani sa nečudujem že potom takto s tebou zametajú
Cakacky v zariadeniach sú rôzne, takze začni vybavovat čím skôr
@pribinak Na základe čoho prosím usudzujes že som prispata? Toto si si fakt mohla odpustiť
Áno mohla….ale je mi tá ľúto, že ste 4 súrodenci a staráš sa len ty
Tak sup sup začni rieist zariadenie
Na špecializované zariadenia sa caka velmi dlho. Cize vybavte aspon papiere aby ste boli v poradovníku. Otca sa spytaj rovno, ze teda kedy pride k prepisu, nie ze potom a potom. Ten opatrovateľský to je smiešna suma, to tebe nezaplati tvoj cas a zdravie. Cize normalne a otvorene sa pobaviť. Ale ak je matka napisana na dome, tak len tazko podpíšete nejaku zmluvu iba s otcom. Matka by asi tej zmluve nerozumela.
Autorka je na case sa postavit za seba a svoju rodinu, zasluzite si vsetky tieto veci.. Nie si na to sama, je vas viacero surodencov a stav rodicov je taky, ze sa to doma uz aj tak neda.
Na špecializované zariadenia sa caka velmi dlho. Cize vybavte aspon papiere aby ste boli v poradovníku. Otca sa spytaj rovno, ze teda kedy pride k prepisu, nie ze potom a potom. Ten opatrovateľský to je smiešna suma, to tebe nezaplati tvoj cas a zdravie. Cize normalne a otvorene sa pobaviť. Ale ak je matka napisana na dome, tak len tazko podpíšete nejaku zmluvu iba s otcom. Matka by asi tej zmluve nerozumela.
@betulinka1 prosím vieš mi poradiť aký je postup na vybavenie takého zariadenia...to sa rieši prosím cez obvodného lekára alebo rovno kontaktovať zariadenie ktoré vyberieme?
Kazdy ti to tu rovnako napise, vybavuj zariadenie pre mamu. susedia taktiez mali doma mamu s alzhaimerom a po par rokoch to uz nedávali a museli jej najst zariadenie. jej manzel uz mal skoro 90, takze aj jeho uz museli riesit. Surodenci nech si hovori co chcu a kolko chcu, ale to bolo dobre zacat riesit uz dávno - ten alzhaimer je pliaga, postupne je to cim dalej, tym horsie. a priklad o dedení od mojich rodicov - babka s nami zila skoro 10 rokov, otec bol potom na opatrovnom (nejake drobne to boli), dedicstvo (starý dom) sa neprepisal, ved aby sme ju nedali do domova dochodcov. takze potom dedili vsetci a nemali ani tolko slusnosti, aby to nechali otcovi. babka uz bola posledne roky leziaca, mama ako zdravotna sestra sa o nu starala (popri svoje práci) - takze aj infuzie, injekcie, aby nemusela do nemocnice....
Autorka,
nevycitaj to svojim surodencom. Kazdy ma vlastny zivot a robi najlepsie ako vie. Raz ked clovek ma zamestnanie, chodi do prace, potrebuje zivit rodinu alebo zije daleko, tak proste sa mu neda. Ty sama slobodne a dobrovolne si sa rozhodla pre opatrovanie, ktore by malo byt v rukach profesionalov lebo je extremne narocne.
Autorka je na case sa postavit za seba a svoju rodinu, zasluzite si vsetky tieto veci.. Nie si na to sama, je vas viacero surodencov a stav rodicov je taky, ze sa to doma uz aj tak neda.
@anjelicek26 veď toto že mne to súkromie strašné chýba...to už aby sa človek bal si aj prdnúť s prepáčením vo vlastnom dome, a po tom všetkom mi už fakt všetko vadí každá otcova poznámka, kam idem kedy prídem , deti sa furt pýta kde som a čo robím ak má nevidí...už mi totálne z toho všetkého prepína a to nehovorím že v kuse len upratujem, periem ,a varíme každý deň ako otrok a oddych ako taký uz nepoznám,,,,pochopí asi len ten kto mal starého človeka doma ako musia mať stále pravdu a všetko vedia najlepšie, ani otec si nikdy neprizná chybu, keď aj dačo poviem čo sa mi nepáči napr ohľadom jeho hygieny atď otočí proti mne , je veľmi ťažká povaha už len on sám a to nehovorím o starostlivosti mamy