Stavebný svokor
Prispejte svojimi zážitkami konfliktami príbehmi čo ste zažili so svokrovcami keď ste sa budovali na ich pozemku.Ci vám dali pokoj nestarali sa alebo boli nápomocní a ich radu ste využili alebo sa zbytočne montovali a boli až priveľmi aktivni
@sickynickyobsadene ale ňuňu
My sme stavali na pozemku ktorý nam darovali moji rodicia, obrovský pozemok, my sme znacni minimalisti postavili sme maly jednoduchý dom, minimum spevnených plôch, vytvárame si na pozemku “jedlý les”, pestujeme permakulturne. Vsetko uuuplne mimo toho co sa rodičom paci, absolutne s ničím nesúhlasili. Ale pozemok mi darovali, uz je moj, nestarajú sa vobec do nicoho. Jedine otec chodí pokosiť ale to sme mu velmi vďační 😁 samozrejme to ze sa s tym nestotožňujú nam davaju najavo, aj priamo narovinu nam to povedia, ale je to normalne ze nie vsetci mame rovnaký názor 🙂 ak su v texte chyby, vopred sa ospravedlňujem 😊
@eeffka Slovo "nijaký"nie je spisovne správne.Spisovne správne,je žiadny.
Mna este napadlo, ako mi moj otec pri stavbe mojho domu povedal, ze nemam vymyslat, sietky proti hmyzu mi na okna netreba! Ani oni nemali na oknach rodicovskeho domu a je tu😀
@oliolijanka smejem sa ..😁 exsvokra často zahlásila, že "oni mali latrínu 50m za domom a čo,čo nám chýbalo" to len naša generácia sme rozmaznanci
@melanta predstav si, že sa význam v problematike ako si to ty nazvala. Stavali sme a u nás na stavebnom úrade je taká "milá" pani, ktorá mala problém so všetkým a všetko sme museli mať tip top a toto by teda určite u nej neprešlo. Pozemok sme mali od mojej mamy. Ale nejdem sa s tebou hádať, zrejme si odborníčka v odbore a máš určite pravdu.
Ale už vo vlastnom záujme to mala autorka riešiť a mať vysporiadané, aspoň ja by som to chcela mať papierovo čisté kvôli možným budúcim problémom.
... škoda, že téme tu bol zatiaľ asi len jediný príspevok od oliolijanka .... To spojenie " budovať sa" sa naozaj požíva na východnom Slovensku a ( ja tu žijem a neosvojila som si ho 🙂) A ešte by ste tu mohli počuť aj vetu : Zbudoval som še v Prešove. 😀
Neverim, zeny ze viete byt jedna k druhej taka hnusne, ze z vtipnej temy urobite frasku uplne, sa tu tvarite vsetky zapadniarky ake ste mudre, ale zila som roky v trnave aj v bratislave a rozpravate rovnako trapne ako vychodniari😂 trnava je zvlast vtipna, doteraz pouzivam vela trnavskych vyrazov😂 mi nevravte ze neviete co znamena slovne spojenie budovat sa, a ak nie tak nie autorka je smiesna, ale vy… co keby sme sa respektovali, a mozno sa aj naucili nieco, ved tie narecia su slovenske dedicstvo po starych rodicoch, je fajn, ze ho ovladame a odovzdavame dalej, na vychode sa budovat sa pouziva uplne bezne a aj napriek tomu rozumieme a aj rozpravame plynulo a spisovne po slovensky, aj v praci aj v skole aj v obchode a v mojom pripade aj doma aj vsade, ked clovek 40 rokov pouziva slovo budovat sa uz to bere ako samozrejmost, to nezbamena ze rozprava vsade nespisovne, ci trnavsky veter je ok, ale kosicke budovanie sa je uz zle? Boooze zeny haňbice še🤦🏼♀️
Ked moji rodicia budovali, v case, ked sa robilo kamarati+znami+z dediny, mamin oco chodil, robil vela, bol aj ako stavebny dozor, mensie upravy, rady - proste na dome makal. Byvaly stavbar. Druhy dedo nechodil, prisiel vecer, ked sa koncilo a pytal sa, ci ideme robit. Ked mu dedko povedal, ze oni uz koncia po celom dni, tak mal reci a odisiel. Opakovalo sa to denne. Stavalo sa na jeho zahrade, ale hovorime o pozemku cez 3000 m2, takze este dalsi dom by tam v pohode vosiel, a dnes by tam ludia asi aj dalsie 3 postavili... Celych cca 30 rokov pocuvame, ako postavil, zaplatil (hahaha, ja neviem, ci ocovi niekedy dal korunu vobec na zivot), vybudoval a vlastni dom mojich rodicov. Ved co. Kazdy sme nejaky... Aj v dobe pred 30 rokmi (zivot pri nom bola ina sranda, teda).
@bielavila to ja ako zapadniar som si vzdy myslela ze to tu vychodniarky sa tvaria ako nieco nadpozemske s najlepsou spisovnostou aj gramatikou :D :D asi to nebude od geografie, ale od cloveka
@bielavila Ja som si napríklad myslela, že autorka je Maďarka, ktorá sa učí po slovensky. Aj kvôli tomu názvu, aj kvôli tomu "budovať sa". Žijem na južnom Slovensku a nikdy som toto slovné spojenie nepočula ani nečítala.
Samozrejme my tu u nás máme tiež najrôznejšie slovné špeciality 😀
No ženy moje názov vznikol na rýchlo a myslela som tým že stavebný svokor akoze či vám svokor radil do stavbydomu alebo sa nestal vôbec a nerobil z vás pri stavbaroch neschopaka...ďalšia vec budovať je bežné slovo ktoré pozná aj môj stredoslovenský manzel.....nie niesol z Maďarska a áno som z východu tak ako napisala bielavila mám to slovo už v hlave tak som to napísala...myslela som tým stavať dom postáviť dom vysvetľujem pre niektoré čo vedia len spisovne po slovensky a narecia nepoznajú ani nechcú poznat ...a po ďalšie pozemok by bol na manžela prepísany takže to by sme nemali problém vybaviť stav.povolenie....asi budem mať aj v tomto príspevku veľa chýb tak ma pani slovencinarky môžte opravovať 😱🤭
1."no zeny moje" je neoficialne oslovenie ktore sa spisovne nepuziva je to skor priatelske alebo familiarne, pricom to nieje vhodne pri cudzich ludoch
2. neschopaka - maximalne nespisovne ale vieme to rozlustit - spravne povedane - neznalca
3. manžel s diakritikou ked uz niekde mas diaktritiku a niekde nie hodila by sa
zial viac hyb okrem nejakej diakritiky som nenasla
:D :D dufam ze to prijmes ako srandu a sarkazmus pre tie dokonale slovencinarky co ani wtf nemozu pouzit
nejde o opravovanie, ja som písala, že som to chápala tak, že staviate, alebo sa chystáte stavať na pozemku svokrovcov. To, že to pochopil tvoj muž Stredoslovák, neznamená, že to musel pochopiť každý aj zo západného Slovenska, tam to skutočne môže znamenať na jar siatie a sadenie v záhrade. Ale to je jedno, ak budú na LV svokrovci, alebo len tvoj muž, nestavala by som tam bez ohľadu na to, či mi bude svokor do toho kecať alebo nie. Ak by vám boli ochotní pozemok odpredať, tak by som si ho kúpila s mužom na polovicu a stavala na svojom. Viem, že je všetko drahé, chápem, že sa mladí ľudia snažia ušetriť tak, že postavia na pozemku rodičov, alebo svokrovcov, ale nikto nevie, čo bude o dvadsať rokov, môžu vzniknúť veľké problémy, popri ktorých je to, že svokor mudruje so stavby, nič
@bielavila ja som napriklad z Trnavy a nepisem narecim, viem, ze by cast ludi nerozumela. Ani narecie bezne nepouzivam a nepcham ho do konverzacie s cudzimi ludmi, aby sa vychodne Slovensko potesilo na chvilu miesto "še" s trnavskym "dze". A "budovat sa" som nikdy doteraz nepocula a ani sa netvarim aka som mudra. Jednoducho som ja osobne nerozumela a nemienim tu teraz virtualne listovat v narecovych slovnikoch aby som nepochopila nieco inak ako je to myslene. To je vsetko.
@irusa k vecí som napísala na prvej strane, hneď druhý príspevok
Aj ja mam perfektný vzťah so svokrovcami, pretože nás delí 500 km 😂😂🙏🏾
@srdeenko19 nemusí to byť len vzdialenosťou, nás delilo ani nie 500m a vzťahy vynikajúce, ale svokrovci mali svoj dom na svojom pozemku, moji rodičia ich dom na ich pozemku, my náš dom na našom pozemku. Aký projekt sme si vybrali, taký sa staval, čo sme chceli, to sme si urobili. Ale chápem ťa, niekedy sa aj tých 500 km zdá stále málo
@monuska112 ja napr tu celkom casto vidim sikamu od zapadnisrok smerom k vychodniarkam, chytaju ich za kszde slovicko, vdakabohu ze to ozaj zalezi od osob, ja som vychodbiarka a moje dve naj kamosky su rodene bratislavcanky
@0silvia0 zila som v trnave 7 rokov a nikto na mna nebral ohlady ze nerozuniem, isli si svoje, ale my sme sa na to zasmiali, bola to sranda, to len tu zeny na mk pod ruskom anonymity hraju formu, som zvedava ci by do oci niekto take povedal, zila som dlhe roky aj v tt aj v Ba a nikdy sa mi nestalo ze by mi niekto nerozumel, a to sme zo srandy obcas mejake to slovicko zadreli, tak bud tu su zeny maximslne sprodte, alebo ja som vdakabohu osobne nstrafula na normalnych ludi aj na zapade… muza mam stredoskovaka, tiez sa mi nestalo ze by sa pohorsival ked poviem nieco nedoosovne, ani nemusel listivat v slovniku😂
Asi zmením názov témy kebyže to ide....lebo úplne iné sa píše ako som chcela vedieť ...téma bude znieť ,,opravujte ak niekto píše narečovo"

@elizabet173 myslím,že si pochopila..len potrebuješ rýpať....no k veci nenapíšeš nič