icon

Ste prvorodení?

2zuzu7
27. dec 2021

aku mate skusenost v partnerstve, manzelstve kde bol partner/ka prvorodený/a (napr. ci je/ste extrovert?), a vy? (je druhorodeny/a introvert? ak môžte mi odpovedat budem rada len si hladam súvislosti v partnerskych vztahoch kde zavazilo poradie narodenia partnerov, ďakujem ( treba niekedy vratit sa do minulosti, kedy sa poradie posuva ked sa prve narodilo uz nie zive , prip. potraty alebo jedno z dvojčiat sa vstrebalo a pod.)

Strana
z3
scila
27. dec 2021

@2zuzu7 v mojom mužovi neni nič ženské (aj keď občas by nezaškodilo🙂 ), po mame je cieľavedomý a podnikavý, to je asi všetko. Jeho mama napr. nedokáže pripustiť, že môže mať pravdu niekto iný okrem nej, čo je najvýraznejšou črtou jej povahy, muž toto nemá (inak by som s nim nevydržala), ja sa s mamou nepodobám vzhľadovo ani povahovo, jediné, čo som po nej zdedila je láska k prírode, inak myslím nič.

makova333
27. dec 2021

@2zuzu7 ako psycholog ti mozem povedat, ze stavat na tom, ako jedinej veci, sa naozaj neda. Žiadne spojitosti tam nehladaj, lebo pod to, aky clovek je sa podpisuje velmi vela premennych.

lopka1313
27. dec 2021

Moj priatel je 2/2 aj ja som 2/2. O sme uplne ini... On je extrovert, neskutocne tvrdohlavy a ja introvert, tvrdohlava, ale skor ustupim. Vobec nezalezi na tom, kto je prvy ci druhy, aj ked su rozdiely (vidim medzi starsou sestrou a mnou), ale o spolocnom stasti alebo povahach to nic nehovori.

Inak ak naozaj robis prieskum, tak by ten dotaznik bol lepsi.

Inak priatelov otec je introvert, mama extrovert, starsi surodenec skor introvert a on, mladsi, extrovert. My mame oca introverta, so sestrou sme obe introvertky a mama je extrovert. Pritom o vychovu a vsetko sa skor starala mama, otec len bol, pre mna zacal byt niekym az na vyske (proste oco bol vzdy pri mne aj pri sestre, ale vdaka jeho povahe bola mama ta, co bola hlavna a viditelna). A dedo je silna osobnost, extrovert, 'vladca' (manipulant), babka bola silny introvert a obe deti su introverti, co sa nechaju viest svojim partnerom vo vsetkom. Sesternice (otec extrovert, mama introvert) su 1. Silny introvert, 2. Extrovert, ale s komplexami a 3. Najsilnejsia osobnost z nich, aj ked asi tiez skor introvert.

Zivot je nevyspitatelny a aj ked sa v nom pokusame najst nejake vzorce, tak obcas to vyjde a obcas nie (a ked sme o niecom presvedceni, za chvilku najdeme 10 clankov, kt to podporia a naopak, nasi 'odporcovia' najdu 10 clankov, kt tomu budu odporovat. Proste vidime to, co chceme vidiet, aj ked to nemusi byt pravda).

andrejka1974
27. dec 2021

@2zuzu7 určite to nezávisí od poradia môj muž je prvorodený ja druhorodena mám staršiu sestru je slobodná bezdetná on má 2 mladšie sestry jedna je rozvedená bezdetná ,ďalšia s 3 detmi

damiana1992
27. dec 2021

@2zuzu7 nie nie je v ňom ženskosť 😀 a vo mne asi tiež nie je muzskost😄

luccija
27. dec 2021

@2zuzu7 je to ako pise makova tam je toľko možností, že nikdy neprídeš k nejakému kľúču🙂môj muž prvorodený introvert, ja jedináčik úplný extrovert po otcovi povaha ...a mojej babke otcovej mame/ veľa kamarátov, veľa aktivít, výlety, dovolenky stále niečo vymýšľať🙂po mame mám citlivosť, ženskosť, starostlivosť, ale moja mama si vystačí sama je najväčší introvert akého poznám ľudia ju unavuju, nebavia, má lásku k psom a to jej stačí.Nase dieťa jedináčik introvert po muzovi.Muzova sestra mladšia o 8 r tak isto domased introvert spokojná s malom...svokra taká istá nepriebojna introvertna, ale panovacna a riadi všetkých🙂 svokor miluje ľudí, akciu...takže veľmi zvláštna vzorka ľudí🙂
A je veľa detí, ktoré rodičia "ubiju", že sa nevedia prejaviť u môjho muža a jeho sestry si myslím, že to bolo tak.Nazor mala iba mama a obaja si dodnes nevedia nič vydupat iba pokorne prijímajú čo sa im dáva. Či v práci či súkromí.

2zuzu7
autor
Autor odpoveď zmazal
ella2015
27. dec 2021

@2zuzu7 mňa by zaujímalo k čomu to vlastne potrebuješ?

euka210
27. dec 2021

@2zuzu7 extrovert a introvert nemaju nic spolocne s poradim dietata. Moze to mat skor vplyv na to, ze prvorodeny chce rozhodovat...ale do toho ide fungovanie celej rodiny, aky su rodicia.
Moj manzel je najstarsi, ale je introvert.
Ja som najmladsia, ale jedina dcera, tiez som introvert ...a rozumieme si. U nas skor to, ze v oboch rodinach "sefovala" skor mama ako otec, nie sme tvrdohlavi, raz ustupi jeden a raz druhy ked treba, obaja potrebujeme citim podporu toho druheho a to je asi zaklad.

2zuzu7
autor
28. dec 2021

@euka210 ja som to aj upresnila v mojich komentoch že skôr mi slo o ženskosť v prvorodenom a mužskosť v druhorodenom... no MK už nedovoluje prepísať otazku takže by som už tuto temu ukončila , a ďakujem všetkym zučastneným

lujza123
28. dec 2021

@2zuzu7 to v akom poradí sa človek narodí ho síce ovplyvňuje ale dosť záleží aj od vekového rozdielu medzi súrodencami. My sme obidvaja prvorodeny ale polovicka majú so súrodencom len 1 rok rozdiel to sú skôr ako dvojičky. Zato ja mam o 6 rokov mladšiu sestru o ktorú som sa musela starat a na mňa sedia všetky definície prvorodenych... Ešte aj v nasom partnerstve som ja ta staršia.. Čiže prvorodena 😃

Introvert/extrovert je podľa mňa skôr vec povahy, možno aj celkovej rodinnej dynamiky. Ú nás su extroverti všetci, rodicia aj sestra ale je možné že je to skôr naučené, naši boli spoločenský, vždy chodili s partiami na chaty, dovolenky, opekacky, často boli u nás navstevy, veľa cestovali a keď sme v tom vyrástli tak nejak to mame doma aj my so sestrou

ailiba
29. dec 2021

@2zuzu7 ja som prvorodena, manžel je druhorodeny. No, neviem, či to má nejaký vplyv. Obaja sme skôr introvert. Dobre si rozumieme, stále sa ľúbime. Ja som asi dominantnejsia. Neviem presne, čo by si chcela vedieť. Poznám ovela viac partnerstiev, kde je jeden prvorodena a druhy partner druhorodeny. Napr. Moji rodiča, starí rodiča, sestra, aj viaceré kamošky. Ale neviem, či to má nejaký význam v partnerstve. Ale určite to človeka nejako formuje.... Neviem, čo presne by si chcela vedieť viac?

Strana
z3