Stíhanie domácnosti popri deťoch
Ženy, viem, že sú medzi Vami aj superzeny, ktoré majú krásne upratane, pozehlene, všade poutierany prach, stihnú ešte aj dobre vyzerať a venovať sa deťom. Bože ako vás obdivujem! bývame v dome. Prízemie, t.j.chodba so šatníkom, botnikom... Potom prvé poschodie, t.j obývačka, kúpeľňa, kuchyňa, WC a izba so šatníkom a inými skriňami, kde sú knihy a iné. A ďalšie poschodie, kde je detská, spálňa, kúpeľňa opäť a ešte jedna izba. Ja to nestíham upratovat. Som chorá z toho bordelu, manžel tiež neni nadšený, že mi to nejde tak odruky. Ja fakt neviem. Tak by som chcela mať krásne, poupratovane.. Mám dve detičky. 5 rokov a 9 mesiacov. Ráno beriem staršiu do škôlky, potom dávam mladšiu opäť spať,.spí cca 2 hodiny. Poumyvam riad, kuchyňa, obývačku poupratujem, dám prať.. Poklad sa mi zobudí. Trošku sa mi zabaví s hračkami, vyvesim prádlo alebo co, ale chcem sa aj jej povenovat. Tak sa mazname, hráme. Na obed príde manžel sa najesť . Poobede dám malú ešte spať, umývam zatiaľ zas kuchyňu, riady. Zobudí sa malá, dám jej Papať, oblecieme sa a ideme do škôlky pre staršiu.. Ideme pešo, aby obe boli na vzduchu 🙂 prídeme domov, venujem sa deťom, prichystam niečo na večeru a ideme sa kúpať a Spat. Obe zastávajú cca 20:30. Ja som unavená (malá sa niekoľkokrát v noci budí a vstavame pred šiestou). Kedy mám upratať ten náš dom??? A pozehlit? Umyť okná, podlahy.. Ako to stihate baby? Potrebujem rady. V noci? Sem tam som mala takú noc, že som potiahla,ale väčšinou fakt nevladzem.
@somavi no co ti poviem, u nas trochu lepsie, deti maju 8 a 4...ale mladsi je so mnou doma, cize za par minut to tu vie vyzerat ako po vybuchu, nech robim,co robim....a mna to nebavi, upratovat nieco,co sa neoplati.....nastastie tym, ze byvame v zahranici, mi nehrozia neocakavane navstevy...lebo by som sa fakt niekedy hanbila,ale tak to je....nestiham vsetko tak ako by som chcela....viem si aj sadnut a odpocinut.....ale je to urcite lepsie,ako ked boli malicki a podla mna casom to bude este lepsie 🙂
a rada nad zlato, popros manžela, nech ti kúpi umývačku, obchody dávajú na splátky aj bezúročne :D :D a nie je to (podla mna) až taká veľká investícia, zato účel parádny, ja som mala v kuchyni večne bordel, riad, kopy, umývačka je moja naj kamoška :D :D
No mna este napadlo, ze treba manzela naobed zatiahnut do upratovania tiez, rozmysli si ci sa bude doma stravovat :D mne osobne to ide na nervy.. som rada, ze ked som mala malu "malu" tak ho taketo veci nenapadli, chodit domov obedovat.. teraz pride ak sme doma, ale to uz je o inom.. este aj obed chystat a po nom upratovat. Teda ak si to neurobi nebodaj :D
Mohli by sme sem dávat fotky nasich izieb, tak dobre by sa nato pozeralo, a tolkym by odlahlo, ze nie su na tom same 😅
Súcitim. Neriesim - naucila som sa s tym zit 😀
@lalitagopi 😀 😀 😀 😀 tak toto je super nápad haha, a ideálne, keby tearz odfotil niekto mna, ako ležím v rozbombardovanej obývačke na gauči :D :D s notebookom pred sebou :D
@luciferkax veru ja jej hocikedy vyznavam lasku ked rano vykladam cisty riad :P
@luciferkax akoby som samu seba teraz videla - v obyvacke bordel, vsade same hracky, lebo ich pes vyhadzal z kosika, ja v pyzame a pred sebou mam notebook 😀
ja mam dve male deti a chodim do prace... ked prideme zo skolky, venujem sa detom, popri tom trochu varim a trebars dam prat... mam umyvacku, takze riady neriesim a vecer ked ich ulozime, tak poupratujem aspon povrchovo... zehlim raz za 3-4 tyzdne, to sa manzel potom este 2 tyzdne tesi, ze moze nosit kosele 🙂) dlazky som rada, ked zotriem raz za tyzden a okna raz za rok umyva manzel... ale hlavne sa netreba stresovat.... uzivaj si deti a zapoj manzela,vo dvojici ide vsetko rychlejsie... ty mu varis obedy, tak on moze pomoct v domacnosti predsa... a neboj sa, na spinu este nikto neumrel (teda dufam) 🙂)) prijemnu matersku prajem 🙂
@somavi umývačka riadu a robotický vysávač sú perfektní pomocníci, aj keď dosť stoja, ušetríš na čase a nejakej pani na výpomoc. Stíham celkom dosť, ale vypúšťam zbytočnosti. Žehlím len manželove košele a veci, ktoré vyslovene musia byť vyžehlené. Okná umývam priebežne a nie naraz, máme naozaj veľký dom a veľa veľkých okien. Kým dietko spinká, dá sa postíhať dosť. Nájdi si nejaký systém, lebo keď začne loziť a spať menej, tak to bude horšie.
@somavi Ahoj, to, co si napisala, je podla mna uplne normalne v 90% domacnosti s malymi detmi. Jedine, co ma na to zarazilo, bolo konstatovanie, ze "manžel tiež neni nadšený, že mi to nejde tak odruky"... Tak ked nie je nadseny, nech pomaha a uvidime, ako mu to nadsenie pojde.
Ak to dokazes, prestan to riesit, v zasade plati, ze vacsie upratovanie staci raz za cas, okna 2x do roka, varit na viac dni, pomoct si ako sa da, kludne aj nejakou vypomocou do domacnosti.
Ak to riesis kvoli sebe, skus si to nebrat tak, ze vsetko musi byt na 100% a ked nie je, si z toho v strese; a ked to riesis kvoli manzelovi, tak mu navrhni malu hru - na par dni si vymente roly v domacnosti - aby sa nestratil - napis mu na papier, aky je harmonogram dna, odid rano z domu (akoze do prace), prid sa naobedovat a znova odid (ako to robi on) a on nech riesi Tvoju robotu okolo domacnosti, domu, deti, nakupov, atd.
@bubinko1506 psa mám síce vonku, zato okolo mňa lietajú dve andulky a vyria prqch
@luciferkax nas by vonku zamrzol 😀 porozhadzoval hracky a teraz spi, asi caka, ze mu ich budem upratovat
No tak zial ja som v tomto uplne trafena....ale tak ja som typicky obsedant takze to je diagnoza. Máme väčší 3 izbák, loggie a pavlač. Okná som schopná umyť aj po kazdom dazdi - šialene viem, bezne spratanie ok, kazdy druhy den mam kybel, vodu, handru a ide sa....Myslím si ze to stiham, zakladom je bezne spratanie a vzdy ,,čosi navyše,, upracem - deti su v škole, batola nie je problém. Za doobeda to stiham.Poobede ke dpridu deti tak uz nemuklujem aj ked niekedy si ešte niečo dorobim ked si robia ulohy alebo maju nejaku svoju zabavku. Cez týžden varim len 1 alebo 2 x...podla potreby, cez vikendy chodime von, ale v nedelu varim a na nedelu máme komplet obed uvareny a chcem mat aj kolač lebo nedela bez kolača je smrrrrt....Ako to ze to prehanam si uvedomujem, ale nie som schopna to zatial velmi menit. Jedine ked ma z času na čas ,,picne,, ze ochoriem tak holt vtedy upušťam z ,,dokonalosti,, lebo nevladzem. Mozno neuveríte ale ste mi svojimi prispevkami prikladom, ze sa da zit aj v prevadzkovej špine a neriešiť kazdu čmuhu, potrebujem sa tomuto pristupu naučiť ale fakt neviem ako.
mylsím že v prípade nestíhania je základom obmedziť čas trávený na internete či už čítaním kadejakých článkov alebo vyhladavaním vecí - oblečenia, hračiek........ tieto veci zapínam až ked mam všetko doma porobené. poznam xy mamičiek ktoré vyplakavajú že nič nestíhajú a pritom vidím že sú nonstop na facebooku - netvrdím že je to prípad každej ale je to taký môj postrech. človek by stihol viac keby každých 20 minut neokukoval fb alebo netrávil 3 hodiny denne hladaním dokonaleho outfitu pre deti, pozeraním inzerátov..............
Milá somavi 😀 myslím, že si nám viacerým akoby z duše hovorila. Obdobie keď sú deti malé je veľmi náročné, zvlášť ak sa v noci vstáva a človek je unavený a bez energie.
Stále som nejako presvedčená, že by sa to malo dať všetko zvládnuť ale veľmi málokedy sa mi to naozaj podarí🙂 Plus tá cca týždenná opakovačka čo sa týka upratovania. Veľmi pekný citát som čítala: ,,Upratovať dom s deťmi je ako umývať si zuby počas jedenia čokolády" ...takže asi tak🙂
Ja osobne žehlenie vynechávam. Robila som si aj plánik, na ktorom bolo, že každý deň upracem jednu miestnosť a tak mám na víkend vždy pekne upratané. Áno, pokiaľ do toho neprídu choroby, pracovné povinnosti, krúžky detí, oslavy či iné povinnosti a plán je nanič 😅 Snažím sa teda upratovať priebežne, aby som mohla víkendy tráviť s rodinou ale výsledok je často k zaplakaniu.
Nič si z toho nerob. 5-mesačné dieťatko potrebuje predovšetkým tvoju energiu a lásku a dobre naladenú maminu. Upratať z časti môžeš pokiaľ spinká ale uprednosti spánok, lebo iba vyspatá a spokojná mamina a manželka je pokladom pre domácnosť. Variť som zvykla večer, rýchlovky a minútky prípadne som si navarila na dva dni a jeden som teda mala voľno. Zapoj manžela pokiaľ sa dá a ver, že časom to bude lepšie keď deti podrastú a začnú ti pomáhať alebo aspoň minimálne aspoň upracú po sebe. 😀
@44janica44 presne tak, internet je neskutočný žrut času. Clovek si povie, ze ved sadnem si len na chvilu a z tej chvile su 2 hodiny ani neviem ako....tak samozrejme, ze ten čas potom chýba.
Ahoj, tak ja ti poviem jedno:vykasli sa na detaily, ktore si aj tak ziadna navsteva nevsimne.pred dvoma rokmi sme si kupili s manzelom 3-izbovy byt, mame kompletnu rekonstrukciu, proste nas bytik snov.a ja sprosta som bola rok posadnuta poriadkom v nasom bytenapriek tomu, ze som mala male babo.upratovala som kazdy druhy drn ako blazon, chcela som sa hrat na super zenu, ze zvladam maleho, upratat, navarit, vyprat vyzehlit, umyt riad vsetko!ale jedneho dna mi od vycerpania prislo strasne zle a povedala som si dost.upracem siraz do tyzdna, periem dvakrat do tyzdna, varim kazdy druhy den.a hned jezivot krajsi😉drzim palce
@somavi neries velmi ten neporiadok🙂..ved nechodite po clenky v smetiach ako pisala dajaka kocka tu🙂. a never tomu, ze su super zeny v tvojej situacii a vsetko maju tip top. á ak ano maju pomoc od svokry, alebo mamy velku, vezmu im deti a oni upratuju. ja mam dve deti za dva roky, este aj pracujem z domu na plyn uvazok, sice mozem tukat do pccka aj v noci, alebo kedykolvek, ale svoj cas to chce. casto funfujem na donaske jedla a tiez mam pani, co mi pomaha s velkymi pracami v dome, okna, podlahy, umyvanie nabytku...atd. vysavam, riady, periem priebezne aj s detmi doma a zehlim sama po veceroch, alebo ked mi ich priatel vezme pohrat sa hore na poschodie oboch. zdaleka nemam doma vsetko tip top...a no a co? ked budu decka vacsie a ja sa normalne vyspim, tak bude aj lepsie upratane. ku mne chodia ludia, ktori to neriesia🙂 a ked by to vadilo priatelovi velmi, tak nech si uprace, ako si predstavuje🙂. tak sa velmi netrap🙂..ved deti su nakrmene, lubene, vyhrane ...a to je dolezitejsie🙂
Pridi k nam na navstevu 😂 co tak keby pan manzel trochu pomohol?ja viem ze ti chlapi si myslia ze na materskej si uzivame.- nevidia vsetko okomo toho. Ja som sa niekedy isla zodrat ale teraz upracem len co je najnutnejsie. Mame 3 male deti (2-2-3),to by som sa pri nich mohla akurat tak zodrat. Naco je dovre mat 100% vyluxovane a byt znicena,unavrna a nervozna. Nabuduce ked bude manzel chciet romanticku chvilku (sex),povedz mu -sorry milacik,idem poumyvat podlahy 😂 neboj sa nrma kazda doma poriadok ako leby cakala anglicku kralovnu.
@somavi ak byvaju v byte, stihaju. Ale dom je iný level. Ja mám našťastie veľkú dcérku, ktorá už pomáha, ale ked bola menšia, tiež to bolo o drzku. Keď si chcete dom aj uzivat, bude tam bordel vždy. Alebo budeš vystresovaná behať s handrou a skoncis s obsedantno- kompulzivnou poruchou 🙂 Skus sa uvoľniť s mať nad tou trochou neporiadku nadhľad. Deti veď samozrejme k poriadku s za pár rokov sa to zlepší. Mysli na to, že deti vyrastú, odídu a ty budeš na dôchodku leštiť kľučky a budeš už len spomínať na to ako rástli. To, že máš v dome neporiadok, znamená, že je tam život 🙂 že sa stále niečo deje, že tvoje deti sa hýbu, chodia, či plazia, že dokážu "hýbať" svetom tak ako chcú.... Je to úžasná vec. 🙂 Ber to s nadhladom a budeš spokojnejšia.Ži teraz a tu a hlavne si užívaj pokroky tvojich detí. Tvoje pocity nezachytí žiadne video, ani fotka. Musis ich zažiť a uložiť v srdci. Kašlať na prach 😉
Kristova noha....ze nestiha dom...
Ja nestiham 3izb. byt, 1 dieta, 1pracu, 1 manzela....hambim sa 🙂
Az raz budem mat doma, ani nepipnem...resp. postavim ho iba pod podmienkou, ze budem mat na paniu co mi poupratuje, pozehli a navari.
Ono, nejde ani tak o to, zeby som to nestihala. Stihat sa da vsetko. Ale nie som debil aby som cele dni iba pendlovala. Bejvavalo...Zmen pristup. Poriadok na oko a inak podla nalady.
A manzel pomaha ked si dovoli piskovat? Len by moj skusil reklamovat, ze sa kudoli na zemi prach alebo ze je umyvadlo plne...Nepovie ani pol slova a nalozi umyvacku, da oprat...Jedine co nespravi ani keby co bolo je prach, vysavanie, zehlenie...bude si vyberat z neozehlenej kopy ale neozehli. No ani mne nic nepovie.
Takze ked sa tvojmu nepaci nech sa lubi...nech viac pomaha.
Ja chodim do roboty na zmeny a som unavena ako ten pes. Nemienim sa ustvat este aj doma. Stale nieco. Nikdy nie naraz.
A tak som to mala aj na MD. Na kazdy den som si naplanovala. Dnes budem varit a dam prat. Zajtra to zvesim a vyzehlim. V stredu navarim. Vo stvrtok upracem. V piatok ......a tak dalej. Cez vikendy varil zasadne muz, ak sa mu nechcelo, slo sa k babkam..🙂 Alebo sme jedli chleba. A co? Nezomreli sme.
O mne takisto koluju chyry, ze som maniak na poriadok, ze mam stale vsetko super, ze kedy sa mi chce este aj malovat, cesat....jaaaaj by sa divili. Tak je logicke, ze ked sa ohlasi navsteva, tak vyupratujem, nachystam, napeciem. Predsa nebudem vitat hosti v bordely. No a takto vznika predstava....o dokonalosti niekoho.
Fakt sa prestav. Svoje myslenie a naroky. A ked chces mat vsetko tip top, potrebujes pomoc.
Co budes mat z toho ked budes vkuse vystresovana, ustvana? Dobre nic...
@sosanna88 u nás rovnako. Myslia si že som pedant, keď prídu na návštevu. Šak jasne že pred návštevami gruntujem 😉 ja to volám motivačná návšteva. Upracem vtedy aj to, na co som sa odhodlavala mesiace 😀 A všetci vtedy funguju ako hodinky a zase máme na chvíľu pokoj 😉
Mne raz svokra povedala ze ako chcem ist do domu ked nerada upratujem a ja manželovi tak ja teda do domu radsej nepôjdem. Ale mne to ani nechýba nepotrebujem dom aj tak by som si ho neužila lebo ked budem chodit do roboty budem cele den v práci a akurát vikendy a tam by bolo treba robit aj na záhrade a kedže som v dome nikdy nežila vobec neviem co to obnáša a ani neláka. Ale priznám sa ze mna to vobec neštve ze nemam tip-top len svokra stále frfle.
@sardinka335 to by si mohla hodit rec s mojim chlapom 😀 Ja som mu diagnostikovala obsedantnu psychozu. Vsetko muselo vyt tip top. No on napriklad pri odchode z bytu vypinal aj poistky. To ma tak trosku profesionalnu deformaciu 😀 je resp. byval puntickar co sa upratovania tyka no aj na auta zahradu chlapske ci zenske prace museli byt dokonale. Nastastie mna nikdy za nic nezd.bal. Ale tiez nie som spindira. Upratane musi byt ale ze by som prach denne utierala to nie. A teda len tolko som chcela ze prichodom deti sa to unho zlepsilo 😀
@papricka33 u nas je tiez najväcsi poriadok, ked ma prist nejaka navsteva 😀 inak fungujeme stylom, ze z nerganizovaneho bordelu robime organizovany bordel 🙂
@marcelatje môj sa zlepšil, keď má prvýkrát zdr.al že mu zle zehlim košeľu, strčila som mu žehličku do ruky, ze na takuto cinnost sa odpoveda "dakujem"... odvtedy si zehli sam. Vzdy ked prejavy vyssie naroky, doprajem mu priestor na realizaciu. Uz prestal byt narocny 🙂

Tiež neverím, že sú ženy , ktoré toto všetko naozaj stíhajú 🙂
DObreeeeee, ja by som donedávna stíhala :D :D len teraz som tehotná a mám kľudový režim... ale.. bola som rok nezamestnaná a deti mala vačšie, v škole a škôlke, takž e sa to v pohode dalo, dopoludnia stále niečo robiť, popoludní sa už venovať deťom.. ale s menším deťmi bez šance.... jedine, ž by sa hrali samé, zaspávali samé... ja radšej upracem menej :D :D jasné, lepkavé, zagabané zotriem hned, ale vysávať umývať podlahy podla potreby, neprehánať.. žehliť, nežehlím, iba poskladám, vyžhelím tak posteľné a košele občasné :D :D
variť na dva dni :D :D