icon

Stíhanie domácnosti popri deťoch

somavi
1. máj 2016

Ženy, viem, že sú medzi Vami aj superzeny, ktoré majú krásne upratane, pozehlene, všade poutierany prach, stihnú ešte aj dobre vyzerať a venovať sa deťom. Bože ako vás obdivujem! bývame v dome. Prízemie, t.j.chodba so šatníkom, botnikom... Potom prvé poschodie, t.j obývačka, kúpeľňa, kuchyňa, WC a izba so šatníkom a inými skriňami, kde sú knihy a iné. A ďalšie poschodie, kde je detská, spálňa, kúpeľňa opäť a ešte jedna izba. Ja to nestíham upratovat. Som chorá z toho bordelu, manžel tiež neni nadšený, že mi to nejde tak odruky. Ja fakt neviem. Tak by som chcela mať krásne, poupratovane.. Mám dve detičky. 5 rokov a 9 mesiacov. Ráno beriem staršiu do škôlky, potom dávam mladšiu opäť spať,.spí cca 2 hodiny. Poumyvam riad, kuchyňa, obývačku poupratujem, dám prať.. Poklad sa mi zobudí. Trošku sa mi zabaví s hračkami, vyvesim prádlo alebo co, ale chcem sa aj jej povenovat. Tak sa mazname, hráme. Na obed príde manžel sa najesť . Poobede dám malú ešte spať, umývam zatiaľ zas kuchyňu, riady. Zobudí sa malá, dám jej Papať, oblecieme sa a ideme do škôlky pre staršiu.. Ideme pešo, aby obe boli na vzduchu 🙂 prídeme domov, venujem sa deťom, prichystam niečo na večeru a ideme sa kúpať a Spat. Obe zastávajú cca 20:30. Ja som unavená (malá sa niekoľkokrát v noci budí a vstavame pred šiestou). Kedy mám upratať ten náš dom??? A pozehlit? Umyť okná, podlahy.. Ako to stihate baby? Potrebujem rady. V noci? Sem tam som mala takú noc, že som potiahla,ale väčšinou fakt nevladzem.

emilia25
3. máj 2016

Ale tersz su v škole skolke malá spi babka tiez oddychuje muz v práci a ja do 3 idem umyt našu spslen a dufsm ze stihnem 2 detské potom pridu loptosi a vecer to uz ani vidieť nebude ze som co si robila.

jana_eyre
3. máj 2016

Necitam zatial diskusiu, tak mozno sa budem opakovat.. Upratovat ked su deti doma je ako jest makovy zavin pri umyvani zubov.. 😁

Tiez mame dom, dost velky a nestiham.. Vela veci caka uz roky na ulozenie (este zo stahovania), okna som naposledy umyvala myslim pred druhym porodom..

Mam pocit, ze upratujem dookola to iste, kuchynu, obyvacku, kupelne menej casto izby a stale tam je bordel.. Su dni ked ma to stve, ale zvacsa mi to je jedno, muzovi duplom, ak by mu nieco vadilo, vklude moze upratat v tom mu nebranim 😁..

Snazim sa najma ked pridu navstevy, ale aj tak to nikdy nie je tip top dokonale.. Vravim si, ze dokonaly poriadok budeme mat ked budu deti velke..

Tiez poznam zeny ktore maju krasnu domacnost, ale zvacsa maju bud jedno dieta, alebo s deckami nechodia casto von.. Ja mam radsej vybehane deti aj napriek neporiadku doma..von chodime dva krat denne aspon po dvoch hodinach..

Nic nie je dokonale, hoci ak niekto stiha oboje klobuk dolu, ja take nedokazem.. Takze ak k nam pridete neohlasene, bude u nas neporiadok, ale deti budu kludne 😉 premna vacsia pohoda..

andrea1010
3. máj 2016

no ty sa hlavne na to vykašli, neexistuje žiadna super žena, jedine, žeby nič iné nerobila, len upratovala, ja bývam v byte, ešte len čakáme prírastok a veľmi sa neutrhnem, nie je to pre nás podstatné, nežijeme v humuse, ale ani neupratujem každý deň, drahý si zvykol, sem tam utŕži nejakú poznámku, ale uprace aj on, som za rovnosť, keď musím do ppráce chodiť aj ja, tak ty musíš upratovať, kúpili sme myčku a ešte by to chcelo iRobot (ten vysávač), v živote sú oveľa dôležitejšie veci, ako vyglancovaná domácnosť, takže radšej sa naďalej venuj dievčatám 🙂

timea7
3. máj 2016

baby, ona by to možno aj zvládla v miernom neporiadku, ale zrejme na ňu tlačí manžel, lebo je z toho, že jej to nejde od ruky nervózny....neviem, nakoľko je ona schopná mu dať príležitosť, aby ukázal, ako to ide od ruky jemu 😒 , nikde nespomenula, akým spôsobom jej pomáha on, prečo chodí denne domov na obed, či sa nemôže stravovať v práci.

krajcikovad
3. máj 2016

@whitecat666 vyvediem ťa z omylu, moja svokra "drchli" podlahy každý každučký deň a aj dva razy....

timea7
3. máj 2016

@krajcikovad 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 môže dobehnúť aj k nám, keď už je taká rozbehnutá, ja malé deti nemám, ale podlahy každý deň neumývam....

krajcikovad
3. máj 2016

@timea7 ona je ina strela... Keď sme u nich bývali, mňa z nej išlo poraziť... Aj keď teraz mi ide na nervy, keď príde a začne pozerať, že okná dolaptane od detí a po zemi hračky a nebodaj aj omrvinky... A spustí, že večer mám času dosť upratovať... Vrrrrr, vtedy ma ide roztrhať od jedu, alebo že mám vstať skôr, a to vstávame o 5:30

timea7
3. máj 2016

@krajcikovad prečo ťa ide roztrhať od jedu? ja by som si na nej zgustla. Upratovať po večeroch? Ani náhodou, to sa mojkáme s deťmi a čítam rozprávky, keď skončíme, tak sa mojkám s vaším synom, lebo ten si veľmi na mojkanie od vás nespomína, v pamäti mu utkvela len mama s handrou a metlou v ruke 😀 😀 😀 😀 By som jej povedala, že ak jej to vadí, môže začať upratovať, ak to zvláda, tak sa ideme s deťmi hrať, lebo to je pre mňa podstatnejšie, ako dokonalý poriadok.

somavi
autor
3. máj 2016

@whitecat666 praveze ja čas venujem tiež deťom (samozrejme staršia sa občas pohrá sama, kým povysavam, umyjem riad cez víkend napr).. Chodím s nimi veľa von, preto sa pýtam, ako to ženy stíhajú 🙂 juj kdeže mi malá pospi 3 - 4 hodiny 🙂 keď spí hodinu a pol, tak vravím ,že ako dlho už spinká 😀 staršia tiež viac nepospala, cca hodinu a od roka a pol nespala na obed už vôbec. Takže za tú hodinu väčšinou dám prať /vyvesim, umyjem riad ,kuchyňu, povysavam.. Umývačku nemam. Takže kým umyjem všetko z obeda napr, hrnce, taniere, príbory, poutieram, odlozim plus ta práčka a vysávanie napr, to je malá akurat hore 🙂

timea7
3. máj 2016

@somavi pomáha ti aj manžel, či je iba nervózny z neporiadku?

somavi
autor
3. máj 2016

@timea7 u nas to je tak, že manžel neupratuje, ale varí 😀 varí rád, takže varí on. A sem tam večer umyje riad 😀 po večeri🙂 chodí domov, lebo chce jesť domácu stravu 🙂

timea7
3. máj 2016

@somavi tak, ak si ju navarí, Ok, ale ak mu ju musíš variť ty, ako budeš stíhať, keď pôjdeš do práce? a mohol by deti po príchode z práce aspoň sem tam zobrať von.

somavi
autor
3. máj 2016

Väčšinou si obed navarí sama, vyzíva sa v tom 🙂 varím aj ja, ale podstatne menej. Akurát potom musím všetko spratavat po tom varení 🙂

timea7
3. máj 2016

@somavi no to je niekedy horšie, ako variť, viem, o čom píšem, v nedeľu varili moji chlapi....sorry, ale potom ak nevaríš, tam musíš byť pedant, lebo ak máš jedno dieťa v škôlke, druhé šupneš spať a nevaríš, ak musíš stíhať. Zľav zo svojich nárokov, pohoda je dôležitejšia ako naleštený dom.

somavi
autor
3. máj 2016

@timea7 no čo ja viem, varenie mi nikdy nejak nevadí, ja varím normálne keď je malá hore (keď varím 🙂, mám ju striedavo na rukách, potom trošku posedi v jedalenskej stoličke a pekne si navarim. To by bolo najmenej (ja zas doma často pečiem). Akurát upratovať s ňou veľmi nie je možné.. Jasné, že posedi chvíľu a trošku sa zabaví, ale zas nechcem ju "odkladať", chcem sa jej venovať. No a čas teda kým vyzdvihnem staršiu zo škôlky mám na upratovanie dokopy tak dve hodiny, plus mínus. To nestačí samozrejme na celý dom, keď tam rátam aj tu kuchyňu, to zaberá fakt veľa času.. Ale ako, nezblaznim sa, sa snažím najviac ako sa dá🙂

somavi
autor
3. máj 2016

@timea7 veď praveze deti sú priorita, radšej som s nimi celý deň von..

timea7
3. máj 2016

@somavi neblázni, ak máš na upratovanie denne okolo dvoch hodín, tak to je týždenne desať hodín a to napočítam víkendy, to ti stačiť musí. Nepočítam do toho umývanie oblokov, dverí, to nerobíš denne, ale na povysávanie, utretie prachu, podlahy, WC, kúpeľňu určite. Nechaj si nejaké veci na večer, keď príde manžel, nech postráži deti a ty porobíš, nie denne, ale aspoň dva krát týždenne. Ako budeš stíhať, ke´d pôjdeš do práce a bude treba s deťmi úlohy písať? Nemusíš mať pri dvoch malých deťoch všetko tip-top.

moonglow
3. máj 2016

@somavi vsak ty to celkom pekne vsetko stihas, zena 🙂

akurat, daj pozor, aby tvoj den nebolo len upratovanie a staranie sa o deti, lebo to potom ide rychlo na mozog ... pokojne a bez vycitiek si ukradni aj chvilku pre seba 😉

kllamarka
3. máj 2016

@somavi S detmi sa neda byt kazdy den a cely den vonku. V lete pochopim, pripadne jar ked je pekne.
Ale aj tak, proste ked si potrebujem upratat tak sme doobeda napr doma. Ideme von az poobede.
Su dni kedy sme vonku 1x denne a su dni kedy sme vonku aj 2x denne. Ja zase odmietam upratovat na ukor mojho odpocinku - ked deti spia. Si proste lahnem tiez, potrebujem oddych. Som inak nepouzitelna.
Upratujem popri nich, trochu sa hrame pol hodku..potom nieco zbehnem spravit...atd nastriedacku. A varim vo velkom, nech sa prihrieva, pripadne si dame veceru niekde vonku. Ja z toho dramu nerobim, ze uplne kazducku ich minutu ked nespia sa im musim venovat. Ja som malu bud davala do ohradky s hrackami, alebo nechala v detskej izbe s takou zabranou na zarubni, aby mi 'nezdrhla' 🙂 Ale my mame 3i byt standartny, takze som ju stale mala v blizkosti.

Zlata stredna cesta..neprehanam to. Nemam haldy bordelu a spiny..ale zase nemam ani vylestene police a kominy v skriniach.
A tiez uz tu niekto pisal - abnormalne sa zbytocne zehli kolkokrat. Ano muzovi do prace kosele - logika, ved inak sa to neda. Ale deckam nezehlim nic. Ani od babatka. Ani sebe. Operem, vytrasem vo vzduchu a zavesim. Potom zlozim uhladne do skrine.
A investujte do umyvacky riadu...v dnesnej dobe zabit v kuchyni tolko casu mimo varenia je fakt skoda.
Na tvojom mieste keby mam obrovsky dom - tak si to rozdelim s muzom, ze to co staci 1x do tyzdna nech spravi on (napr kupelna/wc). Riesila by som priestory, kde sa vsetci zdrzujete najviac. Pises, ako keby to vsetko bolo na tebe a muz len navari. Ja osobne by som si to vymenila. Radsej navarim ja, ako by som upratovala 🙂

ajka30
3. máj 2016

@somavi tiez si pripadam ako z inej planety, mame sice mensi dom, dve deti, ale stale je u nas "bordel". Spinave podlahy a tak, to nie, ale neporiadok vsade kam sa pozriem a to denne upratujem. Tiez by ma zaujimalo ako tie superzeny stihnu deti, domacnost, este aj stihnu dbre vyzerat, hackovat ciapocky a piect marcipanove torty 😝 😝 😝

whitecat666
3. máj 2016

@krajcikovad aj ja poznam taku osobu (ale len jednu zo vsetkych ludi co poznam, takze to je v kruhu mojich znamych zanedbatelny pocet) a ona ma dospele deti a ziadnu pracu. Takze sa jej ani moc necudujem, ze lesti dom od rana do vecera kedze nema co ine robit.

@somavi
ja som nenapisala, ze sa detom nevenujes, nepochybujem o tom, ze s nimi vyuzivas na maximum vsetok cas.
Z toho harmonogramu co si napisala v uvodnom prispevku to vyznelo tak, ze doobeda spi mala 2 hodiny a potom co sa naobedujete s muzom ju das opat spat a spi az dokym idete po druhe dieta do skolky. Preto som predpokladala, ze spi 3 - 4 hodiny. Ale to je uplne jedno, ci spi, ci nie. U nas sa nespi vobec.
😔 😔 😔 Ked nemas umyvacku a vysavas rucne tak je jasne preco to nestihas. Musi to byt neskutocne pracne vsetky riady vydrhnut (hlavne hrnce) a potom este vysusit. Uz nie je doba, ze treba prat a umyvat v rukach. Ja ani nevysavam, ked ideme von zapnem vysavac.
Kupte si umyvacku (to vam usetri aj dost vody) a roboticky vysavac, budete mat stale poriadok. A nebudes mat s takymito zbytocnostami tolko prace navyse pre nic za nic. Neupratuj po nociach, ulahci si co sa da. Radsej si oddychni a venuj sa sebe tu hodinu ked ti mala bude spat (mas to lahsie kedze si dala druhu do skolky). Mozes si napr. spravit za tu hodinu zatial vlasy alebo sa venovat nejakemu svojmu hobby.

trdelnik234
3. máj 2016

@timea7 Ahoj, mas pravdu s tymi velkymi domami. napriklad ja to neviem racionalne vysvetlit, ale viem, ze nebudem spokojna, kym nebudem byvat v dome, alebo mat aspon nejaku chalupu. Ja som v dome vyrastala a ten rozdiel oproti bytu vnimam. Otazne je, co je velky dom? Mne by stacilo nejakych 5 izieb ( prizemie/kuchyna, obyvak, hostovska + soc.zariadenie a hore nejake 3 izby na spanie+ kupelna).
Inak mas pravdu aj v tom, ze decka, kym su male, tak chcu byt spolu, aj ked vo FR vacsinou davaju deti od utleho veku do samostatnych izieb, takze ak rodina s dvoma malymi detmi byva v Parizi v trojizbovom byte tak to riesia tak, ze kazde dieta ma samostatnu izbu a rodicia spavaju v obyvacke.
Byvali majitelia nasho prveho bytu navyse spavali v obyvacke, ktora nemala dvere, tak to si neviem ale vobec predstavit ako fungovali ( viete co myslim).

somavi
autor
3. máj 2016

@timea7 cez vikend sa u nas moc neupratuje, chodime von, na vylety.. Samozrejme riad a povysavanie kuchyne kazdy den. Zas to nemozes brat tak, ze kazdy den cisteho casu 2 hodiny upratujem. Ze mala zaspi a ja bezim dennodenne pre mop, handricka do ruky a dve hodiny drhnem 🙂 som tiez len človek 🙂 niekedy si dam aj ranajky pocas jej spanku a umyjem vlasy 😀 niekedy mi treba aj kvety v zahrade poliat, psa okupat.. A niekedy mala spi len hodinu napriklad. Cize dam ranajky, umyjem riad, dam prat, povysavam kuchynu a finito.. Takze urcite sa to neda brat tak, ze každý deň čistého času 2 hodiny upratujem. A aj keby... Povysavat tri poschodia a umyt podlahy, to sú hodiny práce... Dve kúpeľne vytrhnúť tiež nie je za pol hodiny.. No myslím,že hlavné asi je viac ten poriadok udržiavať za pochodu.. To je asi u nas kus problém.

sisaka
4. máj 2016

@timea7 velky dom je na to, ze nie kazdy ma chut tlacit sa v 70 m stvor. byte obklopeni susedmi z x-stran, ktori hulia na balkone, decko im reve do 3 rana, bez zahrady a casto s miniaturnym balkonom napr., to ze v byte je casto len jedna kupelna je tiez pekne na nervy. Ja osobne mam rada priestor, klud a taktiez je to investicia do nehnutelnosti, tak ked na to mam, chcem uz len koli tomuto dom. Kedze sa nemienim nahanat s muzom na dochodku vo vyse 200 m stv. dome a liezt hore-dole schodmi nemusim si lamat hlavu, co v nom budem sama na stare kolena robit, lebo viem, ze dom sa preda a my pojdeme do bytu a asi najlepsie do bytoveho domu 50+ aby tam nehorzili ziadne revuce deti ani hlucni susedia. Sny o dvojgeneracnom byvani nemam, zazila som neprosim.
Ja zase nechapem, ak si niekto vyberie byt pred domom zvlast ked ma deti a ma peniaze a taktiez nechapem ako niekto nie je schopni upratat si tych par metrov stvorcovych (jedna kuchyna, jedna obyvacka, jedna kupelna a 2-3 mini spalne) bez upratovacky. Takze zda sa, ze vzdy je nieco na nepochopenie.

timea7
4. máj 2016

@sisaka ja som mala byt, potom dom, teraz zase iný dom a teším sa nesmierne na byt. Takže porovnať dokážem, ja som nemyslela klasický rodinný dom, ale mať na upratovanie tri podlažia....to ak človek nemá pomoc, tak je otrokom toho domu a nestíha si ho ani užiť. Vôbec som ti nemyslela tak, že tlačiť sa s tromi deťmi v dvojizbovom mini byte. Len tu čoraz častejšie na MK čítam - hypo na 5- 6 izbový dom do dôchodku, zamestnali by aj upratovačku, to už nie je len pár metrov štvorcových, ale často vyše 200. Nejde len o izby, sú k nim aj chodby a v 5-6 izbovom dome sú väčšinou kúpeľne, často aj toalety dve. Neraz býva ešte podpivničený... Pre mňa je toto na nepochopenie, lebo skutočne môžem porovnať z vlastnej skúsenosti, písala som to tu a do tém či byt alebo dom. S malými deťmi dom, ale nie predimenzovaný, rodina si ho užije do puberty detí, niektorá trochu dlhšie. Potom majú deti už svoje záujmy, sú roztratené po svete a žene ostáva ten obrovský dom na upratovanie a to ho ešte nemá splatený. Opakujem, myslela som, aj som to písala, veľké domy, nie klasický rodinný dom s dvomi, maximálne tromi spálňami, kde nemá pozemok 16 a viac árov...Možno som to písala na margo telefonátu so známou, ktorá momentálne stavia a keď mi volala, čo robím, povedala som, že umývam obloky - mojich osem ľavou zadnou, ona vzdychla, že bude mať okien 14 plus viacero balkónových dverí na terasu....že budú mať veľmi veľký dom, majú tri deti. Možno aj preto, lebo môžem teraz porovnať život mojich rodičov, ktorí prežili celý v dome s veľkou záhradou, síce nie obrovskom, ale dosť priestrannom a živor priateľových rodičov, ktorí žili vo väčšom byte. Moji rodičia trávili víkendy stále nejakými úpravami a opravami (netvrdím, že všetky), priateľovi výletmi, pobytom v prírode, ktorú majú od bytu na skok a kde ich netrápi nepokosená tráva, nepozametaná dlažba, venovali sa kultúre a športu. Lebo keď si to tak vezmeš, tak či je to byt alebo dom, za aktívneho života do neho ideš počas pracovného týždňa viac menej prespať a ak nechceš byť každý víkend doma, uviazaná pri dome ako pes na reťazi, tak veľký dom je len záťažou.

07022007
4. máj 2016

Ja som na md iba s jednym dietatkom,byvame v byte,ale da sa vsetko krasne stihnut. Rano kym maly spi ja poupratujem zbezne,napr riad z vecera ( salky s caju,taniere z chrumiek atd) vstane maly,ranajky,popravit postel,dat prat,utriet prach,povysavat,maly ide spat,varim obed,zobudi sa,napapame sa,ideme von na 3 hodky,vratime sa,pozmyvam,uvarim veceru,veceriame,ideme sa kupat,uspavat,idem so psom,poupratujem kuchynu a sadnem pred telku. Zehlim v sobotu vecer pri tv,a kazdy piatok sa menej venujem malemu a to vyglancim vsetko( kupelka,vecko,skrine,celkovo byt) je to unavne,ale vyhovuje mi to viac ako byt nervozna z neporiadku 🙂

timea7
4. máj 2016

@sisaka ešte som chcela dodať, aby si neporovnávala Kanadu so SK, my sme dom predávali, vlastne dva, tak viem, čo to obnáša a to nežijem niekde na východnom Slovensku, alebo v hladových dolinách, kde predať 5-6 izbový dom je takmer bez šance. Mladým je k ničomu, lebo je veľký, možnosť zamestnať sa nulová a ak majú peniaze, tak so postavia dom podľa seba, starším je už úplne k ničomu, lebo je priveľký. Na Slovensku je kopa väčších domov, ktoré nie je možné predať, v niektorých dedinách často viac na jednej ulici. 😒

timea7
4. máj 2016

@07022007 máš byt, nie tri podlažia domu, máš jedno dieťa, nie dve, to je predsa len rozdiel....k domu ešte býva aj dvor, ktorý sa neudržuje sám, aj keď ho urobíš takmer bezúdržbový, svoje si žiada.

07022007
4. máj 2016

A vela ulahcuje,robot na cesto,ja upratujem a robot pekne miesi buchty,alebo knedlik,parny cistic s ktorym ide vsetko lahucko aj okno je vylestene za 5 min aj so zaluzkami,umyvacka riadu.... to vsetko ulahcuje zivot.... moja mama ma napr susicku a od vtedy nezehli.... teraz setrim na roboticky vysavac.... oplati sa investovat do spotrebicov

07022007
4. máj 2016

@timea7 ved som to poznamenala 🙂 a viem co je to byvat v dome,vyrastala som v dome s 3 surodencami,takze viem...🙂