icon

Stíhanie domácnosti popri deťoch

somavi
1. máj 2016

Ženy, viem, že sú medzi Vami aj superzeny, ktoré majú krásne upratane, pozehlene, všade poutierany prach, stihnú ešte aj dobre vyzerať a venovať sa deťom. Bože ako vás obdivujem! bývame v dome. Prízemie, t.j.chodba so šatníkom, botnikom... Potom prvé poschodie, t.j obývačka, kúpeľňa, kuchyňa, WC a izba so šatníkom a inými skriňami, kde sú knihy a iné. A ďalšie poschodie, kde je detská, spálňa, kúpeľňa opäť a ešte jedna izba. Ja to nestíham upratovat. Som chorá z toho bordelu, manžel tiež neni nadšený, že mi to nejde tak odruky. Ja fakt neviem. Tak by som chcela mať krásne, poupratovane.. Mám dve detičky. 5 rokov a 9 mesiacov. Ráno beriem staršiu do škôlky, potom dávam mladšiu opäť spať,.spí cca 2 hodiny. Poumyvam riad, kuchyňa, obývačku poupratujem, dám prať.. Poklad sa mi zobudí. Trošku sa mi zabaví s hračkami, vyvesim prádlo alebo co, ale chcem sa aj jej povenovat. Tak sa mazname, hráme. Na obed príde manžel sa najesť . Poobede dám malú ešte spať, umývam zatiaľ zas kuchyňu, riady. Zobudí sa malá, dám jej Papať, oblecieme sa a ideme do škôlky pre staršiu.. Ideme pešo, aby obe boli na vzduchu 🙂 prídeme domov, venujem sa deťom, prichystam niečo na večeru a ideme sa kúpať a Spat. Obe zastávajú cca 20:30. Ja som unavená (malá sa niekoľkokrát v noci budí a vstavame pred šiestou). Kedy mám upratať ten náš dom??? A pozehlit? Umyť okná, podlahy.. Ako to stihate baby? Potrebujem rady. V noci? Sem tam som mala takú noc, že som potiahla,ale väčšinou fakt nevladzem.

terezka1947
4. máj 2016

@timea7 uplne suhlasim...mat velky dom a byt s detmi sama je tazke...manzel mi pomaha,ale je v praci a ked je aj doma,je viac prace okolo domu alebo zase treba aj s detmi niekam vyjst,na nejaky vylet...atd,atd
a uplne nieco ine je mat aj 5izieb na jednom podlazi ako behat cez dbe poschodia
my sme po rodicoch zdedili velky domisko a dvorisko...keby sme mali aspon rodicov,bola by to idyla...ale co moze zena s dvomi detmi?
a aj to si mylsim,ze stiham vela veci ....ale je to na ukor knihy,casu na seba,niekedy bohuzial aj na detske vylety,atd.
dom sme chceli predat,co je tazke,lebo dnes sa velke domy tazko predavaju...ale,stopla nas choroba svokra...a teda,bude musiet ist k nam
cize,ked sme si zratali,kolko by nas vysiel napr.novy pozemok,bungalov,kde by in mal izbu+vlsatnu sanitu,taaaaak nam len vychadza,ze naj riesenie bude,ked ostanemem v tom obrovskom dome,kym sa on neporiesi nejako...a po mojom nastupe do prace,kt.je zatial v nedohladne,lebo neviem ci nebudem musiet byt so svokrom....hmmmm,mozno bude vysnivany maly domcek so zahradou taj na jedno nastartovanie kosacky a jeden plny kos z nej 😀 😀 😀
budem mat iba kvietocky a budem si tu pridavat fotky 😀
vsetko sa da zvladnut,akuratmze niekedy clovek musi polavit a podla priorit zvolnit ....no a druha vec je,ze na velky dom a zahradu to chce vela "chcelosti"...ma to svoje vyhody aj nevyhody..ako vsetko v zivote.
inak sa rozmysla,ked je clovek doma s malymi detmi,ine to je ked su uz deti samostatnejsie...ked uz obaja manzelia pracuju,atd a ked ma clovek na starosti este nejakeho choreho rodica,opat je to uplne ine...ale zivot je uz taky.
co sa da hravo vyriesit u jedneho,nejde to vobec u druheho...

timea7
4. máj 2016

@07022007 prosím ťa, viem, že sme mimo tému, aký parný čistič máš, uvažovala som na jeho kúpou, ale odradili ma zlé skúsenosti niektorých žien...ďakujem za info.

wheelsonthebus
4. máj 2016

Necitala som vsetky ostatne prispevky, ale absolutne si z toho nerob tazku hlavu... Ja som bola tiez perfekcionistka, vsetko vzdy na svojom mieste, kazdy neporiadok som riesila hned, ale ako mala zacala liezt tak sa to zmenilo, uprednostnila som cas straveny s nou pred poriadkom. U nas je prevencia pred bordelom travenie casu mimo domu, ked pekne pocasie tak vonku, zle pocasie v detskych centrach a samozrejme umyvacka, susicka, i-robot, kedze manzel v upratovani 0 bodov kvoli vytazenosti (aj svokra ho v tomto dost pokazila lebo mu chodila za ritou takze on je dost bordelar). My mame 4izbovy mezonet, 114m2 a 2krat do roka nechavam upratovaciu firmu urobit komplet upratovanie (radsej si odpustim drahe oblecenie).Som v osmom mesiaci s druhym babom a teda uz aj nalozit umyvacku a prehodit veci z pracky do susicky mi robi tazkosti takze sa to teraz s poriadkom este trochu zhorsilo, ale tak proste nevladzem, ked som bola len s malou a netehotna tak som upratovala kym spala (chvalabohu spi dobre), ale teraz si musim lahnut tiez takze smola😕.

moonglow
4. máj 2016

@wheelsonthebus veli pekne povedane, ze prevencia pred bordelom je vypadnut z domu... uplne s tym suhlasim, u nas je to plati tiez 🙂

kllamarka
4. máj 2016

@wheelsonthebus Uplne presne, trefne 🙂 Tiez padame z domu, co najcastejsie aj kutiky ked je skaredo. Potom sa prijemne vracia do nezmeneho stavu doma :D

trdelnik234
4. máj 2016

@sisaka Dievcata, tak ja kebyze mam dnes peniaze na kupu domceka s rozlohou 200m2 v tej stvrti, kde mam teraz byt , tak tu skacem odzemok a pozyvam vas vsetky na drink.
Ani to upratovanie by mi nevadilo. Jooj, ale to je ina tema.

timea7
4. máj 2016

@trdelnik234 každá sme iná, ja som taký dom mala, päť izieb, dve kúpeľne, WC, komora, v pivnici garáž,práčovňa, posilňovňa, dielňa, keď sa nám ho podarilo predať, bola som šťastná ako blcha. Mojou túžbou je momentálne byt s menšou terasou do desať minút na bicykli od prírody.....

timea7
4. máj 2016

@moonglow ešte je dobré ísť s deťmi aj na návštevu, nech rozhadzujú a ocapkávajú v inej domácnosti, napr. v svokrinej 😀 😀 😀 😀 😀

tomasko27
4. máj 2016

Dnes som si uvedomila ze nestiham,lebo ta moja 5tyzdnova zabka cez den tomu spanku moc neublizi a teraz este k tomu musime davat bavlnene plienky tak nic ine nerobim len periem plienky a vecer padam do postele ako mrtvola 🙂

timea7
4. máj 2016

@tomasko27 pri päťtýždňovom bábätku a ďalších dvoch deťoch k tomu, by mi bol poriadok maximálne ukradnutý. Vychutnávaj si bábätko, pucovať dookola môžeš o pätnásť rokov....

tomasko27
4. máj 2016

@timea7 Hm to je tiez pravda a zacnem to tak robit,lebo som ozaj unavena a uz aj manzel prejavuje znaky ze sa mu nevenujem tak ako by som mala

womankc
4. máj 2016

no ja už pár rokov doslova kašlem na uprataný byt, som zistila , že je to priam nemožné v rodine kde len ja trpím na poriadok. držím to len na báze prevádzkového znesiteľného chaosu a odvtedy mi je podstatne lepšie

timea7
4. máj 2016

@tomasko27 manžel môže teraz maximálne prejavovať znaky toho, že sa chopí upratovania, varenia a starania sa o deti 😖 😖 😖 😖 😖

womankc
4. máj 2016

@tomasko27 manžel by mal radšej pomôcť , neviem čo si tí muži myslia ............. tri deti a maličké bábo z toho , no ako iné ako unavená ani nemôžeš byť .....

lauricka
4. máj 2016

@somavi Si skvela a stihas toho vela. Manzel nech si to skusi zo dva dni. On chodi do sichty do prace a ty mas sichtu doma. Vobec nie jednoduchu. Ak by vedel o com to je, uplne inak bude veci vnimat. Ak potrebujes raz za cas urobit vacsie upratovanie, zorganizuj si cas tak, ze deti pojdu k babke alebo budu s muzom niekde mat program, vypadnu proste z baraku a ty si urobit vacsie upratovanie. My s muzom ked mame vsetky deti doma, tak to je iba kolotoc okolo deti, vacsie upratovanie praceme z domu najprv deti niekam. Teda, najmladsiu zatial nie, ale aj pri nej sa dost zle nieco robi. Ja ta uplne chapem a moj muz by ta chapal uplne tiez, mame dvojcata a od malinkata sa o ne starame a o vsetko spolu, takze on presne vie, ake to je doma s malymi detmi. My radsej si urobime program a vypadneme z baraku, hlavne, ze su deti spokojne 😀

timea7
4. máj 2016

@womankc mužov treba zapájať od prvej sekundy spolužitia a nechať ich starať sa o dieťa od jeho narodenia. Žiadna žena nemá ćertifikát na starostlivosť o deti, ani diplom na udržovanie domácnosti. Tiež sa učila každá všetko za pochodu...

tomasko27
4. máj 2016

@womankc
@timea7 To ho musim obhajit lebo ozaj pomaha,v noci urobi mlieko kedze sa dokrmujeme,ponosi ked odgrgavame aj kupeme spolu ale pomaha kde sa da.Ja som doteraz pichala injekcie fraxiparin,zacala som ked som bola tehotna v 10tt a teraz som uz bola stoho psychicky tak vycerpana ze uz som to nezvladala

timea7
4. máj 2016

@tomasko27 tak keď si ešte k tomu niečo pridá, môžeš sa mu trochu povenovať 😎

mily7
4. máj 2016

@timea7 Dojdi umyť,ja ozehlim aj kávu zalejem a pokecáme aspoň 😄

sisaka
5. máj 2016

@timea7 to je ale ina vec - nepredajnost domu, treba nad tym rozmyslat dopredu, nie hurraa systemom, to iste je aj dispozicne riesenie, napr. my sme od mnohych zmien, ktore by vyhovovali nam, ako rodine upustili prave preto, aby bol dom v buducnosti predajny. Ja mozem tiez porovnavat, zila som aj vo velmi malom byte -garzonke, aj velkom byte 100 m stv. a teraz som vo velkom dome cez 200 m.stv. takze tiez viem porovnat a taktiez presne viem, co to obnasa, ale mnohe zeny si to robia same. Vsetko super vylestene, okna umyvane x krat do roka, kazdodenne vysavanie, umyvanie dlazok a pod., neodkladanie veci na svoje miesto a pod., jedenie jedla kadetade rozhodne nie som otrokom domu, ci zahrady (mame malu), zvladame aj dom, aj chodit mimo, aj dovolenky, aj sport, to je skor o zivotnom style, prioritach ako o tom, ci zijes v dome, su predsa ludia, ktori aj ked ziju v bytoch, tak neziju aktivne, lezia doma pred telkou a nanajvys zajdu na balkon na cigaretku, ja na byte vidim fakt len jedinu vyhodu a to je mensie priestory na upratovanie a mne to za to nestoji, radsej si maknem a upracem dom.
80% uspechu je vychovane deti k poriadku, nezhromazdovat nepotrebne blbosti, odkladanie veci na svoje miesto a rozdelenie upratovania do etap, tak aby neostavalo vsetko na jeden den a potom tych 20% je o prekonani lenivosti, teda u mna je to asi 40% kedze som s tych lenivsich 😀

womankc
5. máj 2016

@tomasko27 to verím, tak si musí ešte niečo pridať .... ale ono sa to utrasie , človek prežije aj zložitejšie obdobia,,,,, je to ako sínusoida , raz si hore , raz dole......

womankc
5. máj 2016

@timea7 heheheh hej to je svätá pravda, ale čo ak niektoré na to prídeme až neskôr , ale zas ja na môjho nemôžem povedať krivého slova, lebo sa chytí čoho treba .....a docela bez protestov väčšinou hehehhehehh

womankc
5. máj 2016

@somavi hehehehh presne takto som voľakedy ja stíhala veľký dvojgeneračný dom + záhrady+ zvieratá ,,, furt bolo vygľančené , no už ma to našťastie prešlo 😀 , asi je to aj na škodu veci, ale je mi to jedno nie som robot a s pribúdajúcim vekom nemám jednoducho paru

timea7
5. máj 2016

@womankc ja našťastie tiež nie, to bola jedna z vecí, ktoré som si všímala aj u bývalého manžela, ešte pred svadbou, aj u terajšieho partnera. Či sa chytá, alebo je rád obskakovaný. Mohla som byť zamilovaná ako kôň do kopy sena, ale vždy som sa snažila stáť nohami pevne na zemi. Mamičkin maznáčik, ktorý očakáva, že mu strčím plný tanier pod nos a prázdny odnesiem, čo očakáva, že mu podám čisté ponožky a špinavé pozbieram po dome a odnesiem, by u mňa nepochodil...
A ešte ma teraz napadla dôležitá vec - baby žiadne byty a domy s veľkými oblokmi, kde je more slnka!!!! Nie!!! Krásne romantické šero je supééér, prach ani nie je vidieť 😀 😀 😀 😀 😀

womankc
6. máj 2016

@timea7 heheheh tak ja môjho síce aj poobsluhujem , ale zas viem, že keď sa toho nechytím, alebo mu poviem , že aj uprace, aj uvarí , aj riad sprace, ja som bola tá sprostá, čo všetko robila , pratala a tak, takže ja som si vedomá svojej chyby pri prerozdeľovaní domácich prác a poriadku, napríklad teraz videl, že som unavená a tak sa bez slova chytil a požehlil ...... ešte dúfam, že to napravím u detí , nech sú čo k čomu

kllamarka
6. máj 2016

@timea7 hhehe presne s tymi velkymi oblokmi. Mala som predtym velky, mrte slnecny byt a liezlo mi to slnko uz nenormalne na nervy. Ja som uz len riesila ako sa toho presvetlenia zbavit, rolety, zavesy atd..naozaj na to vsade pritomne svetlo clovek nema naladu ani zpolovice a to teplo z toho no comment. Umyvanie no comment. Cloveka uz z toho svetla boli hlava casom. Potrebujem doma chladok, skrysu utulnu 🙂 Nechapem "vyhody" slnecnych bytov, kedze sama som z jedneho utekala. Teraz mam byt severo-vychod kde slnko je iba v jednej izbe aj to len rano. Nemozem si vynachvalit!

mima4
6. máj 2016

@somavi si s muzom zapladte pomocnu silu a je vybavene. Nikdy by som nebola otrokom domu.... toboz, ked dnes ti v pohode pride clovek upratat..

silaviat
6. máj 2016

riady umyje umyvacka=dnes to nieje draha zalezitost pracka poperie..ked dobre vytrepes a zavesis zehlit nemusis... navarit na niekolko dni ...akurat podlahu zmyvam 2x denne lebo mam zvierata a od zahrady bordel kazdy den.. okna tiez neumyvas stale .. malej som spravila hrazi kutik kde ma svoj chaos brdel .. naozaj neviem co take upratujes kazdy den .... radsej si sprav kavu a relaxuj lebo ti zivot utecie ani nevies ako ..

martinabreza
6. máj 2016

@somavi ahoj neboj nie si sama,ja mám 3 chlapcov plus chlapa a poviem ti niekedy ma to privadza do šialenstva.Odnarodenia im hovorím aby upratali po sebe a nič.Keď im dám povysavať alebo pozametať schody tak to ako keby sa len metly chitil a premiestnil ju z jednej strany na druhú a vysavač to isté.Keď už je tu niekedy extra bomba tak sa aj chlap zapojí a pomože ale potom to mám na tanieri že mužská a ženská práca čo😒.Máme trojpodlažný dom.Spodok pivnice,záchod,chodba.Stred kúpeľna,záchod,chodba,obyvačka,spálňa,kuchyňa ,špajza a vrch 3detské ,záchod ,šatník ,chodba a odkadacia miestnosť.Tieš nestíham upratovať tak ako by som chcela mať😓.

kllamarka
6. máj 2016

@martinabreza Muzska a zenska praca ma svoje opodstatnenie. Ale ich ocividna nerovnovaha NIE. 🙂 To uz kde by sme boli aby sa zena umakala do umoru pri zenskych pracach a muz si svoje muzske prace zvladne v pohode (lebo ich je menej castokrat). Chodim do prace, na 8h tak ako moj muz. A ked prideme vsetci domov po sichtach, tiez by sa mi pacilo keby uz mal rovno po ceste z prace nakupene a zacal doma varit veceru. Potom dal prat a aj to vyvesil. Nalozil nam najest a aj to po nas spratal v kuchyni.
A po vikendoch glancil byt od WCka az po detsku a zehlil a varil. Ja to od mojho nechcem aby robil vsetko, ale proste MUSI daku cast robit aj on. Treba to proste trochu vyvazit..ci jeden je zamestnany, druhy nie, alebo obaja..atd. Proste kompromis a muz sa musi "znizit" robit "zensku" pracu tiez. Moj s tym nema problem, kedze bol tak vychovany, ze doma po PRACI robia vsetci. Nie len zeny.
PS: keby moj muz po robote musel ist do lesa lovit veceru a rubat drevo na kurenie, nepoviem mu pol slova aby mi s niecim pomahal 🙂