Strach z choroby u sestry
Ahojte. Ja už naozaj neviem čo ďalej vyčerpáva ma to a najhorsie je že neviem ako by som mohla pomôcť. Moja sestra už od malička mala takéto stavy že sa bála že jej niečo je ale vždy to malá tak týždeň potom to prešlo alebo to nebolo minimálne také intenzívne a dokázala normalne fungovať. Asi pred rokom sa bala že môže dostať besnotu aj napriek tomu že nemá odkial. Nikto jej to nevedel vysvetliť že noc také sa nestane. Teraz sa zasa boji rakoviny ale už takým spôsobom že v noci kvôli tomu často nespava a nedokáže ani normálne existovať. Keď jej poviem aby si šla čítať alebo si našla robotu alebo niečo kde by sa odreagovala povie mi že v Tom nevidí zmysel pretoze môže aj tak mať rakovinu a zomrieť. Nic čo jej poviem nepomáha. Môžem jej 1000 krát vysvetliť že je veľmi malá pravdepodobnosť že ju dostane že je mladá a že sa tým nemá trápiť pretože každý má takú šancu. Zbytočne ona si aj tak bude mysliet svoje. Navrhla som jej psychológa. Lenže naši rodičia sú proti tomu a ona sa boji že keby zistia že chodí tak by ju aj z domu vyhodili. Zároveň na to nemá ani ona ani ja peniaze. Lenže ja už naozaj neviem čo robiť ja jej pomôcť sama neviem a keď ju vidim každý deň ako len pozerá do prázdna a stále nad niečím premýšľa ovplyvňuje to už aj moje psychické zdravie. Nechcem to teraz samozrejme obracať na seba, len sa jej snažím pomôcť a vôbec neviem ako. Ešte aj keď som jej o Tom psychológovi hovorila povedala že jej to určite nepomôže že taká bola od malička a že aj keby sa z toho vylieči tak môže mať stále rakovinu.
@sova7 nie už je dospelá lenže je to trochu komplikované. Ona mi aj hovorila že by to chcela nejako riešiť lenže keď je poviem že psychiater tak mi povie že je to drahé a keď jej poviem že sa vie nájsť nejaký spôsob a že sa to dá aj lacnejšie hlavne keď je v takom stave tak povie že sa boji. Že nerada telefonuje a že by na to prišli rodicia a tak ďalej
@anonym_autor len sa vyhovára. Hlavne už by mala uvažovať žiť samostatne nie s rodičmi a ich názormi ktoré preberá. Ak jej to takto vyhovuje a bude iba hľadať ako to nejde nechala by som to tak je dospelá. Hovorila si s ňou prečo sa nechce osamostatniť? Tiež dnes už väčšina psychiatrov má mail. Môže napísať správu a môže sa ísť opýtať k lekárovi aj osobne. U psychiatra sa neplatí. Môže ísť aj do iného okresu. Môže si vypýtať lístok pre psychológa a nájsť si nejakého na poisťovňu ktorý jej urobí testy a naplánuje sedenia. Lenže to by musela pre seba niečo urobiť. Za ňu tam ísť nemôžeš. Jedine ak chceš tak poradit sa s lekárom, prípadne psychológom kľudne na nejakej linke pomoci ako postupovať a či vôbec môžeš ty niečo urobiť. A problém je aj to že sa vo svojom veku boji a zároveň drží rodičov a potrebuje ich schválenie. To nie je ok.
@anonym_911ef9 Ty potrebuješ hlavne psychiatra, nie behať po lekároch zbytočne.
@anonym_4fe088 ano aj on mna posiela na dalsie vysetrenia, si predstav. este nieco mas k teme? alebo si si otrebovala kopnut?
hrab si na svojom poli, tam mozno najdes zrnko mudrosti

@anonym_62cc39 preco zatazovat? prepac, mam realne problemy. co do mna rypes? ked mam problem, mam to riesit, jedine co mam navyse je ziadanka na onkologicku genetiku. ja si cely zivot platim ZP tak nevidim dovod, neist k Mudr, ak mam bolesti a problem. a ano, predstav si, mam toho viac. ty radsej bud ticho a bud rada ze si zdrava !
@anonym_911ef9 Ty potrebuješ hlavne psychiatra, nie behať po lekároch zbytočne.