Stráženie detí 15-ročnou švagrinou: Ako to riešiť?
Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.
A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.
@autorka dostala si tu toľko dobre mienených rád. Ty nie si zlá ani najhoršia. Len jedno musíš na sebe zmeniť. Jednoducho povedať nie. Zavolá svokra v noci? No nech sa páči, nech volá. Ale pokiaľ nie je na kyslíku, bez nôh, odkázaná na pomoc druhých, ty nie si povinná za ňou ísť. Nie nadarmo sa hovorí: Za dobrotu, na žobrotu.
Nenechaj sa využívať. Tak ako tu, prejav sa aj doma. Povedz raz, potom druhý krát a zas zázračné slovko "nie". Pretože nie si sluha. Ste rovnocenní partneri, rodičia. Tvoj muž s tou pizzou zašiel priďaleko. U mňa by mu to neprešlo a tie palacinky by robil on :D Tak on sa obje ako hoviadko božie a žena o hlade. Takú nehrali.
Kebyze mne zavolá svokra o pol 11 v noci, tak jej poviem, že prídem zajtra. Hotovo. Ty nie si dobrá, ty si hlúpa. Nik ti nekáže aby si sa pre niekoho roztrhala, to je len tvoja hlupota.
Ty si unavená z celej situácie u vás doma. Máš pocit, že nič nestíhaš a očakávala si od 15-ky, že ti postráži 4 malé deti, navarí obed a pomôže upratať dom za burger? to naozaj? a ty by si to robila? sama vidíš, ako ti to dá zabrať, ani svokra ti nechce prísť pomôcť a spokojne by si to hodila na iné dieťa? párkrát ti už pomohla, teraz už nechce - nerozmýšľala si nad tým , že je to pre ňu náročné?? moja dcéra má 17, no poviem ti, že ja sama by som bola proti, aby mala takú zodpovednosť u vás doma (za jednu žemľu s mäsom).. zbytočne sa hneváš na slečnu a zbytočne sa hneváš na názory žien v tejto diskusii, ktoré to vidia rovnako - a opačne ako ty. Inak my sme doma štyria a keď si dáme pizzu, objednávame vždy 3, aby sme sa najedli....
Preco furt omielas dokola len o detoch? Nikto nekritizuje, ze s nimi chces travit cas. Ani raz si neargumentovala nic ohladom manzela. Az mam taky cudny pocit, ze za tym bude nieco ine, ale snad sa mylim..
Dobre s manželom som sa už porozprávala, teraz mi doniesol pizzu 🤦♀️😂 deti už našťastie spia a mňa chytil prievan do ucha. Majte pekný večer.
Wow takže jedna pizza všetko zachránila 😀😀😀😂😂😂
@letfenixa ❤️
Ja ti rozumiem co chceš povedať. Si vyhorena. K tým deťom a stráženie. Je to ťažké, chápem to. Ja mam len 2 a toto sú prvé prázdniny kedy som naspat v práci a musím riešiť stráženie. Je mi trápne Sa prosiť niekomu aby mi po strážil deti keď ich nemám kam dat. Veľa žien sa chytilo toho, že ti muž vydeľ uje jedlo. Ja som to pochopila ze to ty si si nechcela dat z tej pizze aby zostalo deťom. Namiesto tych palaciniek si mohla natrieť chlieb s niečim. Môžeš kľudne navariť na 2 dní-3dni... Nestriela sa z toho. Prílohu akurát môžeš obmeniť. Keď ti nechce 15rocna strážiť deti tak kašli na nu. alebo sa spýtaj keď treba ze vtedy a vtedy potrebujem ta k deťom, budeš s tým ôk ak ti kúpim pizzu Z stráženie alebo ten burger? Inak ale nechápem, však pizza v dnešnej dobe stojí cca 10€ burger možno aj viac tajze keby jej das namiesto tej pizze tie peniaze nebolo by to to iste? Nepíšeš o mužovi akú prácu robí? Akým spôsobom máš ty prispievať?
@lucinka12356 ide o to ze ona si žiadala tu pizzu alebo burger. Aj som to písala ale tak tu niečo ženám písať
@1ryba Pan manzel najskor stoji za autorkou a kontroluje, co ona napise do vlakna 😉
Autorka, naozaj si to v prvom rade vydiskutuj s muzom, vsak on na teba neberie vobec ohlad. Je to sebec, ze nerozmysla nad tym,ze jedna pizza bude tolkym ludom malo a sam polku zozerie a nic ti nenecha. V prvom rade mu zrus vyvaranie obedov, nech si objedna, on sa urcite tiez nestara o to ci budes mat ty teply obed. Ja uplne chapem, preco si v takom rozpolozeni a ako vnimas manzelovu rodinu, no ak vam sami od seba nebidu chciet pomoct,tak nepomozu. Suhlasim,ze vela zien sa vyjadrilo ustipacne, drzo, niektore az kruto a cloveku to v takej siruacii vobec nepomoze.
Takze v prvom rade mysliet na svoje potreby a v deuhom pohovorit s muzom. Drzim ti palce, nech to zvladnes co najlepsie.🌹
A preco si k svokre sla ty o pol 11 v noci a nie pan manzel - jej syn??? Bohuzial, ty si sa rozhodla obetovat, kazdemu chces vyhoviet, nikomu nepovies nie a tvoj manzel si na to zvykol a zneuziva to. Vyzera, ze pan manzel doma ani prstom nepohne a este ti vydeluje jedlo a peniaze. Lebo nehnevaj sa, vsak si si tie pizze mohla aj sama objednat v potrebnom pocte a nie sa prosit muzovi. Ty nemas pristup k spolocnym financiam? Mi trosku prides ako psychicky a ekonomicky tyrana zena.
Autorka si nahnevana, ale asi sama na seba. Chcela si viac deti, chcela si mat velky dom a chcela si mat obchod, vsetko legitimne zelania, ale vidis, ze si na to vsetko sama. A to je aj na kona vela, kym su deti male. Viem sama, ked muz nebol "pritomny" teda moj robil od sedem do sedem roky rokuce - tak som robila ja karierne kompromisy - pracovala - 4 dni v tyzdni po 5-6 hodin kym boli v jasliach, v skolke 5x6h, az v skole full time... po skole stala pred skolou a vyberala ich a dala obed, vozila na kruzky... mala som opatrovatelku, ked som potrebovala ist k lekarovi ci si zacvicit, mala som zahradnika co to dal dva krat v roku do poriadku a inak len kosit travnik, mala som firmu, co chodila kazde tri mesiace umyvat okna, ked mi kvapkal kohutik v kuchyni, dosiel monter a ked sa nestihalo, isli sme sa niekam proste najest...ked deti podrastli, prestalo toto vsetko byt potrebne, ziadnu pomoc nepotrebujem, zvladam to s prehladom... ale nie, ked boli 4 drobce...teraz mam 4 velke deti a 1 drobca, uplne o niecom inom, navyse muz je teraz doma, ja pojdem nazad na full time do prace v aprili, prestriedame sa, vsetko sa zmenilo... ty si musis s muzom sadnut, vysvetlit mu, ze toto sa stihat neda... alebo mas zle svedomie, ze si mu povedala, ze to "pojde" a on ti vravel, ze to bude vela a teraz ta realita dobehla? To je take blbsie, ale aj tak musis dat karty na stol... a k tej pizzy, predpokladam, ze ju objednal len sebe, ze to pochopil tak, ze si neuvarila len pre neho, ze ty a deti uz jedli. Inak to nedava zmysel. Dufam.
@1ryba tipujem, že ráno ide do práce, na obed si dojde dať obedík domov a potom večer príde chudák zrobený a ľahne na gauč lebo musí oddychovať.
@drahomirrra si z Oravy? Alebo iba tipuješ? Nerypem, naozaj ma to zaujíma😁
Presne takto to bolo. Musíš všetko a s radosťou! A chlap má vždy pravdu a o všetkom rozhoduje! Relax pre chlapa je sa opiť lebo to chlapi robia.
@malinda141920 Niesom z Oravy, hoci ten kut Slovenska milujem. Len niektore nazory na rodinu a deti tam zastali v 1968
....
Všetci okolo sú podľa teba problém ale vlastného manžela neriešiš. Pri 4 deťoch proste musia fungovať obaja rodičia na 100%. Keď manžel zoberie na seba aspoň 15% tvojich povinností a prestane robiť trápnosti ako 1 pizza pre 6 ľudí tak sa vám hneď bude fungovať lepšie.
Určite porozmýšľaj či by vám dobre nepadla raz za čas pani na stráženie. Pre mňa by to bola pri 4 deťoch nutnosť veď aj tu potrebuješ aspoň minimum času pre seba.
Vieš čo... Ja by som skúsila inak... Viac s manželom plánuj. Napr v nedeľu sa rozprávajte čo treba cez týždeň. Jeden deň napr si vyčleň čo ti treba pobehať vybaviť, k dr, hocičo či už dom/obchod. A rovno sa aj dohodnite ale čo s deťmi... Buď ostane on doma alebo niekoho vybaví. Zasa voľno si vie zobrať aj on a prípadne čo by som zaviedla u vás možno ako novinku - nech o pomoc jeho rodinu pýta on. Tebe pomôcť nechcú vidia že si poradiš sama, ešte pomáhaš aj im keď im niečo treba. Keď si o pomoc popyta manžel možno mu skôr pomôžu a postrážia, alebo nech k nim rovno aj ide. Párkrát vyskúšajú a nabudúce keď ich popyta možno vezmú deti aj sami.
@drahomirrra to nie je pravda 🙂 podla mňa sa v každom kúte Slovenska najdu takéto zaostalé skvosty, nie len na Orave
@drahomirrra autorka je podľa mňa z východu, niekde napísala "prišli do nás " a "do niekoho" sa chodí na východe
@aurora33 Moze byt, sice o tom nie je tema, ale ja som sa s takymito “trpitelkami” kde muz veli a zena len rodi stretla najma v okoli Namestova.
@lily246 Dobry point, ano, to bude vychod.
@lily246 “do niekoho” som počula aj na severe hovoriť často, takže kľudne aj tá Orava

@autorka no pri tom všetkom čo musíš stíhať by som sa ani nečudovala keby nejedli, ale ty stíhaš ešte aj to jedlo uvariť... Dobre ti tu radia, ja neviem čo iné chceš počuť. Nikto nie je povinný ti strážiť deti zadarmo, aj opatrovateľka berie minimálne 5€ na hodinu. Mohol by sa konečne aj chlap zapájať a nie, že ťa ešte zneužíva aby sa mohol prísť najesť domov. Nonsens