icon

Stráženie detí 15-ročnou švagrinou: Ako to riešiť?

18. júl 2024

Krásne ránko Maminky, idem sem s témou ktorá má poslednú dobu dosť trápi.
Mam 4 malé deti, stavame dom, otvarame obchod. Áno už som 100x oľutovala túto situáciu. Všetko je v podstate akoby na mne. Manžel chodí do práce, ja riešim domácnosť, teraz cez prázdniny deti, všetky papiere ohľadom domu a taktiež aj všetko ohľadom obchodu. Manžel mi len pomôže vybrať tovar inak znova všetko robím ja. Na obed musím mať navarené lebo sa chodí najesť domov. Moji rodičia stále tiež v práci čiže oni mi ani deti nezoberú ani nič. Svokrovci tiež podobne. No ale mam 15 ročnú svagrinu ktorá zozaciatku prázdnin mi chodila po strážiť deti kým som šla niečo vybaviť alebo tak. Dostala najesť, niekedy sme jej kúpili pizzu alebo burger lebo si prosila za to, nemali sme s tým problém. Na brigádu ísť nechce lebo sa jej nič nechce robiť. Povedala aby som išla ja na brigádu a ona mi bude pri deťoch a budem jej platiť. Akože, aj by som súhlasila keby som vedela že deti pri nej nezomru hladom. Teraz keď jej zavolám ci príde, v momente otázka ze co za to dostane. Už mi je to trápne ju aj volať lebo deti ma úplne na háku a zakaždým žiada peniaze. Vraj keď mi baví deti nemôže ísť na brigádu. Pritom kľudne nech ide. Ide ale o to ze ja som už úplne vyčerpaná, schudla som 10kg a nemám čas ani jesť. Večer som už povedala manželovi ze nech objedná pizzu lebo už nevládzem robiť večeru. Tak on si dal polovicu a deti polovicu samozrejme im bolo malo ( mne sa neušlo) tak som deťom robila ešte palacinky. Z ktorých sa mi tiež neušlo. Nahnevala som sa a odišla som si ľahnúť do spálne. Tak vyhnal deti ku mne že on si chce v kľude pozrieť telku. Potom si prišiel ľahnúť a ze deti treba ešte aj prebalit. Išla som spať do inej izby. Vždy mi pomáhal s deťmi aspoň nejako alebo robil večeru, teraz už nič. Stále vravím ze okolo obchodu už neurobím nič že nie som otrok. Ale žiaľ, stále je všetko na mne. Keby nie mňa, tak ani dom sa nebude stavať ani za 10rokov.

A k tým deťom, opatrovateľku nechcem nakoľko fakt je to raz za čas na hodinu niekedy dve. Ale príde mi hlúpe ze švagriná vie koľko extrémne veľa mame výdavkov a ešte žiada peniaze.

malinda141920
19. júl 2024

@lily246 aj na Orave, tiež slovné spojenie "baviť deti"

angeli121212
19. júl 2024

@drahomirrra do niekoho sa určite hovorí aj na Orave.. mám stade muža 😂 inak musim pochváliť je super otec a má vo veľa veciach jasno.. však by si inak nebral mňa taku bosorku 😂

0silvia0
19. júl 2024

@angeli121212 a ty si odkiaľ? Lebo "stade" (odtiaľ) je tiež nejaká regionálna špecialitka😍

aurora33
19. júl 2024

@drahomirrra naozaj? Jezin, nerozumiem naozaj nerozumiem takýmto ženám. Normálna si toto nedá.

angeli121212
19. júl 2024

@0silvia0 z juhu od maďarov teda z tých oblastí doslova pri hraniciach 😂😊

lily246
19. júl 2024

@lavender94 môže byť, tomu by aj viac zodpovedal ten počet detí a celkovo rodinné nastavenie.

letfenixa
19. júl 2024

@lily246 to sa používa aj na Kysuciach.

lavender94
19. júl 2024

@lily246 som si inak nemyslela, že je Orava takto zaseknuta. Asi to bude mojou sociálnou bublinou, poznám par rodičov z Oravy a prídu mi v pohode čo sa nejakej rovnosti medzi pohlaviami týka.

iwesska
19. júl 2024

Super,muz ti uz dovolil sa najest, to je prvy krok k zlepseniu vztahu👏

aurora33
19. júl 2024

@lavender94 orava je úplne v pohode 🙂

lily246
19. júl 2024

@lavender94 a aj žijú na Orave alebo presťahovaní niekde napr v BA? Lebo to je vždy veľký rozdiel v nastavení tých, čo odídu oproti tým, čo na zaostalejšom mieste zostanú. Neodchádzajú iba za prácou ale aj preto, že tam, kde sa narodili, mentálne, hodnotovo, správaním... nepatrili. Vidím to často. Tiež som mala na výške spolužiačky aj z Oravy, boli v pohode a domov sa veru nevrátili.

angeli121212
19. júl 2024

@lavender94 nie vsetci sú tam takýto, to je ako všade aj takí aj takí

mantilka
19. júl 2024

Skús sebareflexiu...ty si sa v 15 starala o bratove 4 deti? Šialené. Som dospela, ale mala by som čo robiť. Keď som čítala občas, tak 2-3 x týždenne nie je vôbec občas...aj keď krátko. Je to narušenie dňa.
V prvom rade nezvladas svoj život. Toto čo ty robíš je jeden obrovský chaos.
Tvoj manžel pochybujem, že so všetkým čo si si vymyslela vrelo súhlasil.
Spamätaj sa, nemusí byť všetko. Už to, že máte 4 deti je obrovskou brzdou v živote.
Žiaľ je potrebné sa toľkých aktivít vzdať, lebo ľahko sa môže stať, že ti stroskota manželstvo...a možno už troskota len si si to nevšimla lebo manžel nejaví záujem ti pomáhať.
Keď sme stavali dom, ja som to mala na starosti, takže viem presne čím zijes...nie je možné súbežne rozbiehať podnikanie. A to nemáme 4 deti
Buď sebakriticka a ries to. Nikto nebude skákať okolo teba, lebo ty si si nabrala víziu Supermana...alebo Suoerzeny.
Omyly robíme v živote, ale treba ich včas identifikovať, zhodnotiť a upraviť. Plán B bude bolieť ale zabráni katastrofe. Držím palce.

mimi3008
19. júl 2024

Vy nemozte byt kompletni....prehadzovat zodpovednost za 4 male deti na 15 rocne dieta? To fakt "len" 2-3x za tyzden? Ved to je kazdy druhy, kazdy treti den. Ona nemoze za to, ze jej bracho si narobil 4 deti s manzelkou, ktore popri nenormalnom zivotnom tempe nezvlada. Nepoviem, keby 2-3x za mesiac...To vazne 1 pizza pre 6 ludi a este sa cudujea, ze bolo malo? My zjeme styria dve alebo takmer 2 pizze...Dalsia vec, mame 2 deti, mne pomaly konci rodicak. Som lekarka, do prace na full time nastupujem v septembri ale uz teraz od jula som zacala robit sluzby (cez vikend od rana do rana, cez tyzden od poobedia, do rana16 hodin). Manzel je SZCO, teda "cim viac robi, tym lepsie", ale vsetko prisposobujeme tym mojim sluzbam. Teda pride domov skor k detom, ked idem do sluzby, rano s nimi ostane dlhsie, kym sa vratim, tym padom potom taha do vecera, dobieha. Ja po 24ke alebo 16ke (vratane nocnej prace) som potom sama cely den s detmi a ozaj len prezivam. Ale nikoho s tym neotravujeme. Zariad si to po vlastnej osi, z niecoho upust, alebo si najdi opatrovatelku alebo riadne 15 rocnu svagrinu zaplat ( hoc ja by som 4 deti 15rocnej nenechala, este ked pises, ze o deti nejaky extra zaujem nejavi). A este, manzel si dovoli len tolko, co mu ty dovolis so sebou robit

autor
19. júl 2024

Žiaľ, ani jedna sa netrafila v tom odkiaľ sme, ani Východ a ani Orava, vlastne vás to ani nemusí zaujímať. Ale divne ze takto posudzujete podľa "regiónu" 🙂

autor
19. júl 2024

Mimochodom, dnes mi písala švagriná ci mi netreba prísť ku deťom (:

aurora33
19. júl 2024

No tak jej odpis, že nie, netreba. A čo ti dnes muž dovolil jesť?

autor
19. júl 2024

@aurora33 nie, zákaz do konca týždňa mam

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ljzozv
19. júl 2024

Nejako sa mi nechce veriť, že je to skutočný príbeh. Podľa odpovedí autorky, kde odpovedá len na zlomok otázok, nič zmysluplné sa nevyjadrí a ešte sa evidentne aj posmešne vysmieva?
Žena, ktorá by toho mala tak veľa, by určite si nachádzala takto čas písať na net 🙄 a posmievať sa 🤔

dankabg
19. júl 2024

Autorka, keď nechceš odpovedať na otázky ohľadom manžela nemusíš, každý si z toho vyvodí vlastný záver. Mňa by zaujímalo, či má autorka vlastné peniaze, alebo jej ich muž vyčleňuje.
Inak...ja som prežívala dačo veľmi podobné. Chcela som všetko zvládnuť sama, muža som rozmaznavala a obskakovala, do toho dom, decko večne na cecku a to doslova, potom záhrada...tiež som sa ľutovala a jedovala, ale mohla som si za to do veľkej miery sama. Autorka ak muž nie je vyslovene tyran/ sociopat ries to s ním, dokiaľ ešte nie je neskoro. Lebo skončiť so štyrmi deťmi v azylovom dome a bez peňazí nie je sranda

ema22270
19. júl 2024

Normalne toto mi zodvihlo tlak autorka, on nedovoli, aby sa objednalo viac pizze? Myslim, ze tato veta stoji uplne za vsetko a ta aj vsetko vysvetluje.
Ja som dnes zjedla celu pizzu sama, 2 deti mali poobede pizza stangle na polovicu (velku porciu). A tu pizzu so stanglami priniesol manzel cestou z prace. On na pizzu nemal chut, lebo mu nechuti tolko jest v tomto teple. Ale keby mi povedal, ze nemozem objednat 2 pizze, tak to by asi nedopadlo dobre.
Tvoj objedna jednu pizzu, polovicu zje a deti mali kazde po pol trojuholniku, alebo ako? A ty nemas narok si z nej vobec dat????? Si robis asi srandu. Toho chlapa kopni do PRDELE!

katka5161
19. júl 2024

@ljzozv ja sa cudujem ze vobec pri štyroch deťoch, podnikaní a stavbe domu ma vobec cas na vypisovanie na modrom koniku. Ja som mobil nechytila za cely den do ruky ani a to som mala jedno 🤣🤯

nikaeli
19. júl 2024

čo máš zákaz do konca týždňa?? jesť??
a kto je on, aby rozhodoval o tvojom stravovaní?
to nemôžeš myslieť vážne....
tomu neverím....

letfenixa
19. júl 2024

@nikaeli to podľa mňa vtipkovala.

katka5161
19. júl 2024

@nikaeli to bol fór 🫢

emma022
20. júl 2024

Ak takto komunikuješ aj doma, tak sa nečudujem, že už nikto nemá snahu ti pomôcť. Povieš A, ale už nepovieš B, aj keď sa ťa baby pýtajú. A len arogantne a drzo štekáš.

Ja si nemyslím, že si týraná, ani že ti manžel vydeľuje jedlo. A k tej jednej pizzi len toľko, že keby sa spýtam mojich detí, či chcú na večeru pizzu alebo palacinky, všetky si vyberú palacinky. My už ani pizzu neobjednávame, lebo ju nejedia

kvietok1992
20. júl 2024

@emma022 doma tak nešteká isto...tu je frajerka lebo ju nikto nevidí tak si dovolí...:D :D :D

aurora33
20. júl 2024

@kvietok1992 doma podla mňa od rana kmitá, Ved kým len obriadis štyri deti, potom rýchlo musí navarit poriadny obed Ved príde z prace hladné Jeho Veličenstvo. Potom urcite upratat dať prať, deti uspať alebo ísť s nimi von a potom zase rýchlo ísť robiť nejaku večeru. Pomedzi to ešte riešiť stavbu domu a obchod.
A večer zase príde hladný chlap, ktorý ju ešte sprdne že minula veľa peňazí a ako on to ma všetko sám ťahať. Takže doma pekne tichučko počúva a tu si krasne vybíja zlosť na rozumných ženách.

ghostsgirl
20. júl 2024

Tak zrejme to s tou svagrinou nebude az take zle ako popisujes, ked sa ti vlastne sama ponuka na strazenie zadarmo. (pardon za burger alebo pizzu :D). Len si si na nej chcela vybit svoju frustraciu.