icon

Stráženie malého svokrou

zuzulik280
8. máj 2014

S manželom planujeme jeden deň ist na svadbu, mame syna 2 aj pol ročneho, ide o to, že v noci niekoho pri neho potrebujeme. Moji rodičia, na ktorých je zvyknutý, ho maŤ NEMOžU a tak som zavolala svokru, či by nemohla k nam prist a tu jednu noc byt pri ňom, planujeme byt tak do jednej hodiny rana, čiže tych 5 hodin, uspať ho a spat s nim. Ony k nam velmi nechodi , chodime tam len my, pride len na oslavy aj so svokrom, ktorý by mohol chodit aj častejšie, je na dochodku. Ide o to, že ja im maleho velmi nedavam, ony sami nepridu a jedine že by som im ho ja stale zanašala k nim. Leze mi to na nervy, lebo okrem neho su tam dalsie akčne švagrove deti. A všetci spolu su samozrejme besní a lahko može dost k urazu predsa maju len 4, 1, a 2 roky. A ja mam blby pocit, nechat ho tam bezo mna s tymito divochmi . Lebo často su tam ony bez dohladu svojich rodičov odkazani len na svokru a k tomu ešte ten náš. No ale k veci.....proste svokra brboce, že ona k nám spat nechce ist že nech jej ho mi donesieme tam. Lenže ja nechcem....aj tak by tam nebol ani v postielke, čo je on zvyknutý spat tak, a musel by byt strčený medzi svokrou a svokrom. Nechapem prečo je taka, že jej jedna noc robi problem. A aj tak neviem, aký by im bol ešte tam nikdy nespal. Som ja protivná či ona? Keby bola ona u nas, keby niečo dobehnem lebo budeme u nas v meste. Dakujem za názory 😉

Strana
z2
evelynm
8. máj 2014

@ukulela , hovoris mi z duse

sheila72
8. máj 2014

Ja si myslím, že by si ho tam mohla skúsiť dať. Malý zmení prostredie, zahrá sa s deťmi a aspoň si bude pomaly zvykať na iných ľudí. Veď už za chvíľu pôjde do škôlky, podľa mňa by mu to prospelo.

maca_p
8. máj 2014

@evelynm iste, idealne vztahy je najidealnejsi model v rodine 😉
napriek tomu, si myslim, ze ak su babkovci dochodci, tak by malo byt povinnostou postarat sa o deti v case choroby, prazdnin, alebo v case choroby rodicov deti. akasi moralna povinnost. a to i v pripade smrti rodicov deti. je potrebne najskor vyuzivat zdroje rodiny a az ked to situacia v rodine nedovoluje (zDRAVOTNA NEsposoblost babkovcov, pracovna zaneprazdnenost babkovcov), az potom pristupit ku krajnym rieseniam.
samozrejme,nemam na mysli, ze zrusime skolky a hrrrr, deti pojdu k babkovcom, to naozaj nie, ale teda v pp babkovci by mali suplovat rodicov 😉

modrofuzik11
8. máj 2014

nase deti spavali u nasich ci svokrovcov uz asi od jedneho roka. je to uplne v pohode. nemozes svoje dieta chranit pred situaciami,ktore sa ti nepacia. cim skor sa ich nauci zvladat, lepsie pre neho aj pre teba🙂

evelynm
8. máj 2014

@maca_p , v extrémnych situáciách - umrtie rodica, nemoznost postarat sa , je to samozrejme, ine, tam aj ja povazujem za najdolezitejsie, aby dieta ostalo v rodine. Ale za beznej situacie, ked su rodicia schopni sa o deti starat, vidim pomoc starsej generacie ako ich dobru volu, ako prejav sudrznosti rodiny - k tomu ale treba vzajomny respekt a aj vychovu v ramci generacii.

prasiatko30
8. máj 2014

@maca_p ako ja nemozem v tomto s tebou suhlasit - ich povinnostou bolo vychovat svoje deti - tie vychovali ateraz pokial chcu a maju dostatok sil a trpezlivosti tak sa mozu ponuknut pomoct - myslim si ze najhorsie co moze existovat je dedkovcom nadiktovat co musia robit a co nemozu ako keby neboli pravomocni - pre vela z nich je dochodcovsky vek konecne moment kedy si mozu robit co chcu. A potom 60-70r dedkovci uz nemaju take reflexy ako mali pred 10-20-30r a tiez sa skor unavia, mnoho krat uz nemaju trpezlivost na dalsie behanie za detmi - i ked su to ich vnucata. Viem ze idealne by bolo kebyze su vsetky babky strihane podla modelu bozeny nemcovej ale bohuzial tak ako rodicia aj stari rodicia su len ludia

barcelona94901
8. máj 2014

@maca_p dnes je ale taká doba,že babky,dedkovia pracuju,aby vobec dokázali prežiť ,..

zita19
8. máj 2014

@zuzulik280 Tak vam tu napisem babkovsky nazor. Este nemam vnuca u nevesty, chodim tam na navstevy kedy mozem ale tak ci tak som tam len na navsteve. Pomozem s cim mozem (pozehlim, umyjem riady, poutieram prach) ale je to cudzia domacnost a aj ked mam povolenie lozit ci do kredenca, ci do chladnicky radsej som ak mi ranajky spravia akoby som sa im mala prehrabavat v kredenci alebo v chladnicke. Mozno to je pocit aj tvojej svokry. Ze by jej mozno bolo neprijemne, keby potrebovala v skrini najs pyzamko, lebo to vybrate sa zagebrilo. Dalsia vec je, ze mozno by musele spat vo vasej posteli, ci na gauci. Prve je aj pre mna divne, druhe nepohodlne.
Mam uz vnuka. Dcerineho, 3 mesacneho. Ked pridu ku nam na navstevu nemam problem ho postrazit. Okupem, nakrmim, prebalim, povozim... Doveziem si postielku do obyvacky, pripadne do spalne, ked vnuk spi a nechcem ho nechavat sameho v izbe. Ked sa jeho rodicia vratie bud si ho prevezu do dcerinej izby alebo spia s nim v obyvacke.
Co sa tyka toho, ze by malo takmer trojrocne dieta spat inde ako vo svojej postielke, je najvyssi cas aby si zacal zvykat aj na ine prostredie. Ja, moji surodenci, moje deti sme chodili hor - dole po svete a prespavali u pribuznych ci v hoteloch uplne bezne, uplne bez problemov. Prazdniny u babky, ked sme 8 bratrancov a sesternic spali u babkovcov v manzelskych posteliach to boli uzasne zazitky. Navstevy mojich sesternic a bratrancov u nas, ked sme spali ako sajty v lese naskladani kde prislo... Jedny z naj naj zazitkov z detstva.
Takze mas v podstate niekolko moznosti:
1. neist na svedbu. Pokial to nie je vasa vlastna svatby je vasa ucast nepovinna
2. Ist a dat maleho k babke a byt stastna, ze mas ochotnu svokru, ktora sa o neho s laskou a zodpovedne postata
3. ist na svadbu a zavolat si opatrovatelku. Maly bude vo svojej posteli, strazit ho bude cudzai osoba.
4. ist na svadbu s malym a ked bude unaveny, tak ist s nim domov
Je na tebe co si vyberies, ale v ziadnom pripade nemozes svokre vycitat, ze kvoli nej si nasla, musela zvarit dieta cudzim, ist s malym. Ona ponukla pomoc, ktora je podla nej optimalnym riesenim. Nemozes ju nutit prijat tvoje riesenie. Bolo by to od teba hnusne, lebo ona prejavila ochotu a nie jej jej povinnostou ponahat, pokial to nie je nevyhnutne.

lucinocka
8. máj 2014

@zuzulik280 a preco ho nevezmete so sebou? 🙂 nasa bola na svadbe v 6 mesiacoch a v roku🙂 na prvej sme sli domov o druhej rano, mala tancovala po rukach vysmiata jak leco, este ani nesedela vtedy...a v roku sme sli okolo pol 12, lebo bola zla a nervozna....sak nech sa chlapec tiez zabavi, urcite tam budu aj ine deti🙂

lucinocka
8. máj 2014

@prasiatko30 suhlasim, ale potom preco maju svoje poziadavky? Ak nechces dieta, ja ti ho nedavam, ja som ho chcela je moje okej...ale potom odo mna ani neziadaj , aby som ti ho nosila vtedy, ked to tebe vyhovuje, bez ohladu na to, ako to nabura nas program a system...mne toto ide na nervy...hlavne u svokry...chcem malu chcem a vyhodi ju po 10 minutach lebo jej pride suseda, alebo zazvoni telefon, alebo ju vezme v case spanku, alebo pred obedom a aby sa vydvihla v jej ociach nastopka ju keksami...

maca_p
8. máj 2014

@prasiatko30 zrejme mi nerozumies, co tym myslim. nemam na mysli, ze stari rodicia budu suplovat rodicov den co den, ale mala by byt ich povinnost sa moralne vysporiadat s tym, ze aj stari rodicia V RAMCI MOZNOSTI ponuknu svoju pomoc. nemam na mysli, ze pridu k nam a budu mi tu riadit domacnost, alebo ze deedo tu nedajboh zacne prerabat moj byt 😎 , ale mam na mysli jednoduche cinnosti co zvaldnu. cas od casu zavarovat, vyvencit, vyzdvihnut zo skolky-skoly, zavarovat pocas PN.

ako aj stari rodicia musia mysliet na cas, kedy ich telesna schranka vypoveda starostlivost a pride cas, trebarz ked odrasteni vnuci budu ochotne vracat to, co pocas detstva nadobudli u starkovcov.
ale ak budu starkovci ududrani dochodci, ktori podhodia vnukovi 3x rocne po 10 eur, tak mi nepovedz, ze vnuci si nim vybuduju taky vztah, ze by boli ochotni im pomahat v starobe.
proste kolko das - tolko dostanes.

maca_p
8. máj 2014

@barcelona94901 myslim, ze je este stale dost starkovcov, ktori su ochotni pomoct. vidavam to casto v skolke. ked ja dorazim do skolky s vyplazenym jazykom z roboty, dochodcovia s detmi su uz na ihrisku.

maca_p
8. máj 2014

@evelynm iste, ale ja mam na mysli model, ze aj mala pomoc je pomoc.

evelynm
8. máj 2014

@zita19 , takto to vidim aj ja

prasiatko30
9. máj 2014

@lucinocka ja si myslim ze je to na dohode medzi obidvomi stranami a hlavne na tom ze my ako rodicia musime mat jasno ze nase deti su nasa starost. To ze dedkovci sa raza cas vyhraju s detmi je velke plus tak pre deti ako aj pre deskovcov ale ja si myslim ze stari rodicia by nemali citit ze starostlivost o vnucata je ich povinnost - to je to o com cely cas hovorim ja. Oni ti mozu ale nemaju povinnost podat pomocnu ruku - neviem ale pre mna su dve rozlicne veci ak babka jeden dva dni postrazi vnuca lebo tvoja babysitter alebo skolka skola nemoze a druha vec je ked babke/dedkovi zrazu pribudne povinnost starat sa o dieta 3x do tyzdna cely rok - to je to co ja nevidim spravne a myslim si ze nie je mozne to od nich vyzadovat.

V tvojom pripade je to na dohode medzi vami dvomi ak ona preferuje len dieta vidiet a byt s nim len symbolicky tak preco nie raz za cas nech pride ona ku vam vy ku nej a je to - proste neocakavaj viac mozno sa to zlepsi ked bude vnuca vacsie bude viac rozumiet a vacsinou vtedy su aj stari rodicia kludnejsi lebo im uz "rozumeju"

prasiatko30
9. máj 2014

@maca_p ale zabudas na to ze oni svoje deti uz vychovali - a to su tie co sa maju o nich v starosti postarat a vacsinou aj dochovali svojich rodicov 😅

Vies ja som sa takto hadavala s jednou babou pred narodenim jej dietata ona bola strasne nahnevana lebo jek svokra jej hned povedala ze ona sa nemoze zaviazat ze sa bude starat o vnucku 1x do tyzdna pokial
Ona bude v praci - i ked svokra nikde nepracuje je dostatocne mobilna, chodi ku kadernikovi do vzdialenejsieho mesta sama na aute, proste uziva si starobu a ona nechcela byt povinna starat sa o sboje vnuca - a ja to aj chapem v 60r starat sa o 4-5m nemluvna to bola zataz ktoru nechcela podstupit - ale je ochotna im pomoct den ked je mala chora a nemoze ist ku babysitter tak im pomoze ale nechce aby cela zodpovednost padla na nu - a ja to vidim spravne

syrik
9. máj 2014

No ich povinnosť to nie je...potom tak vyzerajú aj rodinné vzťahy. Ja si neviem predstaviť, že mám vnučku a nezaujímam sa o ňu. Že mám nevestu alebo dcéru po pôrode a neprídem jej pomôcť. Svedomie by mi to nedovolilo. Povedala by som,že je to morálna " povinnosť ".

laila22
10. máj 2014

@zuzulik280 ak som chcela a chcem postrazit svoju dcerku tak ju vzdy vozím k nasim.. A je jedno ci mala 1rok, ci mala 2 roky, alebo ma 6 rokov 🙂. S mamou mam dobry vztah, ale tiez ju tazko nahovorím na to, aby prisla spat ku nam. Predsa len, babkovci maju uz svoje pohodlie... 🙂
Ja by som to svokre nevycitala, je ochotna strazit, a este popri tom jej diktovat pravidla...
Ja som casto na prazdninach spavala ci uz babkou, alebo dedkom, vzdy povedali rozpravku a spali sme, a ked sme tam boli vsetky vnucence, naskladali sme sa do manzelskej postele, konca postele bola este kanapa 🙂 Tam spal dedko, alebo babka a bolo vystarano.. Babka nas niekedy strazila aj 4roch a poviem Ti boli sme niekedy ako certi 🙂 Ale vzdy nas ustrazila aj sa postarala ako sa na babku patrí..🙂 Kolacov popri nas stihla napiect a tak.. 😉

Strana
z2