Stráženie problémovej netere
Mám manžela, on má brata a jedna sa v podstate o jeho rodinu a konkrétne teraz dcérku. My máme s manželom 4 deti. Chceli sme tri a boli z toho dvojičky. Švagrovci maju dve, už veľkého (15) syna a dcéru vo veku našich dvojičiek. Švagrinej sa žení brať. Svokrovci, u ktorých je neter nonstop sú v tom čase odcestovaní. To bola prvá hádka, prečo musia ísť na dovolenku,.keď oni potrebujú postrážiť dcéru, lebo idú na svadbu. Ja som sa nestarala. Nie je to moja vec. Čo sa týka netere tak je to veľmi problémové dieťa. Navštevuje psychológa, stále chodia do škôlky "na koberček" čo zas vyviedla. Už ju chceli viac krát vylúčiť zo škôlky! Veľmi sa nestretávame. Naše decká nechcú chodiť ani k babke, lebo je tam stále ona, ničí im hračky, robí zle, neraz som riešila, že naše dvojičky boli doškriabané, pokúsane... Proste zle, u nás doma tiež narobila paseku.
Včera sme sa stretli u svokrovcov. Švagriná bola zrazu mimoriadne komunikatívna a veľmi sa zaujímala ako sa máme, ako si žijeme, to predtým nikdy nerobila. Len tak mimovoľne z nej vyliezlo, že: ono, veď brať sa žení a tak sa chcela opýtať, že či môže mala zostať u nás ale dovezú ju už v piatok večer aby sa dobre vyspali a prídu v nedeľu podvečer".
Povedala to ale keby u nás mala spala každý druhý týždeň. Ja som zostala zaskočená ale hneď som povedala, že nie, že si na to vôbec netrúfam a, že máme už nejaký program. Začala mi rozprávať, že aký program, že veď jej sa žení brať, svokrovci sú preč, tak kto iný by mal strážiť malú???
No, proste to skončilo hádkou, ona šla preč, svokra povedala, že chápe ale, že sme jej pomôcť mohli. No úprimne, ja nemám vôbec chuť jej pomáhať. Inokedy nás ignoruje, moje decká majú z jej dcéry stres, jedna dvojička plakala, keď zistila, že by u nás mala spať. Môj manžel si myslí to isté a okamžite povedal nie. Švagor ani neviem... Strážili by ste dieťa za takýchto okolností?
@akje ja som mala meganarocne dieťa, na hubu som padala doslova a do písmena, áno viem aké to je. Ale aby dieťa bolo každý boží deň po škôlke u starých rodičov na TV, tablete? Ani omylom. Tu sa mieša občasná pravidelná pomoc s dennodennou.
A tiež som mala iné predstavy.
@janage to ano. Urcite svagrina pomoc s dietatom potrebuje ale tu uz sa to pravdepodobne dost vyuzivalo. V tom suhlasim.
@autorka, keby si opisala ako to v ich rodine funguje a pytala by si si si rady ako pomoct neterke a svokrovcom, tak by si dostala odpovede ako sa nemas starat do vychovy svagrovcov a nemas zavidiet pomoc s neterou od svokrovcov, takze si vobec nevsimaj komentare ako ste cela rodina zlyhala....zlyhali IBA rodicia, sj svokrovci pomahali ako vedeli, to je tak - " po vojne, kazdi general....za mna si pomohla v danej situacii ako si mohla, hlave tym, ze si chlapov poslala po decka, teraz je to na svagrovi, sam sa musi postarat, tak ako vela zien sa stara po rozvode ked ostanu same s deckami
Autorka ešte raz: ja ti ani nekazem to dieťa strážiť a nikde som to ani nepísala. V tomto som na tvojej strane. Za mňa ale nie je chyba len vo švagrinej, ale aj v švagrovi, ktorý očividne toez na deti kaslal. A chyba je aj na strane svokry, ktorá asi aby vyzerala dobre v dedine tak deti strážila. Len aby niekto nepovedal niečo zle.
@autorka, keby si opisala ako to v ich rodine funguje a pytala by si si si rady ako pomoct neterke a svokrovcom, tak by si dostala odpovede ako sa nemas starat do vychovy svagrovcov a nemas zavidiet pomoc s neterou od svokrovcov, takze si vobec nevsimaj komentare ako ste cela rodina zlyhala....zlyhali IBA rodicia, sj svokrovci pomahali ako vedeli, to je tak - " po vojne, kazdi general....za mna si pomohla v danej situacii ako si mohla, hlave tym, ze si chlapov poslala po decka, teraz je to na svagrovi, sam sa musi postarat, tak ako vela zien sa stara po rozvode ked ostanu same s deckami
@autor ja odkazujem švagrovi, že nič nie je stratené a keď bude chcieť, všetko zvládne. S 15 ročným synom sa úprimne porozprávať, priznať svoje chyby a ponúknuť mu svoj čas kedykoľvek bude syn chcieť a potrebovať. Tráviť spolu vo dvojici (keď dievčatko niekto postráži) voľný čas, zobrať ho na Kofolu, motokáry, na bouling a pod.
Dievčatku sa začať venovať predovšetkým pre zlepšenie psychického zdravia, zobrať do bazéna, na hipoterapiu a podobne. Samozrejme riešiť lekársky dohľad o jej diagnózach a mentálnom zdraví. Mojkať ju.
Bude to záhul, ale tie deti si to zaslúžia. A verím, že nájde lepšiu ženu na život.
@akje podla mňa sa tá pomoc zneužívala.
@aurora33 asi ano.
Mne sa o deti nikto nestara, nikto mi ich nevybera, nikto mi ich nekrmi, takze ja netusim, aka je ta zdrava miera navstev deti u starych rodicov pocas tyzdna, ak byvaju rodiny v jednej dedine.
No predpokladam, ze zdrave nastavenie sa vztahuje na tom, ze s fungovanim musia byt spokojne obe strany. Ako rodicia, tak aj stari rodicia. Ja netusim, ako to mali nastavene v tomto pripade. Len to, co napisala autorka. A ak sa stari rodicia stazovali, tak to nastavene dobre nebolo. Zas otazne, co ja neviem, ci o tom svagor vedel a nic s tym nerobil. To by uz asi vyuzivanie bolo. Neviem veru.
Kaudopadne uz sa bojim hocico opytat aby clovek vedel, lebo hned je tu osocovany. Ach, modrokonikovske zeny vzdy vedia zdvihnut tlak :D.
@akje
@aurora33
Pomoc jednoznačne zneužívaná bola.
Ja zas mám pocit, že som pomaly ale iste pranierovaná za to, že sa anonymne opýtam na mamičkovskom fóre nezainteresovaných ľudí, či naozaj som ja taká zlá a hneď je, ako ju okydávam. Okydávala by som, kedy som Kate z horného konca povedala, že Mara s pod kostola sa prespala s krčmárovým Jánom ale chce to hodiť na Fera a všetci sa navzájom poznajú. To je ohováranie a nie, keď sa v anonymite spýtam na názory ľudí, ktorí nie sú zaujatí.
@akje
@aurora33
Ja zas mám pocit, že som pomaly ale iste pranierovaná za to, že sa anonymne opýtam na mamičkovskom fóre nezainteresovaných ľudí, či naozaj som ja taká zlá a hneď je, ako ju okydávam. Okydávala by som, kedy som Kate z horného konca povedala, že Mara s pod kostola sa prespala s krčmárovým Jánom ale chce to hodiť na Fera a všetci sa navzájom poznajú. To je ohováranie a nie, keď sa v anonymite spýtam na názory ľudí, ktorí nie sú zaujatí.
@autorka V pohode, myslim, ze v tomto sme na jednej lodi. Aj som ti to napisala. Takej osobe ako je svagrina by som sa vyhybala.
Ja som inak narazala na tu slecnu, co mi vkladala do ust, co som nepovedala ;)
Ono asi si z toho netreba nic robit. Vzdy sa najde niekto, kto bude vchadzat do diskusii a bude robit dusno.
A vies sa opytat svagra na ten spanok malej? Mna by to zaujimalo.
To sú tie konikovske maniere. Dvojaký meter.
Keď sa niekto spýta, anonymne o anonymných ľuďoch , už je zhejtovany že ohovára. Keď sa spýta podobne niekto iný, tak je to ok. Veď o tomto fórum je, aby si ženy slušne, nestranne poradili, pomohli, vyjadrili názor. Majme keď je to anonymne. Naozaj to môže pomôcť. Lebo málokedy môžeme málokomu v okolí dôverovať natoľko, aby sme sa poradili v ťažkom životnom období. Zdieľané starosti - polovičné starosti, a veľká pomoc utriedit si myšlienky, získať odstup a premyslieť si ďalšie kroky.
Mňa vždy pobaví, keď niekto s defacto s jedným dieťaťom si nevie rady a čuduje sa prečo niekto so 4rmi nechce na krk ďalšie.. a nakoniec mama 4roch deti ešte má mat výčitky že nepomohla? 🤦🏻♀️ Nech si ju zoberú na svadbu, akože sorry..
@akje
@aurora33
@autorka az teraz som pochopila to okydavanie, co pises. To bolo k tomu mojmu prispevku?
Ja som to pisala vo vseobecnosti. Ze matky takychto deti zazivaju neskutocny tlak z okolia. Nikto to nevnima. Ale ony ano. Narazala som na to, ze ocividne to bolo aj u nej.
@akje to okydávanie bolo viac menej pre @aurora33.
Ja rozumiem tomu čo píšeš. Presne chápem, že matky deti, ktoré majú tieto problémy to majú náročné a musia striehnuť x krát toľko. Kamoška má syna s dg. a to je masaker. Len teda ona mu venuje toľko pozornosti, toľko s ním pracuje. Má možnosť nechať ho sem tam u rodičov ale robí to nerada lebo rodičia už nemajú silu toľko s ním pracovať a vždy jej ho vrátia " rozhádzaného" a ona ho potom dáva ďalší týždeň do bežného režimu. Neterka mi ale až taká nepripadá. Pýtala som sa svokry na ten spánok a vraj spáva normálne akurát vstáva pomerne skoro ale v noci vraj spáva. Zas poviem za seba, pri štyroch deťoch a zvlášť dvojičkách viem čo to je nočné vstávanie. Dvojky aj teraz v noci začnú plakať. Malý sa na niečo zobudí, začne plakať, zobudí sa malá na ten plač, keďže nevie čo sa deje plače tiež. Niekedy to trvá aj pol hodinu kým sa ukľudnia a zaspia a ja sa preberiem tak, že už nezaspím ja 🤦
@akje to okydávanie bolo viac menej pre @aurora33.
Ja rozumiem tomu čo píšeš. Presne chápem, že matky deti, ktoré majú tieto problémy to majú náročné a musia striehnuť x krát toľko. Kamoška má syna s dg. a to je masaker. Len teda ona mu venuje toľko pozornosti, toľko s ním pracuje. Má možnosť nechať ho sem tam u rodičov ale robí to nerada lebo rodičia už nemajú silu toľko s ním pracovať a vždy jej ho vrátia " rozhádzaného" a ona ho potom dáva ďalší týždeň do bežného režimu. Neterka mi ale až taká nepripadá. Pýtala som sa svokry na ten spánok a vraj spáva normálne akurát vstáva pomerne skoro ale v noci vraj spáva. Zas poviem za seba, pri štyroch deťoch a zvlášť dvojičkách viem čo to je nočné vstávanie. Dvojky aj teraz v noci začnú plakať. Malý sa na niečo zobudí, začne plakať, zobudí sa malá na ten plač, keďže nevie čo sa deje plače tiež. Niekedy to trvá aj pol hodinu kým sa ukľudnia a zaspia a ja sa preberiem tak, že už nezaspím ja 🤦
@autorka tak drzim palce celej rodine, vela trpezlivosti s neterkou. Ono sa to casom (vekom) ukludni. 🤍
Je tu šanca, že sa švagor spamätá a postupne nastolí nejaký rozumný režim. Len sa musí k tomu postaviť ako rozumný chlap, ktorý hľadá cesty, spôsoby, procesy ako sa to dá, a nie ako nedá. Že si dá poradiť, od slušných ľudí, blízkej rodiny o ktorej vie že môže dôverovať, od odborníkov. Nemusí hneď do 3 dní všetko, ale postupne, rozumne a hlavne empaticky a veľmi opatrne k deťom.
Žene sa nepáči doma, nechcela rodinu, nevyhovuje jej doterajší život ? Tak nech ide het, oni traja domov a budovať všetkom odznova. Bez nej. To by bolo najlepšie, aby deti zostali tam kde sú zvyknuté, ale dohodnúť a nastaviť nové pravidlá. Teraz otec musí pozbierať všetky sily, aby dal deťom to čo nemali doma doteraz správne. Jeho lásku, prítomnosť, spravodlivosť, pochopenie, vedenie, starostlivosť. Nech sa nebojí a nehanbí vyhľadať pomoc. Verím, že keď sa zodpovedne pozbiera, a poprosí o pomoc , aj vy budete ochotní. Veď máte stabilnú, milujúcu a veľkú rodinu, dostatočnú prax, skúsenosť. Len musí zahodiť svoje doterajšie nastavenie, odmeranost a odstup / nezáujem.
Inak veľmi ľahko môže o deti prísť, či už psychicky či fakticky. Lebo ich matka ich vníma ako gule na nohe cestou ku šťastiu , nebude ich chcieť, lebo tie deti môžu mať aj spôsobovať problémy. Lepšie by im bolo, keby otec zabojoval, otvoril oči aj srdce, a tie deti nedovolil zveriť matke.Verím, že keď sa normálne pozbiera a bude sa snažiť, že môžu mať dobrý rodinný život. Kľudne mu daj čítať.
Autorka, ja som len narážala na to, ako sa s nimi nestretáváš a nič o nich nevieš, ale na druhej strane si o švagrinej vedela celkom dosť. To mi prislo celkom zvláštne. Ale opakujem, ani raz som ti nepísala, že by si jej mala strážiť dcéru. Tak švagor sa hádam spamätá a začne sa aspoň on venovať svojim deťom.
@aurora33 asi ano.
Mne sa o deti nikto nestara, nikto mi ich nevybera, nikto mi ich nekrmi, takze ja netusim, aka je ta zdrava miera navstev deti u starych rodicov pocas tyzdna, ak byvaju rodiny v jednej dedine.
No predpokladam, ze zdrave nastavenie sa vztahuje na tom, ze s fungovanim musia byt spokojne obe strany. Ako rodicia, tak aj stari rodicia. Ja netusim, ako to mali nastavene v tomto pripade. Len to, co napisala autorka. A ak sa stari rodicia stazovali, tak to nastavene dobre nebolo. Zas otazne, co ja neviem, ci o tom svagor vedel a nic s tym nerobil. To by uz asi vyuzivanie bolo. Neviem veru.
Kaudopadne uz sa bojim hocico opytat aby clovek vedel, lebo hned je tu osocovany. Ach, modrokonikovske zeny vzdy vedia zdvihnut tlak :D.
@akje podobne 🙂
Je tu šanca, že sa švagor spamätá a postupne nastolí nejaký rozumný režim. Len sa musí k tomu postaviť ako rozumný chlap, ktorý hľadá cesty, spôsoby, procesy ako sa to dá, a nie ako nedá. Že si dá poradiť, od slušných ľudí, blízkej rodiny o ktorej vie že môže dôverovať, od odborníkov. Nemusí hneď do 3 dní všetko, ale postupne, rozumne a hlavne empaticky a veľmi opatrne k deťom.
Žene sa nepáči doma, nechcela rodinu, nevyhovuje jej doterajší život ? Tak nech ide het, oni traja domov a budovať všetkom odznova. Bez nej. To by bolo najlepšie, aby deti zostali tam kde sú zvyknuté, ale dohodnúť a nastaviť nové pravidlá. Teraz otec musí pozbierať všetky sily, aby dal deťom to čo nemali doma doteraz správne. Jeho lásku, prítomnosť, spravodlivosť, pochopenie, vedenie, starostlivosť. Nech sa nebojí a nehanbí vyhľadať pomoc. Verím, že keď sa zodpovedne pozbiera, a poprosí o pomoc , aj vy budete ochotní. Veď máte stabilnú, milujúcu a veľkú rodinu, dostatočnú prax, skúsenosť. Len musí zahodiť svoje doterajšie nastavenie, odmeranost a odstup / nezáujem.
Inak veľmi ľahko môže o deti prísť, či už psychicky či fakticky. Lebo ich matka ich vníma ako gule na nohe cestou ku šťastiu , nebude ich chcieť, lebo tie deti môžu mať aj spôsobovať problémy. Lepšie by im bolo, keby otec zabojoval, otvoril oči aj srdce, a tie deti nedovolil zveriť matke.Verím, že keď sa normálne pozbiera a bude sa snažiť, že môžu mať dobrý rodinný život. Kľudne mu daj čítať.
@cacianka veľmi dobre si to napísala👍. Nemyslím si, že matka bude o deti bojovať. Skôr si myslím, že kontakt s nimi bude po rozvode minimálny, ak vôbec nejaký. Ale zato alimenty nech platí.
@cacianka veľmi dobre si to napísala👍. Nemyslím si, že matka bude o deti bojovať. Skôr si myslím, že kontakt s nimi bude po rozvode minimálny, ak vôbec nejaký. Ale zato alimenty nech platí.
@lilinka76 ďakujem. ale možno matka bude ešte robiť prieky, nikto netuší, čo sa v prepnutej hlave okotí
švagrina sa už odsťahovala?

Tak teraz ma švagor neskutočnú šancu nadviazať vzťah s deťmi. Jednoduché to nebude.
Teraz je čas priznať chybu a snažiť sa ju napraviť. Nastaviť fungovanie. 2x do týždňa si pôjde zacvičiť, na pivo s kamošom alebo akýkoľvek koníček. Plus jeden víkend v mesiaci alebo tak nejako.
Pôjde k psychoogicke s dcérou aj on, bude aktívne prítomný a konečnej dcére začne venovať svoj čas a vychovávať. Staršiemu 15 ročnému už môže čas len ponúknuť, tam budu už kamoši prirodzene na prvom mieste.