icon

Stres z návštevy svokry: Ako ho zvládnuť?

28. mar 2026

Ahojte. Som pracujuca mama. Nemam v povahe prehnanu cistotu domacnosti. Raz do tyzdna povysavam, utriem prach, vycistim linku, vydrhnem kupelnu a wc.
A potom je tu ona-moja svokra, ktora zije pre poriadok. Je na dochodku. Denne upratuje. Vadi jej kazda omrvinka, kazda pavucinka,..
Davno u nas nebola, ale cez sviatky sa k nam horlivo nuka. A ja mam uz teraz stres, strach, bolest zaludka z toho, co mi zas vytkne. Mne. Lebo ja tu mam sluzit. Lebo poriadok je moja vizitka. Najde zrnko prachu, minikvac z jedla na stole, ktory zoskrabne tym dlhym umelym nechtom, hracku v obyvacke, neozehlene pradlo na kope, .. Co mam robit, aby som to takto neprezivala? Mam stres z kazdej jej navstevy. Citim sa, akoby k nam isla kontrola z hygieny, nie milujuca svokra a babka..

birika
28. mar 2026
@anonym_autor

@birika neviem to tak priamo. Pridem k nej, bude sa pytat, kedy ju na sviatky vezmeme k nam a ja co poviem? 🙉🫤

@anonym_autor ked nevies ako jej to povedat, tak su-sup a pomaly zacni upratovat 🙂

vilma7
28. mar 2026

Tak.jej povedz ze sa velmi tesis na jej navstevu lebo ze ty nevies tak dokonale upratovat ako ona a kludne ti moze vydrhnut cely byt
Ze si aspon oddychnes ;)

janetinka27
28. mar 2026

@anonym_autor ahoj, tiez mam podobny problem.moj muz je vzdy v strese ked maju prist.ja vzdy glancujem,varim,peciem ako v interhoteli. Robim to pre neho.ale vies co mi vadi najviac,tie reci,ked pridu.vsetkych okydavaju a neskutocne sa chvalia,svokra ma chce strasne ohurovat, svagrina (zije s rodicmi) sa stale stazuje na narocny zivot.samozrejme ja sa k slovu nikdy nedostanem.
Este horsie je to,ked sme u nich,bo tam je to ako v blazinci.tam uz som velakrat mala v hlave zbalene veci a chcela v noci odist.ale kvoli muzovi som to vzdy odtrpela az do slusneho odchodu domov.
Neviem ti poradit,iba ti poviem,ze som sa vypracovala k chorobam a ma to aj zly dopad na nase manzelstvo.
tak to musis stopnut,aby si sa ochranila.
My teraz po rokoch mame prve dieta, ma rok a pol a zacina samo vnimat tu toxicitu, boji sa kriku u nich a tak mi doslo,ze nemozem dopustit aby si prezilo to co ja.takze sa musim pozbierat a nastavit hranice a ked to nepojde,tak ukoncit kontakt.

anonym_878cfe
28. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_7e6bcd super. Mne to nejde. Vzdy sa nieco najde. Minule odlupene zo schodu.. preco sme nezatreli.. 🙈 je to pre mna zbytocny stres, co si zas najde..

@anonym_autor prečo ste nezatreli? Nebol čas, resp. Nemal kto.. Pavučina na strope.. PRIŠli ste na navštevu, alebo riešiť blbosti? Hračka na gauči a čo, z rúk jej nedopadne, keď si ju odloží. Ty si z nej autorka úplne mimo. Ty si doma, ona navšteva.. Keď ohovára susedy, že chodia na výlety, povedala by som jej, každy to má inak. Nie każdy je otrokom domu a žije pre sterilný poriadok. Slušne, jasné. To, že ona žije pre poriadok, ty nemusís. Alebo jej povedz, že keď budeš na dôchodku, potom budeš mať aj ty vyupratované a nikto Ti nerozhádze.. Vo vašom dome sa žije, nie je to múzeum. Nerozumiem, prečo sa jej tak bojíš.
Ja som z mojej svokry tiež mávala stres, až ma raz tak vytočila, že som jej povedala, všetko čo som mala na srdci a dodala, som, že keď sa s jej synom rozvediem, tak to bude aj jej zásluha... Aj som sa rozviedla...

anonym_878cfe
28. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_7e6bcd v sob utriem prach, o 2dni je na bielom napadany, vidiet ho... 🫤😞

@anonym_autor pre mna je dokonalo upratané pred príchodom návštevy všetko čerstvo umyjem aj podlahy, nie dva dni pred tým. Jasné, že sa rozhadze za dva dni..

autor
28. mar 2026
@anonym_878cfe

@anonym_autor pre mna je dokonalo upratané pred príchodom návštevy všetko čerstvo umyjem aj podlahy, nie dva dni pred tým. Jasné, že sa rozhadze za dva dni..

@anonym_878cfe cize ked pride na polievaci pondelok, mam celu velkon.nedelu stravit upratovanim? Deti drzat v 1izbe? Nie. Takto to nechcem. Ja si upracem pred sviatkami. Dnes upratujem..

chances
28. mar 2026

@anonym_autor Ahoj, dá sa s tým pracovať. Je to skvelá príležitosť zlepšiť sa v asertivite 🙂 Mne najviac pomohlo naučiť sa dopredu úplne konkrétne vety na rôzne situácie. Fakt doslova naučiť naspamäť pár jednoduchých reakcií:
Napríklad:
– „Viete čo, tieto sviatky by sme radšej boli sami, potrebujeme si oddýchnuť.“
– „Tentokrát sa nám to nehodí, ale budeme radi, keď prídete iný víkend."
– „Boli by sme radšej, keby ste prišli inokedy/neskor.“
Keď už príde a začne kritizovať:
– „Áno, vidíte, nám to takto vyhovuje.“
– „Pre nás je to už takto dosť upratané.“
– „Ja si až tak na poriadok nepotrpím.“
– „Nám to takto stačí.“
– „To sme už nechali tak, bolo toho na nás dosť.“
– „Nám pavučina nevadí.“
– „Každý to má trochu inak nastavené.“ Držím ti palce!

anonym_dfe786
28. mar 2026

Ja mám takú mamu. Naposledy, keď sa ma spýtala, prečo nemám pozametanú cestu pred domom / nie chodník, ten tam nie je, ale cesta, ktorá patrí obci/ , tak som povedala, že ja nemám čas ani moju obývačku povysávať, a nie zametať ulicu... Zostala ticho.

anonym_878cfe
28. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_878cfe cize ked pride na polievaci pondelok, mam celu velkon.nedelu stravit upratovanim? Deti drzat v 1izbe? Nie. Takto to nechcem. Ja si upracem pred sviatkami. Dnes upratujem..

@anonym_autor ideš z extrému do extrému. Nie, nie na polievací pondelok, ale v nedeľu večer by som prebehla prach a umyla dlážky, pre mňa si úprac túto sobotu, ale svokra ma asi v niečom pravdu..

anonym_698178
28. mar 2026

@anonym_autor povedz jej: a to máte šťastie, že tu nežijete. Keby ste videli, ako to tu vyzeralo pred vašou návštevou, to by ste ešte len oči otvárali. 🤣

anickaaa6aaa
28. mar 2026
@anonym_878cfe

@anonym_autor ideš z extrému do extrému. Nie, nie na polievací pondelok, ale v nedeľu večer by som prebehla prach a umyla dlážky, pre mňa si úprac túto sobotu, ale svokra ma asi v niečom pravdu..

@anonym_878cfe ako v čom? Nie každý žije upratovaním…a stresovať sa že príde inšpekcia…alias svokra…

anonym_a317d5
28. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ty mi prídeš ako nesvojprávna😝 Ešte, aby ma svokra stresovala🙈 Keď sa jej nepáči, nech páli do p***

anonym_9c6d26
28. mar 2026

Co je ona a co si ty, ma o dve VS viac, co na to tvoj muz, jej synacik... Ty mas pocit, ze ona ide "hladat" za co by ta dodrbkala. Ty si potom 3 hod v strese, co to bude. Tak ju predbehni a daj jej, co hlada. Prilep pouzitu krvavu vlozku na stenu vo vyske oci na WC a ked sa zmoze na nejake pindy, povedz- to su kramy, to uz ty nepamatas. By som si z chudery sprostej robila hlavu. 🍈

anonym_b13dc2
28. mar 2026

@anonym_autor tu pomoze:

-kupit si ostreho vlčiaka
-zakazat starej vstup do vlastneho domu
-ak toto ignorujes a privitas ju, hned ako nieco zacne, vypoklonkovat ju z domu

natalka13
28. mar 2026
@anonym_autor

@katkazatka ked zacne ukazovat na pavucinu, co jej poviem? Ked odlozi hracku z miesta na gauci, kde si chce prave sadnut, co jej mam povedat? Neviem reagovat. Potom mi je do placu, guca v krku a som ticho..

@anonym_autor ty si dospela, chodis do prace? Tam ako existujes?
Ukaze na pavucinu povedz ze ju moze utriet.
Hracku ved nech odlozi na bok a sadne si, co nema ruky?
Nevies reagovat, tak nehovor nic.🤷‍♀️
Vy ste sa teda s muzom nasli, ani jeden neviete reagovat na kritiku.

autor
28. mar 2026
@anonym_698178

@anonym_autor povedz jej: a to máte šťastie, že tu nežijete. Keby ste videli, ako to tu vyzeralo pred vašou návštevou, to by ste ešte len oči otvárali. 🤣

@anonym_698178 diky🤣

autor
28. mar 2026
@anickaaa6aaa

@anonym_878cfe ako v čom? Nie každý žije upratovaním…a stresovať sa že príde inšpekcia…alias svokra…

anonym_acb7d8
28. mar 2026

No ono mne by svokra takto vytykala niečo zakaždým tak by jej návštevy skončili

explorer666
29. mar 2026

Jedným uchom dnu, druhým von. Alebo jej pripomeň, že je na návšteve a nech sa podľa toho správa

sidicek
29. mar 2026

Povedz jej ze ju nepozvete ,lebo ju chcete usetrit nervov z toho ,ako zle mate upratane.

prosimopomoc
29. mar 2026

@anonym_autor urob si bežný poriadok ako obyčajne a na ostatné sa nesustreď. Podľa mňa si daj akurát záležať, aby boli čisté umývadla, zrkadlá, podlaha. To je podľa mňa hlavné, pri ktorom pôsobí domov čisto alebo špinavo

anonym_82ff47
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_51517c chcem jej to povedat, ale neviem ako, aby som neposobila drzo. Ked povie, ze by k nam chcela prist-poviem-a naco, aby ste vsetko skritizovala? Je to drze? Abo nieco take-ale pridte k nam ako babka, nie kontrola z hygieny.. 🙉🤣🙉

@anonym_autor nech ostane dlhsie hra sa s dermi a poupratuje vam cely dom
Ja by som sa odpratala na cely den den

anonym_c94272
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_9c2007 dlho u nas nebola.my chodime k nej.uz sa k nam cez sviatky nuka.neviem, ako ju slusne odmietnut..

@anonym_autor tak tebe celkovo nejde o to, aby ta nekritizovala, ale skor o to aby vobec nechodila. Ako matku svojho muza asi tazko odmietnut… ja by som ju privitala milo a spravala sa s respektom. Ale keby raz naznacila nieco , alebo okolo niecoho mala hlupe reci,hned odpovedat. S respektom a uctou, ale priamo. je to tvoj dom a tvoje pravidla . Nech si kazdy zije po svojom a necha zit.

anonym_7a356e
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Vieš, v niečom má ona asi trochu pravdy. Ani pred ďalším vikendom sa vám nechce ešte upratať? Veď za týždeň musíte mať v byte alebo v dome plno prachu. To je také ťažké po vysávať, utrieť prach, pripadne inú špinu? Nie kvôli svokre, kvôli rodine a hlavne, aby deti boli v čistom.

autor
30. mar 2026
@anonym_7a356e

@anonym_autor Vieš, v niečom má ona asi trochu pravdy. Ani pred ďalším vikendom sa vám nechce ešte upratať? Veď za týždeň musíte mať v byte alebo v dome plno prachu. To je také ťažké po vysávať, utrieť prach, pripadne inú špinu? Nie kvôli svokre, kvôli rodine a hlavne, aby deti boli v čistom.

@anonym_7a356e jasne.asi v sobotu🥰

autor
30. mar 2026
@prosimopomoc

@anonym_autor urob si bežný poriadok ako obyčajne a na ostatné sa nesustreď. Podľa mňa si daj akurát záležať, aby boli čisté umývadla, zrkadlá, podlaha. To je podľa mňa hlavné, pri ktorom pôsobí domov čisto alebo špinavo

@prosimopomoc umyvadla a podlahu riesim castejsie, bo to neznasam spinave🙈

autor
30. mar 2026
@anonym_acb7d8

No ono mne by svokra takto vytykala niečo zakaždým tak by jej návštevy skončili

@anonym_acb7d8 ved ich uplne minimalizujeme..teraz sa strasne nuka..

autor
30. mar 2026
@explorer666

Jedným uchom dnu, druhým von. Alebo jej pripomeň, že je na návšteve a nech sa podľa toho správa

@explorer666 ja neviem, preco ma jej slova tak zranuju🤔🫤😞

julish
30. mar 2026
@anonym_autor

@katkazatka on povie, aby som si to nevsimala.ako si mam nevsimat to, ze vlastne naklada na mna... 😞

@anonym_autor a ty si akoze uradne zodpovedna osoba za poriadok u vas doma ci co? Aj jej syn sa citi trapne, ked z gauca sklada hracku v rodine s detmi???

anonym_af4e03
30. mar 2026

@anonym_autor toto je úplne zbytočný stres. Ja našťastie nemám takú svokru ale napadlo asi milión odpovedí a riešení situácie.
- keď ti je z toho zle zruš návštevu
- ignoruj blbé reči
- podaj jej handru do rúk nech uprace
- muž by dostal do rúk vysávač nech povysáva pavúka
- oznámila by som im nech si donesú vlastné jedlo keď im moje nechutí aspoň by som nemusela variť
....
Ja to robím tak, že den, dva predtým povysávam a umyjem. Prach možno trochu prebehnem. A vyčistím wc, utriem umývadlo a odpracem velké veci čo zavadzajú (deky, veľké hračky, oblečenie na pranie). Žiadne generálne upratovanie. Nejaký pavúk v dome alebo fľak na stole by som neriešila.
Keď sa niekomu nepáči nemusí tu byť alebo nech pomôže.
Podstatné a najlepšie je ale na to vôbec nereagovať.