Stres z návštevy svokry: Ako ho zvládnuť?
Ahojte. Som pracujuca mama. Nemam v povahe prehnanu cistotu domacnosti. Raz do tyzdna povysavam, utriem prach, vycistim linku, vydrhnem kupelnu a wc.
A potom je tu ona-moja svokra, ktora zije pre poriadok. Je na dochodku. Denne upratuje. Vadi jej kazda omrvinka, kazda pavucinka,..
Davno u nas nebola, ale cez sviatky sa k nam horlivo nuka. A ja mam uz teraz stres, strach, bolest zaludka z toho, co mi zas vytkne. Mne. Lebo ja tu mam sluzit. Lebo poriadok je moja vizitka. Najde zrnko prachu, minikvac z jedla na stole, ktory zoskrabne tym dlhym umelym nechtom, hracku v obyvacke, neozehlene pradlo na kope, .. Co mam robit, aby som to takto neprezivala? Mam stres z kazdej jej navstevy. Citim sa, akoby k nam isla kontrola z hygieny, nie milujuca svokra a babka..
Tak.jej povedz ze sa velmi tesis na jej navstevu lebo ze ty nevies tak dokonale upratovat ako ona a kludne ti moze vydrhnut cely byt
Ze si aspon oddychnes ;)
@anonym_autor ahoj, tiez mam podobny problem.moj muz je vzdy v strese ked maju prist.ja vzdy glancujem,varim,peciem ako v interhoteli. Robim to pre neho.ale vies co mi vadi najviac,tie reci,ked pridu.vsetkych okydavaju a neskutocne sa chvalia,svokra ma chce strasne ohurovat, svagrina (zije s rodicmi) sa stale stazuje na narocny zivot.samozrejme ja sa k slovu nikdy nedostanem.
Este horsie je to,ked sme u nich,bo tam je to ako v blazinci.tam uz som velakrat mala v hlave zbalene veci a chcela v noci odist.ale kvoli muzovi som to vzdy odtrpela az do slusneho odchodu domov.
Neviem ti poradit,iba ti poviem,ze som sa vypracovala k chorobam a ma to aj zly dopad na nase manzelstvo.
tak to musis stopnut,aby si sa ochranila.
My teraz po rokoch mame prve dieta, ma rok a pol a zacina samo vnimat tu toxicitu, boji sa kriku u nich a tak mi doslo,ze nemozem dopustit aby si prezilo to co ja.takze sa musim pozbierat a nastavit hranice a ked to nepojde,tak ukoncit kontakt.
@anonym_7e6bcd super. Mne to nejde. Vzdy sa nieco najde. Minule odlupene zo schodu.. preco sme nezatreli.. 🙈 je to pre mna zbytocny stres, co si zas najde..
@anonym_autor prečo ste nezatreli? Nebol čas, resp. Nemal kto.. Pavučina na strope.. PRIŠli ste na navštevu, alebo riešiť blbosti? Hračka na gauči a čo, z rúk jej nedopadne, keď si ju odloží. Ty si z nej autorka úplne mimo. Ty si doma, ona navšteva.. Keď ohovára susedy, že chodia na výlety, povedala by som jej, každy to má inak. Nie każdy je otrokom domu a žije pre sterilný poriadok. Slušne, jasné. To, že ona žije pre poriadok, ty nemusís. Alebo jej povedz, že keď budeš na dôchodku, potom budeš mať aj ty vyupratované a nikto Ti nerozhádze.. Vo vašom dome sa žije, nie je to múzeum. Nerozumiem, prečo sa jej tak bojíš.
Ja som z mojej svokry tiež mávala stres, až ma raz tak vytočila, že som jej povedala, všetko čo som mala na srdci a dodala, som, že keď sa s jej synom rozvediem, tak to bude aj jej zásluha... Aj som sa rozviedla...
@anonym_7e6bcd v sob utriem prach, o 2dni je na bielom napadany, vidiet ho... 🫤😞
@anonym_autor pre mna je dokonalo upratané pred príchodom návštevy všetko čerstvo umyjem aj podlahy, nie dva dni pred tým. Jasné, že sa rozhadze za dva dni..
@anonym_autor pre mna je dokonalo upratané pred príchodom návštevy všetko čerstvo umyjem aj podlahy, nie dva dni pred tým. Jasné, že sa rozhadze za dva dni..
@anonym_878cfe cize ked pride na polievaci pondelok, mam celu velkon.nedelu stravit upratovanim? Deti drzat v 1izbe? Nie. Takto to nechcem. Ja si upracem pred sviatkami. Dnes upratujem..
@anonym_autor Ahoj, dá sa s tým pracovať. Je to skvelá príležitosť zlepšiť sa v asertivite 🙂 Mne najviac pomohlo naučiť sa dopredu úplne konkrétne vety na rôzne situácie. Fakt doslova naučiť naspamäť pár jednoduchých reakcií:
Napríklad:
– „Viete čo, tieto sviatky by sme radšej boli sami, potrebujeme si oddýchnuť.“
– „Tentokrát sa nám to nehodí, ale budeme radi, keď prídete iný víkend."
– „Boli by sme radšej, keby ste prišli inokedy/neskor.“
Keď už príde a začne kritizovať:
– „Áno, vidíte, nám to takto vyhovuje.“
– „Pre nás je to už takto dosť upratané.“
– „Ja si až tak na poriadok nepotrpím.“
– „Nám to takto stačí.“
– „To sme už nechali tak, bolo toho na nás dosť.“
– „Nám pavučina nevadí.“
– „Každý to má trochu inak nastavené.“ Držím ti palce!
Ja mám takú mamu. Naposledy, keď sa ma spýtala, prečo nemám pozametanú cestu pred domom / nie chodník, ten tam nie je, ale cesta, ktorá patrí obci/ , tak som povedala, že ja nemám čas ani moju obývačku povysávať, a nie zametať ulicu... Zostala ticho.
@anonym_878cfe cize ked pride na polievaci pondelok, mam celu velkon.nedelu stravit upratovanim? Deti drzat v 1izbe? Nie. Takto to nechcem. Ja si upracem pred sviatkami. Dnes upratujem..
@anonym_autor ideš z extrému do extrému. Nie, nie na polievací pondelok, ale v nedeľu večer by som prebehla prach a umyla dlážky, pre mňa si úprac túto sobotu, ale svokra ma asi v niečom pravdu..
@anonym_autor povedz jej: a to máte šťastie, že tu nežijete. Keby ste videli, ako to tu vyzeralo pred vašou návštevou, to by ste ešte len oči otvárali. 🤣
@anonym_autor ideš z extrému do extrému. Nie, nie na polievací pondelok, ale v nedeľu večer by som prebehla prach a umyla dlážky, pre mňa si úprac túto sobotu, ale svokra ma asi v niečom pravdu..
@anonym_878cfe ako v čom? Nie každý žije upratovaním…a stresovať sa že príde inšpekcia…alias svokra…
@anonym_autor Ty mi prídeš ako nesvojprávna😝 Ešte, aby ma svokra stresovala🙈 Keď sa jej nepáči, nech páli do p***
Co je ona a co si ty, ma o dve VS viac, co na to tvoj muz, jej synacik... Ty mas pocit, ze ona ide "hladat" za co by ta dodrbkala. Ty si potom 3 hod v strese, co to bude. Tak ju predbehni a daj jej, co hlada. Prilep pouzitu krvavu vlozku na stenu vo vyske oci na WC a ked sa zmoze na nejake pindy, povedz- to su kramy, to uz ty nepamatas. By som si z chudery sprostej robila hlavu. 🍈
@anonym_autor tu pomoze:
-kupit si ostreho vlčiaka
-zakazat starej vstup do vlastneho domu
-ak toto ignorujes a privitas ju, hned ako nieco zacne, vypoklonkovat ju z domu
@katkazatka ked zacne ukazovat na pavucinu, co jej poviem? Ked odlozi hracku z miesta na gauci, kde si chce prave sadnut, co jej mam povedat? Neviem reagovat. Potom mi je do placu, guca v krku a som ticho..
@anonym_autor ty si dospela, chodis do prace? Tam ako existujes?
Ukaze na pavucinu povedz ze ju moze utriet.
Hracku ved nech odlozi na bok a sadne si, co nema ruky?
Nevies reagovat, tak nehovor nic.🤷♀️
Vy ste sa teda s muzom nasli, ani jeden neviete reagovat na kritiku.
@anonym_autor povedz jej: a to máte šťastie, že tu nežijete. Keby ste videli, ako to tu vyzeralo pred vašou návštevou, to by ste ešte len oči otvárali. 🤣
@anonym_698178 diky🤣
@anonym_878cfe ako v čom? Nie každý žije upratovaním…a stresovať sa že príde inšpekcia…alias svokra…
@anickaaa6aaa diky
No ono mne by svokra takto vytykala niečo zakaždým tak by jej návštevy skončili
Jedným uchom dnu, druhým von. Alebo jej pripomeň, že je na návšteve a nech sa podľa toho správa
Povedz jej ze ju nepozvete ,lebo ju chcete usetrit nervov z toho ,ako zle mate upratane.
@anonym_autor urob si bežný poriadok ako obyčajne a na ostatné sa nesustreď. Podľa mňa si daj akurát záležať, aby boli čisté umývadla, zrkadlá, podlaha. To je podľa mňa hlavné, pri ktorom pôsobí domov čisto alebo špinavo
@anonym_51517c chcem jej to povedat, ale neviem ako, aby som neposobila drzo. Ked povie, ze by k nam chcela prist-poviem-a naco, aby ste vsetko skritizovala? Je to drze? Abo nieco take-ale pridte k nam ako babka, nie kontrola z hygieny.. 🙉🤣🙉
@anonym_autor nech ostane dlhsie hra sa s dermi a poupratuje vam cely dom
Ja by som sa odpratala na cely den den
@anonym_9c2007 dlho u nas nebola.my chodime k nej.uz sa k nam cez sviatky nuka.neviem, ako ju slusne odmietnut..
@anonym_autor tak tebe celkovo nejde o to, aby ta nekritizovala, ale skor o to aby vobec nechodila. Ako matku svojho muza asi tazko odmietnut… ja by som ju privitala milo a spravala sa s respektom. Ale keby raz naznacila nieco , alebo okolo niecoho mala hlupe reci,hned odpovedat. S respektom a uctou, ale priamo. je to tvoj dom a tvoje pravidla . Nech si kazdy zije po svojom a necha zit.
@anonym_autor Vieš, v niečom má ona asi trochu pravdy. Ani pred ďalším vikendom sa vám nechce ešte upratať? Veď za týždeň musíte mať v byte alebo v dome plno prachu. To je také ťažké po vysávať, utrieť prach, pripadne inú špinu? Nie kvôli svokre, kvôli rodine a hlavne, aby deti boli v čistom.
@anonym_autor Vieš, v niečom má ona asi trochu pravdy. Ani pred ďalším vikendom sa vám nechce ešte upratať? Veď za týždeň musíte mať v byte alebo v dome plno prachu. To je také ťažké po vysávať, utrieť prach, pripadne inú špinu? Nie kvôli svokre, kvôli rodine a hlavne, aby deti boli v čistom.
@anonym_7a356e jasne.asi v sobotu🥰
@anonym_autor urob si bežný poriadok ako obyčajne a na ostatné sa nesustreď. Podľa mňa si daj akurát záležať, aby boli čisté umývadla, zrkadlá, podlaha. To je podľa mňa hlavné, pri ktorom pôsobí domov čisto alebo špinavo
@prosimopomoc umyvadla a podlahu riesim castejsie, bo to neznasam spinave🙈
No ono mne by svokra takto vytykala niečo zakaždým tak by jej návštevy skončili
@anonym_acb7d8 ved ich uplne minimalizujeme..teraz sa strasne nuka..
Jedným uchom dnu, druhým von. Alebo jej pripomeň, že je na návšteve a nech sa podľa toho správa
@explorer666 ja neviem, preco ma jej slova tak zranuju🤔🫤😞
@katkazatka on povie, aby som si to nevsimala.ako si mam nevsimat to, ze vlastne naklada na mna... 😞
@anonym_autor a ty si akoze uradne zodpovedna osoba za poriadok u vas doma ci co? Aj jej syn sa citi trapne, ked z gauca sklada hracku v rodine s detmi???
@anonym_autor toto je úplne zbytočný stres. Ja našťastie nemám takú svokru ale napadlo asi milión odpovedí a riešení situácie.
- keď ti je z toho zle zruš návštevu
- ignoruj blbé reči
- podaj jej handru do rúk nech uprace
- muž by dostal do rúk vysávač nech povysáva pavúka
- oznámila by som im nech si donesú vlastné jedlo keď im moje nechutí aspoň by som nemusela variť
....
Ja to robím tak, že den, dva predtým povysávam a umyjem. Prach možno trochu prebehnem. A vyčistím wc, utriem umývadlo a odpracem velké veci čo zavadzajú (deky, veľké hračky, oblečenie na pranie). Žiadne generálne upratovanie. Nejaký pavúk v dome alebo fľak na stole by som neriešila.
Keď sa niekomu nepáči nemusí tu byť alebo nech pomôže.
Podstatné a najlepšie je ale na to vôbec nereagovať.

@birika neviem to tak priamo. Pridem k nej, bude sa pytat, kedy ju na sviatky vezmeme k nam a ja co poviem? 🙉🫤
@anonym_autor ked nevies ako jej to povedat, tak su-sup a pomaly zacni upratovat 🙂