Stretávali by ste sa s takou rodinou?
Ahojte, už dlhšie sa zamýšľam nad tým ako by som sa mala zachovať v tejto situácii tak som sa chcela spýtať na rady nezainteresovaných ľudí. Môj ujo s rodinou žijú cca 200 km od nás takže nikdy som ich nejako extra často nevidávala ani sme nemali nejaký extra vzťah a to ani s bratrancom a sesternicou, ujo bol vždy typ človeka ktorý sa chválil dovolenkami, robotou a všetkým čo mal z nás si v lete vždy robil srandu, keď ukazoval fotky z dovolenky, lebo my sme nikdy nikde nechodili, nebolo za čo. Postupne ako som bola staršia a staršia som si uvedomovala, že vlastne nás len zhadzuje a robí si z nás srandu, vždy keď prišli k babke a ja som tam musela ísť, išla som s nechuťou. Keď som nastúpila na strednú školu, obchodnú akadémiu, ešte som ani poriadne nezačala prvý ročník a už do mňa hustil kde chcem ísť na VŠ, ja som len tak prehodila, že veď možno právo na to sa začali všetci smiať a len povedal, že to som mala ísť na gymnázium a nie na OA a ak nemám na gymnázium nemám ani na právo. V tomto momente som zostala veľmi smutná z toho správania. Druhý šok pre mňa prišiel o štyri roky keď som ohlásila kde teda na tú VŠ idem...veľa veci sa zmenilo a ja som šla študovať veterinárne lekárstvo, samozrejme od tejto časti rodiny som sa dočkala len výsmechu, že keď chcem byť doktorka tak mám ísť na medicínu a nie toto a samozrejme ako na to nemám a že som hanba rodiny..to bola pre mňa vtedy posledná kvapka. Kvôli mame a babke som sa s nimi aj tak ešte pár krát stretla, predstavila som im manžela (vtedy ešte priateľa) čo bola asi najväčšia chýba..nikdy som sa tak nehanbila ako vtedy, sedel tam 15 minút aj z cestou a hneď šikovný ujo vybalil otázky že kde robí a to asi veľa nezarobí samozrejme či má VŠ (to je pre uja vec ktorú musí mať každý ale on sám ju nemá) keď manžel povedal, že nemá VŠ tak samozrejme sa hneď otočili na mňa, že preboha a to s takýmto chceš ostať? Šak je nevzdelany. Vtedy som sa rozhodla, že na tieto stretnutia prestanem chodiť. Sesternica však oznámila svadbu, nechcela som ísť ale tak hovorila som si, že to bude posledná akcia s nimi, našťastie som mala úraz niekoľko týždňov pred svadbou, šmyklo sa mi na mokrých schodoch dosť nešťastne, museli ma operovať tak som na žiadnu svadbu nešla, hneď však prišiel telefonát od sesternici, samozrejme nasrata lebo som neprišla a vypadla z nej veta či som slepá, šak po tých schodoch som išla 100 krát. Nasrala som sa viac som sa s nimi nestretla, už to bude dva a pol roka a vždy, keď prídu mama aj babka ma ťahajú na tie stretnutia ako sa len dá, ony dve vedia ako sa správajú, že vždy nás len zhadzujú a majú nás za nič ale že je to jediná blízka rodina s maminej strany tak nemám vymýšľať. Úprimne ja by som ich najradšej nikdy už nevidela, manžel tiež nemá záujem sa s nimi stretávať. Naposledy, keď tu boli minulý týždeň sa ževraj vyjadrili, že keď som ja lenivá prísť za nimi pôjdu oni za mnou, aj tak ešte u mňa neboli. No ja takúto návštevu neplánujem. Štve ma len, keď sú z toho mama a babka smutné...čo by ste spravili? Prekusli by ste to a išli na tie návštevy kvôli mame a babke? Alebo by ste sa nestretávali? Ďakujem za každé prečítanie a odpoveď.
A mozno by som aj sla s tym,ze by som si tiez pripravila celu seriu ustipacnych, trapnych a ponizujucich poznamok a patricne by som si kazdu jednu vychutnala tak, ze by ma uz na ziadnu spolocnu akciu nikdy nepozvali 😁
Pokrvný vzťah neznamená že mám doživotnú povinnosť nechať ľudí aby sa po mne vozili a šikanovali ma. Pochádzam z veľkej rodiny, moji krstní rodičia boli tiež odjakživa strašne vystatovační, oni boli tam a hentam, oni si kúpili to a tamto, my sme nikdy peniaze nemali pretože sme nepodedili tak šikovne ako oni. Ja som sa jednoducho rozhodla nestretávať sa s nimi, po čase to moji rodičia začali praktizovať tiež, napriek tomu že krstní bývajú hneď oproti (a veru že sa dá aj za takých okolností nestretávať).
Povedzme si takto - ak by ti stretávanie s hocikým iným, mimo rodiny, prinášalo také pocity ako zažívaš pri ujovi, stretávala by si sa naďalej s takými ľuďmi? A ak nie, prečo oni majú byť výnimka? Čo je to za argument že "je to jediná rodina"? Veď oni sa ako rodina vôbec nesprávajú. U mňa doma nemá dvere otvorené nikto, kto by mal prísť za účelom spôsobovať mi nepríjemné pocity. Preto aj tebe odporúčam nepustiť ich ani do domu, ani do života. Bude ti tak lepšie. Ak sa mamka silou mocou chce stretávať aj tak, je to jej rozhodnutie ale ty sa nenechaj nanútiť do niečoho, čo ti je vrcholne nepríjemné. Už len to že povieš že si "našťastie" mala nehodu a musela ísť na operáciu - veď pre teba je úraz a nemocnica lepšia alternatíva ako sa stretávať s tou rodinou. To je už ozaj o šikane. Zamysli sa, ak už nie mamka, tak aspoň ty. Prajem ti šťastný život
Rešpektuj seba a svojho manžela, mame a babke slušne povedz že nemáš záujem o uja a jeho posahanu rodinu, nech sa vyvysuju nad niekým iným. Babka asi tiež nebude normálna keď je celá paf z nacistického cocota čo vychovala.
Mne tam veľmi chýba informácia ako si reagovala na tieto príklady, najmä ako dospelá..
Samozrejme že by som sa s takými ľuďmi už nestretávala načo, ale celý čas ako som to čítala som sa zamýšľala či si to akože prešla mlčaním? Čítam že pár krát si sa ozvala a že ťa pocstovali prívlastkami že si drzá a nevychovana.. to by som sa s nimi tak pohádala že by ma už asi sami nevyhľadávali a vôbec by mi to nebolo.luto.. tvoja mama keď chce byť v spoločnosti takýchto prízemných ľudí, je to jej rozhodnutie, nech do toho ale netlačí teba, pretože nie je dôvod.. to že je niekto rodina neznamená že ho musíme vídať.. vídať sa máš s ľuďmi čo sa pri nich cítiš fajn..
@jana_eyre_2
To som si nevšimla. Takze ona je drzá a on je potom čo? Ako sa mohol on oženiť bez vysokej školy? Tam bude podľa mna viac ľudí chorých, minimálne aj babka k tomu.
@jana_eyre_2 pohádali sme sa viac krát, ale tak oni to asi berú, že pohadame sa keď sú tu, odídu domov, prídu o mesiac a zrazu je všetko v poriadku a nič sa nestalo.
@veronika65 tak je to hanba ale, keď som študovala a vypytovali odomňa či náhodou nemám nejakú tabletku alebo krém pre psa čo potrebovali tak už to asi hanba nebola, samozrejme aj keď som mala k takýmto liekom prístup neposkytla som im ani jeden ani raz. Do domu ich neplanujem ani ja pustiť radšej sa budem tváriť, že niesom doma
Prepac, ale ty nemas usta? Preco si ujovi nikdy nekontrovala? Preco si sa nezastala manzela, ked ho ponizoval? To si tam vzdy len sedela, pocuvala uja jeho posmesky, urazky so sklonenou hlavou? Nechapem. Ked ma niekto urazi, slusne mu poviem, ako sa vwci maju. Ak by v tom pokracoval, budem uz asertivna.
@nicegirl369 práve tu hore píšem, pár správ nad tebou, že som sa aj ozvala aj sme sa pohádali
Nie som zastanca radikalnych rieseni, ale po tolkych rokoch ponizovania uz dospelej zeny by som sa s nimi nielenze nestretavala, ale ukoncila by som akekolvek kontakty s nimi, aj v telefone by uz davno boli zablokovani. Mame aj babke by som to oznamila slusne, ale razne, ze tato kapitola zivota je uzavreta, tak ako ty nemas namietky na ich stretavanie sa s takymi osobami, tak nech ony obe respektuju tvoje rozhodnutie. Toto planuju robit aj vasim detom? Konecna, sami sa rozhodli vymazat sa z tvojho zivota, tak im.to dopraj. Proste ich vyskrtni, nehraj tu ich trapnu hru. Drzim palce
Viac by som sa s nimi nestretala. Načo? Nerozumiem prečo by som sa mala s niekym stretať len preto že je to rodina, pričom ľudia ktorý nie su mojou rodinou mi v živote dávajú viac ako tieto osoby. My sme sa prestali stretať s manželovou sestrou, mojou švagrinou. Zo začiatku to bolo ako u vás, nasilu a vždy sme sa vadili lebo aká je, muž si riešil svoje že je to sestra a rodina a keď sa rodičia pominú bude mať len ju. Lenže potom už to jej správanie dosiahlo nie len moje hranice ale aj jeho. Jedného dňa keď svokra povedala že máme prísť na oslavu spoločnú tak som povedala že nejdem a že mi prídeme vtedy keď tam oni nebudú, mužovi som povedala že ak chce môže s deťmi ísť, ja mu kontakt uberať nebudem ale povedal sám že nie a mám pravdu. Od tej doby sme sa videli dva krát raz keď zomrel svokor, raz keď zomrela svokra. Svokrovci robili oslavy a návštevy na dva krát. Ano trápilo ich to, ano vyjadrili sa že sa majú udobriť lebo rodina, slušne im muž vysvetlil že nie, má na to dôvod taký a taký, že jej nijako tým že sa nestretajú neubližuje a že jemu je takto tiež dobre. Nebavíme sa podnes deň, od tej doby nebola žiadna hádka, nikto nás nemanipuloval a keď nás ohovárajú (čo nepochybne) tak nás to nijako netrápi. Mojim deťom sú naši priatelia ako rodina, dostávajú darčeky od nich, máme spoločné oslavy, dovolenky, posedenia, aktivity, pomoc v akomkoľvek ohlade, takže mínus jedna negatívna rodina, plus xy prefektných ľudí, myslím si že je to super. Spáliť most je niekedy veľmi prospešná vec. Držím palce
Tak babka asi mala radšej syna ako dcéru a vychovala z neho narcisa, ktorý nemá hranice a mysli si, ze k druhým si môže dovoliť všetko, ale k nemu ako polobohovi si nemôže nikto nič dovoliť. A akoby si mala priznat, ze zlyhala vo výchove, tak núti všetkých zúčastnených sa tváriť, ze je všetko úplne normálne a v poriadku. A keď jej nadtavis ako nevhodnej matke zrkadlo, ze nemáš chuť na tieto pretvárky, bude hrať na city. Naštuduj si o narcisov, tam je najlepšie odstrihnutie. Oni žijú aj z negatívnych reakcii, ešte budú radi, ze ta vyprovokovali. Nikde nespominas otca a deda, co oni k tomu. Zase je len ženská časť akási aktívna v nátlaku. Strýkovi by som povedala, ze k tebe do domu môžu prísť iba vysokoškolský vzdelaní ľudia a kedže on ju nemá, smola.
Mama a babka su smutne z koho? z teba?? a co ty si dá co ublizuje? Vykaslala by som na taku uzasnu rodinu a ked by ujco naliehal, robila by som si ja zarty, ze hadam taki uzasni ludia nebudu stracat cas nad nepodarenou rodinou, isto by sa citili u vas neprijemne, take veličenstvo nebudes vediet adekvatne pohostit, fakt by som sa s nimi nesrala, slusnost ide bokom po tomto vsetkom. Stratit nemas co.
@katkami123 písala som potom v diskusii, že otec sa nestretáva s nimi iba na rodinných oslavách ale nekomunikujú a dedko už dlho nežije
Nesla by som naco, aby som tam posobila len ako fackovaci panak? Na to nech si laskavo najdu niekoho ineho. Mama aj babka by to podla mna mali bez mihnutia oka pochopit. Ano chapem, nieco sa patri, ale nie za cenu toho, ze ta tam budu len urazat
Čudujem sa že sa ešte aj pýtaš.
Odstrihni si tých ľudí zo života, prečo by si na nich mala míňať nejaký energiu? Ty ich nepotrebuješ, ži si svoj život s ľuďmi ktorých miluješ.
Poviem ti z mojej skúsenosti nič lepšie ako prerušiť kontakty s takou rodinou sa mi nemohlo stať. Tiež mame takého uja, všetci sme chudáci nevzdelany len on je dokonalý aj s jeho deťmi. My s muzom sme prerušili kontakty a žijeme si spokojne. Moja mama má zákaz o nás čokoľvek rozprávať pred nimi len to že sa máme dobré a deti sú zdravé. Načo sa tváriť že sme rodina. Nie sme, moja priama rodina nie sú a nemám záujem ich mat vo svojom živote za takých podmienok. Normálne to povedz rázne mame, že sa stretávať nebudeš a hotovo. Si dospelá žena, nech si to uvedomi.
Tak si múdra v tomto po otcovi. A matke a babke vysvetlit, že nech ťa rešpektujú. Ze ty si zas smutná z toho ako sa nechávajú ponižovať.
V žiadnom prípade by som sa nestretla. S takými ľuďmi si nemám čo povedať a o takúto "rodinu" by som ani nestála.
Ani ja by som nešla. Tiež nechodím k dvom strýkom. Jeden sa rozhodol, že sa nikde z domu nepohne, nikdy ma neprišiel pozrieť ani na svadbu mi neprišiel, ani keď sa nám narodila dcérka ani ju neprišiel pozrieť, tak nemusím ani ja k nemu chodiť. Mamina ma nenúti. Druhý strýko tiež ani raz neprišiel k nám, nebývajú ďaleko, ale keď oni nemajú záujem nemám ani ja. Idem pozrieť starkú a to je všetko.
Baby ti tu veľmi dobre radia. Veľmi sa páči odpoveď katkami 123. Má absolútnu pravdu a strýkovi povedz čo si o ňom myslîš nedus to v sebe.
mám rovnakého strýka, vidíme sa raz ročne u našich na Vianoce, stále nás k nim pozývajú, ja vždy poďakujem a tým to hasne.. ale ja si z jeho vyrývačných rečí hlavu nerobím, lebo viem, že sú neopodstatnené ;) on sa sám vyjadril, že rád rýpe a má rád, keď mu niekto kontruje, lenže u mňa s tým nepochodí, nehrám jeho hry.. viem, že si len kompenzuje vlastné životné neúspechy..
Neviem, aké máš vzťahy s otcom, ale skús sa s ním porozprávať na tuto tému a co si o nich myslíš, asi ťa skôr pochopí. Možno sa dozvieš viac ako sa správali ku nemu a prečo sa on nestyka, keď babka s mamou to hrajú na hru “je to normálne”. A babke a mame by som povedala, že už je na čase prestať hrať tuto hru pretvárky, ty nie si malé decko, aby ťa tam išli ťahať a hrať ti na city. Že tvoj otec ich tiež neznesie, ty tiež a teraz ti je samej jasne, aj prečo ich neznesie a ze ako ťa k takým zákerným ľuďom vôbec niekedy mohli trepať či už obe rozum na čisto stratili, že ty dobre vidíš, čo sa deje a už odmietaš hrať tuto hru - je to rodina, tak sa ti môže 💩 aj na hlavu. Prestal ju hrať tvoj otec, prestávaš aj ty. A ak ta ešte raz budú akokoľvek nútiť do stretnutia, môže im ostať jediná rodina ten ich strýko, keď sú z neho take posrané. A na znak, že to myslím vážne by som na týžden-dva prerušila s nimi dvomi kontakty a nezdvihla im telefón, neodpovedala, nech vidia, ze to myslíš vážne. Tam, nech sa obe kúpu v tom bahne, keď im to je prijemne, ale načo sťahujú dole aj teba?
Povysenecki idioti. Uz by som ich nikdy nekontaktovala ani sa nestretavala. Skoda ze mama a babka nie su smutne z ich spravania ale z tvojho.
Autorka: Netreba sa hadat, vtedy spravia z teba hystericku furiu. Staci s pokojom povedat, ked sa ozvu "Nemam o vasu navstevu zaujem." Ked sa stretnes s mamou a babkou a budu ta tahat na stretnutia so strykom, zas staci s pokojom "Nemam zaujem sa s nimi stretnmut." Budu smutne? Ano, je ti to luto, ale pre svoje psychicke zdravie s tym nevies nic spravit. A poprosis ich o respektovanie tvojich rozhodnuti.
Nie nešla, a ak ťa ony majú rady tak ťa do toho nútiť nebudú a ani sa hnevať ani nič podobné. Budú tvoje rozhodnutie rešpektovať. Nie je dôvod aby si sa nechala urážať kvôli tomu, aby mal niekto dobrý pocit že ste všetci v 1 miestnosti. Alebo choď a priprav mamu a babku na to, že ak sa budú chovať ako obvykle pošleš ich do......