Stretávanie sa rodičov a deti počas Covidu-19
Prosim vas, ako zvladate byt s detmi izolovani? Ja uz mam pocit, ze sme jedina domacnost, ktora sa na ulici nestretava. Naši susedia (5+ domacnosti) su permanentne vonku, decka sa spolu hraju ako keby sa nechumelilo. My sa snazime s malou chodit na vylety do prirody (aj tam na sankovacke kaslali na opatrenia) a vdaka bohu, ze mame psov, ktorych miluje, ale uz mi trha srdce, ked sa nalepi na branu a ukazuje na deti, ako sa prehanaju na odrazadlach. Vcera sme sice boli vonku pred domom a mala sa drzala v ustrani, ale mam blby pocit (bude mat 2r).
Viac menej chcem asi len pocut povzbudive slova, ze v tom nie som sama a ze to zvladneme. Nemam zaujem teraz riskovat nakazu, este k tomu som aj tehotna, takze vazne nie dakujem. Mimochodom, susedia sa na nas asi urazili kvoli tomuto, lol.
@sidicek ♥ naozaj sa s manzelom snazime a tiez si myslim, ze radsej mat hlbsie vztahy v rodine, ako sem tam s cudzimi detmi behnut von v tejto dobe.
@cervenaruza123 presne, ja si tiez niekedy vravím, ze mozno by bolo fajn niekedy povolit, a potom pridu bud vysoke cisla, alebo je u manzela v praci niekto chory, alebo sa dalsi sused "nevie odkial" nakazil. Skoda, ze sa neda nasimulovat pre ostatnych situacia, ze takto by sme mali situaciu, keby vsetci par tyzdnov (!!!!) vydrzali nestretavat sa, to by bolo prebudenie. Takto to uz bude rok, co sa vsetci trapime. Drzim palce, nech to aj vy este vydrzime, vela sily a trpezlivosti a lasky.
@snezienka33 neviem, ake to je mat doma tinedzera, ale nemaju v tom veku deti uz konicky a trochu vacsi zmysel pre zodpovednost? Nevravim, ze sa nemate preco citit zle, ale co poznam nejakych tych nast-rocnych, tak to zvladaju lepsie ako niektori dospeli, co len fnukaju furt.
@gubiko ja si myslim, ze ti co dodrziavaju opatrenia, chapu veci lepsie ako ti, co ich nedodrziavaju/porusuju. Keby vsetci mali zodpovednejsi pristup, tak tu mame za pár tyzdnov Novy Zealand (ak by sme lepsie kontrolovali hranice a karanteny) a nie sa to taha ako sopel uz takmer rok. To, ze niekomu nedopina, ze svojim spravanim prispieva k tomuto stavu, co ma za nasledok zavrete skoly, nezamestnanost a vsetko to ostatne, co si spominala vyssie, tak na to doplacame MY VSETCI. Pardon, ale preco ja, ktora to beriem zodpovedne, musim doplacat na nezodpovednost alebo lahostajnost druhych?
@snezienka33 dcera nema sancu mat skupinovy chat s kamoskami v krajnom pripade? A ja chcem zit normalne, nie ako tak normalne. Ale to by sme vsetci museli tahat za jeden povraz a nie kazdy inym smerom a sabotovat chod krajiny a spolocnosti. 28.3. vlada zavrie krajinu a zastavi vyrobu a bude uz len na nas, aby sme par tyzdnov vydrzala a zatali zuby. Podla mna je par tyzdnov obety lepsie ako dalsi rok v takom to stave.
@snezienka33 tomuto rozumiem, ja mam z doterajsich "opatreni" bolesti hlavy len. Jedna vec je ze to robili politici, nie vedci, a druha je, ze ludia na to kaslu, niektori viac, niektori menej. Ale to by som sa len opakovala uz. Mame sancu to este zmenit a ja sa budem snazit najviac ako mozem (nicnerobenim 😁) , aby sme sa dostali z tychto sr****k. Drzim palce s dcerkou ☺️
@andromedea aj my žiaľ nášho 2,5 r izolujeme, rovnako seba. Keď pre nič iné, tak z úcty k tým ľuďom, ktorí kvôli nezlepsujucej sa situácii postupne prichádzajú o živobytie - napríklad skrz zavreté obchody, služby,... - aspoň tak môžme prispieť, aby to čo najskôr skončilo
@any_soj ano ano ano. Ironicky, ti ludia, co na to dlabu sa citia byt najviac ukrivdeni 🤷🏻♂️ ja pri tom najviac myslim aj na zdravotnikov a verim, ze nase nicnerobenie je najlepsia pomoc.
@andromedea chápem, ako to myslíš, len to takto nevidím.
v skutočnosti je tá tvoja posledná otázka bytostná. prečo to vlastne robíš? prečo vytrvávaš napriek tomu, že iní nie? tá otázka stojí oproti tebe, nie oproti mne. ty si na ňu odpovedaj. zbytočne obviňuješ iných. buď chceš dať túto obetu, alebo nie. keď chceš, tak nefrfli a bojuj. chceš potľapkanie na ramene, potľapkávam ťa, stojím vedľa teba, nie oproti tebe.
@andromedea som na to velmi podobne. Za mesiac termin porodu, muz na ho, syn ma tento tyzden 4r a rodinna oslava nebude, len my doma, dcera ma 2.5 a tiez si viem predstavit aj krajsie stravenu jar, ale bohuzial, s priatelmi sa nestretavame. Idem s deckami von, na chodbe v panelaku chrchlu susedia bez rusok, ani im nenapadne si zakryt usta. K nasim chodime len na zahradu, aj to sme v respiratoroch lebo chodia do prace a obaja su rizikovi. Snazime sa vsetko dodrziavat, pretoze nechcem doplatit na to ze skoncim teraz pozitivna alebo v karantene.
@andromedea tiez je to tak, este som aj za zlu, lebo nepridem na oslavu :D vraj zo slusnosti mam ist :D ako ani to nekomentujem, potom niekto somre na opatrenia a ako nefunguju. Polka januara-polka februra kopa pozitivnych v mojom okoli, co nebolo pozitivne bolo v karantene, lebo to tu vikendy na chatach zije. My chodime von, aj so psom a tak, ale ja som to zobrala skor tak pracovne :D len keby mi do toho v kuse skolu nezavreli, ked som "rozbehnuta":D
Ako jedina vec co som dovolila, aj to sme vsetci boli otestovani doma aj u navstevy, bolo ze mala si doniesla kamaratku (1ks) na narodeniny. AJ to skor z toho, ze mi bolo luto, ze sa dlho nevideli a mala jedinacik a aj tak isli o par dni do skoly spolu. Inak nicove nic :D
@andromedea ja si zas myslím, že práve to že všetci slepo dodržujú nezmysly a neriadia sa rozumom zhoršuje situáciu. T.j.
- idem si pri testovaní zložiť rusko, odkaslat si a utrieť nos na mieste kde predo mnou urobilo to isté 500 ľudí v ten deň. Navadi že Corona je respiračný vírus.
- nosím rusko v exteriéri keď pri mne nikto nie je.
- dám rusko dieťaťu do škôlky ktoré ho aj tak nepouziva správne
- moje dieťa bolo s pozitívnym, je v karanténe, ja veselo chodím do práce
- otestované deti 10 plus necháme doma a škôlkari plus 1-4 bez testu do kolektívu
- pozitívny zdravotník môže do práce pri covid pacientov.... nevadí že sa tam musí nejako dostať a použije aj iné priestory
- mám negatívny test mám ,, slobodu,, na 7;14;21 dní.... nevadí že má o pár hodín výpovednú hodnotu nula celá nič.
Nečítam celú diskusiu, ale my sa tiež s nikým nestretávame, pár slov so susedmi na niekoľko metrov a hotovo, škôlku som vyhlásila, našich som nevidela 4 mesiace, brata s manželkou rok, ostatnú blízku rodinu rok a viac. Štve ma to, ale už len to, aby sa nenakazili deti, je pre mňa dôležitejšie. Tá pokovidová komplikácia u detí ma desí. Manžel je očkovaný, ja idem "von" do obchodu raz za 8-10 dní. Inak len so psom do prírody, vďaka zaň.
@andromedea my sme sa stretli tento rok akurat dvakrat so sestrou a jej priatelom, raz z toho vonku a dvakrat so svagrinou, maju syna v podobnom veku tomu nasmu. Vzdy sme boli predtym na teste a vsetci fungujeme z domu, aj tak som mala z toho blby pocit, ze porusujem nariadenia...S inymi ludmi sa popravde bojim stretavat, momentalne by som asi detom nedovolila, aby sa hrali s inymi detmi. Chodime do prirody, kazdy den su vonku, mame vyhodu, ze su dvaja, tak im nie je tak smutno....Keby tieto tri tyzdne ludia vydrzali, naozaj si nerobili z toho holubnik, tak hadam po velkej noci by to uz bolo lepsie...Ja mam z covidu respekt, jeden sused mi tiez nedavno krical, ze on sa covidu neboji, ze to je len chripka a ani nie o dva tyzdne uz lezal s obojstrannym zapalom pluc na kysliku :(
@jankapepe to je pravda ze opatrenia su na figu a uplne zbytocne, priam az "cielene" (niekedy mam pocit, nechcem vytvarat ziadne "teorie") aby si niekto "zarobil" (vid antigenove testy (a ako veru rychlo si kadejake spolocnosti zriadili MOMky) , vid rusko/respirator, vid zavrete vsetky male prevadzky ale velke veselo funguju... ale aj ine zmeny napr. danove a pod, ktore sa deju poslednou dobou),
ale vsetko ostatne pada na ludoch. Lebo vieme, ze korona tu je a tvaria sa niektori, ze nie.. a je jedno, ci mi niekto prikaze izolovat sa, normalny clovek to proste urobi pre svoju ochranu... normalny clovek vie, ze chodit do prace len tak, ked doma mam deita v karantene nie je ok (inak teraz sa mi zda uz to takto nefunguje), ze ked mam nad 65r idem do obchodu vo svojom case, aby som sa nenakazil, ze ostatni sa musia prisposobit.. ze idem do obchodu nie sa prejst kazdy den, ale nakupim zasoby a ked sa chcem ist prejst, tak sa prechadzam po vonku a nevystavujem sa riziku... a kedze mame demokraciu u nas, nie sme v Cine, kde vyslali lekarov a sestri do nemocnice a tam aj nocovali, alebo pekari spavali v praci, aby sa "cestou" nenakazili atd. Myslim, ze keby to u nas alebo v nejakej "demokratickej" krajine nariadili, ze zdravotnici ostavaju izolovani (no schvalne, ktora rodina by to dala? ze mama nepride mesiac-dva-tri domov), alebo ich doslova vyslu do inej casti republiky na ten cas, tak to by velmi zle skoncilo. Tie opatrenia su take, na "štrajkovanie" doslova... ale ludia musia byt sami zodpovedni za svoje zdravie. To nik na nich neda pozor, aby sa nenakazili, tu sa potom len hasi poziar.. plne nemocnice, ja sa modlim vazne,a by sa do toho otrasneho prostredia niektorych nasich nemocnic, nemusel nikto dostat s niecim vaznym. Osobne si myslim, ze keby nebolo riziko, ze nemame dostatok kapacit v nemocniciach, neboli taketo komplikacie s kovidom, tak by sa vobec nic neriesilo. Proste by to nechali prehrmiet.
Ja napriklad totalne nesuhlasim s "okresovanim" a hranicami a somarinami.. v tak malej krajine ako je nasa, je toto najhorsia vec co moze byt, sekyrovanie ludi v aute papierikmi, co idu z miesta A do miesta B a cestou nikoho nestretnu a vacsiou ani nikoho v cieli, kedze nic "hromadne" nefunguje teraz.
Som sa velmi rozpisala, ale este: CO nechapem, preco minulu jar nebol problem s lockdownom, ludia celkom chapali a pritom okrem strasidelnych zaberov z IT/ESP/USA sa u nas nedialo NIČ. A teraz ked je situacia vazna u nas (no zase, k tomuto by sa podla mna nemal vyjadrovat Matovic,ale napr. priamo riaditelia nemocnic, lebo infomracie idu kadejake), tak v podstate od jesene same protesty.. potom zhorsenie situacie.. a teraz toto a nik to nechape, "preco sa robia opatrenia"? Vladu neriesim, to je cisty populizmus.. Ludia sa buria, urobme im po vôli aspon v niecom atd. Ale to, ze nie sme zodpovedni, sami k sebe. Ak mi chlap zajtra dostane infarkt, som zvedava kto a kedy a ako mu pomoze.. pred tyzdnom my sestra s 3r dietatom stravila pred chirurgiou 3h, kym boli ochotni sa na nu pozriet, zasit ranu atd samozrejem po testoch.. keby mala daco vazne, tak neviem...
@gubiko robim to preto, lebo mam asi viac rozumu a viem, ze takto sa veci nezmenia. Lenze ja sama situaciu nezmenim, preto apelujem na ostatnych.
@andromedea ach jaj, nechápeme sa. ja som práve nemala v úmysle sa hádať a už vôbec ťa naštvať. vôbec sa ťa nepýtam, prečo chrániš seba a druhých pred nákazou.. nechajme to radšej tak, nie sme teraz na jednej vlnovej dĺžke a asi z toho bude viac nedorozumení, ako vzájomného pochopenia. a ja mám radšej to druhé.
už si to vymazala.
hej, ja som vďačná, že chrániš seba aj svoju rodinu, robím to isté. tak radšej končím.
veľa zdravia všetkým.
@gubiko prepac, ta prva odpoved bola v hneve, uz som to opravila. A aj som pochopila. An tebe vela zdravia