Striedavá starostlivosť. Máte niekto osobnú skúsenosť?
Ste Zeny a Matky a preto sa obraciam na vas s otazkami ktore v sebe mam.
Mate niektora osobnu skusenost so striedavou starostlivostou?
S partnerom, s ktorym mam 2,5 rocneho synceka spolu nezijeme uz vyse roka a az teraz som si podala o zverenie do mojej starostlivosti. Velmi som sa tomu branila, lebo sa mi nepacila predstava, ze o nasom dietati bude rozhodovat niekto iny... On silou mocou trva na STRIEDAVKE. tzn. vydeluje mi syna na "kratky-dlhy" tyzden a samozrejme nic neplati, kedze sa "starame pol na pol".. Ja som zo zaciatku suhlasila, lebo som nechcela robit rozbroje ale snazila som sa aby to bolo plynule a velmi caste (max na 1 2 dni)....no on mi ho niekedy nedonesie aj 4 dni! Som presvedcena, ze to nasmu synovi velmi ublizuje a ze je velmi strateny. Nema jedno stabilne miesto, je z toho rozruseny, ked ho sem donesie...ma dva domovy, dve babky, dva rezimy, stravu...vsetko na polovicu!
Povedala som si ze dost, ale on to vnima ako boj a vyhraza sa mi, ze zariadi...to a to...(ma brata pravnika) Navrhla som mu, ze moze maleho navstevovat neobmedzene, ale "do ruk" mu ho dam max na 2 noci v tyzdni (to su tri dni)...co mi pride aj tak dost, nie?
Strasne sa bojim, ze sud mu odklepne striedavku. Je to vobec vhodne pre tak male dieta???? (ja som aj kojit prestala koli tomu)
Prosim ma niekto pod skusenosti??
Dakujem
@rodanka ....so striedavou starostlivostou suhlasim...lebo rovnakou mierou je pre dieta potrebna ako vychova otca, tak aj matky...a ty sa s tymto budes musiet vysporiadat lebo tak ako ty bez neho , ani on bez teba by te dieta nemali...a dieta nie je len tvojim majetkom..alebo len nastrojom, aby muz platil alimenty na tvoje roztopase...
a moj ex nie e nie striedavku, robi vsetko pre to, aby dceru dostal do vychovy. Cim to asu bude? hmmm 😠
@rodanka nie som zasadne proti striedavke,ale nie vo veku tvojho syna..pokial uz dieta chodi aspon do skoly,vie si aj same uvedomit,ci to tak chce,som za...pokial je dieta mensie,nemyslim si,ze je vhodne aby bol od matky odluceny na dlhsie nez den napr...prave som v podobnej situacii,maly ja na mna naviazany,o ockovej novej znamosti este ani netusi,cize nemyslim si,ze pre zdravy vyvoj dietata je to vhodne...podotykam teda v tom nizsom veku...
@atinag ...hm...to su len sladke zaobalene reci... 😀 ...motuzy, ktorych jedinou snahou matky je odputat dieta od otca a privlastnit si ho na svoju stranu...Otec ma rovnake prava a povinnosti ako matka..a ak si s dietatom buduje vztah od malicka...je normalne, ze dieta potom chce oboch rodicov...Zeny..poniektore vsak ziju v predstavach, ze lasku si vybuduju na alimentoch itecka..o ktorom potom vyhlasuju, ze sa nestara a o dieta nema zaujem...a je logicke, ze ked matka brani niekolko rokov otcovi v stiku, tak dieta je apaticke a vlastneho otca vnima ako cudzieho..a s touo hrou a alternativou zeny pocitaju...a nie vzdy tu ide o dobro dieteta..ale o ich vlastne...
@didi44 presne ako pises... ak si s dietatom buduje vztah od malicka.....u nas bieda,víkendový ocko...nezavrhujem striedavky a ak je otec schopny,starostlivy,ma na dieta casu kolko je pri striedavke treba,nech sa paci...ale nie teraz,ked mu hori pri zadku,hrat sa na otca roka...ja len tolko didino.. 😉
@didi44 a nastastie pochopil,ze by tym siel sam proti sebe,nakolko si uvedomuje,co by to pre neho znamenalo,kolko obmedzeni...a vie aj to,ze som 100% matka,hovori mi to sam,dokonca to povedal aj soc.pracovnickam,cize asi sa predsa tomu len vyhnem.. 😉 vdakabohu pre násho syna,nebude musiet podstupovat kopec neprijemnych veci...takze tak...
@atinag ...ja ta predsa chapem..a zasluhy, ze si vynikajuca mama nevylucujem...Dokonca mozno mas prijemnu chut aj ako partnerka... 😀 ...(teraz flirtujem)..priznavam sa, ze myslim aj na to, co by som nemal...
Preto podla mna si veci ohladom starostlivosti o deti..a to aj co sa tyka striedavej musia rodicia vyriesit vzajomnou dohodou kde je najlepsie ak to potvrdi sud...Ak otecko nema zaujem sa starat..musi si uvedomit nasledky svojho honania a mal by pocitat s tym, ze sa mu dieta odcudzi...a to iste plati pre matku..Ale ak matka ucelovo brani dietatu preto, aby vyuzila tento bezpravny system v ktorom si kazdy sudc/sudkyna a rozhoduje tak ako sa hodi, potom slova..pre dieta to najlepsie su len na zakrytie problemu sucasneho pravneho systemu, ktory je hnily, nefunkcny a nespravodlivy...napr. ako aj ten..co dnes vidime v anglicku, kde nam deti odoberie soc. pracovnik lebo sa mu to hodi...a ma z toho zisk..
@didi44 no priatelu..priznam sa,ze som sa po prvym dvoch riadkoch bala docitat zvysok,ze co ma caka... 😀.. nastastie sme dvaja dospelí ludia,ktorí sa snazia dohodnut tak,aby to bolo co najmenej stresujuce pre nasho syna..styk s nim bude mat neobmedzeny,tak ako tomu bolo aj vtedy,ked sme boli od seba(rok)..kedy ho chcel,vtedy ho mal...ale vies,parkrat sa stalo,ze maleho nevidel aj 2tyzd. a to sme byvali od seba cca 4km,dokonca do dediny,kde sme zili,chodil kazdy den...preto viem,ze sa az tak trhat nebude..dokonca teraz sme stale pod jednou strechou a bezne sa stane,ze ho nevidi aj 2dni 🙂 preco?lebo deti neboli nikdy priorita č.1..ale nakolko ho ma maly velmi rad,moze sa stat,ze o 2-3 roky mi povie,ze chce byvat aj u neho..som na to pripravena a ak by k tomu raz prislo,nebudem tomu branit a budem sa s tym musiet zmierit,pretoze u mna je spokojnost syna na 1.mieste...
@atinag ...hm...len vazne poznamenam...(ak si taka v posteli)... aka je z teba dobra, chapava, mudra a inteligentna baba...tak .....radsej okrem vsetkeho, co mam na jazyku uvediem... 😝 naozaj je skoda, ze si sa zaplietla s chlapom s krorym nie je zhoda...Ale taky je zivot a protiklady sa vraj pritahuju...a obcas aj pretahuju.. 🙂 ...
Drz sa mi a prajem vela stastia...
@atinag ...nesetri ma ... 😀 ...nie som tvoj typ a som uz prilis stary...aj ked ...no co ti poviem...deti robim rad a rovnako rad sa o ne aj staram...a vies predsa, ze bez takych krasnych stvoreni ako si ty sa ani inteligentne deti neplodia...a vedz, ze to je jedna z veci, co myslim vazne... 🙂 ..pa
striedavá starostlivosť je další trápny odklepnutý zákon. Miesto toho aby sa niekto zameral chrániť ženu a deti, ked už príde k rozvodu, stávajú sa so žien blúdne ovečky. Deti sa pripisujú k ženám asi z toho titulu, že ich rodia, samozrejme bez otcov to nejde. Ale koľko manželstvie krachne len preto, lebo muži nestíhajú sledovať premeny ženy na matku, nezvládajú príchod detí a do rodiny a začnú sa správať ako ďalšie detsko. Ked sa bývalí ex po rozvode rozhodnú pre založenie novej rodiny tak potom to dieťa čo bude absolvovať striedavky bude mať koľko rodičov?? Striedavkami ideme vychovávať ďalších partnerov na voľnej nohe, čo im bude úplne prirodzené. Ked bude treba vzhľadom na vek pritvrdiť pri výchove detí, tak deti zrejme uniknú k rodičovi, ktorý bude benevolentnejší. A
V žiadnom prípade nesúhlas so striedavkou mám to z vlastnej skúsenosti,môj ex sľúbil,že sa bude starať o nášho syna,ktorý má 2,5 roka, že bude podnikať z domu,ale teraz to vyzerá tak že o syna sa stará jeho mama,alebo stará mama,a nedá sa s tým nič robiť aj keď som na rodičovskom príspevku,môj syn keď ide ku otcovi tak plače,nesúhlas ak môžeš,rob všetko preto aby ostal v tvojej opatere,na môjho syna to vplýva veľmi zle.
@rodanka ja s tym skusenost mam, prakticky to u nas funguje uz skoro 6 rokov.Neviem a nechapem, aky mas problem.Ak sa tvoj ex venuje dietatu a dava mu okrem lasky vsetko potrebne, tak v striedavej starostlivosti nevidim problem. A ak s tym problem mas, tak jedine ten, ze chces obmefzit styk otcovi s jeho dietatom a mozno ti ide ako poniektorym damam o peniazky, nie pre dobro dietata.Z mojho skromneho nazoru vychadza, ze sa ti moze stat, ze tvoj strach je na skodu viac dietatu ako tebe a nevyskakuj lebo sa ti moze stat, ze sud urci dieta do starostlivosti otca.
moja milá ja nemám nič proti môjmu ex a som rada,že má o syna záujem,ale je normálne,že keď je v práci od 6-do 19 tak sa o môjho syna stará 82 ročná pani pričom som na rodičovskom príspevku a môj syn plače,že tam nechce isť,všetko robím pre môjho syna keby plakal,že nechce ísť ku mne tak to vzdám peniaze nie sú všetko,lebo ja aby som môjmu synovi kúpila veci,ktoré potrebuje oblečenie,hračky,peniaze na výlety ,krúžky, som zrušila všetky moje poistky čo neľutujem,lebo je to pre moje dieťa,a to ,že mu môj ex dáva lásku to pochybujem skôr tvrdú výchovu už ako 2,5 ročnému,ja viem,že môj syn potrebuje aj vzor chlapa,ale keď je môj syn u neho môj ex ho vidí len večer v posteli.
@riskoninka Skúsenosť hovorí sama za seba. Vždy záleží od partnerov, aký je dôvod rozvodu, či je ex spoľahlivý a niekedy dôjde k rozvodu práve pre nezhody v názoroch, potom má niekto potreby si kompemzovať svoje ješitné ego a ako, no samozrejme cez deti. Musím uznať, že nič lepšie sa pre tieto deti nemohlo vymyslieť, len striedavá starostlivosť. Vzor stability, zázemia a určite im to prospeje a hlavne ked to partneri riešia tak, že počas manželstva neboli schopný ani dieťa nakrmiť, ale potom sa idú hrať na hrdinov, ved ak by to nezvládol tak to zvládne jeho mama, teda babka dieťaťa, ale treba si niečo dokázať. O výnimkách sa nebavím, pretože inteligentní ľudia sa dohodnú aj bez súdu.
@rodanka striedavá starostlivosť môže fungovať len u rodičov,ktorý sa na všetkom vedia dohodnúť ,mám to z vlastnej skúsenosti môj ex ma v ničom nepočúva,žiadne rady,a tak všetko musíme rieši na súde teraz skôlku,pritom on pracuje od 6-18 a striedavú mu odklepli,ja som na rodičovskom príspevku a môjho syna sa stará jeho mama a nemôžem s tým nič robiť,ja som doma ex v práci a môj syn u strej mami ,my s ex sa vôbec nebavíme a myslím,že to na syna zle vplýva keď ide k nemu plače a nedá sa nič robiť 2 roky už chodím po úradoch súdoch a nič ak striedavú tak len s mužom s ktorým lepšie vychádzaš ako keď ste boli spolu,
@teleranka po týždni je to asi veľa týždeň bez matky týždeň bez otca je to pre dieťa veľa ,podľa toho aké je staré ,komunikácia pri striedavke je veľmi,veľmi dôležitá mám to z vlastnej skúsenosti mi máme tiež striedavku ,ale nefunguje syn má 2,5 a keď je u otca tak je u ex mamy atď my máme striedavku 2 dni 3dni 2 dni
a co ak prave ty si nazorotca nevymanil z byvaleho vztahu...ja zdoraznujem, ak sa dvaja dohodnu a su slusni, nepotrebuju sudy a zakon a zakon je prave teraz zneuzivany ale nastastie uz sa do toho pustili aj tam hofre, lebo vidia zle vysledky....takze vy si striedavkujte a my co to nechceme to zrusime, vsetk dobre
Striedava starostlivosť je najsprostejsim vymyslom ked sa týka malickych deti urobí viac zlá ako dobra ked matka nemá žiaden problém (alkohol, psychologický stav...) tak dieťa ma byt pri nej aj ked sa chlap na hlavu postaví on malé neporodil ani ho nekojil vzťah medzi matkou a malickym dieťaťom je omnoho užši nech sa to niekomu páči alebo nie.
Tieto priblble zákony na dokazovanie rovnopravnosti narobili z predtým čiastočne civilizovanych rozvodov predĺžene konflikty čo to moze priniesť vo výchove 2rocneho dieťaťa? Nič dobre... Ked je dieťa staršie a ma viac rozumu tak sa da o tejto možnosti hovoriť ale odobrat malé dieťa matke na dva týždne je niečo otrasne chlap čo za to bojuje vidí ako tým matku ničí a pokračuje vykrikujuc aké ma on práva je pomstychtivy zbabelec . Keby mu vážne išlo o dobro dieťaťa tak by ho ani nenapadlo sudit sa o pár ročne dieťa určite by hľadal iné možnosti ako byt s ním
Týmto nechcem písať ze matka ma právo na všetko viem ze existuju prípady ked je otec obeťou manipulácie a v tom prípade je potrebna súdna dohoda
@jurika3
Nič múdrejšie si nemohla napísať . Ja som tiež povedala ,že otec dieťaťa žne len to čo sám zasial. Zasial od narodenia nezáujem? Nech potom pri výživnom pre neho vysokom netrepe sprostosti a neoháňa sa striedavou lebo je otec roka a nevie žiť bez dieťaťa ktoré sotva pozná. Ak by mu súd prisúdil platiť 33 eur, ani by neštekol po dieťati a bývalej by neničil život. Preto dám radu na súdy dajte tým darebákom platiť toto výživné a uvidíte koľko bude žiadosti o striedavku . Ešte musím dodať ,,,, česť otcom čo si vedia vyriešiť vzťah s dieťaťom a ex bez zásahu súdu,, . Sú aj otcovia čo sa starali o deti na jednotku aj počas manželstva ale práve oni tu netrepú sprostosti o striedavej. Striedava = nástroj na vydieranie rodiča čo sa stará o dieťa.
@amaj
Presne tak , nech si len píšu sprostosti , škoda energie a času na LO - je to sekta podporovaná zle platenými pracovníkmi UPSVR.
Ahoj moj syncek bude mat v maji tri roky, s jeho otcom nie sme spolu od oktobra, pred par mesiacmi som sa dala do kopy s terajsim priatelom(kamaratom zo skoly), odkedy mam priatela zacal vymyslat so striedavou starostlivostou...ze ma na to pravo, byva vyse 200km dalej ako je moje trvale bydlisko, teda aj trv.bydlisko maleho, a chcel by aby sme si maleho striedali po mesiaci! ja si bez neho neviem predstavit tyzden...doteraz som sa snazila co najviac s nim cestovat za tatom(ktory zije s rodicmi) alebo travit spolocne vikendy u spolocnych priatelov, ale je velmi tazke s nim komunikovat. Ja chcem pre maleho to najlepsie, ale aby navstevoval po mesiaci dve skolky a mohla som ho vidavat cez vikendy...a vsetko to hodit na papier a podpisat....ako trosku privela si myslim...on mi tvrdi, ze ma na to pravo a ze nechce aby jeho syna vychovavali cudzi ludia...a co mam povedat ja? ked viem ze u nich sa o neho stara babka s dedkom, ktory ho napchavaju sladkostami, lebo nechce papat ...???same cukriky, cokoladky...dokonca aj pred obedom...a on nevie ani varit, takze viem ze vari babka, vsetko mu dovolia a stale dojde taky rozpistany od tata...byvala som tam s nim dost dlho na to aby som videla ako to tam funguje...neberiem mu jeho prava ani nechcem, viem ze maly ho lubi aj on maleho, ale preco nevie aj on pochopit mna? nikdy sa neprisposobil nicomu co som chcela a nedokazal najst kompromis, preto som aj odisla, verila som ze ho to zlomi a nieco spravi pre to aby sme boli spolu....ale len sa mi vysmial ked som povedala ze odidem...a teraz ma chce psychicky vydierat? ja na sud nechcem, ale ako ho donutit aby ma pocuval? ked nieco poviem len ma odpise...neviem sa pohnut :(
@antuanet ako co chces??? ja ta nechapem.... bud sa chces iba vyplakat a potom aj tak radu nepotrebujes a stazuj sa tu vsetkym, alebo to potrebujes riesit -- a ak to chces riesit, kasli na otca svojho dietata, nech si hovori co chce, nenechaj sa manipulovat a citovo vydierat a najma -- priprav sa na sudne tahanice 😉
zverit trojrocne dieta s mesacnym striedanim starostlivosti .. so vzdialenostou 200 km.. fakt si myslis ze by to preslo???
@kaktusik007 nechapes lebo si asi take nieco nezazila a bud rada, to forum tu je prave na to aby sa mamicky vyplakali, kedze sa nemaju komu zverit a s kym poradit, tak nesud...riesim to kazdy den v svojej hlave a rada si vypocujem radu od niekoho s podobnym problemom...zistujem si od zien ktore tym presli co sa da a neda, ak mi nemas ako pomoct a poradit, tak ma nesud...dik
@kaktusik007 Ak otec bude mať záujem o syna, vedz, že to prejde bez ohľadu na to s kým sa dá do kopy 🤐
@kikaba44 nemoze to prejst -- striedava starostlivost u tak maleho dietata, ak rodicia ziju 200 km od seba -- to je hlupost jak mraky... a ak to nejaky sud odklepne, tak pochybujem o dusevnom zdravi toho - konkrretneho sudcu... a rovnako by nemala prejst striedavka, ak je problem komunikacie medzi rodicmi -- ak sledujeme zaujem dietata, tak hlavnym zaujmom, uz ked teda nie je mozne aby otec a mama zili v jednej domacnosti, je aby dieta vyrastalo v pokojnom prostredi a bez hadok....
ale beriem -- take prostredie pre deti rozvedenych rodicov je tazke vybudovat, ale verim ze sa to da, ked sa chce

@amaj presne tak je aj veľa " matiek" kt. vydierajú cez deti svojich ex, tieto "tiežmatky" nebudem titulovať ako ty, všeobecné reči k ničomu nevedú...
amaj, si na veľkom omyle, že otcovia nevedia uživiť svoje deti, keď to ten tvoj ex nevedel, je to tvoja vec, a len tvoja, takého si si vybrala, s takým si mala dieťa, ibaže....
láskavo svoj neopodstatnenú nenávisť voči mužom-otcom si choď riešiť niekde inde a podľa možnosti čím skôr... veľmi to potrebuješ a predpokladám, že to prenášaš a cieľavedome aj na deti, dokonca to šíriš ako neochvejnú pravdu aj tu, hm...
poznáš veľmi málo detí, kt. to vyhovuje... naozaj?, povedz konkrétne ktorým veľmi málo deťom nie..skús si to spočítať najprv pre seba..odhadom je ročne asi 15000 detí rozvedených rodičov ( SR) , čo myslíš, koľko z toho je počet detí, kt. majú traumu z rozvodu svojich rodičov? - len pre teba, všetky, tá trauma sa s nimi ponesie celý život, ak sa rodičia budú správať ako ty, tak táto trauma sa zväčší, čo myslíš, je lepšie s tým niečo robiť, alebo tu zatĺkať ?
liga otcov, jednak nie som ani členom tohto spolku, a ani propagátorom, ( nakoniec LO je celkom normálna a nevidím tam žiadny problém) a keby si si prečítala a bez hnevu( čo sa žiaľ nestalo ) môje príspevky k tejto téme, tak by si sa dozvedela viac...
nakoniec, tvoj príspevok iba utvrdil, že SOS je opodstatnená, ani sama nevieš akú dobrú službu si striedavke urobila , ďakujem 😉