icon

Striedavá starostlivosť. Máte niekto osobnú skúsenosť?

rodanka
13. jún 2011

Ste Zeny a Matky a preto sa obraciam na vas s otazkami ktore v sebe mam.
Mate niektora osobnu skusenost so striedavou starostlivostou?

S partnerom, s ktorym mam 2,5 rocneho synceka spolu nezijeme uz vyse roka a az teraz som si podala o zverenie do mojej starostlivosti. Velmi som sa tomu branila, lebo sa mi nepacila predstava, ze o nasom dietati bude rozhodovat niekto iny... On silou mocou trva na STRIEDAVKE. tzn. vydeluje mi syna na "kratky-dlhy" tyzden a samozrejme nic neplati, kedze sa "starame pol na pol".. Ja som zo zaciatku suhlasila, lebo som nechcela robit rozbroje ale snazila som sa aby to bolo plynule a velmi caste (max na 1 2 dni)....no on mi ho niekedy nedonesie aj 4 dni! Som presvedcena, ze to nasmu synovi velmi ublizuje a ze je velmi strateny. Nema jedno stabilne miesto, je z toho rozruseny, ked ho sem donesie...ma dva domovy, dve babky, dva rezimy, stravu...vsetko na polovicu!
Povedala som si ze dost, ale on to vnima ako boj a vyhraza sa mi, ze zariadi...to a to...(ma brata pravnika) Navrhla som mu, ze moze maleho navstevovat neobmedzene, ale "do ruk" mu ho dam max na 2 noci v tyzdni (to su tri dni)...co mi pride aj tak dost, nie?

Strasne sa bojim, ze sud mu odklepne striedavku. Je to vobec vhodne pre tak male dieta???? (ja som aj kojit prestala koli tomu)
Prosim ma niekto pod skusenosti??
Dakujem

nazorotca
17. feb 2014

@kveta a tých pár hodín?

kveta
17. feb 2014

@nazorotca Co a tych par hodin? Zastihla som biootca ked odisiel od dietata s tym, ze ide na kulturne podujatie. Preto pisem, ze opustil dieta na par hodin. Zavolaka som mu 20 minut po jeho odchode z domu. Celkovo bol maly sam nieco vyse hodiny. Odmietol sa vratit k dietatu, tak som pohrozila, ze na neho okamzite poslem policajtov a socialku.

Pre Teba je podstatne, ci bol prec od rocneho decka 20 minut alebo par hodin? 20 minut tolerujes, ci co? Normalny clovek nemoze nechat tak male dieta same doma. Mohlo sa mu cokolvek stat.

nazorotca
18. feb 2014

nemyslím, že je to normálne, spomenul som to už v min. príspevku, prečítaj si to 😉. dedukcia, nie dôkaz

claudinka2008
18. feb 2014

najvacsia sprostost aka existuje... a ked chce volakto mat dili dili dieta tak nech ho da sos... ved oteckovia vedia len tarat a uplacat a ked to dosiahne tak to lutuje ze to nezvlada.. ale chcel to ma to mat.. lutujem deticky...

kaby
29. mar 2014

prosím o vyplnenie anonymného dotazníka na tému striedavej starostlivosti (sluzi uz len k mojej obhajobe práce)
https://docs.google.com/forms/d/1KHAuxhvM_JwZmx...
Je veľmi krátky. Vopred veľmi ďakujem. (aktuálnosť len 29.3.-30.3.2014)

janka2921
30. mar 2014

Ahojte, chcela by som poprosiť rozvedené žienky, aby mi vyplnili dotaznik.Ak sa tu také nájdu budem vééééľmi rada, ak mi ho vyplnia. Dotazník je anonymný a týka sa príčin rozvodu manželov. Ďakujem emoticon

https://docs.google.com/forms/d/1-yioDyfKbLLIT2...

gabi2013
3. apr 2014

Ahojte.Prosím o radu,názor.Máme s partnerom syna má 14mesiacov a už dlho to vyzerá na rozchod.Priateľ chce striedavú starostlivosť aj ked má problôem byť so synom sám 2-3hodiny nie že by to nezvládal jednoducho ked je s ním sám tvári sa aký je z toho unavený a pod.Zarába veľmi dobre avšak príjem si vie aj nevie zdokladovať-ked bude chcieť zdokladuje si,že zarába nad pomery ked bude chcieť zdokladuje,že nezarába nič.Tým sa mi aj vyhráža že ak nebduem suhlasiť so striedavos starost.že mi dá 30e výživné,že ak budem suhlasiť dá mi oveľa viac a bude nám platiť podnájom so synom.Chce SS 2týždne u neho,2 u mna.Ja si to neviem predstaviť byť tak dlho bez syna.Navyše priateľ chce aby sme žili spolu kvoli synovi ešte 2roky a že potom si dá navrh na stredavu lebo ked bdue syn starší má vačšie šance ho dostať do SS.

gabi2013
3. apr 2014

Myslíte,že ak si dám návrh na zverenie syna do mojej opatery teraz tak uspejem?Mne by nevadila SS ale neskor ked bude syn starší nie teraz a určite nie na 2týždne ale na týžden

kveta
3. apr 2014

@gabi2013 Pri striedavke Ti nemusi vobec platit vyzivne. Podla mna mu ide prave o to. Aby na Tebe uplne usetril.

riskoninka
3. máj 2014

@rodanka Striedavka je pre rodičov,ktorí vychádzajú veľmi dobre spolu,my bojujeme a malému to neprospieva,ku otcovi nechce chodiť aj keď mu stále vysvetľujem,že ocinko je dobrý atď.
Týždeň pre také malé deti bez matky je veľa

gabkostanka
5. máj 2014

@gabi2013 ako ste dopadli? striedavka pri tak malom podla mna neprichadza do uvahy, kto sa bude oneho starat kym bude v praci? Ty si na rodicovskej, ci uz pracujes?

majotom
8. jún 2014

@rodanka
jasen ked bude v striedacke tak moze dostat schizofreniu ...:D....ako podla mojej byvalej.....ale slovenske mamicky asi maju rovnake IQ

moncika1979
8. okt 2014

Priateľ má dcéru 13. ročnú na striedavke. Teraz mu jeho ex oznámila, že aj malú 3 ročnú mu chce dať na striedavku . Ja mám s prvého manželstva dve deti, syna 13, a dcéru 10 rokov. Vychádzaujú spolu dobre, len ma trápi jedno, on si svoje deti ku mne do bytu berie každý víkend a každú voľnú chvíľku je s nimi. Krachuje nám vzťah, stále riešime iba jeho deti. S ex si volá každý den, akoby sa nič nestalo. Podľa súdu by ich mal mať každý druhý víkend, a ja som už na prášky...☹ Ked nemám svoje deti doma, tak mám zasa jeho. Už som s toho zúfalá...poradte mi prosím, ako to mám riešiť? On je otec a mama v jednom, aspon tak mi to pripadá...

moncika1979
8. okt 2014

Na malú platí alimenty, jeho ex jej nedá k nám ani cumlík, všetko od malička musíme mať zabespečené. Na staršiu neprispieva ani na školu, aj tá má u nás všetky veci. Moc jej ustupuje, a mne sa to nepáči. On si neuvedomuje že máme zvýšené náklady ak tu máme jeho deti. A jeho ex ešte odo mna chce, aby som ja napísala žiadosť o zverenie do striedavky jej mladšej dcéry..Prosím o radu.

maminuska
8. okt 2014

@moncika1979 nerozumiem tomu , zle je ked ex bráni a zle je ked ex nebráni .
Tvoj priateľ je dobrý otec a to je podstatné . To že s ex vychádza dobre je tiež len plus pre tie deti . To že si s ňou volá , nuž bola to jeho manželka / partnerka a majú spolu deti , tak je to povedzme v rámci širšej normy normálne.
Tak predpokladám že na staršiu neplatí , keď spomínaš len na mladšiu , tak je logické že veci má aj u vás alebo ich má len u Vás ? Doma u matky nemá absolútne nič ?
Čo sa týka mladšej , myslím že jej matka nepožaduje nič zlé ak chce aby sa rovnakým dielom staral aj bývalý manžel /partner však potom už alimenty na ňu platiť nebude , len v prípade ak by jeho príjem bol podstatne vyšší ako exmanželkyn . A kľudne odmietni aby si ty niečo spisovala, však nech spíše ona. na to právo máš.

Ako môže byt otcom aj matkou v jednom ? Ved deti sú aj u matky aj ona sa o ne stará .
Nuž vybrala si si partnera ktorý je aj dobrým otcom chvalabohu že dnes takí muži aj existujú.

moncika1979
8. okt 2014

Je dobrým otcom, to nepopieram, a deti si berie aj ked nemusí, ale neuvažuje, že býva v mojom byte, nájom mi neplatí, ani na stravu, ak prispeje, tak je to max 200.-€ a ja mám zvýšené výdavky. Nemôže mi platiť na bývanie viac, lebo nezarobí veľa, a môj príjem je 3x vyšší ako jeho. Nezazlievam mu to, ale ja tiež nemôžem chovať tri osoby stále, a na úkor mojich detí. Dohoda bola a aj v súdnom rozsudku má že deti bude mať každý druhý víkend, a on ich má každý, lebo jeho ex má svoje plány a deti nasilu posiela jemu. Na úkor mojich detí. Len ma jeduje, že jeho ex s ním cvičí. Kúpila malinkej do škôlky perinky, a on mal kúpiť plachtu a návliečky, a pritom ona ju má v starostlivosti, a on na malú platí alimenty. Je to proste komplikované...☹

maminuska
8. okt 2014

@moncika1979 ako to že ti neprispieva je problém , to uznávam aj ja , len to nie je problém s ex ale problém medzi tebou a ním . Buď to budeš trpieť alebo budeš dôrazne žiadať po ňom aby pobyt a výživu svojich detí financoval v primeranej výške, ale za cenu toho že sa možno rozídete. Ty voči nim vyživovaciu povinnosť nemáš žiadnu , majú otca a ja mamu.
Čo sa týka toho že dohoda bola víkend za dva týždne , u tej staršej by to ani nevadilo , tú ma v striedavke ale u tej mladšej by to bolo u dobrého otca veľmi málo že dva dni počas 14 dní , neviem ty by si zniesla vidieť svoje trojročné dieťa raz za dva týždne na dva dni ? Ja teda nie .
Čo sa týka tých alimentov a toho že kúpila ona malej perinku a vy plachtu a obliečky a on pri tom platí alimenty, nuž tu sa správaš ako typická druhá manželka/ partnerka ...sama dobre vieš že alimenty v dnešnej dobe nepokryjú ani alikvótnu časť čo do toho investuje matka. Neviem aké tvoj partner platí alimenty ale zrejme nízke vzhľadom na to že málo zarobí a súd sa aj často pýta že či otec prispieva aj nad rámec - napríklad pri neočakávaných výdavkoch a toto bol jednorazový zvýšený výdavok , ktorý asi pri stanovovaní alimentov nebol kalkulovaný . Ešte čo to znamená že mu deti nanúti ? To mu ich privezie pred tvoj byt a vtlačí dovnútra ? Je možné vlastné deti vôbec druhému rodičovi nanútiť ?

Takže ty si usporiadaj finančné vzťahy s priateľom voči sebe a svojim deťom , pretože ty máš chrániť predovšetkým svoje deti , keby ste boli manželia bola by to troška iná káva.

moncika1979
8. okt 2014

Moje deti by mi chýbali, to máš pravdu, ale ked jeho ex odpíše staršiu dcéru, že jej ruší plány, a nech ide k dedkovi, ktorý je chorý na srdce, tak to nie je košer...a to je každý víkend. Jej mama chýba, ale jej ako matke deti zavadzajú. Aj striedavka bol jej nápad. A mna to štve, lebo som tým prešla, malé deti, zamestnanie, vtedy ešte manžel na týždnovkách, musela som sa zariadiť, ale ona sa spolieha ved niekto sa mi o deti postará. Ich otec platí alimenty 70.- , a pritom obe detské poistky, pričom jedna je 25, a druhá 29.-. Staršej dobíja pravidelne kredit, školné, stravu do školy, proste všetko je na jeho pleciach, a jeho ex nemá žiadne výdavky na staršiu dcéru, pritom bolo dobre ked mala materskú, rodinné, alimenty, aj ked viem že to nie je nič moc, ale jej ex za tú sumu chodí do práce. A na malú tiež všetko napolovicu žiada, a pritom ju má v starostlivosti. Jeho ex je totiž gembler, chodí po hernách, a to sú jej víkendy.

maminuska
8. okt 2014

@moncika1979 no vieš len to nie je tvoj problém čo robí ex, aj to že má striedavku a aj to že ta to štve lebo ty si sa o deti starala sama je zas tvoj problém . 70 EUR alimenty na trojročné dieťa je jednoducho málo + ak k tomu prirátam poistku 25 EUR , to je 95 EUR to sa ti akože zdá veľa ? No mne tak na prežitie.

Riešiš veci ktoré sa ťa netýkajú a veci ktoré sa ťa týkaju tak tými nechceš pohnúť a to je tvoj finančný vztah medzi tebou a partnerom , striedavka bol jej nápad ... ale však o to bojovali otcovia mat striedavku no a ked mu to matka umožní zas broja proti tomu druhé partnerky, ktoré štve to že oni to tak nemali alebo že sa musia starať o partnerove deti .

Jediná cesta ako sa prestat zhrýzať je vyriešit si finančnu situáciu s partnerom , iná cesta nikde nevedie a aj kde ona požiada o striedavú starostlivost o trojročnu dcéru , váš vzťah to už asi nezvládne, toto je väčšinou tichá pomsta exmanželiek druhým partnerkám ktoré si to takto nepredstavovali a mysleli si že deti budu mat u seba iba na víkend alebo najlepšie dvakrát na víkend za mesiac, stačí ked sa zaplatia alimenty a dosť.

Takže ak vyjde striedavka aj tej najmenšej tak ti teda nezávidím pretože budeš mat u seba doma deti 4 , dve svoje vlastné a dve partnerove , z toho jedno malé a poviem ti z vlastnej skúsenosti je to hodne náročné , ja sama mám 4 deti tak viem o čom hovorím . Partner ti nebude prispievať alebo len veľmi málo a zas sme u bodu že treba si vyriešit fiannačné vztahy s partnerom medzi tebou a partnerom a dorazne žiadat aby prispieval na deti primerane.

moncika1979
9. okt 2014

Môj ex mi na deti platí 340.-€ čo je vlastne druhý príjem. A s týchto penazí vlastne živím aj deti môjho partnera, a vlastne ukracujem svoje deti. Je to komplikované, a riadne. Môj terajší partner má dobrý vzťah s deťmi, a aj s jeho ex sa vie dohodnúť, ale vždy sa nou dá ukecať. Čím dalej je to zložitejšie.

lujza123
9. okt 2014

@moncika1979 podla mna to co popisujes by ste mali riesit...a co najskor. Nieze prehodit o tom par slov pri vecery, toto chce velmi dlhy rozhovor a ist do detailov.

Dajte si do poriadku financne zalezitosti. Ze zaraba malo je len vyhovorka. Vzdy sa da najst lepsie platena praca, pre chlapa obzvlast. Alebo ubrat z vlastnych poteseni (cigarety, pivko, zaujmy)Ako 200 Eur s odretymi usami na najom stravu pre jedneho cloveka (a to este takeho ktory ma obedy mimo domu) V ziadnom pripade nie ked tam ma deti, tie maju ine poziadavky na jedlo, castokrat vyssie vydavky (jogurty, maso, teple vecere)

Ked su u Vas deti cele vikendy nieje to striedavka. Zase v tomto treba byt spravodlivy, vikend je na oddych, ako pre otca tak aj pre mamu. Nech si to usporiada s EX nejako rozumnejsie, proste cast tyzdna a vikend, nie kazdy . Pokial aj tvoje decka chodia k otcovi zladte si to tak aby ste ich jeden vikend mali vsetky a druhy by ste mali len pre Vas dvoch.

moncika1979
9. okt 2014

Tak to aj malo byt, a tak je to aj v ich sudnom rozhodnutí. Kazdy parny tyzden aj víkend je starsia u otca a mladsiu si chodí brat v piatok, takze su u nas obe, a neparny tyzden aj víkend u matky. Ale opak je pravdou. Ked by mali byt u matky, tak ich nanominuje otcovi. A on sa vyhovara že mala mu chyba, a chce byt s nou. A starsiu si musí zobrat tiez, lebo mu nedá malu, a on ju CHCE. Ak chce byt starsia na víkend u mamy, tak na nu nahuci že jej ruší plany a mame doma slzave udolie, že preco ju jej vlastna mama nechce. A nas vztah krachuje, oddych ziadny, a pritom sme obaja zamestnany.

dana_l
9. okt 2014

@moncika1979 viem ze je to pre teba tazka situacia, si take piate koleso u voza. pozri, neda sa len tak rozhadzovat ked clovek nema. ale ked mozes pomoz. ide o tie deti. oni si neskor budu pamatat teba a ich otca ako niekoho u koho dostali pekne slovo a na koho sa mohli obratit. pre tvoje deti to tiez nie je uplne najhorsie - oni maju dalsich kamaratov na hranie a ucia sa, ze zivot je rozny a sice oni (tvoje deti) maju staly domov a matku ktora ich lubi, ale ine deti to nemaju.
ako sa vravi - bozie mlyny melu pomaly ale iste. na tvojho priatela ex raz dojde. ale aj na tvoje dobre ciny ze sa staras o deti sa tiez nezabudne

moncika1979
9. okt 2014

Staršia má 13 rokov, puberta, a ja ked jej nieco kázem. tak mi povie že nie som jej mama a nemam právo jej rozkazovat. Mna to boli, lebo chcem ju naučit aby si po sebe upratala, je uz dost velka. Odmieta ist do sprchy, a ja ju neviem naučit co mala byt vedená odmalička. Hygienické návyky na bode mrazu, v skrini bordel. Moje deti su k tomu vedené od malicka a chcem aby aj ona a malinká vedeli a poznali hygienické návyky. Moj syn ju uz nieraz posielal do sprchy, že smrdí. Ale ani to nezabera. A ja zázraky robit neviem. Bývá v mojom byte, musí respektovat pravidla. Aj ja som zamestnana, a od rana do vecera v práci. A vecer zasa domácnost. Mam toho fakt uz dost.

monika30301
2. nov 2014

@adka7755
ahoj citala som tvoj prispevok mam to rovnake.uz 5 rokov mame striedavu starostlivost s byvalym muzom,zo zaciatku to fungovala ale teraz uz nie.moj sym hra na dve strany s ja neviem co mam robit som zufala.ohovori ma pred otcom a aj nasu rodinu a este chcel aby som dala o zrusenie striedavej starostlivosti a chcel ostat u mna a zase ma oklamal.a to uz druhy krat.ako by som sa mala zachovat.

monika30301
2. nov 2014

@gabi2013 ahoj ja mam striedavu starostlit ale moj syn ma uz 12 rokov.ak ti mozem poradit tak stym nesuhlas ale aj tak by sud rozhodol v tvoj prospech.a este jedna vec najmi si dobreho pravnika ktory pracuje aj s centrumom pravnej pomoci a nemusis nic platit aj ja to tak mam. 🙂

lenulienka19
25. dec 2014

Dobrý deň, milé mamičky obraciam sa na vas s prosbou o pomoc. Študujem socialnu prácu a hladam rodinku kde je dieta zverene do striedavej starostlivosti a kde by boli rodicia ochotni poskytnut mi informacie , ktore by som vyuzila v diplomovej praci . ide mi o popisanie pozitiv ale aj negativ tejto starostlivosti preto budem vdacna za kazdy jeden nazor 🙂 ide samozrejme o anonimný rozhovor. ak by ste niekto boli ochotny pomoct mi kontaktujte ma na 19lenulienka@azet.sk dakujem 🙂

damaja1
10. feb 2016

ahojte ,takze z mojej osobnej skusenosti mozem len potvrdit ze striedava starostlivost nieje to najlepsie riesenie,pretoze mam tak z prveho manzelstva dve deti ,ktore behaju hore dole a nebyvame od seba tak daleko ,ale deti su neustale do vsetkeho zatahovane ,byvaly s nimi riesi veci,ktore deti nemaju ani pocut najskor bola dcerka proti mne teraz by najradsej byvala u nas a zmenil sa moj 8 rocny syn,ktory by bol radsej u otca ,lebo ja mu vsetko nedovolim je to strasne chcela by som ich do svojej opatery ale takisto sa ex vyhraza vsetkym moznym,aj ked by snim mohli byt aj kazdy den,tvrdohlavo odmieta a ak ktomu pride bude to boj ,ale uz sa na to vsetko nemozem prizerat a detom to dobre urcite nerobi 😒

usiko
24. feb 2016

dievcata, taka mozno hlupost...tie,co mate deti s byvaym v striedavke....mate vy a on kluce vzajomne od vasich bytov\? ja neviem,pre istoru....keby sa nieco stalo,keby detom nieco bolo treba amaju to v tom druhom byte a ten druhy expartner tam teraz nemoze ist otvorit...alebo keby sa nieco stalo a vy v tom meste nemate nikoho len toho byvaleho...