icon

Štvorročné dievča nevie poriadne rozprávať

11. máj 2020

Ahojte ja by som len chcela vedieť váš názor na to keď kamarátkina dcérka ktorá má 4 roky ešte poriadne nevie rozprávať... bola aj na vyšetreniach ale malá je zdravá a lekárka jej povedala aby s nou viac rozprávala a to iste som jej povedala ja ale kamarátka si stojí za tym že dietatu má prísť reč prirodzene a že ona sa nebude rozprávať s malou ked jej nevie odpovedať. Keď som ju na to upozornila že to nie je v poriadku tak na mna vyletela že mám pockať na svoje dieťa a vychovávať si to. Ja som to myslela v dobrom kvoli malej lebo viem že sa jej nevenuje, rieši iba peniaze A seba.. S ex partnerom s ktorym ma tu malú sa nestretávajú on si malu zoberie možno 2x do mesiaca na nejaky vylet a to je celé. Kamoška je na to strasne hakliva keď ju niekto upozorni že mala je už velka na to aby vedela rozpravať, hned sa ohradí že ona jej dáva všetko a že jej nemame kazať vo vychove a podobne.. inak je to fajn baba ale toto jej nejde.. ďakujem za vaše reakcie

oktoberbaby2020
12. máj 2020

Poznam taku, ma 6 r dceru, ma rok odklad, hovori uplne divne typu: mama kam praca.... Chap: mama isla do prace. Ja som jej osobne nic nevravela, ale viem ze jej kamosky hovorili nieco. Ona sa tiez ohradila tym ze mala ma cas.. Ehm ma ist do skoly, v skolke mala asistentku a nic. Sama je trosku socialny pripad ale nemozes jej nic povedat lebo sa urazi. Nechce ani ku dr ist ze aj tak jej povie 100 diagnoz a oznaci malu za debila. Uhm. Ja mat dieta ktorea 6 rokov a velmi malo mu niekto rozumie, tak sa zamyslim ze daco tu nesedi a treba profesionalnu pomoc ale niektore radsej nechcu o tom pocut lebo sa hambia ci co. Je to smiesne, ide o dieta. Ty sa ale do toho nestaraj, nemelie to nic dobre🙂 kasli na to

daganov
12. máj 2020

@karolinakr ukľudni sa prosím ťa, porovnávaš neporovnateľné. Dieťa nie je týrané, iba má problém s výslovnosťou. Aký, my ťažko posúdime. Dieťa chodí lekárke, nie je zanedbávané. Ide tu skôr o to, že si matka zrejme nechce pripustiť problém a zľahčuje ho, ale ani to nemusí byť pravda.

daganov
12. máj 2020

@karolinakr inak čo navrhuješ ty? Ako b y si konkrétne dieťaťu pomohla?

luxus10
12. máj 2020

autorke....ja odpadnem, ty si zla, lebo vidis pocujes? same pokrytecto...

je pravda, ze zeny, ktore este deti nemaju, mozu vela veci vnimat inak, ako ked ich uz maju,....to sama zistis, ale toto co pises je skutocne cudne....

a co takto rozchod rodicov? pricin moze byt vela....aj nevhodny pristup ucitelky v skolke,

dobre vidis aj pocujes, otazkou je ako vies pomoct...

a poucenie pre teba, kazdej dobrej skutek byvy po zasluze potrestan...

saxana000
12. máj 2020

Nasa ma 3 a pol od septembra chodi do skolky minule leto okram mama a ham ani necekla hrala sa uplne potichu a to sme velmi ukecana rodina.od septembra vidim posun brble a blaboce ale rozumieme jej len my s muzom.na logopediu chodime doma cvicime ide to ale strasne pomaly.pritom je velmi chapava odplienkovana sama sa naje oblecie pozna farby tvary vsetky pismenka oblecenie vsetky smery hore dolu na stol pod stol co jej poviem prinesie poda mi pomaha mi uprace si hracky rada si kresli hra sa s plastelinou.je poslusna a kludna ziadne sceny ani trieskanie o zem nemavame.akurat sa nevie sustredit trosku dlhsie na jednu cinnost je to take sidlo ze dlho neobsedi logopedicka sa vyjadrila ze ak rozumie a pocuje rec nastupi len ma svoje tempo dostali sme cvicenia na doma lebo v ambulancii absolutne nespolupracuje asi sa jej doktorka nepaci len co vlezieme dovnutra najradsej by utiekla do druheho okresu tiez ma to trapilo ked mali napriklad v skolke vystupenie vsetci spievali recitovali a ona sa len hupe do rytmu.naucila som sa to neriesit.vela si citame v knizkach najprv som sa pytala a ona mi ukazovala teraz ja ukazem a ona mi pomenuva.nasilu sa to neda a ani nema mohla by dostat uplny blok ak nechce nenutim ju trenovat z papierov hrame sa s farebnymi kockami a drevenymi zvieratkami pomenuvame ich alebo listujeme knizky vytlacame peciatky obrazkove.velmi dobre su lizatka na cvicenie s jazykom u nas sa aj nutela osvedcila pred zrkadlom urobim jej par bodiek a oblizuje sa. Je septembrova este bude 3 roky v skolke nesilim to rec jej urcite nastupi.ak pobehali vysetrenia typu logoped neurolog a boli na usnom neriesila by som to dalej ani s dobrym umyslom..

autor
12. máj 2020

@luxus10 Nie tu skôr ide o to že clovek chce vedieť nazory inych ale normálne slušné a dostane sa mu len takejto odozvy...

autor
12. máj 2020

@daganov Áno niekto to tu konečne pochopil... ona je skôr taká že nerada prijma nazory od inych, aj ked sme blízke kamaratky od mala a viem že je na malú sama je to ťažke snažim sa jej pomahať a keby mam svoje dieťa tak jej poradim viac ale prave preto sa pýtam na tejto stránke lebo môže byť takych pripadov viac ale mne pride že ona tueto veci zanedbava už od skoršieho veku malej tak som sa chcela poradiť popripade ako na ňu ak ma taky pristup..

autor
12. máj 2020

@zuzitko74 Ohovaranie? Kde som ohovárala? Ani jedno krive slovo som na ňu nenapísala iba som sa pýtala či to je normálne alebo či je pochybenie na jej strane snažila som sa pomocť a myslim že som jej asi najbližšia osoba sme spolu velmi často a pomaham jej vo vela veciach 2x som ju zobrala ku mne byvať ked bola tehotna a nemala kam ísť takže ak sa tu slušne pýtam tak sa mi dostane takejto reakcie a ešte som ja zla a ohováram... prosim to čo je za pristup nechapem tu protivnosť

autor
12. máj 2020

@saxana000 Áno ale vy sa snou snažite baviť, takže je len tichá, Mozno utiahnutejšia a kludnejšia povaha, ale jej malá by podla mna aj chcela rozprávať ale nevie keďze s ňou matka nekomunikuje..

autor
12. máj 2020

@saxana000 neboli na takých vyšetreniach.. bola iba u obvodnej a tá jej povedala že malá je v poriadku a vraj to nejak viac neriešila.. asi som sa zle vyjadrila v prispevku.. vyšetreie som myslela že boli u obvodnej

zuzitko74
12. máj 2020

Nechajme to tak, každá z nás má asi citlivosť na tieto veci inak nastavené. Pokojne si mysli, že som protivná, ja to znesiem.

sissy27
12. máj 2020

@karolinakr porovnávať týranie dieťaťa so zlou výslovnosťou je úplne mimo, tak skľudni hormón. Okrem toho nepoznáme realitu, len subjektívny pocit autorky, ktorá ani nemá gule na to, aby písala pod vlastným nickom. Nechcela nič iné len virtuálne potľapkanie po pleci a pohladkanie svojho ega, že ako dobre robí a pritom realita môže byť ale že úplne inde. Možno to vôbec nie je také zlé ako nám to tu prezentuje alebo to mamička rieši s odborníkmi, akurát nemá chuť to riešiť s takouto “kamoškou”, ktorej sa len nevie zbaviť.

autor
12. máj 2020

@alexandraalexandrova Tak prrr poviem teraz ja. Toto je vrchol čo si tu ty vypustila.. ty máš dieťa ktoré má nejakú diagnózu. Ona má dieťa zdravé. Ja nič nekritizujem, takyto pristup si vyprosím. Ja som sa slušne spytala ostatnych mám, či je normálne mat takyto pristup k dieťaťu že sa snim matka nerozprava od maleho veku lebo je to podla nej zbytočné. Ona je dobra matka ja mam s nou velmi blizky vzťah sme dlhoročne dobre kamaratky, ako som pisala aj keď bola tehotna uchylila som ju k sebe ked nemala kde byť a pomaham jej doteraz.. čiže viem čo robi ako sa k malej chová. Apodobné veci. My si hovorime všetko a ja ako kamaratka velmi dobrá sa jej snažim pomocť a kedze dieťa nemám tak som sa chcela spytat tu ale to som nevedela že sa takto jedny dospelé ženy - matky vedia chovať. Ja som napísla slušne a ty ma tu odcudzuješ a robiš zo mňa úplnu ohovaracku otrasnu kamaratku a neviem co ešte pritom som nikde nic nekritizovala iba sa normálne slušne opýtala na nazor druhych ludí aby som vedela či je normálny taký pristup ale to som už pisala čiže si vyprosím taketo komentare. Chcela som sa iba ja ako osoba uistiť či je jej pristup v norme, či niekto popripade ma na to rovnaky nazor alebo sa zastáva toho ze s dieťatom netreba rozpravat a netreba snim komunikovat a reč pride sama alebo je to inak..

alexandraalexandrova
12. máj 2020

Neuskodilo by ti trosku skrotit ego a prestat si namyslat ze ty vies najlepsie co ma kamoska robit a ako ma vychovavat svoje dieta. A ked tu pises, ze si s kamoskou hovorite vsetko a ste najlepsie kamosky, tak si jej isto povedala aj to ze ze o nej vypisujes na verejnom fore a pytas rady od cudzich ludi, ci ONA kona normlane a spravne, vsakze? Ty to mas dost pomylene, lebo toto by najlepsia kamaratka nikdy neurobila. Okrem toho ako tu mozes vyhlasit ze jej dieta diagnozu nema. To ty ako vies? Si snad odbornicka na vsetko, vratane fyziologie vyvinu deti, si asi aj logoped, aj pedopsychiater, aj psycholog, aj neurolog, vsak? Ked pises, ze neboli na ziadnom odbornom vysetreni, tak ako uz len ty mozes vediet, ze jej dieta je ok? Lebo si namyslas ze ty vies vsetko? A je uplne jedno ci ona ma alebo nema dieta s diagnozou, faktom je, ze je to JEJ dieta a teba do toho absolutne nic, co a ako ona robi so SVOJIM dietatom, ci sa nim bude rozpravat, ci ju zoberie na ine vysetrenie, alebo cokolvek. Ty na jej dieta nemas ziadne prava a naroky, bez ohladu na to ci si ich prichylila ked nemali kam ist. Prestan si namyslat ze mas pravo sa starat do ich zivota. Skutocne kamaratky sa totiz medzi sebou RESPEKTUJU a nesnazia sa tej druhej vnutit svoj nazor a pohlad. A mozes si tu vyprosovat co chces, moj nazor tym nijako nezmenis...

lavender273
12. máj 2020

Ja som kedysi tiez bola mudra a vedela som vsetko ohladom deti..a potom sa mi narodilo jedno a odvtedy mi spadol hrebienok 🤭

saxana000
12. máj 2020

Aha tak som to zle pochopila aj nasa sa tak vyjadrila ze ma cas este a ze to nie je vynimocne.ale pre moj osobny klud sme isli dalej..logoped skontroluje ci netreba podstrihnut jazycek usny ci je sluch v poriadku toto mala bratova mala neodtekal jej usny maz zle pocula a tiez mali problem s recou.pripadne toho neurologa ci nie je problem inde.ale to uz si musi maminka uvedomit sama kedy jej zacne blikat kontrolka ze nieco nie je v poriadku.mozna mala zacne zo dna na den a v celych vetach.ony tie deti vela nasavaju aj ked sa nezda.mna tiez nebavilo donemoty dokolecka jak papagaj cervena zelena kruh stvorec zajko havo cica tisic krat mozno aj dvetisic a odozva ziadna dieta malo na salame akoby ale ona to vnimala lebo ked som sa opytala kde je cica kde je kruh ukazala presne nie zeby sa len nahodne trafila.cvicenia z logopedie velmi pomohli najprv uplne jednoduche jednoslabicne zvuky bum buch cink bim bam me mu be mnau hav kvak potom dvojslabicne bubon babka mama tato ujo cica.teraz trenujeme trojslabicne babika pupava lietadlo.nemyslim ze by na nu vobec nehovorila ked ma 4 roky co ju rano posadi k telke a vecer ju vypne? minimalne ju musi volat k obedu poslat umyt okupat okriknut nechaj nesmies zavolat pod ideme von ideme domov a ked sa jej ozaj nevenuje ona budu sa pani ucitelky v skolke sice na ukor ostatnych mozno ale urcite lepsie ako nezajem doma.nasa nepovie dokopy nic ale milacik v skolke stale na kolenach na rukach take mojkadlo.skus malinkej obrazkove knizky zohnat ked pride to obdobie sama bude chodit za mamou aby jej citala budu si pozerat obrazky a v tej hlave sa to spoji u nas to bol najprv boj lietali knizky aj stranky ale teraz bez rozpravky nejde do postele..urcite okresat televizor a telefon hovorene slovo nic nenahradi a treba trenovat jemnu motoriku gulicky koralky plastelina piesok kamienky to kazali aj nam co najviac s prstami robit.

autor
12. máj 2020

@alexandraalexandrova Ani som to nečitala lebo o protivnej osoby ako si ty ma nazor ani nezaujima a prosím ťa už nepiš dovidenia

alexandraalexandrova
12. máj 2020

keď ťa to nezaujíma, tak na čo vôbec reaguješ? 😉

autor
12. máj 2020

@saxana000 Ďakujem za tvoj komentar aspon niekto to tu pochopil 🙂...no ako ja s ňou bývam dosť často a u nej to funguje tak že malú nehá hrať sa samu vačsinou ona si robí nejaké pracovné veci a je na telefóne alebo jej zapne rozprávku a nehá ju pozerať. Veď aj spolu volavame cez videohovor a vždy mi hovori že ona pracuje a že mala pozera cely den rozpravky a este sa na tom smeje že má pokoj... a ešte mi vravela raz že je rada že je mala ticho lebo aspoň ma klud na seba a neni ohučaná... na to som nepovedala radsej nič

autor
12. máj 2020

@alexandraalexandrova pretože reagujem a odprac sa dakujem

alexandraalexandrova
12. máj 2020

Je mi luto, ale zalozila si si verejnu diskusiu, to znamena ze do nej moze prispiet ktokolvek ked bude chciet...to len na margo toho "odprac sa" 😉

daganov
12. máj 2020

si na verejnom fóre, takže prispievať môže kto, chce, aj ten, ktorý píše to, čo sa ti nepáči. Ja to vidím rovnako ako ty, ale tak, ako som písala, keby žiadala o pomoc matka, poradím, ty už podľa mňa nemáš možnosť to nejako ovplyvniť. Je to rozhodnutie tvojej kamarátky problém neriešiť, ale ju dobehne. Písala si, že dieťa je v materskej škole, ani tam ju nijako nedonútia, aby s dieťaťom pracovala, chodila na logopédiu, aj keby bola v škôlke logopédka a nechala jej na seba kontakt. Je to vždy na rodičovi, takže ty veľa nezmôžeš. Jedinú možnosť vidím v tom, že sa budeš s tým dievčatkom hrať ty, rozprávať, čítať riekanky, spievať. Veľa malej tým nepomôžeš, ale možno matke ukážeš cestu.

autor
12. máj 2020

@daganov Ja sa s ňou stale hram, aj som jej knizku kupila k 4 narodeninám s obrázkami farbami a tak ďalej, ale ona ju malej ani nerozbalila ešte.. skratka to neberie ako niečo podstatné učiť ju, vysvetlovať jej veci a komunikovať... áno každy može prispievať ale tamtá sa do mňa obula ako keby ja môžem za to že má jej dieťa autizmus a ako keby som hovorila o nej... tak takéto veci si vyprosím

autor
12. máj 2020

@alexandraalexandrova už si skončila?

saxana000
12. máj 2020

Fuuu tak tu tazko uz poradit .normalne to nie je uz len dufat ze sa mala pusti sama... A maminke pustit asi Rozborila lebo si asi nevazi ze ma doma normalne zdrave dieta. A pripomenut ze televizor jej ho nevychova.

karolinakr
12. máj 2020

Proste sa jej nevenuje, cely den je na televizore, asi z toho to má
A taketo nazory, že absolutne nemaš žiadne pravo hovorit nikomu do decka je psycho
Ked jej bude sol sypať do očí, čakaš, že jak bimbo sa budem tomu prizerať, lebo sa ma to netýka
To si na veĺkom omyle

autor
12. máj 2020

@saxana000 Ďakujem opäť za komentar a názor 🙂

autor
12. máj 2020

@karolinakr Práve preto som chcela poradiť a pretoto som sem písala... keby snou nemám blízky vzťah a neboli v každodennom kontakte tak áno pochopim taketo komentare aj sama by som vedela že ma do toho nič ved som dospely clovek a nestaram sa do života cudzím ludom, ktorí mi nie su blizki a nezaleži mi na nich ale kedže nie som matka nemam dieta tak som chcela vedieť nazor žien ktoré deti maju či sa takto postupuje spravne vo vychove.. ona je dobra matka mala ma všetko ale prave som nemala pocit že sa jej venuje a nechcela som si hned robit usudky že by ju zanedbavala, ja to myslim iba v dobrom

alexandraalexandrova
12. máj 2020

Jasne, s tebou to nema zmysel...

daganov
12. máj 2020

Neviem, či by taká osoba bola mojou kamarátkou, na deti som veľmi citlivá, ale tak môže mať iné prednosti. Keď jej knižku nevybalila, vybaľ jej ju ty, alebo kúp ďalšiu, alebo niečo iné, pexeso, kde sa dajú pomenovávať predmety, zvieratá, pečiatky, čokolvek, je to za pár drobných, iné naozaj ty nemôžeš. Prístup kamarátky k dieťaťu nehodnoť, neodsudzuj ju, ani nijako jej správanie k dieťaťu nekomentuj, len sa skús venovať malej.