Sú aj vaši rodičia čoraz viac pasívni?
Ahojte, ako "zamestnávate" svojich rodičov, ktorí majú sklony k pasivite? Tí moji (zdraví sedemdesiatnici) len čučia doma pred telkou alebo kukajú cez okno. Nedávno som pre nich vymyslela spoločnú dovolenku, len dvojdňovú, len hodina cesty, a boli z toho takí zdesení, že zrejme celú noc nespali a ráno mi predostreli xy výhovoriek. Ako to riešite vy, ak majú vaši rodičia sklony k pasivite? Chcem o tom napísať aj článok, zháňam preto inšpiráciu. Ďakujem! 🙂
@smilla_jaspersen mam tiez rodicov sedemdesiatnikov. Ale respektujem ich temperament. Moj otec beha ako mladenec, maka, stara sa, vela pracuje. Oddychovanie a dovolenkovanie ho nikdy nebavilo. Moja mama, o 2 roky mladsia, sa uz len mota, sedi pred tv a cuci doma. Nejde ju uz motivovat, respektujem. Uz sa jej nic nechce, nic ju nebavi. Kedysi sila, vysivala, bola aktivna.
@smilla_jaspersen Keby rodičia! JA už mám sklony k pasivite! 😂
😟
@tenerifka keď nad tým tak premýšľam, asi na tom niečo bude. Moji rodičia teda nikdy nepatrili k tým aktívnejším...Len práca, doma telka alebo noviny.
@0silvia0 to je možno kľúčové, rešpektovať ich temperament. Lenže keď majú rodičia reči typu: "čo už ja, ja už len na tú smrť počkám", človeku to nedá. Nehovoriac o tom, že ma to dosť dráždi, najmä keď viem, že sú zdravotne relatívne fit.
@h2 No ale aj ja (42 rokov), ale dôležité je, že sa to snažím prekonať (a myslím, že sa mi to darí! 🙂 Možno preto sa tak snažím, že mám pred očami tých mojich rodičov nešťastných 😀
Inak, zaujímajú ma aj nevydarené pokusy k "zaktívnenie" rodičov 🙂)
@smilla_jaspersen bývajú v byte či dome?
Minule som čítala super článok, že človek posledné pracovné roky hovorí, že už chce byť na dôchodku, ale v skutočnosti tým dôchodkom začnú chradnut nemajú režim, nič nemusia a opustia sa a čo sledujem okolo to sedí, alebo sú tí čo vždy mali veľa plánov, kamarátov a tí si dôchodok vychutnajú.
Môj svokor nestíha veľa bicykluje veľa km, ale to robil od mladosti, má pár kamošov a s tými chodí do múzea, všetko ho zaujíma veľa číta a je za PC🙂
Svokra sa dôchodkom opustila, lebo ju nikdy nič nebavilo a sedí doma.
Moja mama a otec si vždy niečo vymyslia okolo domu, záhrady, skalku nikdy sa nesťažujú, že sa nudia.
a išli na ten výlet či odriekli?pre moju mamu je des, keby som jej povedala, že sa ideme kúpať do termalu či do kina.Ona je introvert a má rada svoj dvor, kvety spoločnosť nemusí.Otec je iný a vždy rád vybehne aj ma veľa kamarátov, ktorých spoznal pri svojom hobby o rok má 70 r.
@smilla_jaspersen tak moji rodicia taketo reci nevedu. Byvaju v rodinnom dome, tak sa motaju v zahrade, teda otec riadne maka, mama sa len mota. Im to staci, kupu dovolenky by uz tiez neocenili.
Mne osobne by tiez vadilo, keby mi deti dirigovali moj dochodkovy vek. Na dochodku si chcem robit co chcem, hoci lamentovat pred tv a cakat na smrt🤪
@smilla_jaspersen akoby som o nasich citala. Mama 60tnicka sa uz 20 rokov uklada do hrobu,vzdy sa spravala ako stara zena. Pritom na 60 vobec nevyzera a elanu ma dost,len ho nevie vyuzit. Cele dni cumi do mobilu alebo na tv a ked k nej pridem nepocuvam nic ine,len ako nic nestiha. Keby si aspon priznala,ze sa jej nechce a nema zaujem,ale mi povie,ze nestiha a mna ide vyvalit z jej reci. Oco to iste. Ale ten zase stale robi,bavi ho vymyslat okolo domu a tak stale si najde robotu,ale zase dostat ich niekam na vylet,to je somrania a hladania vyhovoriek. Pritom by aj isli,len sa nevedia nejako zorganizovat. Najviac ma vie dozrat,ked mama fnuka ako my stale niekam chodime a ona by tak rada isla a ked ich zavolame,tak nie,nechcu ist. Na porazenie s nimi.
Môj ocino je čerstvý dôchodca.pasívny bol odkedy bol na operácii chrbtice,ale inak vždy introvert.veľmi ho rozhýbaval náš psík ale 2 roky dozadu sme museli 13ročnú Lili utratiť. odvtedy chradne.vyše roka za ňou plakal,stále má jej fotku na poličke. Takže pre niekoho to môže byť domáci miláčik.
Mamina bola vždy žienka domáca a nakoľko bola dlhodobo tá, čo ťahala rozpočet,na seba zabúdala. Nikdy nebola výletový typ. Aktuálne má tiež
problémy s chrbticou a tak veľmi by som chcela aby sa rozhýbala,ale vieme ako to je... keď bolí,povieme,že to pre bolesť nejde, keď nebolí,nemáme čas.
Našla si záľubu v tvorení dekorácií, a opäť sa vracia k šitiu na stroji.ocino si kúpil gitaru,zosilovač a hrá si pre radosť. Nie sú to zrovna veci čo by ich rozhýbali,ale robí ich to šťastnejšími. Aj napriek tomu,že večer trávia pred tv.
Potom už len pomáha, keď im občas dovedieme vnúčatá.tak som si tento rok dala záväzok,že musíme chodiť častejšie. Aj ma mrzí že bývame ďaleko a ešte aj pohonné hmoty išli toľko hore.ale v lete budeme chodiť aj na jednu noc vlakom,predsalen,nebudú tu s nami večne.❤️
Moja mama je taká. Otec síce kedysi, keď sme boli malí chodil kade - tade po návštevách, mama teda z donútenia s ním, pokiaľ by bolo po nej bola by doma celý čas, ako je tomu teraz. Ale chápem ju, aj ja som taká. Pokiaľ sú tvoji rodičia obidvaja takí, ťažko ich na staré kolená k niečomu prinútiš, keď aj za mlada boli takí pasívni.
@luccija Našťastie už v dome so záhradou, čiže na jar a leto majú o program postarané. Síce na práce okolo domu nadávajú, ale trochu ich to drží. Tým pádom sa aj "výlet" posunul na jeseň, ale úprimne, už ich tým asi nebudem desiť, myslím, že nikam nepôjdeme. (aj keď stále si tak predstavujem, že možno keby sa prekonali, boli by nadšení, či to ešte neskúsiť, atď... ale to sú asi len moje predstavy).
@0silvia0 Ja ich zasa až tak dirigovať nechcem, len mi to niekedy nedá 🙂
presne aj nasi su taki 🙄 a ked sa pytame ci sa nenudia, ze nie, ze pozeraju sudnu sien, potom kostol...my sa tam ideme znudit uz po 2 dnoch ked prideme a to chodime 4X rocne byvame cez 300 km
@smilla_jaspersen ja by som mojim rodicom zabezpecila psa, keby mali urobene ploty okolo domu, ale nemaju🤷♀️
@smilla_jaspersen tie reči nemám rada.Mamina babka zomrela 97 r ani okuliare nenosila pri čítaní vždy zdravá a hovorila to odkedy som bola dieťa🙂tá umierala vždy pri každej našej návšteve.
Ale mama odkedy objavila čaro FB a všelijaké skupinky záhradkárov, psíčkarov žije na môj vkus dosť FB skôr v zime, lebo sa nudí, ale od jari do jesene nemá čas až teraz na "staré kolená" začala zavarať, džemy, sirupy stále niečo skúša ja som celý život od nej nepočula, že sa nudí.
Ona si jeden deň zmyslí, že idú robiť jazierko a o pár dní je hotové.Mama má a vždy mala energiu má 65 r.
@dr_smajlik nechcete mu kúpiť ďalšieho psíka?to musela byť pre neho veľká strata teda pre každého psickara.Ja som tak mamu nahovorila pred pandémiou ísť s nami do Terchovej behala po kopcoch ako mladica aj zabudla, že má artrozu a otec strážil doma psov.Velmi sa jej páčilo pritom aj finančne si môžu dovoliť čokoľvek oni majú doma papagáje, psov nechcú ísť...je mi ľúto, že z môjho pohľadu si život neuzivaju, ale oni sú najradšej doma a na dvore a nesťažujú sa.Volakedy som im to vyčítala, prehovárala už som rezignovala
@marca12 ja mojich tiež nikam nedostanem iba na hriby.Otca viem nahovoriť na ryby, na výstavu drobnochovu, či rybiek 🙂s vnučkou, alebo autosalón, ale oni sú nervózni len, keď by mali s nami posedieť na káve v MC Donald na terase.
@dr_smajlik vidíte, to je super tip - psík. Teda, nie pre našich (pre nich je to háveď, ani za svet by nechceli, pritom obaja pochádzajú z dediny), ale kamarátka to vyriešila presne takto. A gitara znie mega! Môžem sa spýtať, koľko majú vaši rokov? Či to nie je aj generačné - že možno dnešní čerství dôchodcovia sú iní, než tí spred 10-tich rokov.
@luccija ešte k tej nervozite k McDonaldu - mne sa otec nedávno posťažoval, že si už ani kávu nevie objednať. Spýtajú sa ho lungo..doppio, milión neznámych slov, on je z toho nervózny, tak radšej do kaviarne nejde. A práve toto mi vadí, že narastá tá bariéra medzi nimi a bežným životom (a zručnosťami, ktoré ten život vyžaduje). Vlastne je to taký bludný kruh - nikam nechodia lebo sa nechcú ocitnúť v nepohodlných situáciách, a zároveň tých nepohodlných situácií je stále viac, pretože nikam nechodia.
@luccija Ja keby som nasich zavolala niekam na kavu,vynadaju mi,ci nemame kam oeniaze davat a ze dnesni mladi len rozhadzuju,v restauraciach vysedavaju a podobne. Raz som ich pozvala,ked mali vyrocie svadby,ze sa pojdeme najest do restauracie,taka som bola natesena,ze ich potesim a oco ma hned schladil nadavanim,ci nemam nic ine na robote len vysedavat v restauracii,ci si oni navarit nevedia a dnesni ludia su tak lenivi,ze chodia do restauracii a bla bla bla. Strasne mi to vtedy prislo luto. To iste dostali ako darcek na koncert oblubeneho spevaka,no co sa nanadavali kvoli tomu.
@smilla_jaspersen chápem ja som dlho kvôli pandémii tiež nikam nechodila a znervózňuju má tie samoobslužné pulty v MC Donald.Moj otec minule viezol známeho na letisko a musela som ísť s ním, lebo nemá rád tie automaty na auto, parkovné naopak vkladá tie lístky parkovne....V Nitre sme boli na výstave a dostali sme pokutu, lebo niečo pokašľal pritom bol vodič z povolania.A moja mama povie, že ona s ním nejde, lebo je z neho nervózna🙂tiež si všímam, že je nervózny, keď ma ísť niekam kde dlho nebol.Ako Otik, keď bol v Prahe🙂v tej komédii.
@marca12 áno ja som ich zavolala na 40 tku, že pôjdeme sa najesť plus moje 2 dobre kamarátky ktore roky poznajú to bolo rečí...ani nie, že míňame, ale čo tam oni budú nech ideme len my ..pritom sa dobre poznajú a nakoniec bolo dobre.Oni sa vyhovárajú jeden na druhého mame sa zdá, že otec stále niekam chodí chudák a to ide 2x týždenne do druhej záhrady a, keď je doma ide jej na nervy.To už je taká ponorka.No a pandémiou som aj ja prestala chodiť kade tade a to už úplne len sedia doma.Predtym sme aspoň občas išli na Floru do Hornbachu kúpiť kvety teraz všade posielajú mňa.
Obaja moji rodičia (69) majú tak zlý zdravotný stav, že sú pasívni toho pricinenim.
@marca12 to tá kava bola po ceste od veterinára oni by sa len tak nevybrali nikdy neboli ten typ.Este raz za čas sa ísť najesť či ísť na rybu pecenu v lete, ale to musí byť pod nátlakom vnučky.Ja som úplne iná skôr po otcovi veľa známych a nech sa niečo deje mama bola vždy introvert, ktorý je spokojný na nič sa nesťažuje, po ničom netúži...niekedy jej tu povahu zavidim
Neviem hovoriť o rodičoch lebo moji majú ešte len 50 a sú aktívni az moc (aj dnes sa vrátili z víkendovej akcie v partii) ale mám takých starých rodičov (okolo 70) a oni presne len sedia a hľadia a doma stále … väčšinou sú aktívni keď niekto ich niekam zavolá že sa pridajú k výletu k návšteve atd ale samým sa im nikam nechce 🤷♀️ Ale z druhej strany rodiny mame dobre skúsenosti keď sa ľudia pridali do klubu dôchodcov a chodili spoločne na “akcie” raz wellness, kúpele, potom dáke sväté putnicke miesto, potom guláš v klube, atd … ale samozrejme cez covid sa tieto klubové akcie veľmi obmedzili ale dovtedy to parádne fungovalo ;)
@smilla_jaspersen s tou kávou lungo, doppio si mi pripomenula jednu situáciu. Bola som na Štrbskom plese, stala som v rade, uz blízko okienka jedného bufetu. 2 zamestnankyne sa rozprávali. Jedna druhej ze "bol tu včera starší pán a pýtal si kávu Togo... Takú nemáme. Mate, ved mate napísané na tabuli ze "caffe to go" ... V tej chvíli sme sa všetci čo storku počuli zasmiali, ale..
aj takto sa odďaľujeme starším ľuďom.
Stačí napísať káva so sebou a bude to jasne aj pre starších.
Moji rodičia si pred pár rokmi kúpili motorku a chodievali na výlety s partiou, často chodia na byciklové tùry, cvičia,pracujù v záhrade, takže sù aktìvny...ale robia im problémy tie vymoženosti dnešnej doby, napr. mama len nedávno začala používať pri platení kartu, nevie používať internetbanking,či si objednať niečo v e-shope...čo som si vsimla na sebe, čìm som staršia,tým viac sa stránim spoločnosti a som rada,keď sa môžem zašiť doma s knihou, keby som mala ísť teraz niekam na dovolenku,veru neviem či by som to zvládla bez stresu.
To nie je len starorobou ako pisu.🙂 A na stare kolena novym....nenaucis.
@smilla_jaspersen v tvojom veku som ja rodila tretie 🙂
Rodičov nechaj na pokoji.netusis ako sa cítia po zdrav.stranke.moj mega vitálny otec začal upadať po 75 fyzicky.ale hlava mu myslela do konca...skús k tým novinám pridať sudoku.krizovky.karty ideálne hrať s vnucatkami...
A omaľovánky pre dospelých pre mamku

@smilla_jaspersen bohuzial, nie je to len vekom, moji rodicia boli pasivni cely zivot, teda skor mama. Ja mam zasa vrtulu v zadku, moje deti mali detstvo, ake som ja nemala ani zo stvrtiny. Ano, ina doba, ok. Budem mat 50 a som este viac aktivna, ako ked som mala 20, a ak mi to zdravie dovoli, budem aj v70-tke. Bude to v povahe kazdeho jedneho, ked nechcu, tak nechcu