Sú aj vaši rodičia čoraz viac pasívni?
Ahojte, ako "zamestnávate" svojich rodičov, ktorí majú sklony k pasivite? Tí moji (zdraví sedemdesiatnici) len čučia doma pred telkou alebo kukajú cez okno. Nedávno som pre nich vymyslela spoločnú dovolenku, len dvojdňovú, len hodina cesty, a boli z toho takí zdesení, že zrejme celú noc nespali a ráno mi predostreli xy výhovoriek. Ako to riešite vy, ak majú vaši rodičia sklony k pasivite? Chcem o tom napísať aj článok, zháňam preto inšpiráciu. Ďakujem! 🙂
@marca12 a boli takí sporovliví aj predtým? Alebo sa to zintenzívnilo vekom?
@letfenixa Ďakujem za odpoveď.
Bohudik ( bohužiaľ ?!) nemám takych rodicov . Tiež im je bližšie k 70 ako k 60tke, ale oni majú “vrtule v zadku” . Idu z roboty rovno do kaviarne , potom domov a odtial na bicykel. Každý druhý víkend sú niekde na wellnese, pobyte , v kúpeľoch , ešte ani domov neprišli a uz plánuju, kde pôjdu nabuduce . V ocovom poňatí je to uz take malé “ prekliatie”. - doma ho nic neuspokojí , je tam permanentne nespokojny, neustále musí niečo robiť , pozera telku iba keď ho “ skosi” teplota a aj to je nervózny , že nemôže behať .
@salamistka och, to je môj sen, staroba na motorke. Teda aj mladosť, to som ale nestihla 🙂 k tomu osobnému pohodliu/nepohodliu - tiež to na sebe badám, že sa mi už nechce. Presne kvôli tomu sa snažím dostávať aj do neznámejších situácií, aby som nezlenivela, lebo sa poznám 🙂 Už tu bol spomínaný samoobslužný pult v McDonalds, tiež ma znervózňoval, ale ako som sa vytešovala, keď som ho "dala!" 🙂)
@kleopatra114 výborná prognóza do života, super 🙂
@oldcountryroses moja reč. Generácia dnešných 70-tnikov sa veľmi nemala kde učiť angličtinu, a viem, že aj moji rodičia sú kvôli tomu zneistení. Je to smutné. Ale je možné, že podobnú neistotu (vždy z niečoho iného) prežíva každá generácia. Ja si napríklad tiež všímam tie dobromyseľné úsmevy mladších kolegov, keď mi vysvetľujú, ako sa pridávajú stickery do storiek na Instagrame, a tiež si pripadám ako seniorka 🙂 Tak to holt asi chodí...
Prepáč ale píšeš že celý život boli viac menej pasívny tak hádam nečakáš, že sa.tp v 70.tke zmení 🤪🤪🤪
@smilla_jaspersen myslím, že to nie je vekom, ale povahou. Moja mama ma vrtulu v zadku, na to, že má dosť zdravotných obmedzení, je veľmi aktívna, iniciatívna.
Mama bohužiaľ robila celý život a aj na dôchodku musí keďže tá zobracenka nestačí ani na jedlo a bývanie, na jednej strane bohužiaľ, na druhej aspoň je medzi ľuďmi. Doma ako kedy, niekedy je aktívna a porobi veľa a nájde si aktivity, niekedy sa jej moc nechce a len sedí pri TV a lúšti osemsmerovky.
@smilla_jaspersen inak s tými technológiami všade super postreh, mama nikdy nebola technický typ a v podstate je v tomto totálne nesamostatna a stratená vo svete keďže za jej mladého veku alebo v jej strednom veku to nebolo. Či už samoobslužné pokladne, rôzne kiosky, automaty a tak. V podstate ten veľký pokrok urobil z veľa seniorov totálne neschopných nesamostatnych ľudí čo nevedia vyriešiť skoro nič a s tou technológiou sa stretávajú na každom kroku. Veru nezávidím im.
@luccija aj sme zvažovali,ale ocino sám povedal,že síce by si aj ďalšieho obľúbil ale už by to nebola naša Lili a stále by porovnával.a od šteniatka začať nechcú a u staršieho sa boja,že si nezvykne. Lili bola síce len oriešok jazvečík s niečím,ale naozaj už bola naučená,s ocinom sa dorozumievali pohľadom,lebo ku koncu už aj zle počula,aj mala demenciu a ocino presne vedel ako s ňou.
@smilla_jaspersen ocino bude mať teraz 63 a maminka má 59. Ale ocino zostarol po smrti jeho maminy aj výzorovo o 10 rokov.mamina kým mala ok platničky tak bola ešte vcelku aktívna,s kamoškami chodila na kávu,grilovačky,ja verím,že sa to po zime zase nejak obnoví. Len teda ma mrzí,že jej pracovitosť a obetavosť ju postavili na chvost spokojnosti rodiny,ako možno viaceré maminy. Človek by to chcel tak veľmi tým rodičom vynahradiť 😙.
K tej gitare toľko,že môj ocino bol vždy skrytá umelecká duša.nikdy nechodil ani do ZUŠ a krásne kreslil, naučil sa sám hrať na heligonke aj na gitare. Velmi si chcel kúpiť drahé klávesy vysnívané,ale teda uskromnil sa na gitaru. Okrem toho je veľký kutil,sám si vyrába a programuje prístroj,nejakú rezačku,čo mu podľa programu vyreže čo chce.v podstate 4 roky to dáva dokopy, objednáva z aliexpresu a skladá 😁 vlastne kým si to človek takto nezhrnie,ani si neuvedomí akých skvelých rodičov má 😍
@smilla_jaspersen moji maju takmer 70 tiez, ale maju svoje diagnozy. No stale su aktivni, teda v tom svojom znyslr. Ziju na dedine, takze oco chova sliepky, mamina maka v zahrade a najaktivnejsia je v kuchyni, ked pridu vnucata 😅😊. Ju este aj na kupko vytiahneme, ocovi sa uz ani to nechce.
@smilla_jaspersen otec kolegyne môjho otca po odchode do dôchodku sa akoby urazil na celý svet, že dopustili, aby ON išiel do dôchodku a zavrel sa v jednej izbe v byte, kde žil s manželkou. A nevychádzal (okrem hygieny). Musela mu tam aj jedlo nosiť. A keď im vymieňali okná, tak v tej jeho izbe to nedovolil. Krížom slamku neprelozil. Jeho manželka mala Bercove vredy a veľmi sa jej horsil stav, ale nie, on nespravil nič. Ona sa musela oňho starať. Za mňa teda nemusela, by som sa naňho vykaslala. To bol pasívny človek.
Naši nikdy nikde neboli, žiadna dovolenka, nic....teraz akurát sem tam chodia do Poľska s bratom, dva krát, tri krát do roka...na jednodňový výlet. ...aj by som im vzala, koľko krát som chcela . Ale náš otec je taký ufrflany že až ...všade bol, všetko videl, všetko je drahé, tam ta okradnú, a tam nič není, a on vie ako to chodí ...no vsak by som prišla o nervy ...skôr ľutujem mamu, že to musí počúvať a že to vydrží ..len už aj ona sa začína na neho ponasat🤦čo už ..neurobím s tým nič bohuzial
Mám takýchto svokrovcov. Moja 64rocna svokra sa dokonca sama pasuje za pacienta ležiaka s diagnózou, s ktorou ľudia dokážu fungovať a starať sa minimálne o seba. O ňu sa stará svokor, ktorý jej to všetko žere aj návnadou. Naopak moja babča ktorá má takmer 80 ide ako píla. Je aktívna seniorka, pracuje v záhrade, stará sa o celý dom, chodieva so seniormi na výlety, zábavy. Moja mama to isté, verím, že v ich veku budem rovnaká. Podotýkam ani jedna nemá partnera , čiže asi aj to ma nato vplyv.
@smilla_jaspersen moj otec ma 72 a vrtulu v zadku, ledva ho doma zastihnem, mama ma o 4 menej, sedi doma a posledne roky len konspiruje na Facebooku. Pred koronou sme ju obcas bravali vyvetrat sa, teraz, priznam sa, ma to uz nebavi, ked toci o "znasilneni" testovanim, ruskami a ockovanim. A teraz do toho Ukrajina, ma dalsiu agendu. Ked pocujem o chemtrails, o tom, ako nas kiahnami posypaju, uz ani nemam zaujem travit s nou cas. Snaha o stiahnutie do reality konci tym, ze my mladi tomu nerozumieme. Tak si vravim, ze ok, ze kazdy si moze vybrat, comu uveri a comu sa upise. Je mi z toho smutno, ale uz nemam energiu bojovat. Esteze ma aspon Fica, ktory ju obcas busom na protest odvezie a kupi si za bagetu jej hlas, to su jej aktualne vylety a kultura. Smutne. Ale hovorim si, ze kto si ako zariadi, tak ma a ja uz nikoho za ruku viest nebudem.
Hm, to bude vec najmä ich postoja. Čo by bolo na tom ísť do kaviarne a spýtať sa, čo je lungo, čo je doppio, atď.? Normálny človek odpovie normálne a ak nie, nie je to ich problém...v ďalšej pochodia lepšie. Môj bývalý obľúbený šéf, ktorý je v dôchodku, má cez 70 a stále pracuje, pomáha s ročnou vnučkou, cestuje, lyžuje, stretáva sa s bývalými zamestnancami ako napríklad so mnou. Objedná si hocijakú exotiku sveta v reštaurácii. Ale Svajciar, asi trochu iná mentalita
Každopádne začala by som tým, či ich zdravotný stav je ok a v tej telke im pustila, aký je pohyb pri život dôležitý, niečo poučné - to by ich nemohlo nakopnúť?
@smilla_jaspersen ono ťažko s týmto súperiť.. keď niekto nemal záľuby za mladi,nebude mať ani teraz..keď im to tak vyhovuje,prečo ich rozhýbať.. sú na dôchodku,odrobil si v živote dosť.. moja mama je na Tom podobne, otec aj teraz len robiť robiť,ako celý život a ako celý život mama sa s ním hada,že už netreba,nech si dá pokoj. .. skús ich skôr podporiť v tom,čo ich ozaj poteší a nie v tom,čo si ty myslíš.. môjho otca vždy poteší návšteva s mákovym koláčom a moju mamu návšteva s kvetmi alebo spoločná prechádzka.. no ty si svojich poznáš lepšie .. ja si tiež myslím,že by moji mohli inak tráviť čas.. ale majú nárok ho tráviť po svojom..
@smilla_jaspersen v prvom rade, dakujem za skvelu temu. pripinam sa a citam postrehy o inych dochodcoch.
Moji svokrovci su tiez 70, relativne zdravi. kym tu nebol covid boli velmi aktivni, vylety po SR, 2x za leto otocili more a svokor v pohode odsoferoval 8-10 hodin. vnucata k nim chodili velmi radi, lebo batohy na plecia a uz isli pod les opekat slaninu, ci zbierat huby. ako prisiel covid, z nich sa doslova stali zufalci. 2 roky nikde neboli, k vyrociu sobasa sme sa im poskladali na pobyt v luxusnom tatranskom hoteli. inokedy by skakali metrovy odzemok, teraz len s rozpakmi podakovali a dodali, ze to nemuselo byt.za rok platnosti vouchru ho nevedeli vyuzit, vyhovorka bol stale covid. muz aj svagrovia sa nahnevali, lebo fakt to stalo nemale €, vybavili v hoteli, ze aj po uplynuti platnosti vouchra tam este isli mohli.s nevolou teda sli, 5 dni tam akoby trpeli - jedlo zle, bazeny stale plne, hlucni hostia, tvrde postele, dlhy pobyt, proste vsetko zle. Tiez len sedia doma pred TV a doteraz nam volali, ci sledujeme, kolko je nakazenych na covid a teraz volaju, ci sledujeme kolko je mrtvych na UA. z domu sa nepohnu a celkovo sli psychicky syrasne dole. vnucata k nim uz nechcu chodit, lebo len im zapnu telku a popri tom stale hovoria, do akej doby sa deti narodili. pred mesiacom mala svokra covid, uplne lahky priebeh, ale kazdemu vnucatu kazdy den bolala a lucila sa s nim, ze ona uz zomiera a nech na nu teda nezabudnu. nam sa po dlhych rokoch snazenia a trapenia podarilo druhe dietatko. tesili sa s nami, svokra sa kamoskam "chvalila", ze na stare kolena si este pomojka babatko. a teraz nepocuvame nic ine, len ze nam tu malu uz netrebalo, do takeho sveta priviest dieta, my 40 na krku a babatko v kociku, ze to je take "ciganske". tak k nim uz odmietame chodit. a rovnako obaja svagrovia s rodinami, lebo pocuvat take nonstop depresivne reci, to je aj na prvotriednych optimistov privela.
@smilla_jaspersen je to ich zivot a nemam pre dialku 100km na nich vplyv. Mama je aktivnejsi typ. Svokra byva s nami, mame zvierata a zahradu...ta sa nikdy nenudi.
@matkahelka poznam, a rezignovala som. Mraucat, preco nikto nechodi, to ano, ale pozriet sa, preco nechodi, to nie.
ta moji su mladi, ale teda svokrovcom poslem vnucku :D to aktivuje kazdeho, urobia jej program :D
Zabudla som napisat ze to neriesim teda cielene a ani neplanujem, je to ich zivot, ich aktivity.. ak chcu byt doma, nech su
Podla mňa je ich dobre zapojit o starostlivosť napr o vnúčatá ( ak je to možné) alebo o čokoľvek kde sa môžu citit dôležití a potrební. Ja našich posielam pre syna do školy. Sami uznali keď bola korona že im strašne chýba ten pohyb ked preňho chodili. Prit je to len 10 - 15 min pešej chôdze tam a späť ale aj to je lepsie ako nic, zaroven sa citia že pomáhajú, že sú potrební. Tiež ked uz tak nevladzu na zahrade tak ich vyhanam na dvor v zmysle ze potrebujem poradit kedy co strihat, kam co posadiť, ako čo ošetriť. Akoze veci co za par sekund viem najst na nete😁 Ale ved chapete ...zasa pocit potrebnosti. Pri vyletoch a dovolenkach tiez je nazaciatku frflanie, lebo uz sa im nechcelo balit a tak. Ale uz ked sme tam boli vzdy uznali ze je super ze isli a ze im to dobre padlo. Tak ked zas frflu tak im to pripomeniem, ze ved ani mna nebavi sa balit ale potom ked uz sme tam ze sa vzdy tesia. Zaroven respekrujem ich potreby. Napr. cely den pri vode nie je pre nich, volam ich v lete k vode len ked ideme na pol dna, beriem stolicky koli nim a hladam miesto s dobrym pristupom k vode a kusom od stravovania ktore viem ze maju radi. Lebo viem ze raz by ich to tam az moc zmohlo a nabuduce ich tam nedostanem 😁 Teraz inak vela seniorov takto zostalo po korone pasivnych. Podla mna je ok ich trošku ťahať do aktivity, ale samozrejme s rešpektom k ich možnostiam a potrebam.
Moje babicka do 70 ucila na gymnaziu, deda do 84 vedl svou firmu. Do 80 lyzoval, pred rokem (86) chtel mermomoci jet na vylet po okoli na mem kole (bylo puvodne jeho). Jezdi s nami na dovolene (babicka posledni dva roky uz ne- je po operaci srdce a neciti se na to).
Druha babicka nepracovala poradne nikdy, zato mela dokonalou trvalou (tu ma dokonalou dodnes), vsechno ji unavovalo, i ten kadernik, nejvice my vnoucata.
Mi rodiče jsou akční odjakziva. Dokazali spolu neuveritelne veci. No, memu otci to bylo malo, ve sve akcnosti si po 32 letech nasel novou zenu. Coz mamku zdrtilo. Tak se vrhla do nove prace, v 60ti si udelala atestaci a vede posudkove oddeleni.
Je to o lidech. Tvym ukolem neni zamestnavat sve rodice, je to jejich zodpovednost. Ty delej to, co povazujes za nejlepsi, abys s tim byla vpohode ty. Pokud mas potrebu s rodici travit cas aktivne, tak to zkousej, ale ne kvuli nim, nybrz kvuli sobe.

@oli18 Ďakujem za odpoveď a pozitívnu prognózu snáď aj do môjho života 🙂 ja si inak čoraz častejšie vravím, že sa teším na dôchodok, a to mám 42. Ideálny by bol aspoň trochu predčasný, hoci to by môj dochodkový pilier musel inak vyzerať, než teraz 😀