icon

Sú rodičia oprávnení tlačiť na dovolenku?

25. nov 2023

Potrebovala by som nestranny nazor na tuto situaciu..
Moji rodicia od leta do nas hucia,ze chcu zobrat buduci rok nasu 4r dceru s nimi na dovolenku do Turecka.okrem nej maju dalsie 3 vnucky,ale tie nechcu vziat..my s tym nesuhlasime,uz sme im to x krat vysvetlili,no nedaju si povedat.otec bookuje dovolenku v decembry aby mal lepsiu cenu a uz bol vcera dost neprijemny,ze on ju potrebuje nahlasit do cestovky a mala stale nema urobeny pas,ze mu mam dat splno.ocnenie a on jej ho da spravit a my to zaplatime.tak ma to vytocilo,ze uz som vybuchla.absolutne neberu nas nazor,ze my sme rodicia,my za nu zodpovedame a raz ked poviem ze s tym nesuhlasim tak to plati.namiesto toho dieta od leta manipuluju,rozpravaju jej ako s nimi pojde lietadlom,ako sa tam bude mat dobre.otec mi povedal,ze sme jej znicili radost,a ze jej to mame my vysvetlit.a ze uz nam nikdy nic take neponuknu.
Pre objasnenie situacie preco s tym nesuhlasime:
Dcera je multialergik,hlavne potravinovy.moji rodicia absolutne nedodrziavaju jej jedalnicek ked je u nich na vikend,co jej zabalim je pre nich fuj,tolko jej to tlacia do hlavy az mi potom dcera doma odmieta jest.namiesto toho jej tlacia vsetky alergeny,cokolady,arasidy,sladkosti co nesmie.
Potom mi po takomto vikende doma hnackuje,ma ekzem,a ja len lietam po doktoroch a kupujem drahe kremy a lieky.neviem si predstavit,co by s nou bolo v Turecku,co by tam jedla,a co by robili ked by chytila alergicku reakciu.
A druha vec,co nas stve je,ze chodia do hotelov ktore niesu pre deti.obaja su dochodcovia,co travia 10 dni dovolenky pri bazene na lehatku,drink v ruke,grilovat sa cely den ako kura,vecer v restike posediet.do mora ani za nic.co by tam s nimi robila?
Dcera ma momentalne obdobie,kedy sa viac pyta za nami,casto nam volaju aby sme cez vikend prisli po nu,lebo si nevedia dat s nou rady,place ze chce mamu..ked si nevedia dat 2 dni s nou rady,co by s nou robili 10 dni tam?
Vsetky tieto argumenty sme im predlozili,no nepomohlo..spravili zo mna krkavciu mater,co nechce dozicit decku dovolenku. Pustili by ste takto dieta?

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
adri266
25. nov 2023

Navrhni alternativu. Nech idu na dovolenku s dietatom na predlzeny vikend na SK a uvidite, ci Ti nebudu po dvoch dnoch volat, ze dieta sa neda zvladnut alebo ma zachvat zo stravy.

Ja by som za takych podmienok urcite nepustila. Ak by dodrziavali stravu, lieky, atd, mozno by som to zvazila. Ale ak to nevedia robit ani doma, tak do zahranicia v ziadnom pripade.

Moja dcera je po operacii chrbtice a neviem si predstavit, zeby dedkovci alebo iny znamy chcel vziat dceru na dvojtyzdnovy pobyt autobusovou dopravou. Urcite nie.

guudy
25. nov 2023

@autorka nepustala by som ani na vikend k nim, ked nedodrziavaju dcerinu dietu. Do Turecka, v tomto veku na 10 dni, v ziadnom pripade. Bez ohladu na to, koho ineho z rodiny ne/pozvali. A teda riadne by som im vysvetlila, ze zehlit u dcery si to budu sami. A ak neprestanu vymyvat malej mozog, tak obmedzit navstevy.

angeli121212
25. nov 2023

Určite by aom nepustila aj kvôli opísanýn dôvodom ale aj zo spolupatričnosti voči súrodencom

deti95060810
25. nov 2023

nato nemysleli že malá môže na dovolenke plakať za mamou? čo potom?

autor
25. nov 2023

Zeny,skuste pochopit,ze tu je viac aspektov naraz.nam by nevadilo keby prisli za nami,ze by radi vzali vnucata na dovolenku,a hlavne sa spytali na nas nazor,spolocne by sme vybrali hotel.ja nemam problem jej pobyt zaplatit.lenze oni najprv zacali potichu huckat dceru,potom nam len oznamili ze iba ju chcu zobrat,a mam dat spravit pas.ostatne decka zostali sklamane,surodenci nahnevani.
Rodicia su starsi,maju minimum skusenosti s vnucatami,tych 10 dni sa mi zda jednoducho vela,a bojim sa.nedrzim ju na cecku ako tu niektire pisu,so svokrou chodi po vyletoch,mozem sa na nu na 100%spolahnut.

autor
25. nov 2023

@dharmasanata uz ma to tiez napadlo.

ivik4
25. nov 2023

Tak potom neviem ,ked ste rozhodnuty ju nepustit, preco o tom diskutujes s inymi ludmi

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
pribinak
25. nov 2023

Ach, tak to môže byt sj žiarlivosť z ich strany, že s druhou babkou vnučka chodí po výletoch a s nimi nie

janage
25. nov 2023

Stručne, A. Dcére nič vysvetľovať nebudem lebo ja som jej nič nesľúbila. To ste urobili vy napriek nášmu nesúhlasu!
B. samozrejme vysvetlím jej, že ste jej sľúbili niečo s čím mi rodicia nesúhlasíme. A tiež, že ak by išla mala by grcacky, hnačky, všetko ju šialené svrbelo ako po posledných návštevách u vás. A keďže si to veľmi dobre pamätá sama chápe prečo nie.
Moje dieťa práve v tom veku výborne chapalo, že prečo ono toto jesť nemôže a Katka Juro a Ferko áno.
Nenechaj na seba chadzat vinu za situáciu, za ktorú si môžu jednoznačne sami.

janage
25. nov 2023

A nie, nepustila by som k vode a do cudziny také malé dieťa s nikým ani keby bolo zdravé ako repa.

mima172
25. nov 2023

Jasné, žeby som ju nepustila 🙂 Píšeš, že si tehotná, absolútne sa preto netráp, potrebuješ byt v pokoji a pohode. Dcéru proste nepustíš a hotovo. My sme tento rok boli s 3r dcérou v Turecku. Dovolenka super ale teda oči musíš mat nonstop na stopkách.

janage
25. nov 2023

Mňa jedna z babičiek tiež vytáčala do nemoty lebo nebola schopná rešpektovať obmedzenia dieťa čo malo v tom čase ekzém na nemocnicu. Až som sa dostala do bodu, že mi to bolo úplne jedno, že vnúča mať sama nebude, nech sa ofuci. Sama si tak vybrala svojim konaním.
O dcéru sa potom starala síce cudzia ale moje pokyny respektujuca osoba.

nika23t
25. nov 2023

Ani náhodou by som 4rocnu nepustila s mojimi rodičmi alebo svokrovcami na 10 dní. A argumentov, preco nie, mam viac ako dosť. A myslim, že Tvoje dôvody sú v poriadku, aj keby si žiadne nemala, len by si to jednoducho nechcela, aj to by bolo v poriadku.

euka210
25. nov 2023

Same 4r dieta s nimi?...bez vas? Tak to mam chapat? ...lebo ked takto, tak nieze 4r, ale ani najstarsieho 12r by som s nimi nepustila. Maju vobec rozum? Lebo mne to pride doslova chore. Ine by to bolo, kebyze idete aj vy rodicia.
Ani na vikend by som ju samu neposielala, ked potom ju musis davat dokopy.
Nech si pockaju, ked bude starsia.

nwnw
25. nov 2023

Ani na vikendby som ju tam nedavala ked si to odtrpi potom. A mozu sa hnevat kolko chcu!

luccija
25. nov 2023

Nie, nepustila a nech som aj uzkostliva mama.Ked dovolenku tak spoločnú, alebo keď bude staršia.
Napíšem Ti ako svokrina sestra s muzom zobrali autom do HR 7 r vnúča.Jej muž dostal na tretí deň infarkt a hneď zomrel, teta sa zrútila boli ubytovani na súkromí v šoku, keď odpadol ani nevedela kam volať čo robiť.Jej dcéra hneď odcestovala za nimi ešte dobre, že boli len v HR dieťa po psychologoch z traumy, teta na psychiatrii na liekoch.Nikdy nevieš čo sa stane jasné môže dostať infarkt aj doma, ale...kamaratkina dcéra sa šmykla pri bazéne rozbitá hlava s dedkovcami na dovolenke
Rodičia to asi nemysleli zle, ale opomenuli ostatne vnúčatá a naplánovali to bez tvojho súhlasu.

zmrzlinka2021
25. nov 2023

Autorka,

NEPUSTILA.
Urazia sa? No to je ale ich postoj, nie tvoj.

januska12323
25. nov 2023

Tak dieťa tam dávaš na víkend aj keď jej dávajú alergény a plače za tebou a na dovolenku nie? Veď to je to isté len viac dní.
Kým sa o ňu nevedia postarať dva dni doma sami nemala by chodiť bez vás. A môžu trucovať koľko chcú, zdravie dieťaťa je prednejšie ako nejaké predvádzanie starých rodičov na dovolenke.

elmivelmi
25. nov 2023

Nie,vobec by som nepistila.

gelifil
25. nov 2023

Necitam komentare...v ziadnom pripade by som ju nepustila, ale este NAco ju tam davas na vikend, ked place??!!

autor
25. nov 2023

@januska12323 ako som pisala,zacala sa k nim pytat az toto leto,par x to bolo ok,obcas mala zlu naladu a pytala sa domov uz po 1 dni,tak som pre nu prisla.zase nasilu ju tam nedavam,len ked sa vypytala.

cimage
25. nov 2023

Ja by som nepustila a hotovo, nech sa urazia. Maju aj dalsie vnucata, tak si mozu zobrat tie. Ak by islo o chatu na Slovensku, tak fayn, ale co budes letiet do Turecka keby nieco? Jedine, ze pojdes s nou, lebo musis striehnut jej jedalnicek, co nie je sranda.

pininka1
25. nov 2023

Ako by si písala o našej rodine. Moje deti sú tiež tiež druhoradé vnúčatá, všade sa berú a strážia len sestrine deti. V lete sme po 20 rokoch boli s mužom sami dvaja na víkend preč, moja mama ktorá neuznáva žiadne alergie dala synovi ktorý má intoleranciu taky mliečny trojboj a skoncilo to volaním sanitky a návštevou nemocnice, našťastie to sme my už akurát prišli. Predstav si ze sa toto udeje v Turecku. Nepustila by som

vikes
25. nov 2023

Rodina sem, rodina tam, žite tak aby ste vy boli spokojná, nie je Vašou úlohou uspokojovať očakávania Vašich rodičov, hlavne ak Vám je to "proti srsti". Už nie ste malé dieťa, ktoré má poslúchať svojich rodičov. Deti majú rešpektovať svojich rodičov, ale platí to aj naopak, rodičia majú rešpektovať svoje deti, hlavne dospelé.

jar_ka
25. nov 2023

Nie, nepustila by som 4ročné dieťa samé so starými rodičmi ani keby bolo staršie a hlavne do zahraničia a k vode. Pri takých malých deťoch musia mať oči aj na chrbte, nikdy človek nevie, čo ich napadne a stačí sekunda a nešťastie je na svete. A ak nevedia rešpektovať vaše rozhodnutie, tak by som obmedzila kontakt. Že sa urazia? Kľudne, časom sa odrazia 😉

mamusa123456789
25. nov 2023

Pokiaľ sa nenaučia dodržiavať pravidlá, tak hold smola... Žiadna dovolenka s vnučkou sa konať nebude

kamatopo
25. nov 2023

Nepustila by som. Boli niekedy v Turecku? Nielen že je to letecky, čiže nemôžeš sadnúť do auta a ísť domov,ale ešte je tam aj iná klíma a iné hygienické návyky. Moja dcéra v 5 rokoch v Bulharsku dostala rotavirus. Neviem si predstaviť ,že by v ten moment mal rozhodovať niekto druhy o tom ake lieky nasadia. Všetko musia odobriť ti čo sú tam ako zákonný zástupcovia. Oni sú asi premotivovani od nudy. To nie je Šírava či Diakovce. Teraz ma dcéra 12 a minulý rok priamo v Turecku dostala úpal. Zasa sme museli rozhodovať čo bude. Ja by som sa ich priamo opýtala na takúto situáciu čo by robili oni??? Ty doma tehotná a oni v situácií kde naozaj ide o život.🤦🤦🤦ani by som im nič nevysvetlovala. A ešte by som im povedala nech si teraz vysvetľujú malej čo jej do hlavy natlačili. A títo ľudia vychovali tri deti? 🤷.

mimi3008
25. nov 2023

1./ nepustila
2./ v ziadnom pripade by som im ju ani nedavala na vikend
3./ dcere by som vysvetlila, ze vy ste rodicia a dedko s babkou jej naslubovali nerealne veci, s ktorymi vy ako rodicia nesuhlasite pre jej dobro, takze za jej sklamanie vlastne mozu oni
4./ na to, ze uz vam nikdy nic take neponuknu, by som im odpovedala, ze chvalabohu
5./ samozrejme, ziadne splnomocnenie by odo mna nevymamili