Sú starí rodičia lakomí ?
Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka
ved iba citujem tvoj prispevok. Stazujes sa, ze maju malo zazitkov a cakas, ze stari rodicia maju pokryvat viac zazitkov.
".ja som sa už ani nečudovala, reagovala som že máme dve deti a obe si zaslúžia vidieť a mať zážitky . Keby mám všetko prepočítavať koľko pomíňame na výlety , tak by sme nemohli nikam chodiť... veď deti sú malé len raz"
@liljana no veď to som myslela tak , že my stále niekam chodíme , a neprepočítavame všetko na peniaze , ako moji rodičia . asi si nečítala vžšetko.
Keď im nič nechýba,tak neotravuj svojich rodičov s tvojimi deťmi. Nie je ich povinnosť sa nimi zaoberať vôbec. Aj keby si kúpili 10 áut,sú to ich peniaze a teba do toho nič. Začni žiť svoj život a rodičov nechaj na pokoji. Nech si žijú svoj život podľa svojich predstáv.
@anita6666 veď si žijú ako chcú , ja ich nijak neobmedzujem.Su to moje deti a ich vnúčatá . Nemajú povinnosť to je pravda , to už by bolo, keby niečo robia starí rodičia z povinnosti.
@liljana
@anita6666 vy dve aj viete čítať a zároveň chápete citanemu textu? Autorka nikde nepíše, že chce aby jej rodičia detí dotovali. Ale že je čudné keď ich starí rodičia pozvú na kúpalisko a pýtajú peniaze na vstupenku alebo za zmrzlinu, na ktorú ich pozvali? Tak keď im ju nechcú nech ich nikde nepozyvaju
Áno, máš lakomých rodičov. Ak sem tvoja mama chodí, tak sa v tom príspevku určite spozná aj keď to píšeš anonymne (nechápem prečo si niekto myslí že anonym ho úplne utají 💁) a snáď sa trochu uvedomí. 🙂
Nemaj im to za zle. Zrejme maju taku povahu,nie je to nic proti tebe a vnucatam. Poznam taky pripad,kedy rodicia maju niekolko nehnutelnosti,na ucte cez pol miliona € a detom nic nikdy nedali,same sa musia o seba postarat. Nakupuju v akciach,nic si nedopraju,na vsetkom setria. Pre mna je to nepochopitelne ako niekto takto moze zit,ale je to ich povaha. Zgrlosenim si nasporili,nadobudli imanie a raz budu tie deti dedit. Bohuzial teraz nemaju nic z toho,ale raz sa im to vrati.
Ako súhlasím, že je to ok, ale jedno by mi vadilo. Berie dedo vnučku na plaváreň, vstupné nech jej zaplatí. Inak ju nemusí brat. Detto keď ich niekam vezmú, tak to proste platia. Inak nepôjdu. U nás sa tiež nezakazuje, nedáva a beriem to ôk, som rada. Ale keď už príde dedko ze berie malú ma lyze, nečaká ze mu medzindverami dám peniaze. Detto ak ju moja mama berie niekam.
Necitala som celu diskusiu, len som presla vacsinu autorkinych prispevkov.
Je mozne, ze rodicia maju nejake vydavky, alebo planovane vydavky, o ktorych nevies. Samozrejme, ak by to aj tak bolo, podla mna je to tiez dost pritiahnute za vlasy nedat jedinym vnucencom ani na zmrzlinu. Avsak nebrala by som to ani ako dovod k placu. Su to ich peniaze, je to ich vizitka a ich vztah k vnucencom. Ty ich nezmenis a vycitanim by si mozno aj zbytocne pokazila vztahy, ktore su, nebyt tohto, pekne.
Detom neuskodi, ak raz za cas zaziju sklamanie, alebo nedostanu vsetko, co by chceli. To ich tiez formuje a vychovava. Preto by som sa nesustredila na to, co vam rodicia nedavaju, ale skor by som sa tesila z toho, ze maju zaujem s detmi travit cas.
@autorka: úplne ta chápem ze si z toho smutná. Kto tvrdí že ich správanie je v poriadku, je trochu mimo reality. Rodicia majú skrátka chorý vzťah k peniazom, to je už diagnóza. Nekupovanie darov je v pohode ale handrkovanie sa o pár eur na zmrzlinu a pod. je absolútne cez čiaru. No ale dôležité je ze ľúbia vnúčatá a trávia s nimi čas, skus sa zamerať na to pozitívne. Ich správanie sa už nezmení. Pozri sa na to pragmaticky. Ja by som im skúsila navrhnúť ze im das skrátka každý mesiac nejakú sumu a z toho nech pozývajú vnúčatá, viem znie to hrozne divne ale možno by súhlasili a ty by si sa nemusela zakazdym trápiť.
Ahoj, no nejdem posudzovať či je niekto lakomi alebo nie je.....ale môj ocko, žil od dôchodku do dôchodku, sem tam sa mu podarilo niečo si privyrobiť ešte, ale vždy keď mohol kúpil deťom niečo, keď sme išli spolu na kupko, zmrzku, lyže, väčšinou mi vždy chcel prispieť, i keď som mu vravela, že veď nemusí, viem že veľa toho nemá...bola som pripravená, že ja ho pozvem, ale on trval na svojom a chcel aby som peniažky od neho prijala, že to je pre deti....Takže asi tak....moja skúsenosť.
Je to lakomosť a držgrožstvo ako vyšité.Ja už mám vnúčatá,hoc ešte malé a nešetrím na nich.Nikdy by mi nenapadlo pýtať od dcér peniaze na dáke smiešne pár eurové vstupné.Druhá vec je,že s tým asi veľa nenarobíš.Ako tu už niekto písal,zaťala by som sa a povedala dedkovi priamo....nemáš na vstupné? tak nechaj tak,pôjdem si tam s dieťaťom sama a ty si chod niekam privyrobiť za ten čas.
To je fakt take smutne, ze su taki az prilis lakomi setrni. Asi oni treli v detstve nudzu a mozno si to nesu zo svojho detstva. Ze treba skreckovat, nic navyse neminat. Ale ked si predstavim, ze ako moji rodicia, dochodyk obaja minimalne, cize spolu maju mozno 850€ a mama furt furt furt nieco nasim kupi, stale odchadzame nabaleni, na obed ked nas zavolaju neexist zeby sme si my mali nieco doniest (a to sme 5ti), a presne Velka noc, sup kazdemu po 10eurovke, na narodky stale nejake peniaze detom da a este k tomu aj darcek (vacsinou ja kupim a ona mi este da peniaze za to). Ja si myslim, ze narodky su vybavene a ked pride gratulovat, v obalke krasny pozdrav aj s bankovkou. Tak ja stale len, ze nemusela davat, ze uz mi dala za darcek. My sa praveze stale dotahujeme ze nam strasne vela dava a pritom fakt maju minimum a este podporuje aj sestru, ktora velmi nema. No uplne ina natura. A my sme v detstve tiez si nemohli nic dovolit, na nic nebolo. Cize tiez sme tak nejak skromne zili, veci som dedila len po sestrach. Veci co som mala origial kupene len pre mna bolo fakt len zopar. Tak je to take smutne, no ze su taki skupi :/
Toto je veľmi smutné. U nás babky a dedkovia majú teda nižší príjem ale na vnučatách nešetria. Moji majú 4 vnúčatá a svokrovci dokonca 6 vnúčat. Kedykoľvek či už k jedným alebo druhým vnúčatá prídu dostanú nejaké sladkosti, džúse, drobnosti ( sem tam až veľa). Je to veľmi drzgrošske ako sa správaju, nepáči sa mi keď starí rodičia dotujú vnúčatá peniazmi ale je pre mňa nepochopiteľné,že nezaplatia ani zmrzlinu.alebo to s tým vstupom do detského centra - veď to dieťa muselo byť strašne sklamané.😔
Rozmyslam , ako by sa zatvarili moji rodicia , keby som im dala 5 eur , nech zoberú deti na zmrzku . Pravdepodobne by som ich tým nas.ala a spýtali by sa mi , či mi nešibe . Pokial rodicia nežijú na hranici chudoby , kde ma každý cent svoje miesto , tak nechapem …
Baby ti tu píšu, že sa tvoja mama v tom spozná, keď je tiež na koníku a ja si myslím, že bodaj by a dobre by sa stalo. Aspoň by sa nad sebou zamysleli, lebo pýtať od rodičov dieťaťa 2€ na zmrzlinu, alebo 6€ na vstup na plaváreň, je pri ich zárobkoch fakt dosť mimo. Ja by som sa na tvojom mieste určite aj ozvala, že či jej tú zmrzlinu, alebo plaváreň dedko nemôže zaplatiť, keď už ju tam pozval.
Nerieš to. Sú akí sú. Je super, že chcú tráviť čas s vnúčatami, pokojne by som to zaplatila a bola by som rada, že mi má kto chvíľu zabaviť dieťa. Môj otec vnúčatá nikdy na zmrzlinu ani na plaváreň nevzal, naopak, my mu chodíme upratať a navariť. Takže - nerieš to, buď rada za to, čo máš. Veľmi ľahko sa situácia môže zvrtnúť (PS - môj otec je veľmi bohatý človek, mohol by si zaplatiť kuchárku aj upratovačku ľavou zadnou. Ale on to nespraví, lebo v mladosti doňho obaja rodičia hučali šetriť, šetriť, šetriť, zhŕňať a nikomu nič len tak nedarovať. Počas mojej mladosti to bolo ok, ale myslím si, že na starobu sa tieto myšlienky a vzorce z detstva jednoducho vracajú... 🤷. Ja to neriešim. Je ako je, bude ako bude. Viem, že nás má rád, stačí si tu prečítať pár príbehov, aké to je, keď sa rodina nemá rada a potom len mávnem rukou, že nie je to až tak zlé - mohol by byť aj imobilný, senilný, zlý, atď. Mamu už nemám. Ale takisto nemala nejaký extra vrúcny vzťah k vnúčatám, nikdy sama od seba sa neponúkla, že by im spravila program.
A rodicia boli vzdy taki? Ako ste boli vychovavani? A ked pridete na navstevu, tak Vas pohostia? Je to trosku zvlastne spravanie, aj ked mozno by som napisala jedno, ze budte aj za spolocne straveny cas vdacni, za to, ze su inak v pohode a maju vnucata radi. To je neocenitelne. Samozrejme, ak by som bola na Tvojom mieste asi by ma to tiez mrzelo.
Prijmi rodičov takých aký sú, nesúď. Je to v nich, teba sa to netýka. Ak chceš byť naozaj úprimná, povedz im to od srdca, nepýtaj sa na názory tu. Možno ani nevedia, že to je cez čiaru. Možno taký boli vždy. Chápeš?
Precitala som si celu diskusiu a ano, Tvoji rodicia su lakomi a nemyslim, ze sa to zmeni.
Musis to zobrat ako fakt, ze to tak proste je. Rodicia maju svoj zivot, svoje peniaze a je na nich vylucne, ako so svojimi financiami nalozia. Podla mojho nazoru su lakomi. TIez si nemyslim, ze sa zmenia. Ja poznam rodinu, kde tiez boli stari rodicia velmi dobre situovani a nikdy vnucatam nic nekupili a aby to deti nevedeli, tak darceky na sviatky kupovali rodicia a hovorili, ze to mate od babky a dedka. Navstevy ziadne, lebo ved by ich "vyzrali".Na oslavy samozrejme chodili vzdy a ani im nedoplo, ze nic nedonesu.
Ja som babka a mám 2 vnúčatá a veru im dám na oblečenie alebo niečo fakt pekné na oblečenie kúpim po konzultácii s dcérou, čo viem, že dcéra by také peniaze za krásne veci nedala. Ja keď som bola dieťa som veru toho veľa nemala i keď som bola jedináčik a nemala som pekné detstvo, tak ho chcem dopriať vnúčatám. Ale zas im nekupujem blbosti, ale na vianoce, veľká noc, vysvedčenie či narodeniny a meniny dostanú hodnotnejší darček za 150-200 eur. Toto nepochopím, že babka s dedkom peniaze majú a pchajú si ich len na účet a na vnúčatá sú lakomí.
@ema22270 pohostia nás kávou . Ale ja nečakám viac , ved to je normálne ponúknuť kávu . oni meniny / narodeniny neoslavujú, takže ani nie je príležitosť žeby nám ponúkli niečo iné ..
@muchotrafka298 tak to zas čo sa týka osláv , nestalo sa, žeby nedali . ale chápem , asi nebudem jediná čo sa týka týchto vecí, asi je viac takých starých rodičov ...
@3009 tak to je pekné že doprajete 🙂 môj otec si potrpí aby malá dcérka dobré známky , no tu je tiež smutná situácia , že dcérke povedal že keď bude mať samé jednotky , že ho veľmi poteší a niečo jej zato kúpi . Dcérka mala samé jednotky , fakt sa snažila ...ocino ju vzal do Tesca kde si mohla vybrať niečo okolo 1€ . Vybrala si len žuvačky .Áno, kúpil jej ako sľúbil , ale za pol ročnú snahu , no neviem .My sme ju vzali do zoo , potešila sa veľmi .
To ani buchty babka neupečiedeťom? Fakt su divní.

@liljana kde som napísala že moje deti majú málo zážitkov ? nikde . " ďalej vysávať rodičov " ? ako ich vysávame , z čoho ?