icon

Sú starí rodičia lakomí ?

6. máj 2023

Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka

autor
6. máj 2023

@matullienka obávam sa, že viem , ako by reagoval . určite by sa neurazil , len by povedal , že všetko niečo stojí , nemôže on platiť aj jej a že teda nech ju vezmeme nabudúce my . to si myslím ja, že by povedal .

milagros77
6. máj 2023

Kriste pane niektoré tu dávate dobré bomby, obhajovat totálne lakomstvo a z autorky robiť nevdacnu 😄 No mám dosť. Vidíš a cítiš to dobre, sú takí ale nezmenia sa. Popravde, ja by som toto nezniesla,na držgrošov som alergická úplne 😖 Moja mama má 72r,žije sama, dôchodok nič moc a chce teraz vnukovi prispieť 200€ na prerabku izby. Hneď som to odmietla a ona mi ešte vynadala že tie € mu chce dať a mám byť ticho. Takže mne hlava nebere ako sa niekto môže takto chovať, že žuvačky za vysvedcko 😒

matullienka
6. máj 2023

Tak na to mu treba normálne odpovedať, že na čo ju tam potom volá, a či na to nemá keď sa tak chváli aký má príjem tak ho 1 euro za zmrzlinu privedie na mizinu

autor
6. máj 2023

@lapalma áno , to je fakt 🙂 tomu som úprimne rada , že majú skutočný záujem s nimi tráviť čas ... a my sa im snažíme dopriať všetky tie výlety , a maximum zážitkov 🙂 tomu sa teším najviac

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
matullienka
6. máj 2023

@evamarek77 dúfam, že si ich aspoň s takým nápadom poslala niekde pekne do teplých krajín

tatianamaria
6. máj 2023

Ani moji rodičia nedávajú nič. Ani na narodeniny a Vianoce a svokra tak isto vôbec nič.

autor
6. máj 2023

@milagros77 tak to je milé. ja by som takúto sumu tiež odmietla , no je iné, keď človek chce prispieť a pomôcť 🙂

autor
6. máj 2023

@evamarek77 to je teda hrozné...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
6. máj 2023

Mohla by som uviesť ďalších xy príkladov ale asi to je zbytočné ešte ďalej rozoberať žienky ..nečakala som toľko komentárov a názorov , že sa tu rozprúdi takáto debata . Podstatné je , že sa s tým nedá žiaľ nič robiť a musím to prijať tak, ako to je .

vamajka
6. máj 2023

Ano su lakomi pri takom prijme by som svoje vnucata hyckala

micusa2222
7. máj 2023

@domkakvet nemusia plytvať..ale keď niekoho pozvem, tak to asi budem platiť,,,

victory7897
7. máj 2023

Áno sú to držgroši ,ja by som poddžubla zakaždým, aj pri tých kolotočoch aj na zmrzline...jedine že si jedináčik a tiskaju ti to na účet 😂

autor
7. máj 2023

@victory7897 nie som jedináčik, mám jedného súrodenca . Tak ten účet to ani zo srandy ...

evkano1402
7. máj 2023

Ako je to s tvojim surodencom? Tiez rovnake spravanie?

autor
7. máj 2023

@evkano1402 súrodenec žije už 12rokov mimo SR. Má svoj vlastný život , deti nemá . Nemá rovnaké správanie , vôbec . Žije slušne a vie si dopriať , veľa cestuje 🙂

autor
7. máj 2023

@evkano1402 myslím, že si cestovaním vynahradza tiež veľa veci , ktoré predtým nepoznal.

number19
7. máj 2023

Mozem sa spytata kolko mas rokov a ake stare mas deti?

autor
7. máj 2023

@number19 Ja mám 30 rokov , mám bábätko a dcérku na zš na prvom stupni 🙂

number19
Autor odpoveď zmazal
jumama
7. máj 2023

Citala som clanok o tom, ako vznika vztah k peniazom - ze uz ked sa dieta koji, a podla toho, ci ma mlieka mama dostatok, tak to dieta si vytvara vztah k mlieku. Je ho vzdy dost, je vzdy k dispozicii - tak bude dieta uvolnenejsie, nebude moc vediet setrit, bude prajne, bude vediet rozdavat. Ak to bolo naopak, ze matka nemala dost mieka, alebo nebola k dispozicii vzdy, ked to dieta zaplakalo, tak bude jeho vztah k penizaom setrivy, bude si vsetko, co je k dispozicii chciet nechat pre seba. Pretoze malo nedostatok mlieka/citov - menej ako potrebovalo, preto sa naucilo sporit pre seba vsetko.

Neviem uz presne, ale zaujalo ma to, povedala som si, ze budem sledovat okolie, uz len to, ako dieta vie sa podelit o hracku a podobne 🙂 Alebo aj dospelych ludi, ze budem sledovat skalu ich stedrosti ci sporovlivosti a ich vztah s rodicmi, ze to moze byt take zaujimave... Chcem tym povedat, mozno naozaj aj vztah k peniazom je vyvojova vec. Tebe ako malej dopriavali? Mala si niekedy pocit, ze tiez viac setrili, ako by si si priala? Tipujem, ze ano, ze tiez ta nevzali na kolotoce atd.

Ja viem, moze sa to zdat odveci, ze som to sem napisala, chcela som tym povedat, ze NEBER SI TO OSOBNE. Predstav si kohokolvek ineho - mamine kolegyne, maminych rodicov, surodencov atd. Vasi zrejme k nim maju velmi rovnaky postoj ako ku vam. Je to proste ich povaha, ich vztah k peniazom, nad ktorym netreba plakat, netraba sa rozlutostovat. Spravali by sa tak za kazdych okolnosti a ku kazdemu. Toto dodam na to aby si si zatukala na celo alebo sa mozno aj zasmiala alebo to vzala ako mozny fakt: Mozno naozaj su preto taki, ze ich mamina im nedala tolko mlieka ako sa im zachcelo 🙂 Mozno sa zasmejes, ked si to v duchu povies nabuduce v nejakej ich lakomej chvilke, prejavis im v duchu lutost nad ich biednym kojeneckym zivotom 🙂

Ak sa na to pozries takto, mozno sa ti ulavi, mozno zbadas, ze najpodstatnejsi je zaujem a aj inak ich bezproblemovost. Ich aktivnost vo vztahu k vnucatam a podobne.

Ludia ktori poctivo pracuju si velmi vazia peniaze, vedia, ze im nepadaju z neba, maju presne takyto sporovlivy pristup. Mam par takych uspesnych velmi dobre zarabajucich ludi okolo seba, ale tiez su sporovlivy - delime si ucty v restike, ked sa stretneme a tak. Ja som rozsafna, hned vsetko miniem, nezarabam tak dobre a aj tak by som pozyvala... 🙂

number19
7. máj 2023

Tak vzdy boli taki. Cize ziadna novinka. (Aj ked vo vseobecnosti su teda fakt zvlastni.)
Pozri, aj ked im das na vstupne do tej herne, tak tych 6EUR je vzdy menej ako platit babysitterku a ty mas na 3 hodky o deti pokoj. 🙂 To je tiez pomoc na nezaplatenie!

Odisla si za muzom v 17..do par rokov si otehotnela. A potom 2. krat.
Mozno ocakavali, ze sa trosku povenujes kariere, pracovnemu zivotu a pocestujes za vlastne (ako tvoj brat).
Oni makaju cely zivot a odkladaju s (otec ti este robi popri dochodku)i, tak im mozno nejak nesedi ze mladi hned 2 deti a preco maju teraz financne prispievat, ked oni sa cely zivot uskromnuju, setria, pracuju...a vychovali 2 vlastne deti...aj ked skromne.

autor
7. máj 2023

@number19 chápem. No každý žije svoj život . Ja nie som karieristka , mám stálu prácu , vyštudovala som aspoň prvý stupeň vysokej školy , momentálne síce na materskej , ale nikdy som netúžila po vrcholovej funkcií, som skôr rodinne založená . Mám úžasného manžela , ktorý má vždy vo všetkom podporoval.

number19
7. máj 2023

Ale ved nikto ti netrvdi, aby si zila iny zivot ako chces. Ty si sa rozhodla mat deti (predpokladam, ze si to s rodicmi nekontultovala).
Pomahaju vam tym ze sa detom venuju, ale financie do toho nechcu investovat (v ziadnej forme). Aky maju na to dovod, je uz tazke odhadnut...ja som sa len snazila nastienit.

Prichodom vnucat sa rodicia nemenia.

number19
7. máj 2023

A este ma napadlo, vy ste rodicov niekedy pozvali k vam na obed?
Pripadne ked idete na navstevu k nim prinesiete nieco?

autor
7. máj 2023

@number19 áno , keď k nim prídeme , niekedy donesieme. Väčšinou domáce vajíčka ktoré kupujem od bývalej kolegyne, alebo ak niečo upečiem , tak to .

autor
7. máj 2023

@number19 ale ja som nikde nenarážala na to , že musia zakaždým niečo doniesť , to vôbec .

number19
7. máj 2023

Ani ja som nenarazala na to ze musia zakazdym nieco doniest. Len som chcela poukazat na to, ze co davate do vztahu s vasimi rodicmi vy. Ci im tiez nieco mimo sviatkov len tak donesite, nakupite.
Napr. epizoda s kuratom a pozvanim na obed, tak som len chcela vediet, ci ich aj vy nieked pozvete na obed...s tym ze vsetko kompletne nakupite...

liljana
7. máj 2023

Splateny byt a dve stare auta mi nepride, ze je niekto tazko za vodou. 900 eur mamky je tazko podpriemerny plat a otec na dochodku dlho pracovat nevydrzi. A z uspor budu musiet zit dalsich 20 rokov. Neviem, naco je dobre, aby si deti a rodicia vedeli navzajom prijmy. Robi to zlu krv.
Dolezitejsie je, ze chcu travit s vnucatami cas, aj ked ich nebudu vodit na drahe zazitky do detskych centier, aquaparkov,... A ze budu financne sebestacni, ze ich nebudete musiet raz podporovat, ked nebudu vladat robit.