icon

Sú starí rodičia lakomí ?

6. máj 2023

Ahojte ...chcela by som vedieť váš názor . Píšem anonymne, pretože moja mamina je takisto na koníku. Máme s manželom dve malé deti , z mužovej strany s rodinou nie sme v kontakte , ale z mojej strany áno . Mám rodičov, ktorí naše deti zbožňujú , potešia sa keď prídeme. Aj napriek tomu, že viem sko ich ľúbia, neviem sa zbaviť zvláštneho pocitu , prečo im nedoprajú troška viac. Ja som aktuálne na materskej, spoločný rodinný príjemné máme podľa mňa taký priemerný, doprajeme si občas dovolenku, na výlety chodíme pravidelne , nič nám dá sa povedať nechýba. Moji rodičia majú nadštandardné príjmy , mama zarobí 900€ v čistom , otec je na dôchodku a popritom normálne pracuje , spolu s dôchodkom má okolo 3200€ . Sú bez hypotéky , bez pôžičiek, majú dve autá a bývajú v novostavbe. Otec rád rozpráva o tom, koľko peňazí majú , keď je u nás na návšteve, doprajem mu to , ale začína mi to dosť vadiť , pretože svojim vnúčatám nedávajú absolútne nič okrem narodenín a Vianoc. Viem že sú to jeho peniaze, ale na to ako ľúbi svoje vnúčatka, nenapadne mu niekedy aspoň staršej vnučke dať 2€ na zmrzlinu alebo tak... minule vzal staršiu dcéru plávať a čakal kým mu dám 6€ na vstup. To sú veci ktoré ma zarážajú... alebo sme ho poprosili aby nám zaslal keď išiel na poštu balík a tiež povedal že to bude stáť 2€ .Keď tu boli kolotoče dopriali sme dcére pár jázd a prišla nadšená k babke a dedkovi a povedala že ešte išla či by nešli s ňou , čakal som že aspoň tam jej urobia radosť ale povedali že to je škoda peňazí a že už bola dosť s nami .Takýchto príkladov bolo veľmi veľa ... Chcem len vedieť váš názor .vďaka

autor
7. máj 2023

@ukulela hej ,presne , veď všetko niečo stojí , ale tak sú to deti . Aj my chodíme do kina , dcéra miluje animáky a tiež neriešim, že tam necháme 15€ .Naši ani v kine v živote neboli .

number19
7. máj 2023

@ukulela Vsetko zavisi od nastavenia vztahov v rodine.
Ale nie len od ocakavani deti od rodicov.

tianna
7. máj 2023

No takže jednak darmo píšeš anonymne podľa popisu to už mamina tvoja určite vie.. ale teda k téme ozaj sú strašne lakomi 🤐 naši teda nemajú ani zďaleka také príjmy ale vnukom vždy dajú.. mamina mi sama volava či niečo treba pre nich, či už oblečenie, veci do školy, hračku atď. .. neviem si absolútne predstaviť že by odomna pýtali na vstupné alebo zmrzlinu 😳

mamina7070
7. máj 2023

@number19 ake vztahy ? oni maju akurat tak patologicky vztah k peniazom na prvom mieste
toto je neobhajitelne proste su to patologicki lakomci

autor
7. máj 2023

@tianna mne na oblečenie povedia , načo ju tak parádim ? Načo kupujem nové veci ? V sekáči by som nakúpila oveľa lacnejšie. Načo jej to treba aby mala toľko šiat na leto ? Takže takto .Určite nie , či niečo nepotrebuje . Podľa nich majú naše deti toho až až , či už hračiek , oblečenia, všetkého .

nikyball
7. máj 2023

Zas tu niektore hladaju extremy,🤣🤣🤣🤦 hadam , ak chcem zobrat vnuca na zmrzku ,tak nebudem cakat za to peniaze. Mozu sa hanbit. A niektore tie komentare no mam dost. Ako keby autorka cakala polku ich dochodku. To nechcem vidiet ako setria pri cudzich, to su asi tie typy co cakaju aj na 1 cent pri vydavku.

autor
7. máj 2023

@tianna oproti mne má moja dcéra prenadherné detstvo. Preto im to príde zvláštne .Ja som ako dieťa nikdy nedostala narodeninovú tortu , aj keď som po nej túžila . Darček áno, torta nie, vraj je to zbytočné. Dcére doprajem každý rok tú najkrajšiu tortu a darček, po akom túži , nech stojí čo stojí .

autor
7. máj 2023

@nikyball tak to si vystihla 🙂

number19
7. máj 2023

@mamina7070 Autorka to o svojich rodicoch vedela uz od jej detstva. Ocakavat, ze sa to zmeni porodom 2 deti je naivne.

Bud nebude mat ocakavania a udrzi si vztah s rodicmi tak ze budu pritomni v zivote jej deti, alebo to vyhroti kvoli peniazom tak, ze nebudu mat ziaden vztah nie len so svokrovcami (co je evidentne momentalne na nule) ale aj s jej rodicmi...

Jej rodiacia sa mozu financne spravat voci ich 30 rocnej dcere (a jej detom) tak ako uznaju za vhodne.
Evidenten nie su absentujuci rodicia a ani stari rodicia. Financnu podporu ale odmietaju.

victory7897
7. máj 2023

Neostáva iné len si zvyknúť nato a nič nečakať, človeka to zamrzí ale východisko nevidím..sú to proste držgroši a aj takí ostanú

matullienka
7. máj 2023

@number19 tak ja nepovažujem kúpu lístka pre dieťa alebo raz za čas zmrzliny za finančnú podporu pre pána.

tianna
7. máj 2023

Ozaj sú veľmi zvláštni.. 🤔 stredný syn maľuje, len som to mamine spomenula že nestačím výkresy kupovať ako ho to baví a už mi povedala že dobre že hovorím, kúpi mu aj ona. Divný prístup majú tvoji rodičia..

jumama
7. máj 2023

@ruzoveokuliare Bol to clanok nejakej psychologicky, ja som sa tiez pobavila 🙂 Niekedy treba aj nadsadzku chapat. AK najdem ten clanok, pridam linku.

autor
7. máj 2023

@tianna tak vidíš , vôbec to nie je o žiadnej povinnosti , ale kto chce , dopraje aspoň troška , výkresy , záležitosť naozaj pár eur ale ako veľmi to poteší 🙂 presne o tomto hovorím ..

hedviga2
7. máj 2023

Ved sa v nejakej vhodnej chvili spytaj mamy, čo zamyšlaju do buducnosti!! Nie je mozne, aby z tej kopy im chybalo 6 eur na kupalisko!! Toto čo ony robia som v zivote počula iba raz. Kolegyna mala otca kuchara a mali dve deti. V nedelu na obed boli iba styri rezne nič viac nic menej. Vyjasnite si to. Chcem napisat ze ked su normalni tak pochopia debatu. Ale oni nie su normaly vo vztahu k peniazom, najskôr nepochopia a urazia sa.

hedviga2
7. máj 2023

Napadlo ma rste. Ak budu chciet zobrat deti niekam, pytat vstupne, nedaj. Nachystaj si odpoved preco nedaš, ved stari rodicia, a podobne.

number19
7. máj 2023

@matullienka Ja osobne a moji rodiacia aj svokrovci tiez nie.
Ale jej rodicia ano a autorka to vie od detstva...

mamina7070
7. máj 2023

@number19 zmrzlina a kupalisko raz za uhorsky rok je financna podpora ? to ako fakt ? asi aj ty si patoˇogicky lakomec inak by ti to neprislo normalne
btw aj k tebe si navsteva nosi svoje jedlo aby si neminula ako tito stari rodicia?

number19
7. máj 2023

@mamina7070 Tema nie je o mne...primitivna analyza mojej osobnosti vypoveda len o tebe samej.
Autorka sa moze na rodicov nastvat kvoli 6EUR na kupalisko, alebo kuratu a jej deti nebudu poznat ziadnych starych rodicov. So svokrovcami je to uz v takom stadiu....

A k mojej rodine sa nevyjadruj ty jednoducha mudrlantka.

autor
7. máj 2023

@hedviga2 nič nezamýšľajú do budúcnosti , všetko majú ...oni sú proste naučení tak žiť .Neberú to tak, že majú veľa peňazí , oni to nevidia takto .

mircalla
7. máj 2023

Esteze maju naskreckovane, ale nic si v zivote nedopriali a neuzili a ani ich deti.

ukulela
7. máj 2023

@number19 autorka ten vzťah neohrozuje. Skôr si myslím, že toto zgrlenie a stradanie od detstva nemá spracované a cíti to ako krivdu. Iné je, keď v rodine € nie sú. Tam dieťa pochopí, že nebude výlet, nebude torta. Ale tu peniaze boli. Len sa odkladali. Ako aby si dieťa odnieslo z narodenín to, že torta je zbytočná, tak to je veľmi smutné. Z pohľadu dieťaťa to môže byť aj trauma. Všetci mali tortu, ja nie. Všetci šli na výlet, ja nie. Mne je autorky veľmi ľúto. Asi by to mala rodičom povedať. Lebo ju to bude ťažiť celý život. Alebo, ak to ohrozí vzťahy, tak aspoň to prediskutovať so psychológom. Aby jej ukázal cestu, ako odpustiť a nič neočakávat.

mircalla
7. máj 2023

@number19 Ty si absolutne nepochopila prispevok. Stavias ju do pozicie, ze ocakava, ze ju maju financovat.
Nie, len jej pride cudne, ze si rodicia vypytaju na zmrzlinu, ze si maji priniest suroviny, aby navarilo obed..

Namiesto toho tu taras o retazovych tehotnestvach uplne mimo.

Nikto nie je vacsi odporca zien, co financne vycuciavaju manzelov a x rokov su doma, ale toto je v tomto pripade uplne mimo temy. Ona od nich nic nechce. Snazi sa pochopit, ci aj my mame nazor, ze idu do extremov. Ano, idu,
Situacie naval peniaze na kupko ci zmrzlinu, pripadne jedno dieta ide na vylet druhe nie, usetrim, nebude torta, naco..... su uz ale aj z mojho pohladu ozaj absurdne a jedna sa o totalne nechutne zgrlostvo. Nemiesajme tu, kto je kolko na materskej, to nic nemaju na situaciu. Rovnako by to videla, kebyz ma prijem 5000 eur

mircalla
7. máj 2023

@number19 Este dodam, ze sama dost nemusim zeny, co tahaju retazove tehotenstva z dovodu, aby nemuseli pracovat, ale toto ako argument je dost chabe v tomto pripade.
Zarabam dobre, ale tiez tam vidim chorobne lakomstvo a az absurdne situacie
Ona ziadne financie necaka, len povazuje ich spravanie ze extrem. Je to extrem a fakt nesexy sa hadrkovat o 2 eura. Neviem, co to ma spolocne s tym, kedy mala deti a kolko. Vobec nic. Toto nie je o nej, ale o rodicoch.

darinkal
7. máj 2023

Sú proste lakomí. A taký majú najviac pod matracom. Darmo sa bude omieľať blbá fráza dopraj a bude ti dopriate. … žasnem keď to čítam. Ale sú to také povahy. Podľa toho čo čítam si to ani neuvedomujú … lebo toto je fakt masaker.

letfenixa
7. máj 2023

@bluka2 ale veď napísala, že dedko to dlho riešil, aké bude vysvedčenie.

number19
7. máj 2023

@mircalla Prispevok som pochopila.
Autorka si pozna rodicov, sama sem napisala ze boli vzdy taki. Zgrlosi.
A teraz ked ma 2 vlastne deti tak sa cuduje ze sa nezmenili?

A trvam na tom, ze jej rodicia sa mozu stavat k jej detom a k nej ako oni uznaju za vhodne.
Ak nechcu zaplatiti listok tak co s tym autorka ako ma robit? Cele detstvo ako tvrdi sa takto stavali aj k nej a jej bratovi.

My taketo vztahy v rodine nemame. Obojstranne uplne inac nastavene.
Ale ak by som mala zgrlosov rodicov pocas mojej vychovy, tak asi ako 30 rocna dospela samostatna zena (majuca podporu mojho manzela vo vsetkom, ako tvrdi autorka) neriesim ze nezaplatia 6eur vstupne mojim detom. Necham ich aby zobrali maleho len tak na prechadzku do parku. A autorka ma stale na par hodin veget. 🙂

number19
7. máj 2023

@ukulela Podla mna je evidentne ze autorka to neme spracovane.
Lenze uz ma 30 rokov a 2 deti a treba to riesit.

number19
7. máj 2023

@mamina7070 "ake vztahy ? oni maju akurat tak patologicky vztah k peniazom na prvom mieste
toto je neobhajitelne proste su to patologicki lakomci"

Autorka tvrdi, ze maju zaujem o vnucata a beru ich na prechadzky a pod (aspon ja som to tak pochopila, ak nie autorka prosim oprav ma).
K peniazom mozu mat akykolvek vztah, ale ak maju vztah k vnucatam tak by som sa na peniaze vykaslala.
Ale to som ja, nie vsetky to tu tak maju ze? 🙂

mircalla
7. máj 2023

@number19 Nemyslim, ze ide o 6 eur, ale skor o princip. Ked beriem dieta na zmzlinu, nedam potom vyuctovanie....
Toto su presne typy, ze nieco sa stane, treba riesit - volat napriklad taxik, ale neurobia to, vsak peniaze navyse. Radsej dieta necha doskakat domov s vyvrtnutym kotnikom , lebo vsak naco, zbytocny naklad. Tento typ poznam, nepusti euro ani ked to je nutne