Sú ženy v domácnosti lenivé alebo podceňované?
Vraj som doma „len na materskej“. Vraj mám celý deň čas, kávu a oddych.
Takto to o mne nedávno povedal jeden známy pred celou spoločnosťou. A mňa to úplne vyplo. Nevie, že som celé mesiace takmer nespala, že popri dvoch deťoch ledva stíham osprchovať sa, nieto ešte „leňošiť“. Že všetko, čo robím, robím zadarmo a bez prestávky.
A aj tak mám niekedy pocit, že si ľudia myslia, že ženy v domácnosti sú pohodlné, bez ambícií alebo neschopné „niečo dosiahnuť“.
Preto sa pýtam: Sme lenivé – alebo len neviditeľné?
pre mna su nie ze lenive...ale take "putky"...bez ambicii, bez cielov, konickov
ale ked to niektorej takto vyhovuje, jej vec.
moj nazor ju trapit nemusi
Tomu panovi si mala hned na rovinu povedat, nech si to pride na par dni vyskusat, ze kolko toho zvladne on. Kazdy nech robi ako jem vyhovuje, nie je podmienka robit karieru a nie je podmienka robit putku domacu. Ale ak niekto robi jedno alebo druhe, je to jeho volba a vsetkych okolo je do toho nic.
@nyusika niektorym zenam to staci, hlavne ked muz dobre zaraba.
to mas tak vzdy.. vzdy je nieco ocenovane a nieco podcenovane.. v dnesnej dobe je to rola zeny v domacnosti a matky.. akoze ok, ale odtial potial a celkovo je to proste malo 😀 .. este, ak v tej domacnosti a pri detoch kmitas, ze sa ani nevyspis, tak este dostanes trochu milost, ale akonahle mas uz vacsie deti a mozes si dopriat aj nejaky oddych a cas pre seba, tak to je uz trufalost.. tam hajde do roboty a plnit nejake ambicie 😝
@nyusika niektorym zenam to staci, hlavne ked muz dobre zaraba.
@balerina2025 ich vec.
pokial su s tym OK, nechapem, preco riesia, co si kto o nich mysli,
to mas tak vzdy.. vzdy je nieco ocenovane a nieco podcenovane.. v dnesnej dobe je to rola zeny v domacnosti a matky.. akoze ok, ale odtial potial a celkovo je to proste malo 😀 .. este, ak v tej domacnosti a pri detoch kmitas, ze sa ani nevyspis, tak este dostanes trochu milost, ale akonahle mas uz vacsie deti a mozes si dopriat aj nejaky oddych a cas pre seba, tak to je uz trufalost.. tam hajde do roboty a plnit nejake ambicie 😝
@reanda nermsui pracovat desat hodin denne...staci mat nejake ine ambicie, ciela...napln - ako iba domacnost a deti
no ako pisem - nech si robi kazda to, co ju naplna.
@balerina2025 ich vec.
pokial su s tym OK, nechapem, preco riesia, co si kto o nich mysli,
@nyusika urcite. kazdy nech si zije podla svojho vedomia a svedomia.
Tak ale je velky rozdiel byt doma na materskej s malym dietatom/detmi a byt zena v domacnosti cize dobrovolne nezamestnana aj ked uz ma deti vacsie. O ktorom pripade teda hovoris?
Tak tomuto panovi by som hned vedela vytmavit aka je to dovolenka a ci si mysli ze sa dom sam uprace alebo je samocistiaci a tak isto ze sa dieta same obriadi a preto je spokojne.
Ja som sice doma, ale od rana sa nezastavim. Stale mame navarene vsetko tip top, zaroven sa ucim lebo idem na vysku. Cvicim , staram sa o seba. Staram sa o zahradu. Pridu deti vzdy idem snimi von alebo prec. Pluss som fotografka. Robim aj nadcase a dalsie x veci . Ja si myslim, ze staci zorganizovat veci a cas, aby vsetko sa stihalo🙂 kto to povie, tak ten asi fskt nic nerobi 🙂 a citi sa menej cenny
@nyusika Praveze na materskej sa mozem maximalne venovat sebe, vzdelavaniu, sportu,konickom. To sa popri praci nedalo.
To povedal priamo na Tvoju adresu v spoločnosti? Ak áno, reagovala si nejako?
No v podstate si "len na materskej". A sú ženy, ktoré sú "len v praci". Pozri sa na to tak, že ak budí deti v škôlke, škole a ty pracovat, tak budeš musieť všetko to, na čo máš teraz cely deň, stihnúť v oveľa kratšom čase. Možno ti deti budú lepšie spať, ale v noci bude treba variť, upratovať, vybaviť administratívu (formuláre, termíny, E-Maily...) a síce ich nebudeš kojiť, ale namiesto toho pribudnú úlohy a možno aj nejaké učenie sa s nimi. Nikdy tohto nebude okolo deti, rodiny, domácnosti menej, ale ubudne ti podstatne veľa času, ktorý na to teraz máš, lebo budeš niekoľko hodín pracovať. Čiže v porovnani s tým tempom, ktorým veľa ľudí musí zvládať oboje, je "len materska" alebo "len zamestnanie" luxusná pohodová situácia.
Ale ved preco si tomu dotycnemu nevymenovala, co vsetko na materskej robis a ako sa nezastavis? Toto je len dalsia tema na rozputanie vasni 🤷♀️
@autorka
Mensia zaujimavost, na ktoru som medzicasom narazila.
https://www.facebook.com/reel/671103775442500/?...
Nemyslím si o sebe, žeby som bola lenivá alebo puťka bez ambícií.
Mojou ambíciou je vychovať dobre svojich potomkov. Momentálne som porodila 4.dieťa a teda mám práce s deťmi a domácnosťou viac než dosť.
Ten, kto má také reči, by si to mal vyskúšať na vlastnej koži. Ale väčšina ľudí nechce 3,4,5 deti - lebo proste sami dobre vedia koľko je s jedným dieťaťom práce a že tam neexistuje niečo ako vypnúť po 8hod smene, lebo deti sa odložiť ani vypnúť nedajú. Takže potom títo ľudia dávajú takéto priblble poznámky o ženách, ktoré si vybrali túto cestu.
Ale ved preco si tomu dotycnemu nevymenovala, co vsetko na materskej robis a ako sa nezastavis? Toto je len dalsia tema na rozputanie vasni 🤷♀️
@diewcatqoo toto je bot modrého kona, nie reálna žena ktorá má taký problém. Stačí si pozrieť par tém. Všetky na rovnaké kopyto, "kontroverzné".. Asi im klesajú dosahy🤣
To hovoria mentalne predpotopni chlapi, okolo ktorych najprv obskakovala maminka a potom manzelka. Tipujem, ze nevedia ani roztriedit pradlo do pracky a uvarit polievku. Keby si to nicnerobenie vyskusali jeden tyzden, zahynuli by vycerpanim 🙂 Z takych reci si netreba nic robit.
Tak ci je niekto lenivy je nezavisle od toho ci pracuje, nepracuje alebo je na MD 🙂 Ja som mala kolegynu, ktora bola podla mna leniva v zivote aj v praci - urobila len co musela a ked jej uz pod zadkom horelo.
A poznam nie jednu zenu, ktora dobrovolne nepracuje a rozhodne to nie su lenive zeny. Ziju aktivne svoj zivot, angazuju sa v roznych akciach, robia to co ich bavi. Urcite nesedia doma alebo nechodia po nakupoch a kavickach.
Ak zenu v domacnosti (inak strasne pomenovanie) nazve niekto lenivou len preto, ze nechodi do prace, tak je to a/ niekto, kto zavidi, ze si to on nemoze dovolit a preto hejtuje alebo b/ je to obycajny hlupak.
Mojou ambíciou je vychovať dobre svojich potomkov. Momentálne som porodila 4.dieťa a teda mám práce s deťmi a domácnosťou viac než dosť.
Ten, kto má také reči, by si to mal vyskúšať na vlastnej koži. Ale väčšina ľudí nechce 3,4,5 deti - lebo proste sami dobre vedia koľko je s jedným dieťaťom práce a že tam neexistuje niečo ako vypnúť po 8hod smene, lebo deti sa odložiť ani vypnúť nedajú. Takže potom títo ľudia dávajú takéto priblble poznámky o ženách, ktoré si vybrali túto cestu.
@lenkakravcova vela ludi si to aj nemoze dovolit, ci finančne ci zdravotne. mat toľko deti. a aj psychicky. a urcite zena, co ma tolko deti, urcite sa do prace hned nehrnie. a gratulujem. az teraz som si o tebe precitala viac. uzivaj velku rodinu. je to dar.
Každá je doma na materskej lebo chce. Keby si nechcela dáš deti do jaslí ako v iných krajinách a ideš do prace. Tak čo sa sťažuješ? Keď je ti tak strasne ťažko starat sa o svoje deti, sup jasle a ty môžeš do roboty.
Pre mňa je žena, ktorá sa odovzdá rodine, miluje a podporuje svoje deti, stará sa a zveľaďuje domov a poskytuje útočisko bohyňa❤️
A to, že to naša chorá spoločnosť nechápe a snaží sa takéto ženy zhadzovať, je viac ako smutné.
@lenkakravcova ono je to mozno aj o tom ze su aj take ktorym deti "postrazi" mama/svokra. A ony idu kadernicka. Kozmeticka. Kavicky... proste free. A potom sme vsetky take.
Tiez mam 4 deti. S najmensiu rocnou som momentalne doma. Takze uplne viem pochopit mne podobne ktore maju doma 4 deti. Klobuk dole pred tymi co maju este "par kuskov" viac 👏🏼👏🏼
Nuž, nie každé decko reve 24/7 a nie každá žena lieta s handrou 24/7. Čiže kvantum žien je fakt mega lenivých a neambicioznych a teda sa to všeobecne takto traduje v spoločnosti :D
@lenkakravcova vdaka nam, tym "putkam", ludstvo este nevymrelo.
Ty nie si žena v domácnosti, ale žena na materskej. Buď si pletieš pojmy ty, alebo ten veleinteligentný kamarát.
Ten chlap nemá rodinu?lebo to môže iba kreten povedať.Leniva zostane lenivou aj pri deťoch.Najlepsie je, keď žena bez dieťaťa hovorí na druhú, že je putka a sama nič extra nedosiahla.
@diewcatqoo a prečo by sa mala obhajovať pred kýmkoľvek? A obzvlášť pred takým chujom? 😉

lenze su zeny v domacnosti, co maju uz velke deti a vlastne naozaj nic nerobia okrem domacnosti
a su potom maminy co maju male deti a to je sakra rozdiel....