icon

Surodenec, ktorý Vás nenávidí bez príčiny ?

20. júl 2021

Je tu niekto taky ? Nech sa necitim v tom tak sama. Je to strasne. Je to kombinacia ziarlivosti, nenavisti a potrebou znicit ma. Z roka na rok horsie. Ten clovek je psychiater, s extremnou potrebou sa realizovat a ukazovat perfektny obraz na facebooku. A v sukromi ma psychicky tyrat bez jedineho dovodu.

Strana
z2
mariejenka
20. júl 2021

Anonymka. Aj je tvoj surodenec psychicky chorý človek, tak ho tak ber. Absolútne mu neodporuj,v zmysle ze sa ides s nim hádať, branit,jeho presviedčať o opaku jeho pravdy (aj ked by somariny prepal). Kym to je ozaj ze par týždňov v roku, nejak to prezi. Ked si u seba doma,a on ma len ten kontakt na sms,uplne jeho pisanie neries, hned vymaz sms bez čítania. Kontakt udrzuj ken s rodičmi a im zial nevrav nič zásadné, nic také čo by najradšej surodenec riešil, len pozitívne veci pochváliť deti pred starkymi, a ze sa mate dobre, alebo požiadať rodicob,nech jemu)jej nic nevravia. Ak by nerespektovani, nevravela by som nic ani im.

Drzim palce,a. Skutočne si skús začať nepripúšťat jeho správanie.

autor
20. júl 2021

@mariejenka dakujem, ano snazim sa to tak vnimat, aj ked je to narocne, kedze je ako vravim psychiater zijuci dvojaky zivot. Rozmyslam tiez nad navratom na Slovensko kvoli mojmu rozvodu, chybaju mi priatelia, ale obavam sa velmi toho co by to sposobilo.

autor
20. júl 2021

Nie rodicia napriek tomu, ze som im povedala, aby mu nic nevraveli, nerespektuju to a zda sa, ze ked pridem riesia mna spolocne, akoby nemali co ine v zivote.

mariejenka
20. júl 2021

Je lekár psychiater? Dobre tomu rozumiem?

autor
20. júl 2021

@mariejenka ano praveze je.

mariejenka
20. júl 2021

Uff,a sam je nevyrovnana osobnosť,ked ma suicid.sklony. asi aj preto ho vasi rodičia beru,ako beru,ved je lekár,on musí mat pravdu a tak...
Na tebe si nieco dokazuje, ťažko povedať.

autor
20. júl 2021

@mariejenka ano presne bohuzial velmi neprijemna situacia pre mna, preto som hladala niekoho s podobnou skusenostou.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
20. júl 2021

Nie je clovek ktoreho opisujes zena?Na zenu by mi to akurat tak sedelo.Neverim priznam sa velmi zentoto robi chlap.Aj na zaciatku pises o surodencovi,cloveku,nie bratovi.

tykat
21. júl 2021

Ty si tu uz o tom pisala vsak? Teraz nedavno.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
autor
21. júl 2021

@karolinakr ano no presn3 nevies o com pisem, to je proste tak, ani s tyranom keby zijes, nezijes v pohode 20/30 rokov a ked je surodenec tyran, to uz hej, nuz vola sa to trauma bonding k comu nabadas, treba si nastudovat o narcizme, narcistickycj rodinach icj dynamike, nie je to vymysel, bohuzial kruta realita. Teraz mam zit s pocitom, ze preboha, a co potom ked tu nebude, a co ? Vies, kto to nezazije, nepochopi.

zooeynka
21. júl 2021

Ja nejak nechapem ako ta ten surodenec ovplyvnuje? Ved zijes v zahranici, nestretavate sa, ked tak, raz za rok. Netelefonujete si, nekomunikujete. To ta tak depta ze napise nejaku rypavu sms? Alebo ze sa s rodicmi o tebe zhovaraju? Ako ta to ovplyvnuje? Co ti robi? Ako ti ublizuje?

autor
21. júl 2021

@zooeynka narcisticky surodenec, je toho plna kopa na internete, hlavne v anglictine, znevazovanie ma ako rodica, vysmievanie sa mi, ako vychovavam deti, telefonovanie si medzi sebou navzajom a rozpravanie sa o mne, neustale kritizovanie, ked som este s muzom nebola rozvedena a boli sme tam, nosil mu alkohol naschval, vedel, ze ma problem s alkoholom, nerespektovanie hranic, prikazy ako co maju deti jest a preco nie toto a preco hento, navstevy aj ked sme povedali, ze si to nezelame, ..vsetko realne veci, to sa tazko vysvetluje no najidealnejsie dr.ramani narcissistic sibling na youtube potom mozno trosku pochopis.

letfenixa
21. júl 2021

@autor ale ako ťa znevažuje v správach, keď ho máš zablokovaného/mazes? A stopni teda aj komunikáciu s rodičmi, viď vyššie, hovor im len pozitívne veci, keď nechcú rešpektovať tvoj pohľad na súrodenca.

ktochytavzite
21. júl 2021

a nemiluje ta tak nahodou?Neziarli na teba?

soldi
21. júl 2021

ja mam matku s narcistickou poruchou osobnosti a sucasne je bravurna manipulatorka. a mala som muza s presne rovnakymi crtami osobnosti.
poznala som to z detstva, z domu, tak mi to prislo ako bezne spravanie a nemala som ziadne vlastne hranice.
jedine, co pomohlo, bolo uplne utat styk. s rodicmi, aj so sestrou (ta manipulovala rodicov proti mne od mala).

nic ine nepomoze. pisem z vlastnej skusenosti. musela som sa uplne odstrihnut, momentalne je to 9 mesiacov, a ja konecne zacinam zit ako tak normalne.
prve mesiace ma ich spravanie, ci sms este dokazali zranit. Momentalne som na tom ovela lepsie (chodila som aj na psychoterapiu) a chyba mi ten pocit mat rodinu, ale uz viem, ze vratit sa k tym, co sa ku mne takto spravali, uz nechcem, uz nie som ochotna to znasat.
ich nezmenim, ale toto zmenit mozem.

takze na Tvojom mieste by som proste odstrihla v maximalnej moznej miere aj rodicov, lebo toxicita surodenca Ta zasahuje aj cez nich. a nemas na to ziadny dosah.

danulicek
21. júl 2021

Ťažko asi hľadať riesenie, keďže ty si mu už diagnózu stanovila... a zatiaľ z tvojho popisu mam pocit, že máš asi vacsi problém ty s ním ako on s tebou, lebo jemu to je evidentne prirodzene a možno si ani neuvedomuje, že sa tak debilne správa. to, čo si popisala, je toxicky clovek, od ktorého sa treba len odosobniť alebo odstrihnut. Bez urážky, naozaj s úplnou serióznostou, z tvojho písania mam pocit, že jeho “toxicitu” si si pripustila viac ako treba. A v celom tom procese to zranuje najviac teba.

Vieš, keď máš takého súrodenca a býva kusok od teba, chápem, že je problém sa odstrihnúť, ukončiť to a chce to ozaj riadne “gule” - sama mam s tým skúsenosť z mojho okolia. No keďže žiješ v zahraničí a moderne technológie existuju, myslím, že všetko sa dá riešiť. Si dospela, svojpravna a pri všetkej ucte - ak to nestopnes, nepomôže ti ani video, ani diagnozy z internetu. Že je na liekoch a ma samovražedné sklony? Smutne, ale tebe môže trápenie sa privodiť to iste. Zdravie máš len jedno… Máš stary mobil? Ak ta obťažuje, tak vymen za novší. Myslím, že aj v starších mobiloch však vieš zablokovať cislo - svokra si tak omylom blokla mojho muža na “nedotykovom” starom mobile, cize je to isto možné. Ak nie, jedine riesenie, ako to stopnut, je novší mobil. Kde ho v pohode bloknes.

Chápem aj to, že ta to ubíja - ja nemam takého súrodenca, ale známu, ktorá bola vždy najmudrejaia a najperfektnejsia, ako by čo robila a nerobila. Vedela si ma zmanipulovať tak, že ja som mala výčitky, že ja nie som dosť dobrá pre ňu. Bola som z nej na prášky. Ale nikto mi zial nepomohol, keď som sa opúšťala. Musela som ten krok urobiť ja a uťať to najviac, ako to ide. A to iste radim aj tebe. Ak to rodičia nerešpektujú ani po rozhovore, tak by som riesila pobyt na Slovensku mimo bývania u rodičov. Dolezite je tvoje zdravie, tvoja duševná pohoda

verkaveverka
23. júl 2021

Áno, mám takého brata. Veľa agresie, zla, nenávisti a závisti som si s ním zažila. A vďaka za info, že tvoj brat je psychiater. Preto k takýmto nechodím, ani nepôjdem. A tie pice, čo ti píšu, že si divná, že sa máš problém stretnúť so súrodencom, sú tupé slepice, čo sa vyjadrujú k tomu, čo v živote nezažili, netreba si to všímať.

Nie je to bez príčiny - jednoducho ti závidí a možno mu prekáža, že raz sa s niekym bude musieť deliť o dedičstvo. Plus to, že si ho rodina zastáva, je jasný znak, že si z patriarchálnej rodiny, kde sa robia rozdiely medzi deťmi podľa pohlavia: chlapec môže všetko a vždy si ho zastávajú (najmä niektoré matere sú na svojich chlapčekov až sexuálne naviazané a obsluhujú ich aj v 40tke ako malých chlapcov) a obyčajne nemusí pomáhať v domácnosti vôbec/trochu, naopak dievčaťu všetko zakazujú, má iba držať hubu,názor môže vyjadriť len chlapec, dievča môže len poslúchať a pomáhať v domácnosti.

jana_eyre_2
23. júl 2021

Hlavne - vyhod tu starú nokiu..

autor
23. júl 2021

@verkaveverka dakujem 🙏 to pomaha, ze nie sme v tom same 🙂

autor
23. júl 2021

@jana_eyre_2 ked ja ju tak milujem je stara asi 15 rokov, ta simka my uz nechce ist do inych telefonov prave, ale rada nic necitat ma tiez zaujala a veru budem ju praktikovat

renirv
23. júl 2021

joj no veru takt toto ti nezavidim, ale isto byt na tvojom mieste by som sa to nesnazila nejak nasilu riesit. on sa proste nezmeni a ty sa nad tym nemozes stale trapit a prisposobovat sa tomu. treba si zit svoj zivot. mozno ti len zavidi a preto ma takuto potrebu ti takto ublizovat

gerimka
8. sep 2024

Mozte mi napisat?

Strana
z2