Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
@h2 lebo autorka a jej podobni prispievatelia vzbudzuju hrozu, aki sme ludia, slovo dohoda vam nic nehovori, slovo prenajom, uzivanie za vopred stanovenu sumu, vam nic nehovori, vzajomne ustretovosti, dokonca nie zadarmo, vam nic nehovori
@h2 pretoze v celom bytovom dome je xy vlastnikov, ktorich nazor nepozname a autorka posobi, ze ju zaujimaju iba vlastne potreby, nehlada riesenia, nedava navrhy dohod, len si dupe, ako potrebuje okrem svojho balkona v byte pouzivat aj spolocny balkon na chodbe, neuvazuje, co by mohlo pomoct a byt prospesne pre vsetkych vlastnikov bytov, vidi iba svoje pravo pouzivat vsetky spolocne balkony, preto jej neverim
@darmasiswa Od balkóna majú kľúče 3 domácnosti na príslušnom poschodí. Čiže názor týchto 3 je relevantný. Okrem toho, neviem, o čom sa tu bavíme, balkón je súčasťou spoločných priestorov, papier nepustí.
Čiže ty máš hrôzu z ľudí, ktorí sa nechcú dobrovoľne vzdať svojho práva (autorka), ale z ľudí, ktorí chcú neoprávnene výhradne užívať spoločný majetok a vyhrážajú sa výmenou zámkov (sused), z tých hrôzu nemáš? Mať dobrú vôľu je pekné, ale nie je to povinnosť. Si zlá, keď nedáš pred obchodom 1€ žobrákovi? A keď mu nedáš 100€? Nechápem tieto útoky na autorku, za to, že sa nechce dobrovoľne vzdať svojho majetku! Ona nemá žiadnu povinnosť, to urobiť. Ani morálnu!
Velmi zaujimava dekatka 😁 nektore damy by podla mna mali odovzdat obcianske a zacat meditovat🙏🏻 a k tomu balkonu... uz len z principu by som balkon susedovi neprenechala.
@h2 pozri, len preto, že mám iný názor ešte nemusím byť agresívna. To je iba tvoj názor. A zase tu nezachadzaj do krajnosti a neplet tu nejaké uvoľňovanie izby, pripadne ešte aj nejaké garáže (to nie ty ale ine).
Je uplne normalne a bezne sa LUDSKY dohodnúť. To je všetko, na co tu poukazujeme my tu ostatne, ktoré si "dovolíme" mat iný názor ako autorka samozrejme.
Autorka je presne ten typ susedy, aký má aj môj svokor v dome. Hadava, musí mať len ONA pravdu. Za to, ze 20 rokov boli spodné priestory prázdne, musí to tak predsa ostat "navdzy". Ešte šťastie, že iní tam majú viac rozumu ako ona.
Btw, hneď zajtra vyhadzem susedam z poschodia kvety z výklenku na chodbe, lebo sú to predsa SPOLOCNE priestory a aj ja tam CHCEM mať svoje kvety. Asi takto nejako sa chová autorka 👌
@lienka.7 Už som to tu písala snáď 100x: Áno, mohla by, bolo by to od nej pekné atď. Ale ona nechce. Proste nechce, nič viac, nič menej. Ona ten balkón nechce pre seba. Nemala by nič proti, keby si tam sused dal svoje veci, svoje kvety, sušil tam svoje prádlo... Ale chce mať tú možnosť AJ ona. Keďže na to má právo, presne také isté, ako využívať schody, výťah, chodbu...
@lienka.7 ešte raz : tu nejde o pravidlá a ich zmenu - tu ide o vlastníctvo a ked je spoločné prečo by sa mali vzdat práva užívania. Ak by si kupili parkovacie miesto a nový sused by už iné nemal k dispozícii prečo by mali verejné parkovacie miesto dať k dispozícii len susedovi, lebo však on nemá.Alebo pivnice? Nemali by nárok na používanie spoločnej " kocikarne" lebo oni majú pivnicu a sused nie? Oni za tie balkony vo svojich bytoch zaplatili, sused za spoločný nie! Maju naň právo všetci obyvatelia bytovky nie len z poschodia rovnako! Ak by mal balkon len jeden byt a dalšie2 byty by boli bez balkonu tak čo, ktorému zo susedov dáme kluče?
@lienka.7 nie, autorka sa vôbec nechová takto. Už veľa krát povedala že hlavne nechce prísť o kľúč ktorý jej patrí. Možno si sa s týmto nestretla ale ja som bývala už troch bytovkách so spoločnými priestormi a podobné spory sa vyskytli vždy, preto jej verím. Raz sa to riešilo aj právne kde samozrejme že tí čo si nárokovali na spoločné priestory prehrali. A to v tom prípade šlo o smradľavú zatopenú pivnicu ktorú reálne nikto nevyužíval ani nechcel a od obyvateľov očakávali že submisivne pritakajú. Dokonca chceli aby sme sa vzdali podielu. Išlo o nových obyvateľov nadstavby, ktorí tvrdili že my pivnice máme a oni si môžu rozdeliť prázdne spoločne priestory. Nikto nesúhlasil. Súdili sa o to a prehrali. Museli si to nakoniec odkúpiť (chceli to zadarmo).
@darmasiswa chcem vyuzivat vsetky spolocne balkony? 😅 to bol joke, ze si vesiam pradlo na vsetky balkony vo vchode. Lebo sa tu opakujem ako idiot. Ale tebe sa to neda vysvetlit a @lienka.7 si ide tiez svoje.
Prepanajana!!! Skuste si precitat co pisem este raz, mozno aj 2x. A ked nepochopite, tak aj 3x. Ak si taka samaritanka, kludne prenechaj svoj spolocny priestor susedom, len tak, lebo on chce.
Ja sa so susedom vobec nehadam, len mu vysvetlujem rovnako ako domovnik, rovnako ako aj tebe asi 37x, ze na spolocne priestory si nemoze narokovat len on jediny. Ale fakt skoda slov, pravdepodobne to nikdy nepochopis. Mozno nepusti mozgova kapacita a mozno sa tu chodis zabavat a vzbudzovat vasne.
Ostatnym dakujem.
To akože kto má taký tupý mozog, že nevie pochopiť že spoločný balkón slúži pre každých na tom poschodí? 😂
@sisska96 lienka7 a @darmasiswa. A ešte pár ich je. No darmo, možno ani do školy nechodili. 🤔
Ja tu normálne cítim tábor žien, ktoré nemajú balkón a chceli by, ale nekúpili taky byt, tak im príde úplne ok chovanie suseda, ktorý si nárokuje nenarokovatelne. Lebo samé by boli rady, keby im niekto uvolni balkón na poschodí a im ho dá upratany, veď na.😀
Faktom ostáva, že aj keby autorka mala 6 balkónov, má plné právo chodiť aj na ten čo je na poschodí. A je úplne fuk za akým účelom. Čo je za problém kvety či prádlo? Ved ak by sused bol ochotný a normálny myslím si, že by vymysleli normálny kompromis.
Za mňa autorka nič zlé nespravila ani susedovi nezakazala chodiť dokonca mu dala kľúče, jedine čo chce aby sused prestal šaškovať a pochopil, že každý má právo tam fungovať. Sused je ukážka našej politiky chcem to, načo nemám nárok a nech všetci mi zídu z cesty lebo veď ja chcem.
Autorka držím palce.😀 Za mňa nemáš čo vysvetľovať tu ženám, ktoré vidia len "ach chamtiva má balkón a chce ďalší!".😂 Ja ti rozumiem, mam balkón celkom veľký ale pred rokmi som takto bývala a tiež som jediná vypratala väčší balkón, starala sa oň. A aj tak to vyzeralo tak, že "nikto nevyužíval, nik balkón nechcel" ale upratovanie ostávalo na mne aby to vyzeralo pekne.😀
@mimka1402 Ja mám balkón, dokonca veľmi veľký, cez 2 izby, normálne tam môžem aj ďalšiu izbu spraviť 🫣 a som toho názoru, že by som to susedovi prenechala...ale to som ja...ja nie som hádavý typ ani nič...a pokiaľ mi niečo vyslovene netreba, nenaťahujem sa o to...pozri, keď som kúpila byt...dali mi pivnicu, ktorá neprislúchala k bytu, lebo tú, ktorá k bytu patrí bola veľká a obsadil ju sused 🤷♀️ tak sme sa dohodli, že OK, nevadí...nech si pivnicu nechá, ja si nechám menšiu ale domovník prišiel s tým, že ak susedia budú súhlasiť, dá mi spraviť ešte jednu menšiu pivnicu a tým pádom budem mať 2...ako kompenzácia za to, že sused si vzal väčšiu...susedia súhlasili a teraz mám 2 pivnice...samozrejme je to všetko poriešené aj papierovo aj na LV atd. Kto chce, dohodne sa...kto nechce, nedohodne...je to o ľuďoch ako som už spomínala...
@earlgrey Pozri ja mam tiež veľký a nepotrebujem, skôr mi ale vadí akým štýlom sused to robí. Nejde o to žeby človek sa chcel hádať, to určite nie. Ide skôr o to akým spôsobom. "Lebo vy mate tak ja chcem tiež ". Žiaľ mal kúpiť byt s balkónom, čo nekúpil a tým pádom nemá nárok zakázať vstup ostatným, lebo je to spoločne. Vieš proste ide o štýl.
To čo si písala ano, ale vy ste mali normálnu dohodu úprimne normálne a racionálne a férové voči tebe.
Ale spôsob suseda nie je v poriadku a to je ten celý problém. Nedá sa ustupovať ľuďom, ktorí len prídu a arogantne chcú a dožaduju sa a presne aj s tým štýlom "veď vy máte balkón". Lenže to nie je nič čoby malo zmeniť pohľad na vec, lebo rozhodnúť si kúpiť byt s balkónom, je slobodná voľba. Ale nie je slobodná voľba zakázať vstup ostatným na spoločný priestor. Teraz je to balkón ale keby sused takto chcel napríklad záhradu pri byte? Vieš to je úplne mimo misu a proste nie je správne ustupovať zakaždým ľuďom, ktorí niečo chcú nespravodlivo a takto arogantne
@mimka1402 Chápem, ale my nevieme, či komunikoval arogantne atď. toto sú len písmena, neboli sme pri tom...možno to arogantne vyznie, keď to autorka napíše, mne tiež sused povedal, že pivnica bola dlho prázdna, tak si ju vzal 😄 atď. možno by to niekomu prišlo arogantne ale sused bol milý, dokonca aj žartoval atď.
Ale ok, chápem aj jednu aj druhú stranu, len som napísala svoj názor a názor iným neberiem...
@h2 ty vobec netusis, co znamena byt spoluvlastnikom? , to, ze maju iba 3 kluce k jednemu z balkonov, neznamena, ze podmienky mozu diktovat iba tito traja, pristup, na balkon na ich poschodi, ma kazdy jeden vlastnik bytoveho domu, mozno aj z vedlajsej brany, to znamena, ze kluce maju narok mat vsetci spoluvlastnici spolocnych priestorov, preto su dolezite dohody, ale vsetkych, na to sluzia schodze
@darmasiswa nemusí, zároveň je to spoločný priestor všetkých vlastníkov. Takže má mať každý vlastník možnosť kľúče mať
Len tak reálne. Šanca že všetci vlastníci nemajú problém s tým že niečo spoločné užíva len jeden je veľmi veľmi nepravdepodobná. Je to skôr nemožné.
A je úplne jedno kto má aký názor vždy je to len názor. Autorka má proste právo mať prístup k tomu balkónu.
Bola som domovy dovernik, chvalabohu už nie som.
@mimka1402 my netusime, akym sposobom chce sused uzivat balkon. To, co napisala autorka nemusi byt pravda. A keby aj bola, stacilo suseda usmernit a navrhnut mu dohodu, napriklad prenajom, alebo dohodu o uzivani, samozrejme odsuhlasenu so vsetkymi spoluvlastnikmi, nic z toho vsak autorka nechce, ona iba chce, aby spolocny balkon mohla uzivat aj ona, vobec neprispustala moznost dohody dat balkon do uzivania susedovi za nejake protihodnoty.
@earlgrey No len či sa sused chce dohodnúť, o to ide. AUtorka mu nezakazuje na ten balkon chodiť, to skôr on chce zakázať ostatným, ak chce, aby mu odovzdali kľúče a on by zámok vymenil a tvrdí, že balkon by mu mal "akože"patriť. V princípe tá dohoda funguje tak, že keď ja by som niečo chcel, čo nemám (teda užívať si celý balkón iba sám), a tie spoluvlastnícke podiely nie sú v ponuke na predaj, tak idem za tými vlastníkmi a navrhnem rozumnú dohodu. A keď to chcem že zadarmo a per huba, tak na to idem mega slušne a opatrne. Neviem si predstaviť, že by som sa až tak strápňovala, že začnem vyťahovať, čo mi povedal predchádzajúci vlastník... takéto obhliadky som už zažila aj ja, a reči typu "tento balkón sa užíval len s predmetným bytom a je to teda že akože Vaše" sme brávali s mužom tak, že jedným uchom dnu, druhým von, nie ako argumentačný základ. Ja môžem vychdázať iba zo skutkového základu, ktorý dala autorka, nemám dôvod spochybňovať, a teda viem, že on chcel kľúče, aby ich mu dali a ide si meniť zámok. Ale keď chcel kľúče len preto, že by si tiež chcel užívať ten balkón, tak beriem späť.
Ináč som si teraz spomenula, náš prvý byt sme kupovali s tým, že pri odovzdávaní nám hodili kľúče od pivnice, ktorú sme nevideli, a že máme ísť za susedou, ktorá tú pivnicu roky na základe ústnej dohody s pôvodným vlastníkom zadarmo užíva. Tak si viete predstaviť, ako super to začalo, že ako úplne nová suseda (mladá žaba) som teda išla za neznámou starou ženou - navyše domovou dôverníčkou, bývala pod nami - že teda my si prosíme tú pivnicu, keď sme si ju už kúpili.. :D ( uvoľnila ju).
@oblecenie99 Jasné, ako som písala, ja to všetko chápem, každý má iný názor. A opakujem, kebyže mám vlastný balkón, tak mi je šuma fuk, kto čo robí na spoločnom balkóne. Ale to som ja 😄
@darmasiswa Ja netuším, čo znamená byť spoluvlastníkom??? Tak teraz som sa dobre pobavila. 😂
@darmasiswa Ty ale prečo točiš o nejakom prenájme. Je to troch susedoch? Je. Dvaja z troch nesúhlasia. Čo viac? Prečo by sa jeden alebo druhý sused mali vzdať v prospech tretieho? Ved to je akoby si mala niekomu dat časť z chodby, výťahu. Úplne absurdné. Nemá sused žiadne právo mať balkón iba pre seba a bodka. Žiadne prenájmy kristepane. Sused si musí zvyknúť že to patrí všetkým trom a koniec. Ja netuším ani prečo by takúto blbosť niekto mal spraviť. To je časť bytovky, to už môžme darovať časť chodby, schodov...
@mimka1402 zda sa, ze nemas paru o spoluvlastnickom podiele na spolocnych castiach a zariadeniach domu a jeho prislusenstve, tento balkon na chodbe nie je vlastnictvom iba tychto troch susedov, tento spolocny balkon patri vsetkym vlastnikom bytov v bytovom dome podla velkosti ich spoluvlastnickeho podielu a kazdy jeden ma narok mat pristup vyuzivat aj tento balkon a mat od aj tohto balkona kluce, ak su vsak susedia normalni, je moznost roznych dohod, hlavne takych, aby to pomohlo vsetkym, aby kazdy z toho nieco mal

@darmasiswa 🤦♀️ Prečo by to nemala byť pravda?