Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
@earlgrey ja si myslim, ze aj autorka by sa vedela dohodnut, aj ja by som balkon prenechala, keby sused poprosil o to peknym sposobom, mozno sa nejako symbolicky revanšoval, jednoducho ako medzi slusnymi ludmi, tu vidim len cloveka, ktory nechape pointu, ze balkon na medziposchodi je spolocny a nema ziadne moralne pravo ho uzivat sam. Stale si ide svoje, nikoho nepocuva. To, ze on kupil byt bez balkona je len a len jeho problem. Ja by som taky byt nekupovala nikdy. Kupil ho zrejme aj preto lacnejsie a chce si silou mocou vydobit nieco, co mu nepatri a napokon este ten balkon vydrzanim ziskat 😀
@oblecenie99 Haha úplne ťa chápem...v lete na balkóne nesedím, lebo tam mám sklenník, dusno jak v...no...a v zime slúži ako chladnička 🤣 a moja dcéra na balkón ani nevojde...bojí sa, lebo bývame na najvyššom poschodí...
@zuzana76 vyjadrenie a postoj toho suseda bez balkona nepozname. Pozname len vyklad autorky, a zial, ona na mna posobila tak, ze nie je pristupna dohode. Mozno jej len stacilo sa so susedom porozpravat, navrhnut mu odplatne uzivanie, odsuhlasit to vsetkymi na schodzi, a kazdy by z toho nieco mal. Vlastnici by mali naviac peniaze do fondu oprav, kazdy by mal balkon, a mali by dobre susedkse vztahy. A zdoraznujem, ze dohodou o uzivani neprechadza vlastnictvo balkona na uzivatela.
@darmasiswa samozrejme, že nie, to bol žart, preto ten smajlík na konci
Na mňa autorka pôsobí, že tiež chce občasne balkón využívať a nechce dať susedovi svoj kľúč a on sa začal vyhrážať, že vymení teda zámok
Na vine mi príde sused
@darmasiswa my sme sa so susedom rozpravali. On bol arogantny, reagoval neprimerane, zacal mudrovat, ze my mame balkony a on nie…chcel vyvrtat zamok a dat si svoj, ked sme mu odmietli dat nase kluce. Vsade vraj patria balkony na poschodi tomu, kto balkon nema. Atd, atd…
Ako sa mam teda s niekym takym dohodnut? Napeciem kolacik a dame si ho na tom balkoniku a potom mu odovzdam kluc?
@darmasiswa Dom má 8 poschodí, na poschodí sú 3 byty, čiže 24 bytov na 8 balkónov (nejdem teraz polemizovať o prízemí atď.). Čiže vlastník každého bytu má nárok na 1/24 z každého z 8 balkónov. 1/24 x 8 = 1/3, čiže každý má nárok na užívanie 1/3 balkóna. Logicky, vlastník bytu na 1. poschodí nebude chodiť na balkón na 8. poschodí, tak isto, ako ani vlastník bytu na 8. poschodí nebude chodiť na balkón na 1., či akomkoľvek inom poschodí. Preto majú od každého bytu kľúče len vlastníci troch bytov na príslušnom poschodí. (A to som ešte nezobrala do úvahy, že podiel na spoločných priestoroch býva priamo úmerný podielu bytu, čiže čiste teoreticky, ten, čo obýva byt s väčšou výmerou, platí viac za spoločné pristory, čiže má TEORETICKY nárok na väčšiu časť.) 😉
@h2 mame vyvysene prizemie a aj to ma balkon, teda nikto nie je ukrateny. Ale spravna uvaha
Autorka ste v práve
Mne by sa síce nechcelo využívať spoločný balkón s inými ľuďmi, my sme introverti, ale som v tomto na tvojej strane
@h2 nemas pravdu, skus si trochu o tom nastudovat, spoluvlastnicky podiel je napisany v LV, napriklad 756/10000, pocita sa to uplne inac, ako ty tu pises, ak sa vsak dohodnu, mozu to mat aj takto,preto vravim, ze kazdy v bytovom dome moze vyuzivat kazdy balkon podla svojho podielu
Ja som taky divný človek, nezavzdusnujem sa pre malickosti.. vôbec by som neriešila a nechala mu ho, lebo ma jednoizbak a ja už balkón mám.. manžela by som skôr tlačila do toho nech prestane fajčiť..
stale nechapem, ako si môže niekto narokovat na spoločne priestory a ludia mu maju pre dobre susedske vzťahy ustúpit..ja by som si mohla narokovat na celu pračovňu a každy, aby nebolo dusno, by mal prestať do nej chodit
ja neverim vlastnym ušiam, čo tu počuvam
však keby sused nebol natvrdnuty a povedal dobre, druhy sused tam nejde nikdy, táto občas, mohol najviac profitovat tych 28 dni tam len on, ale bol chamtivy, chcel všetko, tak nebude mat nič
@darmasiswa Ja to naštudované mám, tomu ver. Písala som to v závere v zátvorke, že každý má podiel na spoločných priestoroch podľa výmery bytu. Je už len vecou dohody, že ak mám nárok na príslušnú časť balkónov, tak nebudem využívať 1/24 zo všetkých 8, ale 1/3 z jedného konkrétneho. Keď niekto býva v bytovke s viacerými vchodmi, ktorá je však evidovaná na jednom parcelnom čísle, tak má nárok na príslušný podiel zo spoločných priestorov celej bytovky. Je však v poriadku, ak nemá kľúče od ostatných vchodov. Lebo tam nemá čo robiť, bez ohľadu na to, že podľa LV má nárok.
@h2 no mas v tom hokej, miesas hrusky s jablkami, raz vravis o naroku, potom spomenies dohodu, zabudnes, ze kazdy ma narok podla svojho podielu na vsetko, potom nesuhlasis s oficialnou dohodou, legislativu ani nespominam, v jednom pripade uznas spoluvlastnicky narok, v inom pripade upries spoluvlastnicky narok, mis mas ako ti vyhovuje
@darmasiswa Ako myslíš. 🤣
@darmasiswa ad "sused platí za tvoj balkon"... v bytovke platíš aj za strechu, pod ktorou nebývam, aj za výťah, ktorý nemusíš pouzivat atd. A z 1izbaku platí do FO menej. Ja mam pocit, že u svokry sa na opravu balkónov skladali len byty s balkonami.
@darmasiswa presne tak, ma v tom hokej, ale co uz 🤷♀️ Cize mam spoluvlastnícky podiel na 24 balkónoch, ktoré sú teda spoločnými priestormi, ale v podstate ich užívať nemôžem. Môžem uzivat iba tych 8, lebo len tie sú v mojom vchode a ostatne vchody ma nemajú co zaujímať, hoci sú to presne také iste spoločne priestory a teda mam de facto právo ich aj uzivat. Ale vlastne tieto teraz uz nie. Tak toto je už iný gól 🤣🤣🤣 ale takéto selektívne vnímanie je tu uplne bezne 👌
No neviem , tak balkón je spoločný , ty tam máš kvet , vesias prádlo , muž tam chodí fajčiť … veď vy ten balkón využívate , ako keby bol váš . A na svojom balkone robite čo ?
My mame tiež takýto balkón a ani nikdy som na ňom nebola . Nevidím dôvod . Keby mame takto , že jeden byt na poschodí nemá balkón , tak absolútne nemám problém ho susedovi nechať výlučne pre jeho užívanie .
@bonboniera poznas paretovo pravidlo 80:20? hadaj, do ktorej skupiny patris?
keby sem niekto napise prispevok, ze "kupila som si byt s balkonom, bohuzial ma byvaly majitel oklamal a balkon k mojmu bytu nepatri, co mi bolo aj vysvetlene na domovej schodzi, no ale mna to nezaujima, ja mam na ten balkon absolutne pravo, chcem si od majitelov bytov na poschodi vypytat kluce a vymenit na balkone zamky. susedka je dokonca tak drza, ze ten spolocny balkon vyuziva, hoci sama ma svoj, chapete to???" tak dostane absolutne vysmech
@sisska96 Neviem, je to hlavne o ludoch, o ustretovosti. Ved ti susedia nemaju balkon v byte. Musia vyst na schodisko, po schodoch zist na balkon. Je to predsa ken menej kkmfortny balkon ako balkon v byte. Tak u nas v bytovke a aj v okolitych bytovkach na sidlisku co viem to maju takto nastavene, dohodnute. Ale tak zas, v sestrinej bytovke na inom sidlisku, to je uz iny typ bytoviek, tam sluzi spolocny balkon vsetkym. Ale zas, tam ma myslim aj kazdy byt balkon. Ako je to o dohode. Neviem preco nevyst v ustrety ludom aspon takym sposobom ked ja balkon mam a spolocny akutne nepotrebujem.
@darmasiswa ty mi skus najprv odpoved na otazku, ktoru sa ta pytam TRETIKRAT - kde autorka pise, ze nema zaujem sa dohodnut (aj ked sa absolutne neni na com dohadovat). takisto nechapem, naco mas potrebu nonstop prispievat do diskusie, ked autorka podla teba klame. sa chytte s lienkou za ruky (ak nejste jedna osoba, co by ma vobec neprekvapilo) a chodte sa dat diagnostikovat lebo toto co tu predvadzate su majstrovstva mentalnej atletiky
@lienka.7 Osoba, ktorá na prvej strane píše, že všetky balkóny, vrátane autorkinho vlastného, sú spoločné a sused má právo žiadať vstup na autorkin balkón z jej spálne, ide o mne tvrdiť, že ja v tom mám hokej?! Tak to je teda gól (nech sa teda držíme hokejovej terminológie)! Bavím sa čím ďalej, tým viac. 😂🤣
Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov 182/1993 Z.z. (ďalej len ako BytZ) jasne definuje jednotlivé časti domu. Nižšie niečo o spoločných častiach domu a príslušenstve bytu (podľa OZ). (legislatíva v tomto prípade je veľmi komplikovaná)
§2 ods.4 BytZ: Spoločnými časťami domu sa na účely tohto zákona rozumejú časti domu nevyhnutné na jeho podstatu a bezpečnosť, najmä základy domu, strechy, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, podkrovia, povaly, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie a zvislé nosné konštrukcie.
§121 ods.2 OZ: Príslušenstvom bytu sú vedľajšie miestnosti a priestory určené na to, aby sa s bytom užívali.
Balkón/lodžia vzhľadom na svoj charakter otvoreného priestoru a priestoru, ktorý je súčasťou stavebnej konštrukcie nenapĺňa definíciu príslušenstva bytu. Zasklenie nie je považované za dostatočný argument uzatvorenej miestnosti. Či sa nám to páči alebo nie, balkóny/lodžie sú v aktuálnej právnej úprave považované za spoločnú časť domu.
@darmasiswa v poriadku je to spolocna cast domu, ale kde sa pise, ze ma pravo na balkon z bytu chodit cudzi sused? Ci si pristavi rebrik a vylezie nan?
@darmasiswa §19 ods. 4 písm.a) BytZ: Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo výlučne užívať spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, príslušenstvo alebo priľahlý pozemok, ak:
a) z ich stavebnotechnického alebo účelového určenia vyplýva, že majú byť užívané len s určitým bytom alebo nebytovým priestorom v dome
Toto si cielene neskopirovala?
@bonboniera no vidis, ja si to zase myslím o tebe ale nemám potrebu ti nadávať do polointeligentov, ty lietadlo 👌
A je mi úplne, ale ze uplne u zadočku, co si tu o mne mysli nejaký úbohý anonym ako ty 😘
Snáď mas už krajší deň 👌

@earlgrey Ja by som sa na to tiež vytoto, nestálo by mi to celé za to, že sa na mňa bude sused pozerať škaredo, ale hej, závisí to od jeho prístupu, ako by na vec išiel :D Ináč na odľahčenie, tá obsesia balkónmi. Mne manžel strúhal uši roky, že keď budeme kupovať ďalší byt, tak len a len s balkónom, tak som si teda povedala, že dobre. No a máme tú klasickú panelákovú lodžiu, z ktorej je síce pekný výhľad - ale to aj z okna a len keď STOJÍŠ :D , sadnem si na stoličku, a vidím to zábradlie so zábranou, pár centimetrov od môjho nosa a nič viac. Nie je to ani také mega priestranné, že by sa tam dal tráviť voľný čas, sused fajčí, tak to aj cítiť tam, pribudol mi len stres kvôli dieťaťu, aby tam nechodil, prádlo suším radšej v sušičke (cigarety od susedov plus tie mestké výpary) no a teraz v zime tak hej, dávam tam vychladnúť polievku, ale že by to celé stálo za to, o koľko viac si za ten byt pýtali len preto lebo "balkón", tak to fakt nie :D