icon

Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?

3. dec 2024

Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂

autor
4. dec 2024

@lienka.7 ano 😘

darmasiswa
4. dec 2024

autorka, tebe treba davkovat po malickych kuskoch, a skutocne si nemyslim, ze by si mohla obsiahnut tuto problematiku, ktora je velmi obsirna a komplikovana, minimalne treba zacat s terminologiou aby si mohla zacat citat s porozumenim aspon zakladne veci, navyse, profesionáli zdoraznuju rozpory s tym suvisiace,

autor
4. dec 2024

@darmasiswa skor ty tapas v informaciach. A to co pises nema opat hlavu ani patu

romino
4. dec 2024

Co sa na takejto teme da miesat uz na 12 podstran prispevkov ? Je to jednoducho spolocny balkon, nepatri jeho bytu.
Tak nie je o com.
Divna argumentacia z jeho strany, ze on ma len 1izbak, a bez balkona, tak patri jemu.
Ak nema prerobene jadro, a vy ano,... mozno by sa mohol ku vam este chodit kupat. Vsak predsa aby aj to bolo "spravodlive", ci ? 😛

silvike
4. dec 2024

Ja normalne nevychadzam z udivu na akomze to sidlisku som vyrastala, ked vo vsetkych okolitych bytovkach a aj v nasej to fungovalo presne tymto stylom. 3izbaky s vlastnym balkonom a medziposchodove balkony mali vsetci ktorý mali 2izbak bez balkonu. A uuuplne normalne sme vsetci fungovali, absolutne nikomu to nevadilo, neprislo divne ze tie medziposchodove balkony vyuzivali vylucne obyvatelia bytov bez balkonu :/

oblecenie99
4. dec 2024

@silvike No a keby boli na tom.poschodi 2 byty bez balkóna, ako by sa to riešilo? To je super, že ste to tak brali, ale ja zas nevychádzam z údivu, ako sa to môže považovať za štandardné, ba priam nárokovatelné. A prečo len balkóny, a čo ak by niekto chcel kocikaren, lebo nemá pivnicu? Nám to tiež rozprával jeden realitak, ale mňa by napr. ani len nenapadlo to riešiť so susedmi, proste vnímam to tak, že ak som kupovala byt bez balkóna (výrazne lacnejší oproti tým balkonovym), tak ho zrejme teda nemám, či? Áno, javí sa to ako pekný ústretový krok voči susedovi, ale ak by mi teraz mal zaklopať nový sused, ktorý by odo mňa žiadal kľúče, lebo ide meniť zámok na spoločnom majetku, no neviem neviem, či by som bola sto percentne ochotná s takýmto prístupom z jeho strany.. prišlo by mi to drzé a arogantné.

slavomira236
4. dec 2024

@silvike u nas tiez tak 2bytovky 8poschodove po 2byty ma poschodi bytovka 4vchody a dodes je to tak . Bolo to tak este za minulej ery aj ked sa byty popdkupovali alebo predali

kaktusik007
4. dec 2024

akoze 12 stran? vazne?

autorka - VSETKY balkony su spolocnymi castami. Ty nevlastnis ani jeden. Ano, je zvykom mat pocit ze je to MOJ balkon pretoze je pristupny z mojho bytu, avsak realne ide o spolocnu cast bytoveho domu ktoru vlastnia vsetci pomerovo, rovnako ako vlastnia schodisko, chodby ci strechu.

k fajceniu sa radsej nevyjadrujem, zahlusila by som najradsej kazdeho, kto takto obtazuje okolie.

autor
4. dec 2024

@kaktusik007 kde pisem, ze je to len MOJ balkon? Ved o to ide tomu novemu susedovi. Ja hovorim cely cas, ze je spolocny

karolinakr
4. dec 2024

nie, ona tvrdí, že tvoj balkón, ktorý maš v byte, patrí všetkym, celej bytovke a každy tam má právo aj nocovať

romino
5. dec 2024

@karolinakr tak ono "spolocne" aj na individualnych bytoch su len kvoli tomu, aby doslo k ich opravam. Aby niekomu nepadli na hlavu, ak by ho nejaky majitel co "nema peniaze" 50rokov neopravil.
Asi naozaj nikto necaka, ze susedia susedom budu vyzvanat: dobry den, chcem prejst cez vas sukr. priestor do spolocneho priestoru bytovky, musite mi to dovolit 🙂
Ale vlastne podstatna myslienka tejto temy: spolocny balkon dokonca pristupny zo spol. priestorov - a sused susedovi v tom chce zabranovat ?

darmasiswa
5. dec 2024

vacsinu z vas ospravedlnuje neznalost problematiky z pohladu prava, z pohladu stavebnictva, financovania, rozpocitavania, oprav, preto, lebo nie ste odbornici, a reagujete presne podla vasich neznalosti, co vas vsak neospravedlnuje je to, ze uz aj ked ste tazkym sposobom snáď dosli k tomu, co su spolocne casti a zariadenia, ze su to aj balkony, (aj ked nikto nemoze vstupit na vas balkon so vstupom z vasho bytu), tak po ludskej stranke ste uplne zlyhali. Narokujete si uzivat vsetky balkony, aj pri byte, aj v spolocnych priestoroch, a zakernym sposobom odmietate prijat myslienku, dopriat bytom bez balkonu, aby ich mohli tiez vyhradne uzivat, samozrejme za uhradu, napriek tomu, ze dispozicne bytovy dom je na to usposobeny. A to je to, co je smutne na vas, Ako ludia ste zlyhali. Stacilo malo, vsetkym jednoizbakom umoznit za uhradu uzivat balkon pri ich bytoch, vy si vsak egoisticky narokujete uzivat spolocny balkon vsetkymi, aj ked svoj balkon mate. take prizemne, no nič, kto čo seje, to zožne. A dovolim si tvrdit, ze len niektori aspon pochopili, mnohi vo svojej nevedomosti sa nadalej budu bušiť do hrude, že ste v práve.

h2
5. dec 2024

@darmasiswa A teraz si predstav, že niektorý majiteľ jednoizbáku nechce využívať ten balkón len pre seba, nevidí dôvod, aby zaňho platil. Ako chceš riešiť toto, aby boli všetci spokojní? Povedzme, že na treťom poschodí sa chcú vlastníci bytov s balkónom spoločného balkónu vzdať v prospech majiteľa jednoizbového bytu, on ho však nechce, nebude ho využívať, nemá záujem. A napríklad na siedmom by ho majiteľ aj chcel, ale vlastníci ostatných bytov nesúhlasia. A teraz čo? Ponúknuť majiteľovi bytu na 7. poschodí balkón na 3.? Keď on nechce mať balkón o 4 poschodia nižšie? Či podľa teba sa "musia dobrovoľne" majitelia bytov na 7. poschodí toho bytu vzdať, a naopak, majiteľ jednoizbáku na treťom si balkón musí odkúpiť, lebo ty si rozhodla, že takto to pre nich bude výhodné?
Mimochodom, oháňaš sa tu tým, ako nikto, okrem teba, nie je znalý problematiky. Takže poprosím tvoje vzdelanie a prax v danej oblasti.

michaelam2
5. dec 2024

@darmasiswa teba tato tema nejako rozcitila…na jednej strane sa ohanas tym aki sme my neznali a ti odbornicka velka a na druhej strane ale nepriznas ze na ten balkon maju narok VSETCI susedia a nie len jeden, aj ked to velmi dobre vies

lienka.7
5. dec 2024

@h2 také slovo ako DOHODA, sa nachádza v tvojom slovníku?
Ale pokiaľ je v dome taky sused ako autorka, ktorá napriek tomu tvrdošijne trvá, ze balkón potrebuje mať stále k dispozicii kvôli kvetom a tomu aby tam muz fajčil, aby nesmradil doma (mimochodom fajčenie je zakázané a byt susedom to aj riešim, keďže autorka je taka "zadadova", co sa tyka dodrziavajia zákona a prav), tak sa človek ani nečuduje, ze vzťahy medzi ludmi sú také aké sú. Inak keď sa tu ty stále tak ohanas pravom, zaujimave, ze inde sa ľudia LUDSKY dokázali dohodnúť. To je co? Asi neboli taki sebecki tupci, ako tu poniektore z Vás 👌👎
@darmasiswa tu je zbytočné čokoľvek dá snažiť napísať, lebo také hodnoty ako morálka, etika, čestnosť ci spolupatričnosť a pod.tu týmto damam, žiaľ nič nehovoria. 3/4 diskusii su typu ale ja "mamnatopredsanarok"🤦‍♀️ a keď si dovolíš mat trošku iný názor, či pohľad na vec, tak si samozrejme polointeligentna chudera 👎škoda slov tu s niektorými "inteligentkami".

michaelam2
5. dec 2024

@lienka.7 a vobec ti nevadi ze sused neprisiel za autorkou s tym ze sa chce dohodnut ale rovno si vypytal kluce a tvari sa ze mu balkon patri? To je podla teba ok?

darmasiswa
5. dec 2024

@lienka.7 mas pravdu, skoda s nimi stracat cas, nechapu ani len to, ze dohoda je mozna, , ze zakon tu neprikazuje ani nezakazuje spravit dohodu o uzivani, a ze na dohodu s ludskym pristupom netreba ziadnu vysoku skolu,, dokonca ziadnu skolu, vlastne oni ani nechcu chapat, nechcu zmenit uhol pohladu, oni len pozeraju na svoje potreby, ich nezaujima druhy, nastasie je mnoho normalnych ludi, a vdaka nim je zivot krajsi

bonboniera
5. dec 2024

@lienka.7 lienocka a kde bola tvoja moralka, etika, cestnost a spolupatricnost ked si v duchu svojho oblubeneho hesla "mamnatopredsanarok" drankala hypoterkarnu pomoc?

jaj inak autorka, ako si v niektorom komentari pisala ze aka je lienocka samaritanka tak to mozno nevies ze az taka velka, ze nechape (normalne ze nerozumie), ako mozu majitelia bytov prenajimat svoju nehnutelnost za trhovu cenu a nie len za naklady :D

bonboniera
5. dec 2024

@michaelam2 ona sa fixuje len na slovo DOHODA :D

michaelam2
5. dec 2024

@bonboniera hej ved pozeram 😀 len pre nu dohoda ocividne znamena spravit presne to co chce sused, aj ked na to nema narok

livuska124
5. dec 2024

@darmasiswa stále však zabúdaš na tú najpodstatnejšiu vec - sused sa nechcel DOHODNÚŤ. On chcel ten balkón len tak, lebo jeho byt balkón nemá a realitka mu sľúbila ten v spoločných priestoroch. Autorka píše, že aj druhý sused odmietol dať kľúče tomu susedovi, aby výlučne on využíval balkón. Možno, keby dotyčný prišiel rovno s návrhom sa nejako revanšovať za výlučné využívanie daného balkóna, všetko by dopadlo inak.

lienka.7
5. dec 2024

@bonboniera juj ty moja zavistlivka, este ta to nepreslo? stale zavidis? Pozor, aby ta z toho neporazilo 😉 mimochodom, podstatu, vysvetlila som to už xyz-krat, ale chápem ze také "inteligentne" žieňa ako ty na to nemá kapacitu to skratka pochopiť, a že to sú úplne odlišné situácie, je už zbytocne aj hovorit. Ale ok.
A k tým prenájmom, zase prekrucas, ako vždy, ja som nikde nepísala, aby prenajímali za náklady ale to, ze je zaujimave, ze si do tých nákladov zahŕňajú hypoteku, ktorú reálne na ten byt NEMAJU. Ale opat to si žiaľ s tvojou obmedzemou kapacitou nedokázala pochopiť. Ale čo už 🤷‍♀️

h2
5. dec 2024

@lienka.7 K dohode som sa vyjadrila včera, nech sa páči:

bonboniera
5. dec 2024

@lienka.7 co ti mam závidieť? mne je ta ľúto, sama nevieš co hovoríš a už prekrúcaš aj svoje vlastne slova. Ja si bohuzial tvoje príspevky pamatam veľmi dobre lebo opakujem, vždy si myslím ze väčšiu hovadinu už nevypustíš ale vždy ma dokážeš prekvapiť 🙂 som rada ze v dnešnej dobe neistoty je aspoň jedna vec na ktorú sa viem spoľahnúť

bosorkabb
5. dec 2024

Ja neviem čo niektoré nechápete.
Autorka sa chce a chcela dohodnúť spolu s ďalším susedom na spoločnom užívaní, ale jeden sused chce spoločný balkón len pre seba.
Tak o akej neochotne autorky píšete?

darmasiswa
5. dec 2024

@lienka.7 nestracaj s nimi cas, nemaju ta cim v tejto teme obohatit, ty ide s dopredu a oni tahaju dozadu, kazdy sa moze casom vyvijat, a nemusime mat rovnake postoje, avsak argumentami moze kazdy svoj postoj prehodnotit, a kazdy moze svoj nazor v case na zaklade skusenosti zmenit

oblecenie99
5. dec 2024

@darmasiswa Dovolím si v takýchto témach prispieť (myslím si, že aj vzdelanie, dokonca aj prax k tomu mám, a to nemyslím len znalosť predpisov, ale aj naťahovanie sa s ľuďmi, kedy sa snažíme naozaj pomôcť, aby to išlo do dohody, len aby sa vyhli tomu, že napokon bude musieť za nich, za ich peniaze, rozhodnúť niekto tretí) a mohla som sa vyjdariť len k tomu, čo napísala autorka, vždy to tak je v diskusiách, 99 percent je o tom, čo povie jedna strana, tu nie sme na súde,aby sme skúmali skutkový stav). A autorka napísala, že sused žiadal kľúče (nie na rozmnoženie, aby aj on mal prístup, aby aj on mohol využívať ten balkon, ale aby mu ich odovzdali, lebo on chce ten balkón pre seba a chce si rovno vymeniť zámok, lebo mu to predchádzajúci majiteľ takto povedal. Čiže keď už má byť dohoda, tak na to treba minimálne dve strany. Iniciovať tú dohodu by mal ten, kto ten balkón chce pre seba, a z popísaného to vyzerá tak, že to bol sused.

A keď už hovoríme o ľudskosti a slušnosti: dalo sa to očakávať aj od suseda. Neviem, ako to bolo naozaj, vyjadrujem sa k tomu, čo sa tu písalo, a keď to bolo skutočne tak, tak ani ten sused nebol ani slušný, ani ľudský. Som MEGA nekonfliktný typ človeka (paradoxne, v robote riešim do tej miery konflikty iných, že ja nemám energiu ani vyreklamovať kabelku, ak ide o moju vec), ale keby na mňa spustí niečo takéto nový sused, tak aj keď ten balkón nevyužívam, tak si pomyslím svoje. A asi by som mu tie kľúče aj dala, ale nie z ľútosti či ľudskosti, že chudák nemá balkón, ale preto, aby som od neho v budúcnosti mala pokoj, nech s tým robí čo chce, či dá kam chce.

karolinakr
5. dec 2024

@darmasiswa čiže niekto si kupi byt bez balkona , plati menej a všetci ludia zlyhali, lebo mu nedali zadarmo spoločný balkón? čiže aj naši susedia zlyhali, ked predavali garáž a nebolo v ňom maseratti pre mňa? mali by si spytovat svedomie? to maš pravdu

karolinakr
5. dec 2024

Inak ja suhlasim, že vsetci v ramci moralky, etiky a spolupatričnosti vypracu 3 izbovy byt a daruju mi ho, takisto garaz a celu pračovňu
Ale asi im moralka a česť nič nehovori, ked sa do dnešneho dňa tak nestalo.Ludia musia byt spolupatričny a ked si niekto kupi 4 izbovy byt, ma ho poskytnut tomu, kto ma len garzonku

h2
5. dec 2024

@karolinakr 😂🤣👍