Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
Ja by som mu ten balkón v pohode prenechala kedže ja som taká, že čo sa týka spoločných priestorov využívam len to najnutnejšie (výťah, schodisko a tak).. lebo presne - spoločné priestory sú často samé doťahovačky a to mi fakt k životu netreba 🙂 Zvlášť ak by som mala aj balkón prislúchajúci svojmu bytu...
Čo ale nevravím, aby urobíš. Po správnosti je to skrátka spoločný priestor. A tak ako ho môžete využívať vy, tak aj sused. Všetci naň máte rovnaké právo. Zároveň ale by som sa určite snažila dospelo dohodnúť na využívaní tak, aby ste s tým všetci boli ok, aby tam nikto nerobí nič čo druhého obťažuje, neodkladá tam veci, ktoré druhému vadia atď.
@slavomira236 ale autorka ma asi normalny velky balkon na medziposchodi a vyuzivat ho chce, tak ma na to pravo, to ze ustna dohoda medzi najomnikmi je ina a iní ludia sa dobrovolne zrieknu toto prava v prospech susedov bez balkona je druha vec. (zrejme tovja mama to tak ma este z cias socializmu, ked ludia boli ustretovejsi a byty sa dostavali takmer zadarmo, dnes to zadarmo nie je a tak plati pravo vlastnika.
Ináč taky príklad. Boli sme síce v podnájme, ale v zmluve sme mali aj spoločné priestory, ako kočíkaren, pivnicu, práčovňu...
Vraj kočíkareň nikto nevyužíva, a nevedela nám dat kľúčik, lebo pri skúšaní jej nejak nepadoval ani jeden, tam sme sa dohodli, že pôjdem za domovnickou a dám si spraviť kópiu. Predsa sme mali kočík, bicykle. A domovnicka mi povedala, že jej syn tam ma posilňovňu, lebo ze nikomu netrebalo, tak to využil. A v práčovni mal ďalší sused nejaký sklad, kde rezal drevo, vyzeralo to tam horšie ako v nejaken stolarskej dielni. Bez toho, aby sa opýtali. Najomnicka tiež nevedela. Ze tam ma xomovnikov syn posilňovňu. Tak nám poskytla garáž vedľa bytovky.
A zase ďalší prípad, ešte s ex sme kupovali byt s pivnicou, označenou cislom k bytu.
Asi 5 rokov sa do bytovky nasťahovali susedia a prídi nám klopat, že máme ich pivnicu. Akože pani co nám predávala byt mala v dezolátnom stave pivnicu, tak využívala inú a tu pridelili k inému bytu.
Museli sme vrátiť a my si opraviť pôvodnú 😬
Este raz, lebo sa asi nechapeme. Balkon je spolocny na medziposchodi, rovnako mame kocikaren a pracovnu. Balkon nevyuzival nikto len my, na obcasne susenie pradla, alebo tam manzel fajcil. Inak su tam len kvety. V jednoizbaku nikto roky nebyval, teraz ho predali, v dvojizbaku je sused, ktory ma kluc od balkonu ale nevyuziva ho. Mozno raz tam “odlozil” skrinku.
Na tych balkonoch bezne susedia fajcia. Aj si odkladaju veci. To vobec nie je predmetom tejto diskusie. Skor to, co by ste robili na mojom mieste. Ci by ste vyuzivali nieco spolocne alebo mu prenechali balkon.
No nech zavolá bývalého majiteľa a nech mu to vysvetli 😄
Určite nie, neprenechať. Iba ak prenajať za nájomné alebo nech si ho odkúpi.
@wolf_ alebo nech sa striedajú. December jeden sused, januar druhy sused, februar treti sused, moznosti je milion, treba sa dohodnut.
Niečo na odlahcenie témy:
https://www.facebook.com/watch/?v=1064459188451...
A čo by som robila ja? Nedala by som mu kľúčik, ale ani tam nesušila prádlo.
@autorka ty "svoj" balkón mas, fakt potrebuješ využívať aj ten ďalší? Nie teraz ci môžeš, ale ze ci nutne potrebuješ.
To je presne to, ako tu boli už spomínané kocikarne. Tie sú tiež spolocne pre všetkých. U našich vo vchode to bolo odkladisko "všetkého mozneho" ale nikomu to tie roky (snáď 20 rokov) nevadilo. Až jedného dňa sa prisťahovala do bytovky "akcna" rodina, ktorá si uzurpovala, ze ona chce tu miestnosť využívať na odkladisko svojich bikeov (lebo vsak nebudú si zapratavat svoj balkon, mimochodom tak, ako to mali aj iní ktorí mali biky na svojich balkonoch). Tiez si išli svoje ako ty. Dokonca si uzurpovali, ze keďže tam majú svoje drahé biky, tak kľúče budu mat len oni. Tak trosku sa ale samozrejme preratali, keďže vo vchode sa zdvihla voci tomu vlna odporu. Kľúče museli dať samozrejme aj iným a asi o týždeň niekto tu kocikaren "zabudol" zamknúť a biky im zmizli.
Takže ešte raz sa fakt nad sebou zamysli, či nie si trosku sebec. Pripomínas mi fakt tých susedov.
Ano mala by som rozum a prenechala mu ho nech si tam vesia pradlo a nechodila fajcit. Ma 1izbovy byt dnu nema vela miesta a tymas svoj balkon mas kde vesat. Ale to som ja.
@lienka.7 Susedovi som klucik dala a to on si privlastnuje cely balkon. Uplne mimo komentar, ako aj dalsie predtym.
mne sa tiez zda, ze lienka nechape situaciu
nechat mu ten balkon znamena tolerovat ludi bez chrbtovej kosti, tych co maju siroke lakte a velke huby, ked chcu nieco, co im pravom nepatri
Mne to pride ze si mechces smradit doma spalnu tak chces aby mal muz pristup k balkonu na fajcenie. Ake to by uz nemohol hocikedy ak by tam mal sused pradlo.
Rieš na schôdzi.
Zavolaj alebo napíš email správcovi BD.
@slavomira236 manzel tam nemusi chodit fajcit. Moze fajcit von alebo na nasom balkone. Vyuzival balkon len rano, aby nezobudil maleho. Ale ak by tam sused mal pradlo, jasne ze by tam nefajcil. Pisala som to aj v komentaroch vyssie🙂
v kazdom pripade, normalne vztahy mat nebudete, ak budete bojovat za ten balkon, tak on bude nahnevany a ak mu ho prenechate budete citit vy, ze vase pravo vyuzivat spolocny priestor bolo okliestene. V kazdom pripade by som tam nechodila fajcit, tak ako nefajcim na schodisku, vo vytahu, teda ja nefajcim vobec.
@zuzana76 a vycmudovat ludi na balkone je co?? Lahodka ? Len aby si svoj byt mevycmudila. To neznasam fajcenie na balkonoch a oknach
@slavomira236 fajcenie netolerujem, ale ludia bezne fajcia na svojich balkonoch, na spolocnom by nemali, tak ako sused nema pravo ako jediny mat od neho kluc
Mas pravo, ako on; aj vas treti sused. Musi sa s tym jednoducho zmierit. Ze ho povodny majitel oklamal, to teba nemusi zaujimat. Vlastni byt bez balkona a cast spolocnych priestorov podla LV. Ci sa tam bude fajcit, alebo nie, to si dohodnite
Sused mal kúpiť taky byt, kde je aj balkón, keď chcel mať byt s balkónom. Nič mu nenechávaj. Ten balkón je aj tvoj, platíš si za nho. A kľudne nech si tam tvoj muž chodí ďalej fajčiť, a robte proste to, co ste robili doteraz. no hádam sa len nepos. riete z jedného nechapaveho suseda. Vidím ze tu niektoré ani nepochopili co vlastne hovoríš. Alebo žeby nechceli? 🤔
@slavomira236 balkon je na najvyssom poschodi a vycmudluju skor nas, susedia pod nami. Ale to fajcenie vobec nie je temou, nechapem co to vobec riesite.
Moj nazor je taky, ze balkon je spolocny ale to,ze je spolocny neznamena,ze sa bude vyuzivat na odkladanie bordelu alebo na fajcenie,to je to,co by som ja uprimne riesila. Mal by to byt balkon kde napr budu kvety,spolocne sedenie kde si pridu pokecat susedia alebo zatelefonovat a pod...
Je to jednoduché. Sú to spoločné priestory, máte právo tam chodiť a mať kľúč, ako aj ostatný dvaja susedia a hotovo. Žiadne kľúče neodovzdať a keď sa bude sťažovať, že vy máte svoj balkón, tak slušne povedať, že on mohol rovnako kúpiť byt s balkónom a mať navyše aj tento spoločný.. hotovo a nie je o čom ďalej diskutovať
Nenechala by som mu ho, ked raz je nieco spolocne ma smolu. Bud to bude chapat alebo nebude vyuzivat vobec.
@denisa0504 Presne tak, keď je ten balkon spoločný, tak nemôže byť iba jeho. Zbytočne mu predávajúci niečo narozprával, na všetko sú písomné doklady.
My máme v domovom poriadku napísané : ZÁKAZ FAJČENIA V SPOLOČNÝCH PRIESTOROCH BYTOVKY...a to aj na spoločných balkónoch, neviem, ja som dlhé roky bola fajčiarka ale nikdy som nefajčila na balkóne ani u seba v byte a ani v spoločných priestoroch, skôr som zišla dole a trocha mimo od bytovky a zafajčila si...nie tak, aby dym išiel k susedom...ale to som ja...ja som sa vždy považovala za "tolerantného fajčiara"...po fajčení hneď umyť ruky, zuby, žuvačka, parfém, aby som smradom nikoho neobťažovala...to len po mimo...balkón máš, načo ti spoločný? prádlo suš na svojom a manžel nech fajčí doma na balkóne alebo nech ide von...lebo neverím, že ten smrad z cigariet nejde aj do chodby a tým pádom do spoločných miestnosti....
Ja osobne by som ten balkón susedovi prenechala, mám svoj, načo mi spoločný...

na spolocnom balkone nema co tvoj muz fajcit to za prve
a sused nema pravo mat jediny od neho kluc, moze si tam zavesit pradlo atd ale nemoze vam branit vstupu na ten balkon ale to nez amena ze tam tvoj muz moze fajcit