Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
Nech mu to vysvetli bytove druzstvo, musi byt nejaka sprava tych bytov v budove. Lebo podla mna je v nejakom klame, ze je to jeho skrz povodneho majitela. Co je nehorazne od toho predosleho majitela, ze to takto uviedol. Schody, medzipodlazia si tiez nemoze niekto narokovat.
To je jeho problém, načo kupuje taky byt ktorý nemá balkón
@zuzana76 ona toho vseobecne veľa nevie s nechápe 🙃
@kiki68 ano povodny majitel takto zavadzal aj s realitakom. Ked byt predal, prisiel realitak pytat vsetky kluce od balkonu, vraj potrebuje odovzdat kluce aj od balkonu novemu majitelovi. Majitelovi som to uz xkrat vysvetlovala aj domovnik, aj spravca domu, riesilo sa to xkrat na schodzach. Novy majitel bol podla mna oklamany a teraz si narokuje na nieco, na co podla mna nema pravo. Balkon moze uzivat rovnako ako my.
Fajcit na tei balkony chodia aj ostatni susedia pod nami, my sme na najvyssom poschodi. Aj domovnik tam fajci.
Využívala by som ho iba nevyhnutne. Susedovi by som povedala, že vešať prádlo a aj muž fajčiť bude doma, ale ak budeš ten balkón potrebovat (súrne), tak ho proste využiješ. Nikde nie je napísané, že ten balkón je len jeho. Ale ako osoba by som sa "zlutovala" ak to tak mam nazvať, a prenechala by som mu ho. Ale ako hovorím, v nevyhnutný prípad (co odloženie prádla ci fajčenie nie je) by som ho využila. A tak by som to aj vysvetlila pánovi susedovi 🙂
@bonboniera juj, hlavne ze ty si mudra ako kybel policajtov, ze?
Tu ide iba o blbý princíp. Autorka svoj balkón ma, ďalší teda urgentne nepotrebuje. Vlastne potrebuje, na fajčenie a ako odkladisko svojho bordelu. Neviem si predstaviť, že budem chodiť vešať prádlo von z bytu na medziposchodie, obzvlášť keď odtiaľ majú kľúče aj iný. Alebo si tam nechám hocičo iné, samozrejme okrem bordelu a veci co patria.
@autorka cize reálne naco ten balkón potrebuješ?
@viestta tak som mu to aj vysvetlila, ze balkon nepotrebujem vyuzivat denne, len ked napriklad deti pridu z tabora so spinavym pradlom a nemam ho uz kam povesat, tak vesiam na ten balkon. Ale on si ide svoje
Kym balkon nema v liste vlastnicstva, tak ma smolu.
@lienka.7 a kto by mi uz len bral detske veci zo spolocneho balkona? 😃 mam tri male deti a pracka ide v kuse, takze ano, susim tam niekedy pradlo. Manzel tam raz odlozil vedro, ked sme prerabali a fajcit tam chodi len ak maly rano spi. Ja sa opakujem uz asi 72728-krat, ze sa viem dohodnut.
kľúče by som mu nedala ale by som sa dohodla, že balkón využívať nebudem, len ak to bude nevyhnutné a dohodnete sa, ved všetci naraz aj tak ten balkón nemôžete využívať, nejak vás je tam veľa fajčiarov, ozaj z ľudského hľadiska keby si nemala balkon....
Ked mu ten balkón nechcete prenechať, mate na to právo, nikto vás nemôže nútiť...on sa môže sťažovať kde chce, platí to, čo ma v kúpnej zmluve (ak tam ma, že je ten balkón len jeho), kľudne môže odstúpiť od zmluvy a reklamovať to u predajcu toho bytu. Ty s tým nič neurobíš, jedine, ze sa zlutujes.
Tam je potom take riesenie ako bolo vo Viedni, ze tam mozes ist, ale ziadny clovek tam nesmie nic nechat, ziadne kvety, stolicky, nic. Vsetko bude vyhodene na naklady majitela daneho bytu, co to tam nechal. U nas to zial islo takto. Potom sa tam napr da iba fajcit a postavat a koniec. To je to drasticke riesenie
@lienka.7 nie som ale narozdiel od teba sa ani netvárim. Autorkinmu susedovi môže byt absolútne u riti či autorka ma alebo nemá balkón, ten na medziposchodi je spoločný a to je ten blby princíp. Úplne jednoduché, absolútne nechápem co sa tu rieši.
@bonboniera dakujem 😅 snad sa nejako dohodneme.
ináč si tolerantná čo sa týka fajčenia, môj sused nemôže ani na záhrade fajčiť, musí ísť pre bránu, suseda je vysadená na fajčenie
@autorka keď máš teda tak veľa prádla, vesias ho aj na tie ostatne balkóny na medziposchodiach?
Neviem síce, aký je ten tvoj sused typ, ale pokojne sa ti tie detske veci strácať začať môžu.
A tvoj muz tam nená co fajčiť, ani domovnik ani nikto iní. Vidím, že to už vám nevadí porušovať "predpisy".
Ako ti tu už napisali ostatné, normalne by som sa so susedom dohodla, že sicé je to spoločný balkón, a mrzí ma, ze ho podviedli, ale pokojne nech si ho využíva. Ja mam totizto svoj.
@lienka.7 🤦♀️ Nie, nie sú spoločné všetky balkóny, len tie, ktoré sú prístupné zo spoločných priestorov. Čiže sused nemôže žiadať prístup na ich vlastný balkón, na ktorý sa vychádza z ich vlastnej spálne. To nie je spoločný priestor, to je ich vlastný priestor. Na rozdiel od spoločného balkóna, ktorý je na medziposchodí. Chápeš?
Sused si nejak narokuje balkon ? to som sa nedočitala , či iba pyta kluč ? Prosté nedám je to spoločný priestor a hotovo
Je úplne jedno čo tam vy robíte alebo nerobíte keď je niečo spoločné tak je to spoločné viac by som nediskutovala
@lienka.7 Kazde poschodie ma spolocny balkon(ktory mozu uzivat majitelia bytov z daneho poschodia)na prvom poschodi su tri byty a maju spolocny balkon, aj na 8.mom, kde byvam, je spolocny balkon pre poschodie. Mna netrapia balkony podomnou. Nerozumiem zas a znova. Preco by som chodila vesat pradlo napriklad na stvrte poschodie? 😀
Ale pisala som aj, ze ho vyuzivam ked mam narazovo vela pradla, ked pridu deti z vyletu, tabora, alebo z dovolenky, pracovnej cesty. Nevyuzivam ho denne. Mam tam vsak kvety, ktore chodim polievat.
@minesasubu ano narokuje, vraj je to len balkon pre 1izbovy byt, pretoze ten nedisponuje vlastnym.
Nepisane pravidlo, co nieje na papieri ako keby nebolo, touto vetou by som ho odbila a dalej s nim nedebatovala a moze sa aj poskladat do kocky, nech si kupi byt s balkonom
Odkladaj si bordel niekde inde a manzel nech ide fajcit vonku
Autorka a ako si ho konkrétne nárokuje? Ako vám chce zabrániť využívať ten balkón? Čo konkrétne robí? Dal ti odtiaľ preč tie kvety? Alebo len slovne žiada, aby ste ho nevyužívali?

Ked tam chodi manzel len fajcit a inac ten balkon nevyuzivate, tak by som sa s susedom nenatahovala. Kludne sa dohodnite, ze s tam moze spravit zahradku, moze susit pradlo ale ak budete surne potrebovat, tak ho vyuzijete aj vy.