Sused si nárokuje na spoločný balkón. Ako reagovať?
Ahojte. Bývam v bloku, kde su na medziposchodi balkony. Tie patria do spolocnych priestorov a vyuzivaju ich vsetci na poschodi. Na poschodi su tri byty, 2.-3. izbove maju balkony, 1.izb nie. Majitel 1.izb bytu, predal byt a noveho suseda uviedol cielene do omylu, ze balkon patri k 1.izbaku, ze je to akesi nepisane pravidlo a vsetky vchody takto funguju.
My ten balkon vyuzivame, ked manzel chce pred pracou zafajcit a maleho nechce zobudit, pretoze mame spalnu s balkonom. Alebo ked sme prerabali, “odlozil” tam material, vedra…
Sused z 2izboveho bytu ten balkom vobec nevyuziva. Ako by ste postupovali? Uvolnili by ste spolocny balkon len pre majitela 1.izboveho bytu alebo nadalej vyuzivali spolocny balkon? Nechcem vyzniet ako svina, ze zaberam balkon ak mam vlastny, ale na druhej strane su to spolocne priestory, za ktore si platime.
Dakujem za nazory🙂
@karolinakr do podlahovej plochy bytu sa nezartáva podlahová plocha balkóna:
Zákon č. 182/1993 Z. z.
o vlastníctve bytov a nebytových priestorov - znenie účinné od 1.4.2024 do 31.3.2025
§ 2 ods. 1 - Na účely tohto zákona sa rozumie: Podlahovou plochou plocha všetkých miestností bytu alebo nebytového priestoru bez plochy balkónu, lodžie a terasy, okrem terasy, ktorá nie je spoločnou časťou domu; do podlahovej plochy bytu sa započítava aj plocha miestností, ktoré tvoria príslušenstvo bytu,
Autorka, nerozumiem co riesis? Susedovi to bolo niekolko krat vysvetlene, to, ze si ide stale svoje by ma netrapilo. Kluc by som si nechala a uzivala balkon tak ako doteraz.
@darmasiswa to sa myslí podlahová plocha bytu, t.j. že ak máš 80 m2 , tak v tom nie je započítaný balkón a ten sa vyjadruje osobitne, 80 m2 byt plus 2 m2 balkón.
To ale neznamená, že balkón nie je súčasťou bytu! 🤦♀️ Samozrejme, že balkón je súčasťou bytu a patrí Ken vlastníkovi bytu.
Celý čas sa tu bavíme o spoločnom balkóne na medziposchodí, nie o balkónoch, ktoré sú v bytoch.
Pane boze vy fakt neviete citat s porozumenim? Ako som zabrala cely balkon? Mam tam zopar kvetov, ktore mozem dat prec, susim tam pradlo asi raz za mesiac a manzel tam nechodi fajcit kazdy den. Len ak maly cez vikend spi a nechce ho budit. Uz si pridem ako papagaj. Nenarokujem si na nic, na co nemam pravo. Je to spolocny priestor. Kluc ma aj novy majitel.
keďže balkón na medziposchodí je spoločný, môžu ho užívať všetky tri byty, takže aj ten sused, ktorý balkón nemá, a aj tí, ktorí majú. ty autorka nemôžeš jemu brániť v užívaní a zaberať si priestor len pre seba, ani on nemôže zaberať priestor len pre seba. vyriešené.
Koncim, lebo ma tu dokazete vytocit viac nez moje deti 😂
tak aky problem, zrus tie kvety a nech muz tam nechodi fajcit vobec
a viac neries
ty si asi samovytacacia 😂😂😂
@darmasiswa ten paragraf o podlahovej ploche bytu slúži na to, aby napríklad keď niekto predáva byt, ktorý má 78 m2 plus 2 m2 balkón, aby neuvádzal, že byt má 80 m2. pretože podlahová plocha bytu je iba 78 m2.
Termín podlahová plocha bytu neznamená, že k bytu prislúchajúci balkón nepatrí k bytu. Samozrejme, že patrí a nie je nikdy spoločný. Iba že jeho výmera sa vyjadruje osobitne.
Vytiahneš nejaký paragraf a zle si ho vyložíš.
balkon mu nepatrí, nekúpil si ho, nie je jeho vlastník, patrí k spoločným priestorom a nema absolutne pravo vyžadovat jeho výlučné používanie...žiadne kluče mu nedávaj
@zmrzlinka8 otazka balkonov je velmi problematicka: https://svb.sk/balkon-nevlastni-vlastnik-bytu-a...
@darmasiswa taktiež je rozdiel balkón a lodžia, hovorovo to ľudia nerozlišujú
napriklad jeden z vykladov o vlastnictve balkonov:
Tvrdenie, že niekto kúpil byt zároveň s balkónom, nie je správne. Nakoľko sa jedná o spoločnú časť bytového domu, nemožno previesť vlastnícke práva na túto časť stavby. Balkón nemožno považovať ani za príslušenstvo bytu v zmysle ustanovenia § 121 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého: „príslušenstvom bytu sú vedľajšie miestnosti a priestory určené na to, aby sa s bytom užívali“. To však neznamená, že má každý vlastník alebo osoba užívajúca byt alebo nebytový priestor v dome má právo prísť na balkón prislúchajúci k vášmu bytu a užívať ho na svoje účely.
Právo využívať balkón výlučne vlastníkom prislúchajúceho bytu vyplýva z ustanovenia § 19 ods. 4 písm. a) BytZ: „vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo výlučne užívať spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, príslušenstvo alebo priľahlý pozemok, ak z ich stavebnotechnického alebo účelového určenia vyplýva, že majú byť užívané len s určitým bytom alebo nebytovým priestorom v dome“. Preto sa nemusí nikto obávať, že si na váš balkón bude nárokovať užívateľské práva niekto iný. Táto skutočnosť musí byť uvedená aj v nadobúdacej zmluve, v ktorej by balkón nemal byť uvedený ako súčasť bytu, ale ako spoločná časť. Táto skutočnosť je však čoraz častejšie opomenutá pri predaji bytu alebo nebytového priestoru za účelom napr. umelého navýšenia podlahovej plochy bytu alebo aj z psychologického hľadiska.
Jasné určenie spoločných častí, spoločných zariadení a pod. v zmluve o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru v dome vyplýva z ustanovenia § 5 ods. 1 písm. c) BytZ, v zmysle ktorého „zmluva o prevode vlastníctva bytu a zmluva o prevode vlastníctva nebytového priestoru v dome musí byť písomná a okrem všeobecných náležitostí musí obsahovať určenie a popis spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a priľahlého pozemku a prípadné určenie, ktoré spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu, časti príslušenstva a priľahlého pozemku užívajú len niektorí vlastníci bytov a niektorí vlastníci nebytových priestorov“.
@karolinakr všetky tri byty by mali mať kľúče od spoločného balkóna.
Autorka, aj ja som už normálne vytocena z toho, ako tu niektoré vôbec nepochopili o com je reč. Je úplne zbytočné to vysvetľovať už 35.krat. A furt nič. Nechápem... 🤦🏼♀️
@mamina7070 prečo by mala dať odtiaľ preč kvety a prečo by tam manžel nemal chodiť fajčiť? Ste tu niektoré jak poloretardovane a ešte autorka je samovytacacia 🙈
@zmrzlinka8 jej kĺúče nech mu nedáva..on požadoval všetky 3 kĺúče
@bielasovicka rec je o tom, ze autorka spolu s jednym susedom na tom istom poschodi balkon maju, a treti sused balkon nema, a chcel by ho vylucne uzivat. Autorke nevadi, ze sused bez balkonu prospieva do fondu aj na jej balkon, ale vadi jej, ze sused bez balkona by tiez chcel uzivat balkon, ktory sa pravne aj tak nikdy nestane jeho vlastnictvom. Take slovenske, a este, ked nie je problem, tak si ho vyrobime
A čím si ho orivlastnuje,záruka som sa dočítala,že tam by odkladáte bordel,muž tam ďalší a ty tam máš kvety. Roky si bola zvyknutá na to,že máš dva. Ja nechápem,asi si doma,že sa dokážeš rozčuľovať,dala si mu kľud,tiež nechápem,prečo ty,prečo ho nemal aj majiteľ pôvodného jednoizbové ho,tak či viac riešiš. Muž,keď ide ráno do roboty,nech fajčí pred domom,bordel si vybeste a súš prádlo na svojom balkóne, snáď sa tam zmestia,kvety,no tak sa pobi,alebo ja neviem.
@bonboniera poloretardovana si ty
jej manzel nema co fajcit v spolocnych priestoroch !!!!! ten balkon maju uzivat tri byty nielen jej, kvety nech si da do 1/3 a kluce maju mat vsetky tri byty a fajcenie v spolocnych priestoroch (na balkone v medziposchodi je zakazane )
co na tom nechapes ?????
@darmasiswa to je lož.Jej vôbec nevadilo, že sused chce použivať balkon, ale že si ho uzurpoval výlučne pre seba a žiadal od susedov všetky 3 kĺúce pre seba
a zakazoval im tam chodiť, lebo majitel ho oklamal, že ten balkon patrí k bytu..a jake IQ asi tak musel mat, ked tomu uveril
Tak fajčenie na balkónoch vadí asi viacerým,najmä mamičky sa tu oháňajú a nadávajú. Tak máš po probléme. Každý má kľúč. Snáď tam sused nejde marisku pestovať🤣. Inak pruuuser ako sviňa,celé toto,normlane na Markízu.
@darmasiswa ja viem veľmi dobre o com je reč. To ty nevieš, podľa toho čo tu dávaš.Autorka nechce len pre seba ten balkón. Ved čítaj normálne.
@mamina7070 všetky tri byty kľúče majú a autorka nikde nepíše ze ona jediná chce ten balkon využívať. Ak si toto doteraz nepochopila nemá cenu ďalej s tebou viesť debatu lebo očividne mas problem s porozumením
@mamina7070 presne tak.
Aj prádlo nech si suši iba na 1/3, predpokladám ze totižto zaberie celý balkón, keďže jej nestačí ten jej a musí naraz prať 10 pracok.
Inak by ma zaujímalo, o aký veľký balkón sa vlastne jedna, keď sa autorka o neho tak bije.
@lienka.7 ako mna vytaca to fajcenie to je absolutne no go
pre mna v spolocnych priestoroch nech si smradia v svojom priestore
si neviem predstavit ze tam vyvesiam a niekto mi tam pride hulit
Keď je balkón spoločný, využívajte ho všetci traja.
Nerozumiem tým, čo ťa tu označujú pomaly za chamtivu, že veď máš svoj balkón. Čo to s tým má spoločné? Keby si ich mala aj 7.
To keď mám 2 autá, tak mám dať 1 susedovi, lebo ja už predsa jedno mám?
@mamina7070 nie som samovytacacia🤣 len tu nikto necita co pisem ale len bezhlavo komentuje.
Riesia sa tu nejake vedra, kvety a fajcenie, ktore nikomu neprekaza, len vam na MK😀. Ale vobec neriesi podstata veci. Vy nechapete, ze on si narokuje na cely spolocny balkon ako jediny vo vchode? Na ostatnych poschodiach maju bicykle, kvety, stoliky, aj vedra, susiak…dokonca tam aj fajcia. Opat opakujem nikomu to nevadi, je to za vytahom. Vadi to len vam. Ale k veci sa nevyjadrite.
A ja som ta mimo, ze si narokujem na cely balkon? Kde som to napisala? Kluc maju vsetci, lebo je to balkon pre vsetkych z poschodia.

@ukulela asi tazkomsi tam moze sused cokolvek dat ked si ho uz autorka zabrala
ja som napisala nech sa ona stiahne na 1/3 a zvysok nech uvolni
a plus nech tam nechodia fajcit
toto ako nie je fer ? kto jej dal pravo zabrat cely spolocny balkon a este tam aj fajcit ?