icon

Susedom vadia naše sliepky

ludkadolom
24. sep 2015

Byvame asi 5rokov v rodinnom dome. Mame susedov z oboch stran. Z jednej strany v pohode susedia vekovo 50+ a deti, vnucata, zlati ludia-nikdy problem.
No druhym od zaciatku vzdy nieco vadilo, ale to len drobnosti, ktore sme vzdy vyriesili. Chovame vela roznej hydiny-rozumej asi dokopy 40ks-kedze mame 4deti a nekupujeme ziadne maso ani vajcia. Su chovane na cca 400m2, maju krasny vybeh, novy kurin.... Jednoducho pekny bio chov 😀
A toto nemozu rozdychat, maju problem, nepaci sa im to, zevraj to smrdi-z druhej strany susedia necitia a ani my, aj ked chodim pomaly po stvornozky okolo zvierat. Tvrdia, ze je to skarede a nepytali sme sa ich, ci si ich tam mozme dat. A aby sme ich dali prec a pod.veci... Prosim Vas moja otazka: Mozu mi oni zakazat chovat sliepky? Hladala som podobny problem, no nenasla som nejaky paragraf alebo co. Ja som z toho uz na nervy, lebo len zazeraju, sem tam zahucia po nas-my sme im nikdy skaredeho slova nepovedali.
Dakujem za rady

nadezdap
15. máj 2016

@laura0 moji susedia tiez chovaju pri nasom dome, ved jemu to nesmrdi a nemozem s tym nic robit. Aj z panelaku na to maju vyhlad. Humus. Urady nemaju paky

whitecat666
15. máj 2016

@katka708 ono zalezi aj na akej dedine byva. Ja byvam tiez na dedine, ale vsetci tu maju pekne moderne domy a staraju sa o svoje zahrady a okrem dvoch psov tu v okoli ziadne zvierata nikto nema.
Aby si ma zle nechapala, ja milujem zvierata ale asi by ma trafil slak, keby vedla mojej zahrady, do ktorej som investovala kopu penazi a casu stoji kurin so 40timi ks hydiny a ja sa musim na to kazdy den pozerat. Chcem zit v peknom prostredi a nie sa denne pozerat na bahno a vykaly (v uvodnom prispevku pisala zakladatelka, ze chovaju vela roznej hydiny).
Zahrada je pre mna miesto kde sa hraju, hojdaju a kupu deti. Chcem aby boli na cistom vzduchu (prosim nevrav, ze zo 40tich kusov hydiny nie je smrad, aj jeden maly interierovy pes dokaze smrdiet, i ked ho denne umyvas samponom, nie to este 40ks velkeho vtactva)...
Kebyze mam pleteny plot a susedia by vedla mna chovali tolko hydiny tak by som sa bala deti pustit na zahradu aby z toho nedostali infekciu, je to bezohladne a priserne obmedzovanie okolia.
A zaujimalo by ma kam denne vyvazaju tie exkrementy alebo ci si to hromadia na nejakej kopke na zahrade. 🤐 🤐 🤐

sardinka335
15. máj 2016

@whitecat666 ale nehysterči...aku infekciu? normalny človek si tie kuriny čistí a desinfikuje. To je tak ked paštekari z mesta pridu na dedinu.

Inak ti nikto nič nemoze....moji rodičia maju 5 ks opakujem slovom ,,kusy,, sliepok pre vlasnu potrebu na par vajec - čiste, oplotene, smrad z toho nie je. Susedia, ktorí si stavali dom mirnix dirnix buchali nam cez vikendy uz rano o 6:00 tej ..bezohladne, vzdy len prišli ,,pre podpis,, ved stavat si bude kazdý či sa vam to pači a či nie, či vam to tieni do zahrady na vašu urodu alebo nie, to nikoho tiez nezaujima, podpis je len formalita - ze aby sme to dali preč, lebo im to vadí a chcu mat sedenie pri tom plote ktorý susedí s nami - jedno sedenie maju v prednej časti domu tak chudence aj vzadu chceli mat ( su to asi cca 2 metre spoločného plotu ) a tam su aj tie sliepky. Kedze suseda pozná moju mamu - tá ked sa nasserie tak je ako rotvajler pustený z reťaze 😀 😀 😀 tak suseda len vytlačila z internetu nejaky zakon a podčiarkla to fixou a ,,nenapadne,, hodila do schranky ....no tých kkurev a píč čo lietalo po zahrade, no ja som sa pakovala. Od vtedy je pokoj. Susedia to museli počuť a od vtedy neriešia... 😀 😀

zita19
15. máj 2016

@whitecat666 chov domacich zvierat je na dedine bezny, pokial vyslovene neobtazuje nad mieru primeranu susedov, neda sa s tym nic robit. Je pravda, ze teraz su drobnochovatelia aj na dedinach vzacnost, ale su aj taki.
Ty si presne ten pripad, ked sa mesticki na vala prestahuju a vsetko valalske im je na obtiaz. Tak ked sa nastahujem na dedinu, ratam s tym, ze ma bude za briezdenia budit susedov kohut, ked si postavim dom v meste, ratam s tym, ze mesto odomna bude ocakavat, ze vstanem rano o styroch a odpracem sneh z chodnika, ked byvam v panelau, ratam s tym, ze sused bude v sobotu vrtat do panela...
Takito obzvlast haklivi ludia ako si ty by mali byvat na lazoch, ale aj tam by neboli spokojni, lebo by im srnky chodili obzieraz ich vypiplanu zahradku 😝
@ludkadolom vysadte si z ich strany zivy plot a nemusia sa divat. Pokial v nejakom miestnom predpise nie je drobnochov zakazany, pokial vas chov splna zakladne veterinarne predpisy tak si mozu trhnut. Su niektore zalezitosti, ktore vyplyvaju zo zvykoveho prava, bez toho aby mai oporu v pisanom zakone. Napriklad, ze ako sa deli stavanie plotov medzi susedov a rovnako sa na dedine predpoklada aj drobnochov.

inull5
15. máj 2016

Naši majú tiež sliepky,my byvame oproti,vedľa bývajú susedia,tak isto aj s druhej strany.a ti majú prasiatka..tie občas cítim ale nevadí mi to,je tapeta stena,murovaná.naši majú aj kohúta,ktorý kikirika🙂 a nikto nič.my máme papagáje v záhradnej voliere, 15 kusov,občas spievajú občas skriekaju.
Je dosť dôležité kto sa ako o hydinu stará ako má upravené priestory..autorka ma hydinu na dosť veľkej ploche,vôbec nemusí zapachat,aj keď je tam 40 kusov..oproti našim je domáca praziaren kávy,to prazenie mi teda riadne smrdí,a nikto si od nás povolenie pýtať nebol.

whitecat666
15. máj 2016

@sardinka335 a kde vyvazaju tie exkrementy?
@zita19 nie som vobec ten typ cloveka, ktoremu vsetko vadi. Praveze som zastanca toho, ze kazdy by sa mal prejavit 🙂 (pokial tym nezasahuje do zivota inym). Ja som nikdy za cely zivot nemala najmensi problem so susedmi (popravde ani neviem ako sa volaju 😝 ).

lauricka
15. máj 2016

@whitecat666 no tak asi susedia nic nechovaju, ci? By sa ta priroda mala od vas pratat nadaleko, aby vas nejako nieco zive neobtazovalo :D. Viete, ze deti vyrastajuce na farmach su vraj najmenej alergicke? :D Teda, sliepky sa aj u nas na dedine bezne chovaju, aj zajace, atd. ale zeby sme tu boli infekcni kvoli tomu 😀 Nebojte sa, detom sa nic nestane, moja mala ma 15 mesiacov a zajde si k sliepkam, aj si ich sama pohladka 😉 a cuduj sa svete, nic nechytila.

jajka257
15. máj 2016

@whitecat666 jooooj, ty si nejaka fajnova🙂 a vraj infekciu od sliepok.....odporucam postavit bublinu a do nej dom, aby nahodou nejake zvieratko neprislo. A travnik tiez radsej umely.....🙂 🙂

zita19
15. máj 2016

@whitecat666 na takej velkej ploche kuracince nemusia vobec vyvazat. S tym si priroda poradi sama. A bez zapachu. Chov hydiny vo vybehu nie je velkochov, kde na jeden meter stvorcovy cele tyzdne kadi 20 kureniec. A ak by aj vyvazali, tak kde? Na hnojisko na konci zahrady. Ako kazdy gazda na dedine. Na jesen by obsah hnojiska vyviezli na rolu. Ako kazdy gázda. Zda sa mi, ze o zivote na dedine vies velmi malo. Este aj kuraci trus nazyvas exkrenentani. Ti co o tom nieco malo vedia tak to volaju kuracince alebo slepačince (zavisi od regionu, lebo nikde su to aj kuračky)

koniarova
15. máj 2016

Sa tu rehocem. Na dedine chovať sliepky. To je už iná drzosť. 😀 😀

mircalla
15. máj 2016

@ludkadolom 40 kusov hydiny nesmrdi? ale ano, smrdi. a riadne

jajka257
15. máj 2016

@mircalla lebo si priamo z mesta. Ja som z Kysuc a zijem tiez v Bratislave 3 a tu mame druzstvo rovno za rohom. A ver na dedine sa zvery vzdy chovat budu🙂

lussinka23
15. máj 2016

Moji rodicia tiez chovaju hydinu, sliepky, kacice a morky. Zapach z nich je nepopieratelny, hlavne v lete, a to nehovorim o tom, ze ked sedime u nich na terase stale sa capem pretoze ma obtazuju muchy. Ked nas pozvu na obed, z hygienickych dovodov obedujeme vnutri.
My mame problem so susedinymi mackami... inak zlata zena, uplne v pohode, no chova asi pat maciek ktore sa promenaduju po nasom dvore a zanechavaju za sebou "poklady" do ktorych som nie raz stupila... kedze ich chova vnutri, castokrat vbehnu aj ku nam do domu ked necham otvorene dvere a mam problem ich vyhnat. V lete nam prepichli tri bazeny, aj som jednu zastihla, prechadzala sa po tej vrchnej nafuknutej obrube bazena... to uz som susede slusne povedala, na co som dostala odpoved ze to nie je pravda lebo jej macky nemaju rady vodu....nevravela som ze sa kupali 🙂 velmi by sme si chceli kupit virivku za 600 € a bojim sa ze mi ju prepichnu a tolko penazi vyhodime len tak....

sisaka
15. máj 2016

@nadezdap žijem v Kanade, mesto možem do IP 😉

sisaka
15. máj 2016

40 sliepok nesmrdí jedine na fotke

mircalla
15. máj 2016

@jajka257 ja nepolemizujem o chove sliepok na dedine, urcite by som sa kvoli tomu neprestala bavit so sudedmi, i ked som neni zrovna fanusik. akurat mozno by to chcelo trochu objektivity od zakladatelky, ktora tvrdi, ze nesmrdia. no jej mozno nie, kedze je zvyknuta. ale 40 kusov sliepok smrdi paradne, staci aj 5

jajka257
15. máj 2016

@mircalla ale ano, je tam pach, lenze ak sa stara a cisti pravidelne, nebude to az taka hroza. Ak sa niekto stahuje na dedinu, musi vediet o com take byvanie je. A zakaz sliepok na dedine je naozaj vtip roka.

mircalla
15. máj 2016

@jajka257 vsak netvrdim, ze zakaz. ale mne to vadi tiez...dako by som to snad prezila. ale sama by som sliepky nechovala, ani keby mi za to platili, ale problemy by som kvoli tomu nerobila tiez

intrograla
15. máj 2016

@ludkadolom A co keby ste im raz za cas dali napriklad 30 vajec. Mozno by im potom tie sliepky menej smrdeli ;)

jajka257
15. máj 2016

@intrograla a preco by im mala davat? Nestaraju sa, zle im robia a este aj podunok dostanu. Mozno keby sa inac spravali, tak by im aj nejake dala🙂

berika
15. máj 2016

toto je asi sranda čo tu podaktoré vypisujú, keď som bola dieťa, každá jedna rodina v dedina chovala zvieratá, minimálne sliepky a zajace, a všetci ešte žijeme. To je normálny dedinský život, chov zvierat a pestovanie zeleniny v záhrade. Komu sa to nepáči, nech si nájde iné bývanie a nie obťažovať druhých, ktorí sú takto zvyknutý celý život ... je to úplne smiešne a trápne

danik1505
15. máj 2016

@maslenka47 no ja teda neviem, my mae tiez 5 sliepok, ale ze by narobilo nejako extra bordelu... asi mam vycvinejsiu a kulturnejsiu sortu od teba 🙂

zita19
15. máj 2016

@koniarova no vsak, tolka nehoraznost!!! Este aj muchy by mali zakazat!!!

mircalla
15. máj 2016

@berika nie je dedina ako dedina - niekto chce mat dom, kvety, pokoseny travnik, miesto pre deti na hranie a cisto. nie kazdy tuzi po zvieratach a zahrade s tym spojenymi zalezitostami ako su vykaly a zapach. teraz neobranujem jej susedov, ale vcelku aj chapem, ze nie su nadseni. to, co niekomu nevadi, inemu moze. samozrejme sa to neda zakazat a ani netvrdim, ze by sa malo

berika
15. máj 2016

@mircalla ako zdá sa ti normálne, že niekto príde bývať do takého prostredia aké mu nevyhovuje a bude otravovať susedov aby sa všetci prispôsobili ? Myslíš si že starí ľudia čo celý život takto žili kvôli novým susedom zmenia svoje návyky? že nebude chovať sliepky lebo paničke odvedľa sa to nepozdáva ? Kde by sa tie zvieratá mali chovať ? Každý nech si pre bývanie vyberá prostredie aké mu vyhovuje a nie chcieť od iných aby mu vo všetkom vyšli v ústrety. a ešte niečo dodám, tu na dedine vieš ako rozoznáš pravého dedinčana od prisťahovalca z mesta ? Pravý dedinčan má svoje okolie čisté a upravené, prisťahovalec si ani trávu nepokosí, alebo ak pokosí tak pred domom na ulici nie, nepozametá si chodník prípadne cestu pred domom, neodprace sneh ... však meste netreba ... česť výnimkám.

danaholanova
15. máj 2016

@mircalla Dedina je vzdy dedina len ludia sa menia. Ja mam aj travnik a vzdy super pokoseny aj miesto pre deti na hranie aj kvety a aj zvierata s cistim byvanim. Aj na tie kvietky a zhradku je hnoj od zvierat dobry nie len umeliny viete kolko stoji kvalitny hnoj? A ako chcete tie kvety, stromy a zeleninu a vsetko hnojit hura umeliny? Kto chce moze to vyzerat vzdy pekne 🙂

mircalla
15. máj 2016

@berika povedala som niekde, ze sa mi to zda normalne? citaj s porozumenim - napisala, ze by som nebola nadsena a vadilo by mi to, ale problemy by som kvoli tomu nerobila. akurat som napisala, ze to, ze im to vadi, ze to chapem. to snad mozem, nie?

co sa tyka tych pravych dedincanov a pristahovalcov - moji rodicia su pristahovalci a byvaju teraz na dedine (hoci tam ziju uz 24 rokov) - ked si zoberiem domy okolo - pristahovalci a miestni - mam presne opacny nazor, co sa tyka tej cistoty a uprav. a to bez vynimky

zita19
15. máj 2016

@danaholanova vsak to... Len BIO a EKO by to zralo ale hnoj im SMRDiii!!!! (je tu taky smajl co ohrna nosom? Asi nie je 😖 ) Mile damy, BIO a EKO je spojene so srackami. Ci uz kravskymi, slepacimi alebo ktorymikolvek inymi. A tie smrdia!!! Mozno menej ako tie vase, fajnove 😝

mircalla
15. máj 2016

@danaholanova nepotrebujem dostavat fotky pribytkov - ja som len napisala svoj nazor, myslim dost slusne.
ale vidim, ze vsetky damy z dediny, co chovaju zvierata azdeho, kto ma opacny nazor oznacuju za fajnovu a pomaly ju idu prizabit, takze pekny vecer....@zita19

danaholanova
15. máj 2016

@mircalla Ja sa vas vobec nechcem dotknut sama som z mesta ale tiez musia ludia pochopit ze musia ludia chovat aby jedli. a ak chcete pre deti zdrave preco nie? A ak si niekto nevie zvyknut su byty a predmestia z domcekami kde sa nechova a kazdy si moze vybrat co mu vyhovuje s tym sa zhodneme nie? A fotkami som chcela ukazat ze nie vsade kde sa chova je hnus a smrad.