Susedom vadia naše sliepky
Byvame asi 5rokov v rodinnom dome. Mame susedov z oboch stran. Z jednej strany v pohode susedia vekovo 50+ a deti, vnucata, zlati ludia-nikdy problem.
No druhym od zaciatku vzdy nieco vadilo, ale to len drobnosti, ktore sme vzdy vyriesili. Chovame vela roznej hydiny-rozumej asi dokopy 40ks-kedze mame 4deti a nekupujeme ziadne maso ani vajcia. Su chovane na cca 400m2, maju krasny vybeh, novy kurin.... Jednoducho pekny bio chov 😀
A toto nemozu rozdychat, maju problem, nepaci sa im to, zevraj to smrdi-z druhej strany susedia necitia a ani my, aj ked chodim pomaly po stvornozky okolo zvierat. Tvrdia, ze je to skarede a nepytali sme sa ich, ci si ich tam mozme dat. A aby sme ich dali prec a pod.veci... Prosim Vas moja otazka: Mozu mi oni zakazat chovat sliepky? Hladala som podobny problem, no nenasla som nejaky paragraf alebo co. Ja som z toho uz na nervy, lebo len zazeraju, sem tam zahucia po nas-my sme im nikdy skaredeho slova nepovedali.
Dakujem za rady
od témy, ale: mne sa strašne páči, že nejaká inšpekcia či kto môže prísť kontrolovať chov sliepok a nebodaj ho zakázať, ale keď niekto napr. týra na záhrade psa, tak na neho sú krátki. amen.
@maria1989 Mária, veď tá inšpekcia chodí najmä tam, kde sa zvieratá držia v otrasných podmienkach, sú týrané a pod. Ku psom a mačkám chodia spoločne so Slobodou zvierat, ktorá dokáže aspoň dočasne poskytnúť priestory a starostlivosť. Len treba, aby to ľudia nahlasovali a za druhé treba podporiť zákon, ktorý by zviera povýšil z veci na cítiacu bytosť (pozor nie človeka, ktorého práva sú definované, napr. majetkové a pod.). Len ľudia sú často slepí a hluchí k utrpneniu ostatných .........Veterinárna inšpekcia musí preveriť každý podnet (tak ako sociálna kuratela podnety na zanedbávanie, týranie detí), ale nikto kto sa o zvieratá normálne stará nemusí mať obavy 😉 .
@radkovadanka @ludkadolom Presne ako píše @draik : žiadne VZN obce či mesta nie je nadradené zákonom SR a teda ho nemôže presahovať, takže ak zákon takéto veci nedefinuje, tak sa dá VZN ľahko napadnúť - stačí dať podnet na preskúmanie prokuratúre pod ktorú váš okres spadá.
@ludkadolom ja ti fandím, len chovaj ďalej, my nemáme,lebo manžel nechce a dcéry by tak chceli sliepky, maminááá aspoň jednúúúú...naši chovajú aj viac ako 40, plus zajace, voľakedy aj morky a kačky a keď sa o to človek stará a čistí kuríny tak to nesmrdí...jaj ja by som sa kľudne presťahovala vedľa vás, pokiaľ by ste nemali toho kohúta 😀...no možno aj mali, ale asi len do času kým by som ho netrafila motykou 😀
@rawmamka
Nie je to celkom tak. Obce sa snažia dôvodiť, že ide o ich originálnu právomoc ako územnej samosprávy, na ktorú zmocnenie zákonom nepotrebujú. Ani v tom prípade však nesmie byť VZN v rozpore napr. s ústavou. Navyše obce sa často dostávajú do stretu s inými zákonmi resp. s tým, že ide o prenesený výkon štátnej správy.
@ludkadolom uprimne ja mat suseda so 40 sliepkami absolutne by mi to nevadilo.a zapamataj si cim viac budete takymto dementom ustupovat,tym viac si budu dovolovat.poznam to,svokor chova v dome na dedine a pristahoval sa vedla neho total chuj.poslal kadejake kontroly,najali sme dobreho pravnika a moze mu uz akurat tak praskovy cukor fukat..ja byvam v meste v dome,ale nemala by som absolutne ziaden problem keby naokolo chovali.A toboz nie na dedine..100x radsej budem vonat ten smrad ako nechutnu kuracinu napichanu atb...len tato doba sa ubera nejakym nespravnym smerom.Ludia stratili ludskost a to co bolo niekedy beznou sucastou nasho zivota je pre nich nepochopitelne.Minule takemu staremu panovi (cca 90 rokov) od vedla z ulice usiel jazvecik do vzdialenych susedov a isiel po neho ku nim na zahradu.A ti zacali po ujcovi blačať ze ma zmiznut z ich pozemku lebo na neho zavolaju policiu.To len tak na okraj,ako funguju niektore susedske vztahy...vela sil a zdaru prajem a hlavne sa tym netrap. 😉 😉
@ludkadolom plot ktory by vyhovoval aj susedom nepovazuj za malichernost, ibazeby si kaslala na susedske vztahy. Predpokladam, ze tam hodlate byvat nejaky ten rocik takze byt na tvojom mieste uvazujem ako to napravit. Myslim ze kazdy si zasluzi trochu ohladuplnosti.
Neviem ci vam to mozu zakazat ale mne osobne by to tiez asi vadilo, bez urazky. Chapem vas ze chcete bio produkty pre deti ale hydina smrdi a to ranne kotkodakanie. Mala som babku na dedine a viem co to je. Vacsina sa ludi sa stahuje na vidiek kvoli kludu, tichu.
Najst nejaky kompromis ale aky to neviem
Dakujem za vsetky vase nazory 🙂 s vacsinou suhlasim. Ja som tiez dievca z mesta 😀 Dlho som byvala v panelaku, ale zvierata som milovala vzdy. A milujem aj moje sliepky 😀 Fakt!
Vidim, ze niektorym z vas by to vadilo tiez....ale dajte mi radu, kde mam teda chovat to svoje zdrave maso??? A vajcia? Moji stari rodicia byvali kedysi na samote, dnes stoja okolo domy... Mam pocit, ze taka prava samota kde by nebolo protivnych usedov uz ani neexistuje 😒
@peneloppe ja moje sliepky nepocujem a to tam chodim niekolkokrat do dna... Videla si niekedy ako funguje sliepka bez kohuta? Je ticho, nehlasi, ze zniesla vajce, vecer sadne na bidlo a spi ticho do rana... Rano vybehne z kurina a ide sa past...potichu, fakt 🙂 keby bol kohut,to uz je ina rec
Hrabu to ano, ale na mojej zahrade. Nikdy sa nedostali cez plot a ani sa nedostanu, plot je novy a nepreletia ho lebo su tazke 😀 a nemaju dovod ho preletiet, vsetko maju tu
ja som asi divna no... mam rada moju zver a aj manzel rad beha za sliepkami 😀
deti poznaju dopodrobna zvieratka a som hrda,ked niekto pride na navstevu a oni ich zavolaju medzi sliepky, vymenuju druhy, kolko maju ktore prstov, ake vyrastu velke, kolko trva liahnutie... ked sa liahnu kuriatka sme pri tom vsetci a s napatim cakame... myslim, ze to by si zasluzilo vidiet kazde dieta
neviem si predstavit, ze mame len travnik... divna predstava 😀
co mate vy na zahrade?
Ja mam aj skalku aj jazierko, pol na pol okrasnu zahradu, uzitkovu a travnicek kde deti behaju bose a polka do kopca su stromy a zvierata sliepky s kohutom, kacky, husy, prasa. 🙂 🙂 🙂 🙂
@danaholanova jeeej konecne niekto taky sisi ako ja 😀
aj ja mam skalku aj jazierko aj sklenik akurat uplnu rovinu 🙂
a co susedia? 😀
@radkovadanka Aj ja poprosim ten typ ako skoncovat so stekanim,budem moc vdacna🙂
@ludkadolom Z jednej strany sa buduju takze robia hluk vecsi a zdruhej strany uz som pisala stara baba co jej vsetko vadi, ale ja si takymi ludmi nenecham skazit ani jeden den. Vsak zivot je kratky a hladkanie zvieratiek ukludnuje tlak. Ja ked si sadnem na hojdacku pit kavu, vyhlad na krasne hory, pridu ku mne deti, macka, prasa a pes tak nemam tolko ruk na hladkanie, ale stastne srdce 🙂 A velakrat vidim ked pridu deti ktore to doma nemaju a mozu si pohladkat ci uz kozu,sliepku alebo prasiatko uplne ziaria od radosti. 🙂
@ludkadolom Nič si z nich nerob. Bývate na dedine a nie v novej milionárskej štvrti, na svojom pozemku máš právo chovať hydinu, dnes to ešte stále robí vacsina ludí žijucich v dome. Moja 80 ročná starká chová sliepky...nie 40 ale zo 15 asi a ked k nej prídem necítim smrad, chovaju aj zajace, ani tie extra nesmrdia a maju 2 psov, no tí trochu smrdia ked zaprší ALE maju na to právo, aj vy na to mate právo. To že zazerajú si nepripuštaj, ked ta okričia, že nech to daš preč, nereaguj alebo im povedz, že je to tvoja vec. Plot si nejako zatien, su aj tie nepriehladné tienidlá alebo umelý živý plot alebo aj živý plot len to dlho rastie. My žijeme v dome, u nas tu nikto nechová lebo je to nová štvrt ale v buducnosti aj ja planujem, zatial na to neni čas ale bude mi jedno čo - kto povie. A ked sa o to starate poriadne súhlasím s tým, že im to nemože tak vadit, tiež si myslím, že to je závist. My sme si dokonca chodili kupovat vajička do jednej novostavby aj s bazenom a kurtom a teta staršia si tam na pozemku chovala hydinu a to bola milionarska štvrt takže asi tak 🙂
@ludkadolom su veci, ktore vyplyvaju zo zvykoveho prava. Napriklad plot po lavej strane mojho pozemku je susedov, staram sa o travnik pred mojim domom aj ked to nie je moj pozemok... Tak isto aj chov domacich zvierat na dedine. Ak by ste mali 40 sliepok v meste, mohlo by to posobit divne, ale na dedine to nie je nic co sa vymyka z normalu. Kym vase sliepky nechodia vyhrabavat susedin travnik, tak mzoe si akurat trhnut nohou. Obzvlast ked neexistuje ziadna obecna norma, ktora by ich chov upravovala alebo zakazovala.
@monicm Monika ked chceš o niekom písat, tak píš aspon pravdu. Mne vadil cinkulár pod oknom - ktorý išiel každý den, pravidelne v dobe, ked mala spala v kočíku na balkone a budil ju.
A vadil mi život s tvojou rodinou, pretože tam žial bývali aj ludia, ktorý svojou potrebou obmedzovali ostatných. A nikto sa mu nedokázal postavit. A preto ste vy ako rodina dopadli tak, ako ste dopadli.
Skús namiesto 1104 rád a mudrovaní tu na fore pomoct svojmu drahemu pokrvnému surodencovi, aby sa vyrovnal s jeho traumou ktoru mu sposobili vaši rodičia, a nauč ho ako sa ma o moju dceru starat. Budem ti vdačna.
Mame tiez suseda - chova sliepky , musim povedat ze ich dost citit, hlavne ked fuka vietor na nasu stranu co je caste.nastastie dom mame tak v predu tam zatial necitime puch. Ale ked sedime v altanku alebo si kopkam na zahrade je to niekedy na hrane ☹ takze si myslim ze treba respektovat susedske vztahy a hladat riesenie ked sa da .
Nemyslim si ze vam to mozu nejako zakazat chovat, je to vas pozemok a vy mate pravo si tam robit co chcete, jedine ak ozaj sudnou cestou. Z vlastnej skusenosti...u nas si susedia asi pred 3 rokmi postavili kurin s malickym vybehom a asi 20sliepkami. Kedze mame spolocne ploty bolo to asi 2m od nasho zahradneho sedenia. Ja som na dedine vyrastala a aj sme doma chovali vselico, ale ten smrad z tych sliepok je neskutocny. Nemohli sme si grilovat na zahrade, ked sa narodila dcera nemohli sme ju tam dat spat v kociku, proste ked som nemusela radsej som tam nesla...nakoniec sme museli prerobit zahradu a prestahovat sedenie inde. Ale kedze so susedmi chceme udrziavat dobre vztahy, nikdy sme im na to nic nepovedali. Skor sme si sami doma s manzelom pohundrali. To len pohlad z opacnej strany...
podľa mňa si nijako nepomôžeš. To sú proste takí ľudia ktorým všetko vadí. Moji svokrovci tiež chovajú a v oveľa väčšom meradle. tiež im asi na 400m2 behá hydina plus majú 2 kravy a 3 teliatka a zopár prasiatok. Každý deň všetkému vyčistia a kravám čistia zakaždým keď idú okolo takže aj každé 2 hodiny. Najbližší susedia sú od kráv a hydiny vzdialený 50m a odeluje ich 3m vysoký plot z tují. Zápach trochu cítiť len keď fúka silný vietor a aj tak sa nájdu susedia, ktorý ani nebývajú na blízku a v kuse sa na niečo sťažujú. Udali ich na hygienu, na životné prostredie, u starostu pravidelne. Svokrovci už mali kontrolu snáď odvšadiaľ a iba ich pochválili aký pekný dvor majú a ako je u nich čisto. Tak sa tí nespokojní sťažujú aspoň na to že keď prejde svokor traktorom cez dedinu, tak zašpiní cestu od blata. Takže potom vždy ideme s lopatami na ulicu a pomáhame sem tam odpadnutý kus blata odhodiť na bok z cesty 😀 Museli sme si všetci zvyknúť na to, že nie každého je možné uspokojiť. a možno dotyčným prekáža, že pol dediny chodí na čerstvé mlieko a tvaroh k svokrovcom.
Nejdem čítať všetky odpovede a teda možno nič nové nenapíšem, ale ak susedom vadí hydina, napriek dobrým podmienkam chovu, tak problém bude asi niekde inde. Zrejme sú to ľudia, ktorí potrebujú do niekoho rýpať a komplikovať iným život. Keď som ešte bývala v rodičovskom dome, tak tam mala suseda (stará dôchodkyňa - vdova) vždy nejaký problém. Raz hnojisko, raz plot, raz sliepky,raz jej vraj pri topení snehu podmývame záhradu. 😀 😀 😀 Všetko to dávala na prešetrenie na obecný úrad. Z úradu vždy došla "odborná" komisia, aby posúdila sťažnosť. Stále bolo všetko OK, dokonca lepšie ako podľa nejakých nariadení, tak ju s tým oboznámili. Časom si našla zas niečo - je sama, nudí sa, potrebuje kontakt s ľuďmi,...Čo na to dodať. Nemôžu Vám zakázať len tak chovať hydinu. Museli by to nahlásiť a následná kontrola by musela uznať, že nemáte vhodné podmienky na chov, resp. že máte ohradu (výbeh) príliš blízko ich plota - aj na to sú presné odstupy - a na základe toho by Vám tá kontrola nariadila opatrenia, ktoré máte prijať. Ani oni by nemohli zakázať chov. 😉
@ludkadolom podla mna je fakt mega bezohladne chovat si 40kusov hydiny ked byvate medzi dvomi susedmi 😨 🤐 🙄 (to nie je ako 5 sliepok, neskutocny smrad tam musi byt).
Nehovoriac o tom ake bahno musi byt v okoli toho kurinu, na co maju urcite susedia vyhlad ked tam mate len pletivovy plot. Na mieste vasich susedov by som kvoli vasej hydine nemala ani chut vyjst na vlastnu zahradu takze sa im vobec necudujem, ze im to vadi.
My mame murovany plot a pred nim dva metre vysoky zivy plot okolo celej zahrady (okrem z nasho balkonu mi zo ziadnej strany na dvor nikto nedovidi) ale uz len kvoli tomu smradu, ktory by bol v celom okoli by som sa tam bala dat 40kusov hydiny.
Plne chapem, ze chcete davat detom len zdrave BIO veci a som zastanca toho, ze kazdy si ma robit to co povazuje za spravne a tak aby bol spokojny (no zaroven by tym nemal zasahovat do zivota inych). Mam kamosku, ktora tiez takto svoje deti vedie a ma doma pomaly farmu kvoli tomu (maju pekne nove kuriny, klietky a zvierata maju velky vybeh), ale kedze vedeli, ze chcu takto zit prestahovali sa pod les, kde tym smradom a vykalmi z takeho mnozstva zvierat nikoho neobtazuju...
@whitecat666 no ako prepáč ale prečo by to bolo bezohladné. Veď býva na dedine. Tam je to normálne. nepísala že býva v nejakej nóbl zástavbe rodinných domov. Každý normálny človek čo sa rozhodne bývať na dedine musí chápať všetky výhody aj nevýhody s týmto spojené. Ako jej sliepky môžu urobiť bahno? nepísala že chová 40 husí a kačíc (tie to bahno skôr urobia a aj potrebujú) a keby aj tam bahno mala, tak susedom to môže byť šum a fuk lebo oni sa jej po dvore nemusia prechádzať. Pokiaľ sa o hydinu riadne stará, pravidelne čistí, tak tam nemôže byť smrad ako v "opičárni" to viem z vlastnej skúsenosti. Na čo by jej bolo chovať 5 sliepok ako ty píšeš. To je v takej veľkej rodine aj škoda zakladať chov. 5 sliepok znesie denne max.5 vajec a 5 členná rodina potrebuje aspoň 20 vajec na obyčajnú praženicu. Ak chce upiecť ak koláč a pod. tak potrebuje chovať aspoň 20-30 sliepok.
Ludia ktorí chcú žiť v dokonalých rodinných domoch s dokonalou záhradkou, a na mieste kde sa nič nechová, sa v dnešnej dobe sťahujú do okrajových častí mesta alebo sa jednoducho musia zmieriť s tým že nejaký sused na blízku bude niečo chovať. Ja som sa prisťahovala na dedinu kde na celej ulici ja a ešte jedna rodina nič nechováme, inak tu každý má minimálne prasa a sliepky a nebudem tu teraz cez plot nadávať susedovi, že mu to prasa v lete strašne smrdí a nech mu láskavo čistí častejšie.
@ludkadolom pises ze mate velku zahradu ,kde mate tie zvierata?Blizsie k vasmu domu alebo pri susedovom plote?Pisem z vlastnej skusenosti ,tiez byvam v rodinnom dome ,na nasej ulici je zakazane chovat ale na vedlajsej uz mozu a tak nas sused si postavil kurín robvno pri nasom plote ,dalej od jeho domu aby jemu to tam nesmrdelo ale to ze to smrdelo nam mu bolo jedno ,tiez zajacinec tam postavil ,mal tam aj potkany no proste nieco strasne a nevravim o tom smrade ,my sme uz ani sedavat na zahrade nemohli ,vadilo to vsetkym dalsim susedom naokolo tak to nakoniec zrusil a mame teraz pokoj.
Ja mam 30 susedinych sliepok pod oknami, meter od okien a na hranici pozemkov. Vraj na to neexistuje predpis iba sud. Su v zalostnom stave, navzajom sa ozieraju do krvi, su skoro bez peria. Smeju sa mi do tvare a dokonca ma udali na policii, lebo sa domaham svojich prav. Smrad je neskutocny, brodia sa vo vlasrnych vykaloch, ktory mam aj na fasade domu. Som za bio, ale toto je fakt humus s ktorym musim zit

@angelsfaith tak samozrejme ze ak pes steka pretoze niekto prisiel na pozemok je to uplne ine...ja som mala vyhrady len voci dlhemu niekolko desiatok minut trvajucemu neprestajnemu stekaniu. Ale voci tomu mali vyhrady aj majitelia sami...cize sme boli na jednej lodi 😉 Psov inak milujem.
Neviem ci to bolo s tymi sliepkami myslene ze majitelka nevie co od dobroty alebo susedia...ale mne pride ze velakrat susedom vadi (resp zavidia) aj zelensia trava u susedov....no prosto proti ludskej zavisti sa vela urobit neda...lebo tam ani sliepky odstranit nepomoze...