Susedom vadia naše sliepky
Byvame asi 5rokov v rodinnom dome. Mame susedov z oboch stran. Z jednej strany v pohode susedia vekovo 50+ a deti, vnucata, zlati ludia-nikdy problem.
No druhym od zaciatku vzdy nieco vadilo, ale to len drobnosti, ktore sme vzdy vyriesili. Chovame vela roznej hydiny-rozumej asi dokopy 40ks-kedze mame 4deti a nekupujeme ziadne maso ani vajcia. Su chovane na cca 400m2, maju krasny vybeh, novy kurin.... Jednoducho pekny bio chov 😀
A toto nemozu rozdychat, maju problem, nepaci sa im to, zevraj to smrdi-z druhej strany susedia necitia a ani my, aj ked chodim pomaly po stvornozky okolo zvierat. Tvrdia, ze je to skarede a nepytali sme sa ich, ci si ich tam mozme dat. A aby sme ich dali prec a pod.veci... Prosim Vas moja otazka: Mozu mi oni zakazat chovat sliepky? Hladala som podobny problem, no nenasla som nejaky paragraf alebo co. Ja som z toho uz na nervy, lebo len zazeraju, sem tam zahucia po nas-my sme im nikdy skaredeho slova nepovedali.
Dakujem za rady
@mircalla Ona nepisala ze ma 40 sliepok, ale ze ma asi 40 ks hydiny...tzn moze mat aj kacice, husy, morky....
@robodracica A mozno aj prepelice tie vedia narobit hluk 😀 😀 😀 😀 😀
@lauricka ja mam blizky vztah k prirode, kazdy vikend chodievame do Tatier. Aj zvierata zboznujem (som vegetarianka). Na farme som nikdy nezila ale ked som bola mala vyrastala som v dome s 2 psami, 3 mackami, 2 korytnackami, 2 kanarikmi a zajacom, so vsetkymi som sa denne maznala a mam vsetky mozne alergie i astmu (takze nie vzdy to plati).
@jajka257 Myslim si, ze deti netreba drzat v bubline (ani ja sama to nerobim). Nemam problem vziat deti na dovolenku aj do Indie ale mat pred domom kazdy jeden den nonstop smrad (a ten tam je urcite neskutocny, presne ako pise @mircalla a @sisaka ) z rozkladajucich "kuračiek", s ktorymi si priroda sama poradi alebo, ktore su na jednej obrovskej kope niekde na zahrade a vyvazaju sa raz za rok ( @zita19 ) to mi pride vyslovne nehygienicke. Musi tam byt neskutocne vela much, neviem si predstavit tam cez leto obedovat alebo doniest detom von pitie (myslim, ze @lussinka23 ma realny prispevok).
A neviem co vam pride vsetkym bezne na chovani 40ks hydiny (okrem 1kamosky, ktora je posadnuta BIO vecami a byva kvoli tomu na samote som este o nikom takom ani nepocula), to nie je ako mat pat sliepok ale normalna farma medzi dvoma susedmi.
Plne chapem ak niekto chce svoju farmu, ale nech ide potom byvat na luku alebo pod les, nie medzi dve rodiny.
Som na dedine,nechovam nič,mam psa a niektorí ani nevedia,že tu je ,nesteka ked nema dôvod .Susedia z jednej strany chovajú sliepky,zajace,cca 40 -50 kusov a asi desat-15 zajkov a majú psa .Ich pes steká v noci furt.Vedla sused má dvoch psov ,zajacov a chová aj kravicku.No a ďalší sused má kozy a býkov.No mne zvieratá nevadia.Moje babky kym vládali chovali vo veľkom a všetko,volakedy to bolo normalne.Dvor plný kačíc,atd.Viete čo mne jedine vadi.Masiarky ,sú vsade ,cez leto je to o drzku,preto mame vsade sieťky.A potkany ,to je des .Furt opravovať ploty a otravu nesypeme kvoli psovi a deťom.Nič nechovame,ale chodia cez náš dvor ,od jedného suseda k druhému a je to na prd,ked sa chovatelia nestarajú .
Nečítala som to tu celé, ale my sme mali podobný problém so susedmi. Naše 4 sliepky a 1 kohút občas preleteli na ich pozemok..no veľká hrúza bo im nasrali na dvorček.Tak jedného dňa som im zazvonila pri bráne a dala 10ks vajec. Pani bola prekvapená no ani slovo už nemôže povedať...
A ešte som tu čítala, že niekto nepochopí načo mu je 40 sliepok...to nechopí človek čo žije v králikárni a chodí nakupovať do supermarketov tie úžasne "čerstvé potraviny". Je to tak krásny pocit keď to vajíčko si odnesiete do kuchyne a urobíte čerstvú omeletu 😉
@whitecat666 40 ks hydiny moze byt 10 nosnic, ktore znesu tyzdenne asi 50 vajec, 20 kureniec, ktore skoncia na pekaci na 10 nedelnych obdodch, 10 kaciek. To vobec nie je vela, lebo kacky a kurence sa do jesene pojedia a ostane mozno 10 sliepok na vajcia.
A z tohto krdla sa naozaj neoplati zakladat hnojisko na konci zahrady. To co vyhrabu z kurnika prihodia na kompost. Nepride i to ako velkchov, ktory treba riesit. Obzvlast ak maju k zivotu 4 are. 4 are sa v mestach predavaju ako stavebne pozemky pod domy.
@lussinka23 mačky svoje výkaly zahrabavaju!!!!!dokonca aj keď cikaju tak vuhrabu jamku takže možno to do čoho si stúpala nepochádza od mačky..
@whitecat666 ani z cca 12 sliepok nemusíš vyvazať exkrementy...pekne do zahrady rozhadzat a zarylovať, super hnojivo. Ty si proste moc fajnova...ty mucha...lebo ta mucha mohla sediet na hovne niekde u suseda a potom prileti k tebe...Tomu nezabraniš. A tí čo maju kompost na zahrade to neni smrad? Stači ked mas na zahrade len travu a nič ine - l en tu obyčajnu trávu čo treba pokosit, treba aj niekde dať..to ludia prevazne hodia na kompost a tam to pekne tleje a zije si to vlastným zivotom.
Ale na druhej strane chapem, ze do radovej zastavby farma nepatri - ked je dom na dome nalepený.
@majdalenka23 ano, tie domace vajička zo uplne ine zltka ma, piškot upečený z domacich vajec to hned vidno tu farbu. A tie vajička mame ešte aj okadene... 😀 😀 😀 😀
Tak ku poctu sliepok, my mame 15 🙂))) chva ich " dedo" a vajicka su pre dve mini domacnosti 3+4 osoby... sem tam si odnesie par vajicok nejaky znamy ;) cize len tolko k tomu poctu... nie je to tak vela... ak nebodaj nejake idu aj na konzumaciu, tak akurat ;) a teda neviem... slepicince po dvore a uz vobec nie kopy nemame ;)
ja zas nechápem ako môže niekto chovať 5 sliepok, to je na čo dobré? každý kto u nás v dedine chová sliepky (a je ich asi 70% má minimálne 15-20kusov sliepok), každý druhý okrem sliepok má aspoň jedno prasa a veľmi veľa ľudí chová aj králikov (podľa počtu okotených samíc sa pohybujú od 5 do 30ks u každého suseda) a to nespomínam ešte holubov, husy, kačky a pod. nikto nebude chovať 2 kačky... Som dievča z mesta z paneláka a teda neviem čo za sliepky chovajú u nás na dedine (asi nejaká zvláštna odroda) ale nijako extra nesmrdia. keď sú vo výbehu tak necítim nič ani keď ich môj syn preháňa hore dolu a kurník kde spávajú a znášajú vajcia trochu smrdí v závislosti či sa im čistilo tento týždeň alebo nie. Predpokladám že ten strašný smrad ktorý spomínate nepochádza od sliepok ale od brojlerov-kureniec chovaných na mäso. Vtedy sa jedna aj o 30ks ktoré sú natlačené v menšom priestore, nemajú výbeh, majú biedne perie a sú určené na rýchly výkrm ( cca 8 týždnov) a následné zabitie. áno, tak tam už skutočne smrad je, to verím a to by som teda pri plote mať nechcela.
Na margo múch, svokor má skutočne dosť veľké hnojisko kam každý deň pridáva kravský, svinský hnoj, zajačince, slepačince a takmer každé 2-3 mesiace ho vyváža na niektorú z rolí kde sa neskôr zaorie. Hnojisko je asi 20m od domu a terasy a v lete tam bežne grilujeme. Občas okolo nás muchy lietajú ale rovnako ako aj u mňa na terase kde žiadne zvieratá nechovám a rovnako ako u maminy v paneláku na 3 poschodí keď si dávame kávu a koláč na balkóne.... Myslím si že muchám na dedine sa vyhnúť nedá....
@inull5 joj kiežby o tom všetky mačky vedeli. mne pravidelne susedovie kadia do ruží kde je krásna sypká okopaná zem. a nič iné to nemôže byť lebo pozemok mám celý oplotený, žiaden pes okrem môjho yorka sa naň nedostane a tie hovienka sú menšie ako od môjho psa. čiže len mačky. Musím im to povedať, nech si to aspoň láskavo zahrabú po sebe aby som to každý deń nevidela 🙂
Moje deti nemajú väčšej radosti ako ked zbierajú vajíčka🙂 malý si obuje gumáky, vezme košík a už aj ide..A samozrejme ich aj ľúbi papat,tie vajíčka sa s kupovanými nedajú porovnávať.
@ludkadolom Ako Ti radia viacerí, daj si tam živý plot. Si na vidieku, tak je predsa predpoklad, že využiješ priestory aj na chov či pestovanie plodín. Susedov si človek nenavyberá a ja by som prestala reagovať na pripomienky neriešila by som to. Je to vaša vec, čo si chováš na pozemku a keď to ich urodzeným nosom nevonia, načo bývajú na vidieku? Ale sú ľudia, ktorým sa nezavďačíš,... Over si v tichosti svoje práva a povinnosti, teda... nasaď si nejaký ten plôtik a nevšímaj si ich, aby si mala pokoj.
@katka708 na čo je to dobré? Na to aby boli aspon nejaké ,,vajcá,, - okrem tých čo maju chlapi doma...a nebyvame na dedine, ale v meste v mestkej časti kde su rodinne domy takze tam sa naozaj farma robit neda a ani to nie je ciel.
No ja vam dievcence neviem. Na jednej strane chceme pekne, kultivovane, okrasne zahradky a na druhej sa snazime krvopotne zhanat domace eko bio maso, vajicka, mlieko, zeleninu a ovocie....to je ako zacarovany kruh. Chcem zdravsie jest ale len nech to pre boha nie je od suseda. Nemoze si predsa kazdy farmu pod lesom zriadovat 🙄 trosku tolerancie najma na vidieku.
@zita19
@sardinka335
Je ine ked sa rozklada trava po koseni a ine ked sa maju same rozlozit vykaly. Az do tejto diskusie mi nidky nenapadlo naco nam je vlastne toaleta ked mozme ist von, este to aj pohnoji travnik... Akoze podla mna uplny hnus 🤐 . Budem sa modlit aby susedov nikdy nenapadlo zrusit bazen a kupit si miesto neho 40kusov hydiny.
OK. Asi som moc fajnova... Ale radsej budem fajnova akoby malo moje dieta na zahrade pouzivat do formiciek vykaly miesto piesku, lebo nie je mozne aby pri 40tich velkych vtakoch nebol cely dvor os**ny.
@whitecat666 no mozno nebude do formiciek nakladat kurince od vasich sliepok, ale... Vas superhygienicky travnik moze osrat holub, vrana alebo nejaky iny divy operenec. Pride macka od tretieho suseda a vykadi sa do vasho pieskoviska. A moze sa stat, ze prave do toho strci ruky tvoje dieta. Vies, niektore veci si clovek vykoleduje... Nic netreba prehanat.
@whitecat666 a len tak mimochdom: Keby si citala poriadne tak zistis, ze tych 40 kusov hydiny ma svoj vybeh, cize sa netrajdaju a nesrajdaju po celom dvore a zahrade. Vacsina ludi ma vybeh pre hydinu a oddeleny vybeh pre ludi na zahradach a dvoroch.
@whitecat666 no ty máš o tom nejaku divnu predstavu. U našich mame hotovy zverinec ale nikto sa s hovnami nehrá. Hraju sa so psami, papagajmi a krmia tie sliepky...u nas ani pes nesmie do zahrady, len na prednom dvore, a sliepky su viac menej vo vybehu zavrete tam maju miesta dost čize hovna sa nikde neroztrusaju. Ak sa niečo stane tak sa to hned zametie a vyhodi do smeti, nie na nejaku kopu kdesi susedom pod okna. Zase tolko sudnosti mame.
@zita19 presne nic netreba prehanat (zial 40ks hydiny je pekne prehnane). Samozrejme kazdemu sa moze stat, ze stupi obcas do hovna (no je to velmi mala sanca, niekde som citala, ze to prinasa stastie, tak zakladatelka ma asi vela stastia 😀 ).
@sardinka335
Ono tu nejde o to ci to mas hned pred dverami alebo ohradene plotikom, je to skratka vo vzduchu. Najvacsi humus a svinstva, ktore organizmus nedokaze stravit ide do vyluckov a mat kopu hovien na zahrade ked mam tesne vedla seba susedov je podla mna skratka nebratie ohladu na inych. Ci sa vam to paci ci nie je to nehygienicke. Ine by bolo keby mali tych sliepok 5 (ako napriklad ty ci tvoji rodicia). Beriem, po nich sa da upratat tak aby od smradu neslo roztrhnut pol dediny a ak nemaju kohuta su ticho. Ale toto je iny pripad, 40 ks roznej hydiny!!!!!!!!!!
Zober si to takto, mam rada psy, tak si kupim dvadsiatich 😎 😎 😎 (40 nenapisem ani hypoteticky, nie som blazon). Ved len takych mensich a je mi fuk, ze susedom bude vadit smrad a stekot (nezaplnia mi sice zaludok zato mi vyplnia cas a daju mojmu zivotu novy zmysel, kto by predsa nechcel hned 20 najlepsich priatelov cloveka).
Neviem kde by sme zili keby vsetci takto bezohladne rozmyslali...
@whitecat666 netreba to s tou hygienou prehanat. Lebo mucha, ktora ti sadne na kolac na terase sa sice pred tym nemusela spacirovat po hovne od susedovej sliepky ale mohla sa poprechadzat v niecom ovele horsom... Od suseda ti sice vietor nemusi do zahrady zavievat hnusne smradlave a nehygienicke vypary z kurnika, zato ti moze zafuknut herbicid, ktorym striekaĺ svoj vzorne pestovany travnik... A tvoje dieta sa v tom herbicide povala. Ak by som si mala pre svoje vnuca vybrat, tak to radsej tie BIO vypary z kurnika.
Ahoj, kazdy co ma sliepky vie ze naozaj smrdia hlavne v lete. Mi sme ich tiez dali prec lebo sa susedia stazovali na smrad a to sme ich mali par a nie 40. Ja chapem aj vas ze je to vasa hydina a vas pozemok. Len mne by to asi tiez vadilo ze mi po oknom smrdia sliepky. Ludia si myslia ze na dedine najdu klud,ale vela razi ta tak neni a musia riesit taketo problemy.
@whitecat666 tak ako toto mi nedá...že infekcia vo vzduchu od hydiny..tak to tak ber že ideš sa prejsť v meste kde vencia psov a tí cikaju kade tade,alebo aj kadia..to už nie je infekcia pre teba a bezohľadnost????alebo to co ty spláchnes do záchoda,odíde to do žumpy,ta sa naplní príde auto,vytiahne a odvezie možno kdesi na pole kde sa pestujú zemiaky,alebo do čističky,kde to filtruju a ide to do ovzdušia...to nie je od teba bezohľadne k Ostatným??
Cez víkend chodím z paneláku do domu na dedine.Sused dôchodca nonstop čosi kosí,píli a majstruje,to by som ešte brala,ALE on si k tomu púšťa rádio na dvore a to je nad moje sily,ale neprotestujem-zatiaľ....takže ja by som také susedovie sliepky hoc aj s trochou smradu hneď brala namiesto toho rádia.....
@pillipilli, ono jednym susedom smrdiet nemusia ale druhym ano. Preco? Zavisi ako fuka vietor. Ked jedny susedia palia, zarucene to ide nam na dom, vrazdila by som, hlavne ked si griluju v lete, casto do jednej do rana a kadeco palia, a my nemozeme otvorit okno, lebo taky brutal dym sa vali ze az a v izbe je 30 stupnov. A je to len vdaka tomu ako fuka vietor, ale na 90 perc. na nas dom. A najhorsie je ze to vacsinou prenikne aj cez zatvorene okna, dvere a smrad mame jak hovado.

@danaholanova asi nepochopim, naco je niekomu 40 sliepok, ale nemusim vsetko chapat