icon

Susedom vadia naše sliepky

ludkadolom
24. sep 2015

Byvame asi 5rokov v rodinnom dome. Mame susedov z oboch stran. Z jednej strany v pohode susedia vekovo 50+ a deti, vnucata, zlati ludia-nikdy problem.
No druhym od zaciatku vzdy nieco vadilo, ale to len drobnosti, ktore sme vzdy vyriesili. Chovame vela roznej hydiny-rozumej asi dokopy 40ks-kedze mame 4deti a nekupujeme ziadne maso ani vajcia. Su chovane na cca 400m2, maju krasny vybeh, novy kurin.... Jednoducho pekny bio chov 😀
A toto nemozu rozdychat, maju problem, nepaci sa im to, zevraj to smrdi-z druhej strany susedia necitia a ani my, aj ked chodim pomaly po stvornozky okolo zvierat. Tvrdia, ze je to skarede a nepytali sme sa ich, ci si ich tam mozme dat. A aby sme ich dali prec a pod.veci... Prosim Vas moja otazka: Mozu mi oni zakazat chovat sliepky? Hladala som podobny problem, no nenasla som nejaky paragraf alebo co. Ja som z toho uz na nervy, lebo len zazeraju, sem tam zahucia po nas-my sme im nikdy skaredeho slova nepovedali.
Dakujem za rady

inull5
15. máj 2016

@katka1981 no kedysi som praxovala na veterine a teda viem ze väčšina matiek zahrabava,má to tak akoby "zakódované".ona asi do tvrdej zeme hrabať nebude,mačka nemá rada špinavé pazure.viem že keď nemá kde,tak si hľadá chodbe miesto,napr.na dvore s dlažbou si nájde kvetináč a tam hrabe..no vyskúšaj jej podsunut sypku hlinu v nejakej mise a uvidíš.

katka1981
15. máj 2016

@inull5, to nie su nase. Ako nam zomrel psik, chodia sem srat macky z okolia. Ale planujeme psika a bude po probleme. Psik nemal problem vyhrabat dieru ale on bol velky maco. Macky sa ho bali, teraz maju mrchy raj.

stardust
15. máj 2016

ako nehygienicke? V Spiegeli kedysi davno pisali, ze deti vyrastajuce na farmach a na dedinach so zverinou byvaju ovela zdravsie ako deti zijuce v pomaly sterilnych mestskych podmienkach. A co je to za dobu, ked ludom vadia zvierata? Asi som uz fakt stara korcula, ale u nas na ulici na kraji mesta si kazdy za sociku choval nejake prasce, zajace, sliepky...boli sme sebestacni, v obchode sme nemuseli nadavat na chybajuce maso, kupovali sa akurat veci, ktore sme si nevedeli spravit...napriklad produkty z obilnin.

katka1981
15. máj 2016

@stardust, ano a cim vacsie zviera, tym lepsie pre dieta. Idealny je vraj kon. My sme mali velkeho psika a klop klop mala alergicka nie je, uvidime dokedy, lebo obaja s muzom sme. Ona sa zatial drzi. Sice sme drzali hygienu v dome jak trafeni, to by sme viac nerobili, ale teda aspon s tym nasim hunacom vyrastala.

inull5
15. máj 2016

@katka1981 k nam chodia mačky na ryby🙂 máme dosť veľké jazero,je tam kopa rýb a poluju na ne.chodia však skoro ráno alebo večer proste vystihnu keď je pes vpredu a nevidí ich,a keď aj náhodou ich zbadá,jazero je oplotene kvôli deťom,tak sa k nim tak rychlo nedostane.hovienko od mačky som však nenašla..tak kým budete mať psa,tak skus niekde k plotu dat kvetináč a uvidíš.

katka1981
15. máj 2016

@inull5, aj susedovi vyzieraju rybicky. Mame kvetinace, v nom rajciny a spenat, len nech mi tam nas..... a .... nech neskusa, nasa bio zeleninka 🙂 Ja som bola zvyknuta si dat na terasu vzdy chladit napr. varene zemiaky. Psik dosiel, povedala som mu aby to nechytal, lebo sa popali, ovonal a bolo. A minule tam dobehla macka, muz ju odohnal, skoro sa do toho pustila. Je to zle teraz. Co uz.

whitecat666
15. máj 2016

@inull5 samozrejme, ze ked si niekto venci v parku v meste psa a nepozbiera si to po sebe je to bezohladnost.

diablikovci
15. máj 2016

Mne by možno vadilo že by tam mohli byť potkany a myši. Zažila som také čosi tak ani na záhrade človek sa nemôže pohybovať lebo sam potkan.

inull5
15. máj 2016

Naši sú nonstop vonku,síce máme záhradu okrasnu,zeleninu máme u starkej v inej dedine,ale u sliepok sú často.A často sú slepacince nielen na topánkach ale aj teplákoch.zbožňujú ich kŕmiť a zberať vajcia..ďalej papagáje,máme záhradnú volieru,vojde mala k nim,andilky jej sedia niektoré na prste,iné na hlavičke ďalej psy,máme dvoch,jeden je poľovnícky ten na hranie nie je,pretože je ostrý,ale druhý je pudel a záhradu sa s ním.mala ma 5 rokov,učí ju to aj zodpovednosti za "niekoho",ešte predtým ako ide do škôlky,sa pozrie či papagáje majú papat..ja by som do mesta s nimi nešla ani za svet,proste neviem si predstaviť že by som bola s nimi iba v byte,potom sa nahodila,aj ich podľa katalógu a išla sa s nimi promenadovat do nákupného centra..

inull5
15. máj 2016

@whitecat666 nie každa hydina smrdí..smrdí najmä vtedy ak sa kŕmi smeskou,čo je umelé krmivo.tak ako stolica bábätiek,dojčenym nesmrdi,zato bábätko na umelom mlieku ma stolicu smradlavu..takže v skratke hydina ktorá ma dostatočný výbeh,aj s hlinou,prípadne zeleňou,je krmena zrnom, trávou,prípadne zbytky z kuchyne,vo výbehu nie je stojaca voda s vykalmi nie je nehygienicka,ani nepachne.opačný prípad sú veľké farmy,a dvory kde sa kŕmi smeskou,kde je celý výbeh vybetonovany a necisteny

inull5
15. máj 2016

@katka1981 ono na tie rajčiny daj pozor nech sa ti tam nevykadi,aj nanacura aj špenát pretože je tam riziko prenosu toxoplazmozy..výkaly mačky sú totiž oveľa častejšie zdrojom nákazy ako priamy kontakt.

whitecat666
15. máj 2016

@inull5 Lenze sliepky zakladatelky su zrejme ten druhy pripad kedze problem, ktory sa tu riesi je ten, ze susedom vadi smrad...

inull5
15. máj 2016

@whitecat666 ktovie ci to naozaj smrdí..neviem,ani ty ani ja.možno sú tam narušené vzťahy a susedovi vadí všetko.môj názor je že priestor má na to dostatočný,otázkou zostáva životospráva hydiny,jej zdravie atď.

tomiholjubavi
15. máj 2016

@ludkadolom susedia mojich rodičov maju sliepky a hned pri plote s nami 😀 sice ich maju asi iba 10, ale nesmrdia vobec. ked sme sa pristahovali, uz ich mali. aj preto nam nikdy nevadili. suseda povedala, ze im mozeme davat vysusene vajickove skrupiny, ak nam ostanu..tak občas prehadzujeme cez plot a mame z toho veliku atrakciu 😀
najnovšie si dokupili aj kohuta a to uz je iny ramus...on je asi nejaky pomyleny, lebo namiesto aby zacal kikirikat v normalnom čase, on uz o 4tej rano vyblakuje jak blazen 😀 Najskôr mamu z toho išlo porazit 😀 ale potom vymenili okna za plastove a teraz ho pocut ovela menej, takze nebudi 🙂

a pointa tohto príspevku - sliepky, ak sa clovek stara o kurín, nesmrdia. 🙂

katka708
16. máj 2016

@gita17 nuž my sme traja (2,5r.syn) a praženicu robím z 8-9 vajec. A do koláčov dávam 3-4 podľa receptu. Pečiem aj 2-3x do týždňa. Sme divný?

mircalla
16. máj 2016

@inull5 kazda hydina smrdi, to mi nehovor, ze nie...teraz si nebudeme nahovarat, ze 40 kusov necitit
niektom ten smrad nevadi, inemu ano
susedia maju sliepky - smrdia, susedia o par domov dalej maju prasata - smrdia strasne

proste ano zvierata na dedinu patria. holt, kto ich mat nechce ma trochu smolu, ze byva velda ludi, co maju 40 ks hydiny, ale nic s tym nenarobi. ja by som zvierata nechcela a ani by som nechcela mat susedov so 40 kusmi hydiny. na druhej strane to neovplyvnim.

su dediny, kde sa tych domacich zvierat chova podstatne menej ci skoro vobec (napriklad v okoli bratislavy) - chovaju ich len vacsinou starsi ludia, inde je to snad v kazdom dome

jolinka
16. máj 2016

aj my chovame sliepky, teda zatial kurcata 7 tyzdnove, 22 kusov...a po vcerajsej skusenosti na navsteve u svokry, mozem potvrdit ze skutocne VELMI zalezi na sposobe chovu 😉

svokrovci maju murovany stary kurnik s ohradkou, ale ohradka sa im po rokoch rozpadla, tak tohorocne novy kurky, zatvorili celodenne dovnutra, len s malym sietovym okienkom, ziadna slama len holy beton 😒 ... Ja neocakavajuc nijaku zradu v podobe pachu som sa priblizila...a skoro som skapala od smradu, naplo ma, malo nechybalo a vidim svoj obed este raz 😝 😝 😝 no des.

Proste ked je hydina zavreta, nevetrana, bez podstielky, trus sa nema s cim premiesat a dozriet, hromadia sa plyny, plus kysne v tom aj strava, je to velmi neprijemne jednak aj pre tie kury, jednak aj pre ludi v blizkosti.

My chovame spominanych 22 kurciat, nebe a dudy. 🙂 Moj muz je detailista /az by obcas nemusel/ a tak stavbu kurnika pojal velmi sofisticky... Je to drevena stavba na betovovych tvarniciach, takze odspodu je to volne /potkany a mysi sa v takom volnom priestore neradi zdrzuju, okrem toho maju tam pristup aj nase macky/ Ma 3 casti, najmensia sklad krmiva, dalej samotny kurnik, priestorny, vysoky ze v nom stoji dospely clovek, 3. cast je oplotena "terasa, kam vypustame kurky vonku ale pod strechu v case dazda. a samozrejme este pribudovana oplotka. 😉 v kurniku mame 15-20 cm slamy ako podstielku, ktoru komplet vymiename za 7-10 dni.

Kurky skutocne NESMRDIA 😉 , a to ja som osoba citliva na pachy. vzdy ked je nova podstielka, decka vlezu do kurina, tam sa hraju, kurcata im lozia po pleciach alebo zaspia na kolenach... maju zabavu.

Jo a cely ten "komplex" 😅 sme postavili v rohu zahrady, kde ani susedom nevadi. pretoze jeden sused ma tam za plotom velky koterec pre psy a druhy obrovsku stodolu na polnohosp. stroje. 😉

lussinka23
16. máj 2016

@inull5 to tazko, preboha vsak vidim z kuchyne mame balkon na terasu a velakrat vidim ked sa mi macka vyspini a odide. Urcite si to nezahrabe. Suseda z druhej strany ma to iste, uz ju na to upozornila nech si svoje macicky drzi doma.

sova76
16. máj 2016

@lussinka23 ved je to chore, nebyt maciek, tak vas mysi a ine hlodavce zozeru.

simca06022011
16. máj 2016

@lussinka23 na tvoj nazor ti poviem jedine: Komu vadia zvierata, akekolvek, nema sa stahovat na dedinu a ani len do domu. Alebo si moze vystavat 5 metrovy mur okolo domu a zavriet sa v izolacii. Je chore aby clovek sledoval macku pripadne ine zviera co mu prebehne cez dvor aby sa nahodou nevyspinil tam. CO by si robila keby ti do dvora chodili lisky, dive macky a pod... asi by ste sedeli na streche a strielali... ;)
Je tiez rozporuplne, ze vsetci by chceli zdravo zit, jest zdrave maso, vajcia a ine cerstve potraviny, ale ked ide o jeden kurnik, tak sa idu pototo lebo to smrdka mestskemu nosteku ;) a kde teda ten maly "gazda" ma tu zdravu hydinu chovat? 🙂)) jasne na druzsstve napchatych par 10tisic kusov na par metroch stvorcovych ;) to mi je zdrave...

gita17
16. máj 2016

@katka708 to teda riadnu prazenicu robis. Nam stacia 2 vajcia na osobu. Naozaj pecies 2-3 krat do tyzdna? To stale jete sladke? Neuraz sa, ale to nie je vobec zdrave. Nemate problemy s vahou?

katrin21
16. máj 2016

@jolinka to ma ohromne zdrave vajicka potom , ta tvoja svokra... hnus...
inak, sliepky, ak nemaju pristup k zelenemu, tak vajicka nemaju taku hodnotu.. sice su vzdy lepsie, ako z obchodu, lebo sliepky nežeru vselijake lieky, ale ! chyba im v strave chlorophyl, ktory je len v zelenom....
Vsetko , co papa zelene, je zdrave... cize aj masko zo zvierat takych, aj vajicka... preto divina, hovadzina, kuracina je zdravsia ako bravcove a pod...
takze svokra ma sice domace vajicka, ale hygiena o nicom a potom aj ta vyzivova hodnota je nic moc, ak ich nepusta obcas sa napast, alebo im nehadze zelene... Takze aj vy, hoci mate cisto, pustajte ich napast sa,alebo ked kosite travu, hodte im...

katrin21
16. máj 2016

@inull5 a ty vies o tom, ze macka ma toxoplazmozu ( ak ju vobec ma) tak 2-3tyzdne ,jedine raz za zivot, najcastejsie ako maciatko a potom uz NIKDY nikoho nemoze ani nakazit, lebo viac nie je infekcna a druhykrat toxo ani nemoze dostat? je uz imunna??
Toxoplazmoza sa velmi precenuje... ludia si myslia, ze kazda macka ma toxo....
paradoxne, my sme mali za moj zivot uz asi 6 maciek a toxo som nikdy nemala, ani len protilatky, takze som to nikdy nechytila a to nam macky chodili aj dnu...
Treba si nastudovať aj info .. nie len pocuvat, cim druhí ludia zastrasuju...
Skor su macky inak zacervene, ak sa ludia o ne nestaraju, alebo ked chytia mys, co ma blchy, tak napr. skrkavky mozu mat a ine.... ale inak toxo je zbytocne velky strasiak

mircalla
16. máj 2016

@gita17 tiez sme 2 a dieta - dokonca starsie dieta, ale z 9 vajec si prazenicu nerobime

inull5
16. máj 2016

@mircalla prepáč,ale snáď mi nebudeš tvrdiť ty ktorá na zvieratá či hydina smrdí alebo nie..v rámci veterinárnej praxe som prešla mnoho a mnoho dvorov a vyššie som písala od čoho sa zápach odvíja..tak si to precitaj.
A snáď pochopíš ako to bolo myslené..my byvame v okolí Bratislavy a predstav si ze sliepky naši majú.

katrin21
16. máj 2016

@katka708 nechapes, naco niekto chova 5 sliepok? ja zase nechapem, naco niekto chova 20 , jedine ak si privyraba predajom vajec.,. inak bez sance to minut ...
nasi nikdy viacej nemali... naco aj? kupilo sa tak 7-9 kuriatok, z toho nieco boli kohutiky, ti sa zabili na polievku a sliepky zili a nosili aj 5 rokov.... kraasne pokryvali spotrebu 4 clennej rodiny, + mama este daval aj segre vajicka....
PArtnerova mama mali na zahradke 3 nosnice, take z vypredaja, si kupili... nosili neskutocne, este aj nam davali vajicka tiez.... ved ked mas denne 3 vajcia, ani to neminies... alebo ty kazdy den pouzijes niekde 3 a viacej vajec???
pre troch prazenica z 8-9 vajec?? fuuuuha, a to naco?? ved 2 na osobu su akurat... a to este z toho mate jedno male dieta... to trochu prenahate...
aj ked sa pecie, zase tolko vajec by som neminula...
U nas na dedine, ked som bola mala, bola pani, co celej dedine predavala vajicka. taka stara mila babicka.. a ani ona nemala viacej ako 10sliepociek, ale zila sama, takze predavala..
a vzdy ich mala plno, pamatam sa , drzala ich v takom smaltovanom velkom vedre naukladane 😀

jo a nasim sliepky nikdy nesmdeli.. sliepkam treba cistit... a duplom, ak ich ma niekto 20-40, tak to je chore.. to uz je farma podla mna

mircalla
16. máj 2016

@inull5 ok hydina nesmrdi - spokojna? a presne to pisem - v okoli BA zvierata chovaju starsi ludia, poznam x mladych ludi s dtemi ci bez, co tam byvaju a nik zvierata nechova - chodia do BA do prace, skolok, skoly a nemaju na to ani cas ani o to nemaju zaujem

inull5
16. máj 2016

@katrin21 prosím ťa,zdrž sa poucovania,cítiť to z každého tvojho príspevku v akejkoľvek téme...nie neviem ci ta konkrétna mačka ma toxo a nevie to ani pani ku ktorej tie mačky chodia.. Skus ísť niekedy reálne na veterinárnu prax a nie pasívne študovať..

inull5
16. máj 2016

@mircalla 🙂 to som nenapísala..smrdí hydina ktorá je krmena smeskou,je v uzavretom priestore bez čerstvého vzduchu,bez konzumácie zelene atď..

katrin21
16. máj 2016

@inull5 nuz, neviem, ci poucujem, nevadi.. a ze mam prehlad o tychto veciach , lebo ma bavia? To je len plus, nie?
vyvojovy cyklus toxoplazmozy a priebeh choroby je aky je,, to nezmenis ziadnou praxou, to si aj veterinar najprv nastuduje.... 🙂 Proste to tak funguje.. neexistuje, aby macka mala cely zivot toxoplazmozu. ci sa ti to paci, alebo nie..
Ale jasne, nevies, ci prave v tej chvili, ked ti tam kaka, toxo nema... tie dva - tri tyzdne... to je pravda... len proste nemam rada, ked sa tak vehementne stale sklonuje toxoplazmoza, ludia potom maju pocit, ze to ma kazda macka a stale...