icon

Susedov pes behá po mojej záhrade

martina0782
2. jan 2022

Ahojte obraciam sa na vás s pomocou.
Niekoľkokrát susedov pes behal po mojom pozemku, po dohovore či už osobnom alebo telefonickom stále nezabezpečil plot aby mu pes neutekal. Púšťa ho v noci , nemôžme spať. Jednoducho narúša náš život a znepríjemňuje nám ho. Existuje nejaký zákon alebo niečo ako by sa to dalo riešiť? Ďakujem za rady.

Strana
z3
elzik3
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
2. jan 2022

utulok@slobodazvierat.sk
@martina0782 vyskúšaj ešte sem napísať, oni sú najpovolanejší a myslím že asi ti budu vedieť poradiť odborne

martina0782
autor
2. jan 2022

@elzik3 tak vymýšľať si, že ma napadol si nemôžem , po ďalšie by som musela mat dôkaz o napadnutí čiže toto ma ani nenapadlo to takto riešiť

amarilka26
Autor odpoveď zmazal
lasoli
2. jan 2022

@martina0782 ved skuste tam dat tu elektriku na jeho plot,tak zeby o tom nevedel a nevsimol si,staci ozaj par x pes si zapamata a nepriblizi sa k plotu,potom to date dole.ja by som asi tak sla na to.

bmuller
2. jan 2022

@lasoli oplotok je pomerne jednoduche riesenie, ale tiez by do toho museli investovat aspon 100 eur.... kvoli ignorantskemu susedovi 🙄

marianeta
3. jan 2022

@martina0782 cipovanie je už povinné . Normálne volaj MP ,psa sa bojíte a hotovo.. Ja mám teraz psa( bol svagrov) a často utekala. Prvy krát skončila v útulku kým po ňu prišli ( pes má čip ,ale MP nemala asi pri sebe čítačku) druhý krát ju doviezli domov , bol napomenuty, a tretí krát ju doviedli domov a to už dostal pokutu tuším 100€..
A čo je to za plemeno vlastne?

elizabet173
3. jan 2022

@deti95060810 viem, aká je cena plota, idem robiť nový, aj viem, že ho neurobím za dve hodiny. Ak chcem psíka, tak si najprv zabezpečím pozemok.

lujza123
3. jan 2022

@martina0782 zakaždým volať políciu, aj v noci. Prídu, psa odchytia buďto zavolajú majiteľa alebo ho dajú do útulku. Majiteľ zakaždým dostane pokutu, najskôr to budú 10, potom 30, potom 50 a bude sa to zvyšovať. Keď nepomôže pôjde to na súd a ten mu môže dať pokutu aj 1000 €.
Pri takých sumách si to majiteľ rozmysli a začne si zabezpečovať plot tomu ver

lujza123
3. jan 2022

My mame poľovníckeho psa - zdrhaca, tak napíšem pohľad z druhej strany. Keď sa pes naučí utekať je to katastrofa, bude to skúšať stále dookola. Klasický pletivovy plot ho nezastaví, vždy si nájde cestu, náš v pohode prelezie 1, 8 m plot, podhrabe, preskočí. X krát zdrhol z dvora, zdrhol z útulku, zdrhol zo psieho hotela. Je kastrovany takže prestal zdrhat za fenami, no neďaleko je skolka kde vždy poobede vykladajú von súdy s pomyjami takže uteká koli tomu aby ich mohol zožrať. Keď niesu pomyje tak prevracia a vyžiera smetiaky na ulici, lezie susedom na pozemky a tam žerie komposty, granule co ľudia sypú mackam, lojove guľky co vesaju na stromy pre vtákov, čokoľvek na čo natrafí. Nie, nieje hladný, doma ma prémiové žrádlo za veľké prachy. Pre neho je to proste žúžo dobrodrúžo takto si hľadať jedlo na výletoch. Keď ma dosť vyvracia sa a žerie ďalej.
Mali sme tzv neviditelny plot, v plote je drôt a pes na na krku obojok snímač ktorý ked sa priblíži k plotu začne najskôr vystrazne pipat a keď ide pes ďalej dostane el. výboj. Fungovalo to 2 mesiace, pes zistil ze keď bude dostatočne dlho stat na hranici kde to len pípa tak sa vybiju baterky a cestu ma voľnú. Klasický el. ohradnik nevieme ako dat a spraviť okruh, je to členité, okolo vstupnej brány si to neviem predstaviť ako by sme to dali. Vie si labou otvoriť bránku, dvere, sleduje ci zamykame a keď nie ide skusat.
Psa pozna celá mestská polícia, poznajú ho v útulku, poznajú ho všetci susedia. Je to verejne známa osobnosť, v rozhlase bol už niekoľkokrát, tak isto bol hviezdou facebooku. Raz ho niekto odfotil ako sa kŕmi smetami, hodil na FB s nejakým pohorsenym komentarom. Tam si to začalo žiť vlastným životom a ľudia z toho narobili drámu a z čokla najväčšieho opusteného chudáčika.
Psa musíme mať stále pod dohľadom, spava s nami v dome, bravame ho všade zo sebou. Na voľno na záhrade je iba keď sme doma a aj to ho musíme stále kontrolovať, hlavne keď sú tie obedy a možnosť pomyji to vždy špekuluje. Spravili sme koterec, tam šteka ako zmyslov zbavený. Fungovala nám reťaz, mal ju dlhú, pohyblivu pripavnenu hore na drote takze mal celkom dobrý vybeh. Býval tam iba na čas kým nebol nikto doma. Teraz to zakázali a my netušíme co budeme robiť, v tom koterci sa zblázni a susedia tiež.
Áno venujeme sa mu, striedame sa v behani, ten pes každý deň prebehne 10 km po horách. Áno venujeme sa mu, každý deň nejaké povely, hry na zabavenie.
On nezdrha že by mu niečo chýbalo, pre neho je to proste zábava.

Ja chápem rozhorčenie susedov ale chápem aj majitelov takýchto psov.

marianeta
3. jan 2022

@lujza123 no ale to je rozdiel, keď vy robíte a aj ste urobili čo je vo vašich silách aby nezdrhol..Tu je ten pes celkom sám.Nikto sa mu nevenuje, a majiteľ naňho zvysoka💩..

karolinakr
3. jan 2022

@lujza123 Fu tak toto bol iný príbeh Presne pre vás by ťa výnimka z reťazí bola akurát na,takého loptosa mať doma.Ja mám rada veselé zvieratká ale na vášho psa by som bola krátka.Co to je za rasu? Írsky teriér či stavač? a tá stránka fcb * má svoje storička? 😅 No a čo teraz...Ako ďalej..

lujza123
3. jan 2022

@karolinakr slovenský hrubosrstý stavač 🙂 ináč je to veľmi zlatý pes, poslušný, ucenlivy, miluje ľudí a obzvlášť deti ale toto zdrhanie je katastrofa. Celkovo polovne psy co som počula majú tendencie utekať, to proste nieje pes vhodný na stráženie dvora, obzvlášť ak tam nikto nebýva.

S tim fcb príbehom to bola tiež sranda, pes má takú stavbu tela že je chudý, má dlhé nohy, proste to je taka rasa , v tej dobe bol ešte mladý takže naozaj nemal žiadny tuk navyše. Niekomu sa podarilo ho odfotiť ako sa taky zhrbeny nadzgava smetami a hodil to na stránku mesta s komentárom že vyziabnuty uzimeny chudáčik vyhodený z domu sa musí živiť odpadkami. Bol zrovna november vonku hnusne, zima a ta fotka bola vážne presvedčivá takže ľudia to začali zdieľať, rozhorčene komentovať a do par hodín to bolo všade, na rôznych stránkach o tulavych psoch a pod.
Mne to poslal kamoš večer, samozrejme pes už dávno doma vyvaleny v pelechu v obývačke zatiaľ čo na nete z neho ľudia spravili uboziatko roka a z nás majiteľov bezcitne svine ktoré sa ho zbavili a nechali žiť na ulici

bmuller
3. jan 2022

@lujza123 len z autorkinho popisu som pochopila, ze pes nebeha volne hocikde po obci, ale vojde len im do dvora (mozno maju z inych stran taky plot, ze cez neho uz nevie prejst prec).
ano, psy zdrhaci nie su taki zriedkavi, svagrovci maju takeho, pes zlaticko, ale pud utekat nenormalny, pozna ho cela obec, riesil ho az starosta prikazom drzat vo dvore.
pes za to nemoze, na kazdy pad sused nema obmedzovat dalsich susedov svojimi zalezitostami, teda ani utekajucim psom.
na mieste autorky by som to riesila na vlastne naklady spevnenim oplotenia, ale to je len o mojej neochote zrat si nervy s blbcami po uradoch a policii.

karolinakr
3. jan 2022

@lujza123
🤣
Chodí tu jeden fagan,keď si adoptoval šteniatko ja som skoro plakala,že aký život bude mať uňho, a dokonca som mu raz nukala salámu.A ten 🐕 pes ani raz v živote nebol uviazaný, vždy navoľno,vonku sú nonstop na čerstvom vzduchu,chodí chalan na korčule s partiou,do parku a ten pes asi lepší život si nemohol priať,vždy sa smejem, keď si na to spomeniem
Pes na normálne svaly ako jazdecké kone od toľkého behania

lujza123
3. jan 2022

@bmuller nuž práve preto ze patalie so zdrhajucim psom poznám som jej písala ze najúčinnejšie riešenie je vytrvalo volať políciu. Budu dávať pokuty majiteľovi, ak ho hneď pri odchyte nezozenu zaplatí si aj pobyt psa v odchytovom koterci. Ver tomu ze si plot zabezpečí aj sam, lebo nepôjde o malé sumy. Prečo by to mala platiť ona, elektrický ohradnik je pomerne draha záležitosť pokiaľ by k tomu riešila aj externú batériu.

simca06022011
3. jan 2022

Ako ti radi anjelicek, pripadne treba upozorniť priamo suseda. Ak mu to je jedno a ignoruje to tak cestou obecneho uradu. Normlane sťažnosť a možno to zafunguje. On si psa musi zabezpečiť. Jedna vec je k3d niekomu pes ujde raz za cas a druha je toto. Možno by inak nebolo treba upravovať celý plot. Ale pred ten plot urobiť nieco ako záhony napr z dreva, gulatiny, kamena... A vyvysit to. On sa nejak do hlbky a dialky hrabat nebude. Ale to je aj tak otazka mesiacov, je zima...

simca06022011
3. jan 2022

@bmuller aj mlj uteka o dušu, musim ho drzat vnutri. Polovnik... 😂

lasoli
3. jan 2022

@bmuller no hej ich oeniaze ale tak co maju robit,pise ze pes agresor,no ja by sim sa bala alebo najala si uz fakt polovnika.

pbra40
3. jan 2022

Neviem sa vyjadrit priamo k psovi, ale zaujala ma veta, ze je to jeho plot. Ako to myslis autorka? Lebo ked sme my riesili plot, tak pravidlo vlastnictva, ze "prava strana plota na pozemku" nema pravnu oporu v zakone. Vzdy je to len o dohode, nakolko vlastnis polovicu z kazdej strany plota.
Bolo to tusim tak zauzivane niekedy 50 rokov dozadu, ale potom sa menil zakon. Takze ono si myslim, ze nemas pravdu, ze by si nemala mat naklady. Ale opravte ma, ak sa mylim. Rada sa dozviem nieco nove

nenne27
4. jan 2022

@martina0782 nechapem, ze ste nevolali este mestsku policiu, na co cakate?

Strana
z3