icon

Musíme sa skladať na nový plot so susedom?

13. sep 2026

Ahojte. Sused prišiel s tým, že by chcel meniť plot medzi našimi pozemkami a že by sme sa naň mali zložiť napoly. Plot je na hranici pozemkov a bol tam už v čase, keď sme dom kupovali, takže netušíme, kto ho kedysi platil.
Ten súčasný je podľa nás ešte úplne v poriadku. Sused chce krajší a vyšší, my zas nechceme dávať stovky eur za niečo, čo nám netreba.
Môže od nás vôbec právne žiadať polovicu nákladov, keď s výmenou nesúhlasíme?

janinah
13. sep 2026

Opytajte sa dalsich susedov,vačšinou sa vie a su nepisane pravidla ktoré ploty z ktorej strany kto robí. A sused je podarený,chcieť môže...

anonym_30eb96
13. sep 2026

@anonym_autor Postaviť plot na rozhraní vášho a susedovho pozemku je vec vzájomnej dohody.V prípade, že s tým súhlasíš a dohodnete sa, väčšinou aj jeho financovanie sa delí na polovicu a je spoločným majetkom.V prípade, že nesúhlasís,sused si plot môže postaviť na svojom pozemku, ale v tom prípade je to jeho majetok a je jasné, že si ho financuje v plnej výške.

anonym_74d306
13. sep 2026

u nas je to napriklad tak ze ploty su spolocne a teda sa aj spolocne platia u mojich todicov sa kazdy stara o plot nalavo od vstupnej brany a teda plati vzdy ten komu prislucha. Este bud rada ak nepyta peniaze za pracu, ale urcite si zisti ako to u vas je lebo naozaj co obec to ine pravidla

anonym_41288e
13. sep 2026

@anonym_autor Nie, nie ste povinní sa skladať. Jedna strana je suseda z jednej strany, druhá strana je vaša.

anonym_09dec3
13. sep 2026

@anonym_autor
Ja mam podobny problem tak som pytala AI
Nemôže vás donútiť platiť, ak s výmenou nesúhlasíte. A to je presne podstata väčšiny takýchto sporov.
Na Slovensku platí totoo:
1. Kto je vlastníkom plota? To je kľúčové.
Ak je plot presne na hranici pozemkov- v katastri vedie čiara stredom plota, tak sa zo zákona považuje za *spoločný*. Teda patrí vám obom - podielové spoluvlastníctvo.
- *Ak je celý na jeho pozemku* - čo je až 90% prípadov pri starých plotoch, lebo sa stavali 10-20 cm od hranice dovnútra, tak je *iba jeho*. Zistíte to len z geodetického zamerania. To, že opticky vyzerá ako "medzi vami" ešte neznamená, že je na hranici.
Pozrite si na mape katastra - http://mapka.gku.sk - kde ide hranica. Ak nemáte istotu, 50 eur pre geodeta vám ušetrí stovky eur za plot.

*2. Môže od vás pýtať polovicu na NOVÝ krajší plot?*

*Nie.*

Aj keby bol plot spoločný, tak Občiansky zákonník hovorí, že o podstatných zmenách spoločnej veci musia spoluvlastníci rozhodnúť spoločne.

On chce *zhodnotenie* - vyšší, krajší plot. To nie je oprava. Na zhodnotenie potrebuje váš súhlas. Bez neho si ho môže postaviť, ale na vlastné náklady. Nemá žiadny právny nástroj, ako od vás vymáhať polovicu.

Iná situácia by bola, keby bol plot v havarijnom stave - padá, ohrozuje ľudí, utekajú vám psy. Vtedy máte obaja povinnosť ho udržiavať, aby neškodil. Ale aj vtedy by ste sa mali dohodnúť len na primeranej oprave, nie na luxusnej verzii.

*3. Ten mýtus o "pekná strana plota"*

Nie, to v slovenskom zákone neexistuje. Že "komu ide pekná strana, ten platí" je pravidlo z Ameriky a z internetu. U nás to neplatí. Platí len to, kde plot fyzicky stojí a či je dohoda.

*Čo robiť prakticky teraz:*

1. Povedzte mu slušne a ideálne písomne / SMS: "Súčasný plot nám vyhovuje, je funkčný. S výmenou za vyšší/krajší za x eur nesúhlasíme a nebudeme sa na ňom finančne podieľať."
2. Ak si ho chce vymeniť, nech si ho postaví *na svojom pozemku* na vlastné náklady. Vy mu nemôžete brániť, ak ho dá na svoje.
3. Ak by ho išiel zbúrať bez vášho súhlasu a je spoločný, porušuje zákon. Vtedy by ste ho mohli vyzvať na vrátenie do pôvodného stavu.
Ak by vám začal posielať faktúru alebo hrozil súdom, s kľudom ju neplaťte. Na súde by neuspel, lebo nemá váš súhlas s investíciou.

anonym_d60a13
13. sep 2026

@anonym_autor ked sused chce, nech si plot postavi. Plnym objemom na svojom pozemku a za svoje peniaze. Vy nie ste povinni mu na neho prispievat. Vy mate len jednu povinnost, umoznit mu vstup na svoj pozemok v miere nevyhnutne nutnej a v case nevyhnutne nutnom pre postavenie jeho plota. On ma zas povinnost uviest vas majetok do povodneho stavu alebo vam vyplatit financnu nahradu. Vstup na vas pozemok vam musi vopred oznamit.

anonym_43d722
13. sep 2026

nie nemusíte mu platiť nič. Ak chce nový plot, tak nech si ho postaví na svojom pozemku za svoje. My sme tiež takto toto isté vysvetlili susedovi, že my plot máme, stavali sme ho pred 8 rokmi, keď on ešte ani neplánoval na tom pozemku stavať plot. Ak sa mu nepáči, môže si postaviť vlastný, na vlastnom za svoje. My máme a nič meniť nebudeme. Neostávalo mu nič iné, len súhlasiť.

anonym_d60a13
13. sep 2026
@anonym_41288e

@anonym_autor Nie, nie ste povinní sa skladať. Jedna strana je suseda z jednej strany, druhá strana je vaša.

@anonym_41288e nie, nie je to tak, nema to oporu v ziadnom zakone, je to len zvyk. Kto chce plot postavi si ho sam na svojom pozemku a za svoje peniaze.

anonym_e4634a
13. sep 2026

My sme si postavili nase vlastne betonove ploty,na nasom pozemku,susedov stary plotik mu zostal,a je z 2 stran zabetonovany,samozrejme peknu stranu k nam,klasika k nemu.Nedavali sme obojstranny plot,to uz by nam inak muselo drbat.

anonym_706a31
13. sep 2026

@anonym_autor nie je to povinnosť, ako čo v prípade keď na to nemam? 🫣🫣🫣

anonym_e4634a
13. sep 2026
@anonym_706a31

@anonym_autor nie je to povinnosť, ako čo v prípade keď na to nemam? 🫣🫣🫣

@anonym_706a31 tak to treba len povedat nahlas,a sused bud to cele zaplati alebo nebude robit nic.

michaela329
13. sep 2026

Nie je to povinnosť, sused len skúsil jednoducho 🤷 U nás máme dohodu, že si každý robíme "horný" a zadný s predným. Keby spodný sused zahlásil, že máme ísť napoly tie jeho obrovské oporaky pod plotom, tiež by nepochodil 😃

zuzanka.zuzu
13. sep 2026

neplatila by som nič a ešte by som ZDÔRAZNILA nech nestavia na hranici ale na SVOJOM ☝️ (na geodeta by som sa zložila alebo ho rovno zaplatila, ale to som ja 🤷 ja mám rada presne určené hranice pozemku 😁)

minenkaa
13. sep 2026

Plot nie je povinnosť, každý si môže na svojom pozemku postaviť aký chce a na aký ma a aký môže
Nedaj sa osrat a ani donútiť ,nech si postaví sám

btus
13. sep 2026

len tak mimo: Ak sa stavia nový plot, keď ešte nikto nemá ploty, samozrejme, že je super, ak sa dohodnete a financujete to spolu a aj spolu staviate. Ale to nie je váš prípad.

anonym_d60a13
13. sep 2026
@btus

len tak mimo: Ak sa stavia nový plot, keď ešte nikto nemá ploty, samozrejme, že je super, ak sa dohodnete a financujete to spolu a aj spolu staviate. Ale to nie je váš prípad.

@btus nie, nie je to dobyr napad. O 10 rokov sa mozu zmenit majitelia, plot nebude uvedeny v LV, koho bude plot? O 15 rokov sa jeden sused rozhodne, ze plot treba opravit, druhy si bude mysliet, ze plot je v poriadku, ako sa to vyriesi? Ako vymoze povodny investor plota od noveho majitela investiciu do jeho opravy? Spolocne financovany plot postaveny na hranici pozemku je zaruceny buduci pruser.

andrejka1974
13. sep 2026

Nie my sme stavali plot nový a platili sme si ho celý sami , aké musí mať ohlásiť na úrade a musia s tím súhlasiť susedia ak nesúhlasíte plot si nepostaví jedine ak na svojom pozemku

ivicatolic
13. sep 2026

@anonym_autor plot stojí, pozemok ohradený, nemá právo ...ak chce, môže si lepší zaplatiť sám 👉👉👉👁️

btus
13. sep 2026
@anonym_d60a13

@btus nie, nie je to dobyr napad. O 10 rokov sa mozu zmenit majitelia, plot nebude uvedeny v LV, koho bude plot? O 15 rokov sa jeden sused rozhodne, ze plot treba opravit, druhy si bude mysliet, ze plot je v poriadku, ako sa to vyriesi? Ako vymoze povodny investor plota od noveho majitela investiciu do jeho opravy? Spolocne financovany plot postaveny na hranici pozemku je zaruceny buduci pruser.

@anonym_d60a13 podľa mňa, stavať dva ploty, 15 cm od seba zase asi nemá význam. Vždy je dobré, keď sa dohodnú. Ak predám o 20 rokov dom, tak potom nech si už ploty stavia každý ako chce, nebude ma to trápiť.

anonym_d60a13
13. sep 2026
@btus

@anonym_d60a13 podľa mňa, stavať dva ploty, 15 cm od seba zase asi nemá význam. Vždy je dobré, keď sa dohodnú. Ak predám o 20 rokov dom, tak potom nech si už ploty stavia každý ako chce, nebude ma to trápiť.

@btus nie, stavat dva ploty vyznam nema, ale takato dohoda zaraba na problemy v buducnosti, to je vsetko. To, ze teba plot po predaji nebude trapit je jedna vec, ale ako vyriesis ked tebe sa bude zdat plot v poriadku a susedovi nie? Opravi ho za svoje, opravi len polovicu plota alebo co bude?

anonym_7c1bea
13. sep 2026
@anonym_41288e

@anonym_41288e máš to pomýlené

anonym_7c1bea
13. sep 2026

Môj syn maju takého starého sprostého suseda, že museli ísť s plotom do svojho pozemku a celý ho aj zaplatili, lebo on nový plot nepotreboval, lebo má tam len prázdny pozemok a dom vedla s ďalším susedom. Takze ho moji mladí od vtedy ignorujú.

zuzanka.zuzu
13. sep 2026
@anonym_7c1bea

Môj syn maju takého starého sprostého suseda, že museli ísť s plotom do svojho pozemku a celý ho aj zaplatili, lebo on nový plot nepotreboval, lebo má tam len prázdny pozemok a dom vedla s ďalším susedom. Takze ho moji mladí od vtedy ignorujú.

@anonym_7c1bea starého sprosteho suseda? máš to pomýlené, teta 😜

eeffka
14. sep 2026
@anonym_7c1bea

@anonym_7c1bea fiha.. stary sprosty... pouc ma, podla akeho zakona je na slovensku povinnost stavat plot so susedom na 1/2 resp vobec mat plot?

minenkaa
14. sep 2026
@anonym_7c1bea

@anonym_7c1bea a ty vies,že keď chce niekto niečo stavať,tak si to ms zaplatiť a postaviť na svojom pozemku
Len tak mimochodom,plot nie je povinnosť

hefo
14. sep 2026
@anonym_09dec3

@anonym_autor
Ja mam podobny problem tak som pytala AI
Nemôže vás donútiť platiť, ak s výmenou nesúhlasíte. A to je presne podstata väčšiny takýchto sporov.
Na Slovensku platí totoo:
1. Kto je vlastníkom plota? To je kľúčové.
Ak je plot presne na hranici pozemkov- v katastri vedie čiara stredom plota, tak sa zo zákona považuje za *spoločný*. Teda patrí vám obom - podielové spoluvlastníctvo.
- *Ak je celý na jeho pozemku* - čo je až 90% prípadov pri starých plotoch, lebo sa stavali 10-20 cm od hranice dovnútra, tak je *iba jeho*. Zistíte to len z geodetického zamerania. To, že opticky vyzerá ako "medzi vami" ešte neznamená, že je na hranici.
Pozrite si na mape katastra - http://mapka.gku.sk - kde ide hranica. Ak nemáte istotu, 50 eur pre geodeta vám ušetrí stovky eur za plot.

*2. Môže od vás pýtať polovicu na NOVÝ krajší plot?*

*Nie.*

Aj keby bol plot spoločný, tak Občiansky zákonník hovorí, že o podstatných zmenách spoločnej veci musia spoluvlastníci rozhodnúť spoločne.

On chce *zhodnotenie* - vyšší, krajší plot. To nie je oprava. Na zhodnotenie potrebuje váš súhlas. Bez neho si ho môže postaviť, ale na vlastné náklady. Nemá žiadny právny nástroj, ako od vás vymáhať polovicu.

Iná situácia by bola, keby bol plot v havarijnom stave - padá, ohrozuje ľudí, utekajú vám psy. Vtedy máte obaja povinnosť ho udržiavať, aby neškodil. Ale aj vtedy by ste sa mali dohodnúť len na primeranej oprave, nie na luxusnej verzii.

*3. Ten mýtus o "pekná strana plota"*

Nie, to v slovenskom zákone neexistuje. Že "komu ide pekná strana, ten platí" je pravidlo z Ameriky a z internetu. U nás to neplatí. Platí len to, kde plot fyzicky stojí a či je dohoda.

*Čo robiť prakticky teraz:*

1. Povedzte mu slušne a ideálne písomne / SMS: "Súčasný plot nám vyhovuje, je funkčný. S výmenou za vyšší/krajší za x eur nesúhlasíme a nebudeme sa na ňom finančne podieľať."
2. Ak si ho chce vymeniť, nech si ho postaví *na svojom pozemku* na vlastné náklady. Vy mu nemôžete brániť, ak ho dá na svoje.
3. Ak by ho išiel zbúrať bez vášho súhlasu a je spoločný, porušuje zákon. Vtedy by ste ho mohli vyzvať na vrátenie do pôvodného stavu.
Ak by vám začal posielať faktúru alebo hrozil súdom, s kľudom ju neplaťte. Na súde by neuspel, lebo nemá váš súhlas s investíciou.

@anonym_09dec3 Načo je táto plachta dobrá? Šupnúť si to tam môže dnes aj každý sám, a právne rady od AI sú aj tak často zmätočné!

anonym_e4634a
14. sep 2026
@anonym_7c1bea

@anonym_7c1bea aj u nas mal sused silne reci,ako sa s nami zlozi na plot,nakoniec povedal ved si postav,ale tento plot je este dobry.No nam bolo omnoho lahsie si postavit ploty na nasom pozemku,kedze sme si to robili sami,jedine co sme sa narobili bolo vykopat jamy na stlpiky,potom to uz bolo rychle.A tiez sme 4 strany plotov robili postupne,a 5tu stranu za domom ani nejdem davat.Mame tam super susedov,tak sa aj porozpravame,detom daju ovocia zo zahrady.Ale ani z dalsich 2 stran prak.susedov nemame.Jeden dom maju ako chatu,a dalsi dom je zatial neobyvani,majitelka zije inde.