Môžem postaviť plot bez povolenia na mojom pozemku?
Bývam na pozemku kde so susedom mám jednu stranu neoplotenú a vďaka tomu môže sused chodiť na môj pozemok. Nedávno sme sa pohádali a teraz mám kvôli tomu problémy. Nechcem aby sused svojvoľne chodil na môj pozemok a preto chcem postaviť plot. Môžem ho postaviť legálne bez povolenia? Ak nebude na hranici pozemkov, ale tak 5-10 CM smerom k mojej strane? Ten sused mi robí dosť veľké problémy a nechcem čakať 30 dní na schválenie, potrebujem ten plot urgentne.
Nie. Dokonca na plot od určitej výšky potrebuješ dokonca projekt, bacha na to, aby ťa, ak je zlomyseľný, aby ťa ešte neudal a nemal/a si ešte viac problémov nielen s ním...
Nie. Dokonca na plot od určitej výšky potrebuješ dokonca projekt, bacha na to, aby ťa, ak je zlomyseľný, aby ťa ešte neudal a nemal/a si ešte viac problémov nielen s ním...
@anonym_86fae2 len z kovového pletiva a 150 CM. Ani taký nemôžem?
Plot do urcitej vysky je len na ohlasku. Ohlasku len podas na SU. A plot nema byt na hranici pozemku ale celym objemom na vasom pozemku. Ked je sused taky prijeBny, tak radsej si este skor ako zacnete dajte si premerat hranicu geodetom. Vyhnete sa problemom.
toto pise Staveny zakon
Podľa § 2 ods. 4 písm. d) je drobnou stavbou oplotenie z pevných nepriehľadných materiálov do výšky 1,6 m alebo oplotenie z ľahkých priehľadných materiálov do výšky 2 m od priľahlého terénu.
Mozes upravovat uz existujuci plot,alebo si postavit svoj vlastny na vlastnom pozemku,co bude kopirovat hranice,a stary plot.Stacilo len ohlasit na urade,a takto sme robili 4 strany plotov.
Mozes upravovat uz existujuci plot,alebo si postavit svoj vlastny na vlastnom pozemku,co bude kopirovat hranice,a stary plot.Stacilo len ohlasit na urade,a takto sme robili 4 strany plotov.
@anonym_1ed233 keď to ohlásim, je nejaká lehota na čakanie? Mne by len to čakanie vadilo.
@anonym_1ed233 keď to ohlásim, je nejaká lehota na čakanie? Mne by len to čakanie vadilo.
@anonym_autor ano je,ale my sme vzdy zacali skor a skor uz bolo vsetko postavene,ked prislo vyrozumenie.Takze my sme necakali.
@anonym_autor ano je,ale my sme vzdy zacali skor a skor uz bolo vsetko postavene,ked prislo vyrozumenie.Takze my sme necakali.
@anonym_1ed233 dobrý nápad. Koľko sa čaká?
@anonym_1ed233 dobrý nápad. Koľko sa čaká?
@anonym_autor ja neviem,zalezi aka je obec,dedina,mesto velke.My sme mala obec,starostu pozname takze nebolo to dlho,ale aj tak sme zacali hned.
sused nemá čo chodiť po tvojom pozemku. Ani keď tam nie je plot. môžeš na neho zavolať políciu. Najskôr ho len upozorni že sa nachádza na tvojom pozemku - potom na x krát po upozornení zavolaj políciu. Zbadá sa.
plot bez povolenia stavať nemôžeš. Nie je to len na ohlášku? Zajtra na OU zisti.
@anonym_97f5f3 mám aj kamery ale nič nepomáha. Naznačil mi, že mi chce otráviť stromy. Chcem sa tomu vyhnúť.
A ked si natiahnes provizorny, docasny? Ked chces riadny musis ist cez ohlasku, maju na to lehoty, cize to nebude ihned. My ked sme doma prerabali plot, dali sme taky ten docasny- mobilny, co nim ohradzaju stavby, ak vies co myslim, robili sme to kvoli psovi, aby nezdrhal.
@anonym_86fae2 len z kovového pletiva a 150 CM. Ani taký nemôžem?
@anonym_autor do 2m je tuším na ohláška, na viac treba už projekt. takže ak chceš 150 cm treba ísť na úrad a nahlásiť
@anonym_autor urgentne si daj na dom kamery
@2691 tie mám. Otočné 2. Ale keď je niekto magor....
@2691 tie mám. Otočné 2. Ale keď je niekto magor....
@anonym_autor u nas sme necakali.Jeden den sme podali ohlasku, dali nam peciatku, na druhy den sme robili plot.
@anonym_86fae2 stačí ohlásiť ba obecnom úrade a môžeš stavať , my sme tak mali postavili sme plot do výšky 2 a pól metra
@anonym_autor ak len zatlčieš do zeme kovové rúry a natiahneš pletivo, nič ohlasovať nemusíš, stavba musí byť pevne spojená so zemou základom alebo lanami s kotvou v zemi, alebo potrebuje úpravu terénu. Ak rúrky len zatlčieš do zeme, nie je to stavba.
@anonym_autor ak len zatlčieš do zeme kovové rúry a natiahneš pletivo, nič ohlasovať nemusíš, stavba musí byť pevne spojená so zemou základom alebo lanami s kotvou v zemi, alebo potrebuje úpravu terénu. Ak rúrky len zatlčieš do zeme, nie je to stavba.
@anonym_7e26fe áno. Len rúrky zatlčiem do zeme. Takže 100% legálne bez povolenia. Vieš isto? Nechcem si narobiť problémy.
@anonym_7e26fe áno. Len rúrky zatlčiem do zeme. Takže 100% legálne bez povolenia. Vieš isto? Nechcem si narobiť problémy.
@anonym_autor
Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Pevným spojením stavby so zemou sa rozumie
a)
spojenie pevným základom,
b)
upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu,
c)
ukotvenie pilótami, zemnými skrutkami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe,
d)
pripojenie na siete technického vybavenia územia alebo
e)
umiestnenie pod zemou.
25/2025 Z. z.

sused nemá čo chodiť po tvojom pozemku. Ani keď tam nie je plot. môžeš na neho zavolať políciu. Najskôr ho len upozorni že sa nachádza na tvojom pozemku - potom na x krát po upozornení zavolaj políciu. Zbadá sa.
plot bez povolenia stavať nemôžeš. Nie je to len na ohlášku? Zajtra na OU zisti.