Svadba manželovej dcéry
Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂
Ja si myslim ze ono najviac zalezi na tom aky je dovod rozchodu rodicov.Pokial to neklapalo medzi nimi,dohodli sa na rozchode,neviem preco by matky huckali deti proti otcovi.Ale ak muz,otec deti si najde milenku tak je jasne ako serie na rodinu,a tak by som huckala deti proti nemu aj ja,pretoze si ich nezasluzi. 🤐
@guinevre tak si asi pravnicka ;-D kedze si v kazdej teme, kt.sa tyka rozvodov, rozchodov atd. A si doslova proti exkam, ako nedavaju deti a podobne. Ale ved to je jedno. Je fajn, ze si s exkou rozumiete, aspon budete spolu na svadbe.
@evamarek77 to "dieta" ma 27 rokov
cela pointa je, ze keby zaplatil pozadovanu sumu - tak na hostinuist moze - za podmienok ze budes cusat v kute....nakoniec ho nepozvali, lebo pozadovanu sumu za hostinu sa zdrahal zaplatit
nie je to trochu zo strany dcery biznis? prvych 10 stran sa tu riesilo, preco lenka a jej manzel neprispeli na svadbu, i ked na to maju.....
@evamarek77 urcite by som nechcela od rodicov aby mi cvakali drahu svadbu. najma ak mam dobry prijem
@evamarek77 a jej rodina a ona sama sa zachovali spravne? podla mna dostali dost signalov, ze su tam nevitani a aj oznamanie dostali pro forma, aby sa nepovedalo....
ono to na tych peniazoch cele stoji - preto to spominam - peniazmi podmieneny biznis z toho spravila lenka a jej matka.
@evamarek77 normalne diskutujem....mala si pocit, ze som sa ta nejako dotkla? nemam ten pocit, pisem nazor..oznacujes mna, tak reagujem
na tuto diskusiu si velmi dobre pamatam
uvadny prispevok uz sice starsi, ale i tak po precitani mi neda nepridat sa. To jako 1700 za cast rodiny cca 1/4????? ty kokos, to co je za svadbu? My sme za to mali komplet svadbu s takmer 100 ludmi. Svadbu so vsetkym, nie len hostinu. Kedze oni zarabaju viac ako vy... no neviem. Nic v zlom, ale ak sa rozhodli pre luxusnu svadbu snubenci, je to ich vec. Toto pokladam za vysoko nadstardandne, tak nech si platia. My sme si platili sami a oba rodicovske pary nam z vlastnej vole i napriek tomu ze sme od nich nic nechceli dali 700 a 1000 e. Cize dokopy tolko, co od Vas spytaju iba od jedneho zo 4 rodicov. Je zvyk, ze rodicia platia svadbu, ale to bolo v casoch, ked sa brali mlady, nesamostatni ludia. Ak sa beru v 30 a maju vlastnu pracu a castokrat podstatne lepsie zaplatenu nez rodicia, je to vydryduchstvo. Ved rodicia im za celu ich mladost prispeli na zivot dost. Kedysi sa brali v 20a sli z domu, teraz do 25-30 a niektori aj dlhsie...
@maciatkolulu Jaj, jaj, aky nenapadne mily zaver od teba, ze si s exkou rozumieme, a nic som ani nepovedala na tu temu, to len akoze skusas rypat, ze? Haha. Ano, viem, dost o tom, a zrejme aj spravne, ked si si tipla, ze som pravnicka ;)
@maciatkolulu Jasne, ze sa niekedy stavim aj na stranu chlapa, snazim sa byt objektivna, a ked vidim co tu vsetko si niekto DOVOLI 😀 pisat, tak preco nebyt trosku objektivny..
@evamarek77 musim suhlasit. Neslo len o peniaze, ale o to, aby bol aj pre svoj pocit aspon na obrade...
@cacianka @mircalla na strane 12 (25.maja) pise zakladatelka, ze nie su na tom az tak zle, ze maju rezervný fond, keby sa niečo stalo...
nemam dovod byt neobjektivna, ani neobhajujem Lenku v jej spravani.
no nevieme aka je citliva, ako prezivala rozchod rodicov a aky dovod ma na to, ze sa tak sprava (podla mna sa stale citi byt ukratena o nieco a caka kompenzaciu, niektore deti sa skratka cez rozvod ani po dlhej dobe preniest nedokazu aj ked sa im druhy rodic venuje). nezastavam nazor, ze ak si dvaja nerozumeju maju ostat spolu kvoli detom (lebo deti by trpeli v kriku a hadkach urcite viac), no myslim, ze treba brat potom na deti z rozvratenych vztahov vacsi ohlad.
skratka keby sa jednalo o dceru mojho manzela z prveho manzelstva, tak by som urcite pre dobre vztahy a dobry spanok manzela nevahala ani na sekundu a fond pouzila. na co ine ked nie na rodinu? ci chce ci nie, Lenka je manzelova rodina.
Zakladatelka pise, ze to pouziju radsej v nudzovych situaciach, ak sa napriklad rozbije auto. mne pride rodina (a jej stastie) dolezitejsia ako cakat na den havarie. a keby im tie peniaze dali a potom by nastala nudzova situacia, ze napriklad ochoreju a nemaju na lieky (lebo zaplatili tu svadbu), tak neverim, ze by ich Lenka nechala na oplatku trpiet v bolestiach (pomohla by zas ona). verim, ze len chcela vidiet, ze jej otec vyjde v ustrety a, ze mu nie je lahostajna (nemyslim, ze slo len o tie peniaze).
Lenka je rozmaznana a snazi sa vyvolavat zbytocne konflikty a putat pozornost (ale nikto nie je dokonaly), URCITE BY SOM NEDOVOLILA ABY SA MANZEL SPRAVAL K VLASTNEMU DIETATU AKO K CUDZIEMU CLOVEKU, NECH UZ JE AKOKOLVEK NEZNESITELNE...
@mimina00 boze to bol strasne strapny nazor, ze by si huckala deti proti otcovi.
Moj ex odisiel kvoli milenke a v zivote som dceru nehuckala ! ved je to jej otec, preboha! naopak, nech sa stara, nech nema len tak slobodny zivot s milenkou, nech si ju berie, nech maju vztah...
To , co pises je zvratene a casom by sa to zene vypomstilo... dieta pochopi, co mama robi a zacne ju nenavidiet.... nie kazdy otec, co si najde milenku tak automaticky kasle aj na deti! MOze prestat byt manezelom, ale zostava rodicom !!!!!! a ked deti huckaš, vystavujes ich stresu a komu tym najviac ublizis, su prave tvoje deti
@woodynka1 neviem či je to este aktuálne alebo máte svadbu už úspešne za sebou ale ja ti poviem príbeh z druhej strany. Moji rodičia su rozvedeni od mojich 6 rokov, takze už 27 rokov, otec ma druhu ženu a s ňou 23 ročného syna. S otcom sa stretávam, chodíme ku ním domov na prázdniny (otec žije so svokrovcami 200km od nás), s otcovom ženou a synom bohvieaký vzťah nemam. Pozdravíme sa, rešpektujeme sa, ale to je všetko. Tento rok som sa vydávala a nastal problem ako to spraviť aby boli všetci spokojní. Moja mama, otec a jeho žena. Kedže on je môj otec, chcela som aby sedel s mojou mamou pri svadobnej tabuli. Hold smola pre jeho ženu, oni su moji rodičia, takze som to chcela takto. Takze na úvod sedel môj otec a moja mama so mnou a potom sa mama presunula k našej rodine a otec ku svojej žene a synovi - ti zatiaľ sedeli pri inom stole s mojou švagrinou a s jej rodinou. Navyše sedeli chrbtom k nam - ako gesto k mojej mamine (aby na seba tie dve nezazerali). Kedže my už mame vlastne deti, rozhodli sme sa, že k oltáru pôjdeme spolu ako rodina, najprv naše deti, potom my s mužom, takze to kto ma povedie k oltáru sme neriešili. I ked som povodne plánovala, že ma povedie mamina. Vieš, uvedomte si, že aj napriek tomu, že s dcérou máte dobrý vzťah, ona bola odmalička vychovávaná matkou, ona s ňou bola cely život, zatiaľ co vy len občas.
Co sa týka tej platby, tiež si myslím, že ľudia v ich veku a pri ich príjmoch by si mali platiť svadbu sami, nie od vás pýtať peniaze. Ak teda na to nemajú, nech nevolaju tak veľa hostí. Mna ani nenapadlo aby mi môj otec, s ktorým som ani nežila, platil svadbu (ten by ani nemal z čoho 😉). Povedzte im, že vy si to dovoliť nemôžete ale samozrejme im nejake peniazky ako svadobný dar dáte.
@woodynka1 moj nazor je, ze ste nakoniec Lenke tu svadbu zachranili.
@moonlight1210 tiez si myslim
a zly pocit. ze tam neboli by som mala len vtedy, keby to lenke nejako ublizilo, ze tam neboli
ale mam pocit, ze jej to uplne vyhovovalo...bohuzial
@woodynka1 Dnes som presla vsetky Tvoje prispevky a napadlo ma k tomu par veci:
1/ Od zaciatku si na Lenku niekolko rokov ziarlila, ani si nebola ochotna sa s nou zoznamit. To mohlo sposobit nevrazivost exky voci Tebe... a aj voci exmanzelovi, ze je s osobou, ktora nema zaujem o jeho dieta. Tvoj postoj k Lenke sa medzitym zmenil, ale verim, ze exka to uz rozdychat nemusela.
2/ Co take Tvoj muz urobil, ze ho exka nemusi a nezdravi? Cokolvek. Ja sa tiez nebavim s jednym oblubenym pribuznym odkedy mi jedna osoba, netusiac, ze ho poznam a ze mi je pribuzny, so zimomriavkami na tele neporozpravala ako ju sexualne obtazoval... Taky mily, oblubeny pan... Takze tych temnych tajomstiev, preco sa s Vami neráči, je mozných milion.
3/ Ale: vzhladom na vyvoj prveho manzelstva... obrovske zasahy svokry do vztahu Lenkinej mamy a otca... mi to skor evokuje vetu "Historia sa opakuje". Matka Lenky, vychovana svoj autoritativnou matkou, opakuje ten isty model natlaku na dcere... Toto podporuje aj fakt, ze na mieste, kam oko Lenkinej babky nedovidi, sa s Vami Lenkina mama bavi normalne. Ked Vas moze niekto znamy vidiet, pre klud v rodine /rozumej pre klud s Lenkinou starou mamou/ Vás radsej ignoruje. A co robi Lenka? Predsa presne to iste.
4/ Lenke ste chceli po drame s predpromocnym vecerom ulahcit situaciu a povedali ste jej, nech si to zariadi akolen chce, ze Vy ju chapete. Lenka si to teda chcela zariadit tak, aby jej to vyhovovalo: pozvala Vas a poziadala Vas, aby ste sa pre klud v rodine drzali v uzadi. A Vasa, verim, ze pre Lenku sokujuca reakcia bola: To nas zranuje, co keby sme radsej neprisli...
5/ A tu sa dostavame k Lenke. Verim, ze ked jej v detstve odideny otec navrhne, ze jej nepride na svadbu, tak to v nej vysoko pravdepodobne otvorilo stare zranenia: otec ju opustil. Kym sa ine deti hraju s otcami, ona ho vidi malokedy, lebo odisiel a uz sa k NEJ nevratil. Naozaj sa neda vybudovat plnohodnotny vztah za dva dni do mesiaca. Plus este Lenka vidi akym dobrym otcom je, ked chce... ale on je tym dobrym starostlivym kazdodennym otcom len pre svoje druhe dieta. Kym jej pokojne navrhne, ze jej nepride anilen na svadbu. Tak nech tiahne do certa!!! Bez emocii ho poziada, aby neprisiel. A ak niekto ma tiahnut k certu, tak na jeho pocitoch naozaj nezalezi, ked jemu nezalezalo na jej pocitoch. A tak v pohode pozve jeho rodinu.
6/ Napriek tomu to Lenka este vyskusa. Hodi mu pozvanku do schranky. Nebude sa vsak doprosovat, aby ju to nezranilo.
Mohlo sa stat aj toto. Netvrdim, ze Lenka, jej mama a jej stara mama su nejakym vzorom emocionalnej zrelosti, ale ich zranenia mozu byt z ich uhla pohladu pochopitelnejsie. A v takom pripade ste zrejme urobili sakra chybu, ze ste nesli. Ale s trochou cierneho humoru mozno konstatovat, ze nemusite zufat uplne. Pri takejto matke je Lenkine manzelstvo odsudene skoncit rovnako ako manzelstvo jej matky. Natlakovu svokru manzelstvo proste neustoji.
A teraz ciste k Tebe: Hovoris, ze na nu neziarlis. Tak naco stale porovnavas kolko dostane ona a kolko Tvoj syn, ked na nu neziarlis? Ciste z pohladu ucebnic ekonomie je pravdepodobnejsie, ze Tvoj syn dostane viac EUR, ako dostala ona. Dovod je jednoduchy: inflacia.
Lenine rozhodnutie, aby ju viedol k oltaru muz, s ktorym za poslednych xy rokov stravila XY krat viac dni a dostala od neho XY viac pozornosti ako od biootca, je celkom psychologicky pochopitelne. Dva dni do mesiaca proste taky silny vztah nevytvori. Lenka mohla aj otcovo ukoncenie pravidelnych navstev v puberte povazovat za prejav nezaujmu, aj ked otec to bral ako prejav respektu k jej volnemu casu a voli.
A system, ze Ty mas do vysky daru viac hovorit ako Tvoj manzel, lebo zarabas 80 percent Vasho prijmu, radsej necham bez komentara. Nedivila by som sa, keby sa Tvojmu manzelovi v hlave prehanali aj pochybnosti nielen o dcere.
@mimina00 ano, samozrejme, ze moja dcera chodila k svojmu otcovi od 2r veku, kedy od nas odisiel... a teda aj k jeho partnerke .. a co?? mala som jej zakazať a zobrať zo zivota otca?? teraz je s nimi napr. na dovolenke tiez.... a????
je sebecke , ked zena mysli len na seba a na svoje zlomene srdce, ktore som aj ja mala a viem, ako to boli, mozno na rozdiel od teba.ale srdce matky je silnejsie, ako srdce zradenej manzelky a nikdy by som svojej dcere neublizila tym, ze by som ju pripravila o otca, len preto, lebo on ma novu partnerku.. haloooo, chapes?? take zeny ako ty, su peklo pre otcov, ktorí zistili , ze mozno si nezobrali pre nich tu pravu ( hoci ta zena nemusi byt zla, ani nic,len proste nie je pre nich ta prava) a chcu zit novy zivot a je to potom peklo v prvom rade pre tie deti a ver mi, ze viem o com hovorim, lebo poznam take pripady a viem , ako tie deti tym trpia cely zivot. SOm sstatsne, ze nie som tak sebecka, ako by som cez svoje ego ubližovala svojej dcere..
nakoniec, mame sa moze nieco stat, nikto nevie dna ani hodiny.. a potom dieta nema ani otca, lebo jeho mudra matka mu pre svoju ješitnost vzala pravo starat sa o dieta a mat s nim vztah ako otec.
a len pre tvoju info, moj sucasny partner to ma presne opacne.. jeho zena si nasla milenca s ktorym zije a rozviedli sa a jemu dceru nechcela davat aj tak,, pritom sa o nu napr. 8 mesiacov sam staral, ked ona bola v zahranici a mala mala len 3 roky !
Potom prisla a dieta vzala a odisla byvat 50km daleko k frajerovi a jeho rodicom... roky sa sudili a bojoval o to, aby svoje dieta mohol vidiet a travit s nim cas,lebo ju miluje a nic nespravil, na rozdiel o svojej zeny neopustil nikoho... a keby si videla, ake to ma na tej dcere dodnes nasledky, ako trpí tym, ze jej mama robila vzdy vsetko preto, aby otec dieta nevidel ako mu sud umožnil, v zivote nedodžala sudne rozhodnutie, natahovacky kazdy rok o dovolenkach, cele zle. to dieta ma stres uz len ked sa tí dvaja maju rozpravať . A vies koho je to chyba? myslis , ze otcova? Matka hucka dieta,matka dieta manipuluje, ona odisla a aj tak sa chova ako sa chova, lebo ona ma novy zivot a ten stary ju nezaujima... SOm fakt hrda, ze toto moje dieta nepozna a že nema mamu, ako je partnerova EX, alebo mozno aka by si bola TY.
@charity nemôžem teraz písať, ale k tvojmu príspevku sa vyjadriť musím okamžite, než sa toho niekto chytí, lebo veď ty si "prešla všetky moje príspevky". Asi sa nedokážeš veľmi sústrediť pri čítaní, lebo čo ty si z toho posplietala, rozum sa mi zastavuju.... Idem sa teraz venovať synovi, dúfam, že keď zaspí, podarí sa mi sem ešte dostať a napísať viac.... A Ty, keď chceš hodnotiť, prečítaj si zatiaľ tie moje príspevky poriadne 😉 Lebo keď takto hodnotíš veci aj vo svojom vzťahu, alebo manželstve, "nedivila by som sa, keby sa Tvojmu manzelovi v hlave prehanali aj pochybnosti o Tebe" 😉 Pekný večer 😎
@guinevre pravnicka, alebo lektorka? 😉 V kazdej jednej teme, kde si prispela bolo citit, ze mas problem s byvalymi zenami, staci si precitat par prispevkov.... Tak, ale ked si naozajstna pravnicka, tak skus prispievat aj odborne, nie iba, ze byvale su hamtave, ked ziadaju o zvysenie a zial vo vela pripadoch maju na to pravo, pretoze dajme tomu 120eur je dost chabe a vsetky dobre vieme, co stoja deti. Moj muz je rozvedeny a ja vôbec neriesim, ci da nieco navyse, alebo neda. A bolo by fer, aby tak postupovali vsetky zeny, co maju muza so zavazkami a nie ratat, kolko da im a kolko spolocnym a ci zaplati kredit decku, ci kruzky aj pomimo vyzivneho, niekedy mi je na grc z takých prispevkov. A ako tu bolo pisane, ma si chlap najst dalsiu pracu, ked to nezvlada financne a chce mat kopec deciek.
No mne to pride cudne aj od Lenky, ze vobec s niecim takym prisla. Ja som sa vydavala v 27 manzel mal 32 obaja sme zarabali a svadbu si robili, organizovali a co je podstatne PLATILI SAMI. Rodicia nam po svadbe dali paniaze, obe rodiny odlisne sumy - kolko mohli a chceli dali. Mne to pride divne, rodicia uz davno svadby neplatia zvlast zarabajucim ludom. A uz uplne divne je to ked Vas schcu odpratat a zvlast manzela ako otca niekde bokom.

@maciatkolulu Jak si mozem dovolit? 😀 Lebo je toto forum kde sa taketo veci riesia. A nemusim mat dieta aby som mohla sa bavit o tom ako ako si taketo pripady riesili na priklad moja teta, bratranec alebo kamaratka, nie? Moze sa ti nepacit co hovorim, aj sa cudovat sa ako si MOZEM DOVOLIT pytat otazky ktore tu a aj v mojom okoli dokola vsetci riesia, ale na to pravo mam. A nie, nemam nejaku smutnu skusenost s nejakou byvalou MM.