icon

Svadba manželovej dcéry

woodynka1
22. máj 2015

Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂

alaguema
22. máj 2015

@woodynka1 nechápem mladých zarábajúcich ľudí, ktorí si nechajú podľa dávno prežitých zvykov zaplatiť svadbu, alebo si na drzovku pýtajú. Kedysi to malo opodstatnenie, mladí sa brali skutočne veľmi mladí a obvykle ostávali u rodičov aj bývať, spoločne gazdovali. Ale 27 a 33 dobre zarábajúci...No, neviem. My sme si platili svadbu sami, mala som 32 Cítila by som sa v takom veku strašne hlúpo, keby som mala páčiť prašule z rodičov. Mimochodom, to že prišla len ako "posol" správ od maminky a ona nič ona muzikant..preboha, veď nemá 16. Mama ňou evidentne manipuluje, ale to nie je váš problém.

sense
22. máj 2015

co hovori na to vsetko tvoj manzel, biologiccky otec Lenky...podobnu situaciu mal aj moj muz az na to ze bolo ratane ze moj muz zaplati ved zijeme v zahranici tak je z coho (ako keby sme mali vsetko zadarmo) len s tym rozdielom ze s nim akosi moc na svadbe ratane nebolo ...a uz vobec nie zeby ju viedol k oltaru, pritom cely zivot platil vyzivne urcene sudom, daval aj peniaze naviac a mladej kupoval vela...a toto s nim dost zakyvalo, aj ked by sa jednalo o nase peniaze rozhodnutie som nechala na neho...moj muz to nakonie vyriesil po svojom , ak bude na svadbe ako otec, a povedie dceru k oltaru tak svadbu zaplati ...ak nie ...tak dostane svadobny dar....nakoniec matka dcery rozhodla ze radsej penaize nechcu (lebo to zrejme nechcel priatel jej matky), pritom mlada sa s otcom stretava aj bola u nas a bola aj na ansej svadbe...

apropo nech sa nikto nehneva dospely pracujuci clovek si ma zvolit taku svadbu kt. si dokaze zaplatit...

meusicka
22. máj 2015

@woodynka1 ahoj, kedze mate s Lenkou dobry vztah, tak by som to ako si tu rozpisala prebrala spolu s nou. vysvetlila, ze na to peniazky nemate a e jej mozete prispiet sumeou mensou. ako dalsia vec a co pisu zienky vyssie, naozaj aj mne to pride ako urazka, ze by ste mali sediet niekde bokom, v takom pripade ak ste dobri len na financny prispevok nie dost dobry na miesto rpisluchajuce otcovi, tak ja by som osobne asi na tu svadbu radsej ani nesla. naco? aby sa kazdy na tom este zabaval? radsej nie. a aby to booo nejake chrobne zadostucinenie zene, ktora sa uz takmer 30 rokov nevie zmierit s osudom?

treba sa s Lenkou posadit a vysvetlit jej veci ako sa maju a ako sa citite. pokial ona bude mat pocit ze to napravit vie, aby nebola krivda tak fajn, ale pokial by to zase malo viest k zbytocnym hadkam s jej mamou, tak radsej si drzat distanc od celeho a v tom pripade by som asi ja neprispela na svadbu nicim, resp. by som mladym radsej nieco darovala, nie peniaze, ale nieco ine hodnotne. ja si mylsim, ze pokial nie je otec dostatocne dobry, tak sa nemusia ani s jeho pribuzenstvom zaoberat. ci ?

bonaqa2013
22. máj 2015

Ani neviem či by som na svadbu išla. prišlo by mi to, že som tam nie moc vítaná. asi by som išla len na obrad a na hostinu už nie. alebo potom by sme spolu s mladými išli spolu niekde na hostinu do reštiky - ale to už tak mesiac po svadbe. Proste len tak si posedieť, porozprávať.... Nevesta, ženích, ty a tvoj manžel.
tiež mám už 20ročného syna, ale neviem si predstaviť aby sme sedeli s mojim ex za jedným stolom. Každý máme už svoju rodinu - deti, a navyše syn otca spoznal až vo svojich 17 rokov, takže tam žiadny citový vzťah medzi nimi nie je....

nanervy_2
22. máj 2015

@woodynka1 raz som sa pytala na mojasvadba ci pride dievcatam normalne pytat peniaze od rodicov na svadbu ked zarabaju.. a prekvapivo vela bab odpisalo, ze u nich sa to tak vzdy robilo a nevidia preco by to nemali robit.. 🙄
svadbu sme mali viac menej nedavno, nasi su rozvedeni, tak ti poviem aspon svoj pohlad.
otazka je, ze ci chce tie peniaze jeho dcera, alebo jej mama sa rozhodla ze ako rodicia zaplatia svadbu a otec sa bude financne podielat... v kazdom pripade, ak beru deti od rodicov peniaze, nemaju sa co stazovat ze im do toho hovoria... tak by som to dala aj ja.. ak mame byt na svadbe ako hostia, tak sa budeme spravat ako hostia... ak ma byt ako rodic, tak potom chce aj vysady ako rodic.. a nech si vyberie..

ale porozpravat sa s nou, ze ci naozaj potrebuju taku svadbu, ktoru si nedokazu sami utiahnut..
u nas o tom debata nebola, ja si neviem predstavit ze by sme brali nejake velke peniaze od nasich.. ako mamicky nam prispeli v ramci moznosti, otec bol s partnerkou pozvany ako host, jednak sa az tak nestretavame, jednak viem ze moju mamku by to mrzelo (tiez sa neprekusla az tak tym rozvodom), ani ma neviedol k oltaru, ani rodicovsky tanec, ale sam sa ponukol ze kupi dar, tak som ho poprosila o vino. a ubytovanie sme mu platili my ako rodicovi..
normalne prebrat s nou aj vasu financnu situaciu, vysvetlit jej, ze 1700eur je pre vas teda riadna palka, tak nech uberie zo svadby alebo siahne na uspory.. a podmienka ako som spominala vyssie... nech si sama rozmysli...

karotka12
22. máj 2015

@woodynka1 myslim si, ze vymysly ohladom sumy na svadbu a tiez aj toho kde bude sediet otec ci ju povedie k oltaru su vymysly urazenej mamy, ktora sa dodnes nevie spamatat z toho, ze ju manzel opustil, takze ako sa hovori ppomsta bude sladka. Myslim si, ze rodicia by mali prispiet detom na svadbu, ja som si tiez sama neplatila svadbu, pretoze som nemala z coho, ale na druhej strane ziadat od otca zaplatenie 1700 eur je trochu silna kava. Ak chcu mat mladi luxusnu svadbu musia pocitat s tym, ze financie si budu musiet riesit samy, nakolko ziaden bezny slovak si nemoze dovolit robit luxusnu svadbu svojej dcerke, len preto, ze ona ju chce mat taku, nehovoriaco tom ,ze vacsinou rodiny maju viac ako jedno dieta, cize kazde pride za mnou aby som mu spravila super luxusnu svadbu, tak do hodiny by hned aj na to zabudli, aby som im ju ja sponzorovala. Ako tu pisali baby, kazdy nech vyskakuje do vysky svojho platu, a ak aj otec zaraba neviem kolko penazi nezanmena to, ze teraz na podnet byvalej ex bude preplacaat pomaly celu svadbu, len preto, ze ex ho chce vyzmykat najviac ako sa da. Takze urcite rozhovor otca s Lenkou, povedat jej aka je situacia a bars radsej jej aj kupit vhodny svadobny dar, ako vyhodit peniaze len tak do luftu kvoli jednej nocnej zabavke mladych.

nanervy_2
22. máj 2015

este to ze nesedel na mieste rodica vobec nevadilo, proste boli spolu s partnerkou pri stole s jeho rodinnou. neviem preco vsetky tu nutne pisu ze ak nebude pri hlavnom stole tak ako by bol odsunuty, ohrdnuty, a este neviem co. nie. tam si mal povedat co s ludmi, lebo je to jeho rodina, nik ho neignoroval, normalne sme spolu tancovali, bavili sa, atd... pride mi prehnane hned robit z toho vedu..
a privadzanie nevesty k oltaru je skor zvyk z americkych filmov, ked k nam zacali chodit tie romanticke filmy sa to rozmohlo.. nas oboch privadzal k oltaru knaz, obaja sme sli spolu (on medzi nami) tam aj spat. takze aj toto je prehnana vec..
mimochodom, je aj otazka kolko ide zo zenichovej strany, ale bezna svadba aj s rodinou ma rozpocet okolo 5000 eur :-/

miku1
22. máj 2015

@woodynka1 Keď som sa vydávala, platili sme si svadbu s manželom sami. Mama síce tvrdohlavo trvalo na tom, že zaplatí aspoň za našu rodinu, a keďže to stálo nejakých 400 €, tak som to potom neriešila a nechala to na ňu. Inak všetko čo som si vymyslela, som aj zaplatila. A myslím si, že tá tvoja nevlastná "dcéra" by mala urobiť to isté. Keďže zarába aj ona, aj jej partner, nechápem, prečo pýtajú peniaze od rodičov. Navyše, keď ju ešte k oltáru povedie niekto iný, než jej otec a ešte budete sedieť bokom. A za túto vďaku chce od vás 1700 €?

lubkavargova1
22. máj 2015

@nanervy_2 no mozno romanticke filmy...ale snom skoro kazdeho otca je odprevadit svoju dceru pred oltar. Nie nadarmo sa vravi, ze sme ich princeznicky 🙂 To, ze ako uz mlady rozhodnu je tiez pekne a ich vec, ale zase mali by brat ohlad na rodicov. Mozno ze svadba je den mladych, ale aj den rodiny. Bohuzial velakrat sa zabuda a mladez povie "moj den,moja svadba"...no houby. Potom najakeho frasa sa vola aj tetka z dvadsiateho kolena???? Potom fakt staci len na urade, so svedkami a suviks. Ja osobne by som neviem co dala, aby ma otecko mohol odviezt k oltaru alebo na urade k mojmu vyvolenemu 😖
Mila zakladatelka, tu si otec s dcerou musia hodit rec. A nedat sa vydierat ze "ved ked sa nieco nepaci, nemusite tam byt" ...toto je klasika u nas na svadbach tiez. Platite ju vy? Tak hold mate co do toho kecat. ke dsa nepaci, tak nech mladez si vsetko cvaka. A ked si spocitaju dva a dva zistia aka je realita. 🙄

zenazaba
22. máj 2015

Nevestu Lenku by mal niekto poriadne, ale poriadne prefackať, pokiaľ ju ešte sama hanba nefackuje...

nanervy_2
22. máj 2015

@lubkavargova1 skus ist na portal mojasvadba :D 99% neviest NECHCE tetu z dvadsiateho kolena, radsej zopar kamaratov. ale musia lebo babka, lebo ked ju nepozve ani stryko nepride a potom sa nebudu rozpravat a ked henten pride tak tamten nepride.. a zvacsa maju tento problem prave tie, ktore to maju platene od rodicov.. my sme si platili sami, ale aj tak dostali nase mami povolenie na 3 ludi zo sirsej rodiny ktorych chcu oni.. cisto z lasky k nim 😎
brat dal na vyber otcovi, bud bude pri hlavnom stole ako otec ale sam, ale bez partnerky, alebo bude ako host. otec si sam vybral ze bude ako host.
nevidim to ako ponizujuce ze nesedi niekto pri hlavnom stole, ine by bolo supnut niekde k zachodom, ignorovat cely vecer. ale ked je tam chceny host a normalne sa tam bavia, aj s mladymi aj s ostatnymi hostami, tak je to proste zase pycha starsich ze musi to takto byt lebo vsetko ostatne je ponizujuce a zle...

tykat
22. máj 2015

@woodynka1 Ja by som sa na mieste otca s Lenkou stretla, dala jej peniažky toľko koľko ste chceli prispieť a povedala jej nech si ten svadobný deň urobí podľa seba. Nech pozve koho chce a usadí ho tak ako ona chce. Ja ako otec to budem plne rešpektovať...

Vôbec by som sa nenechala zatiahnuť do hry "máte nám dať toľko a toľko" alebo "budete sedieť bokom"...na priamu žiadosť o peniaze by som odpovedala "dcéra moja, žiaľ toľko si dovoliť nemôžem, dám ti peniažky podľa mojich možností a potom keď budeš vedieť ako si na tom finančne, začni plánovať svadbu" a čo sa týka sedenia na svadbe, prišla by som a zariadila sa podľa situácie. Ak by Vás naozaj dali sedieť niekam kde by to mužovi nevyhovovalo, prípadne by sa manžel cítil odstrčene tak by som chvíľku ostala, potom sa v kľude rozlúčila, s úsmevom popriala všetko dobré a odišla. Bez urážok a odutosti, na svadbe je najdôležitejšia nevesta a ženích, je to ich deň, nič by im to nemalo kaziť, ani zlé vzťahy exov, exiek a nextov či nextiek...

a1cibulka
22. máj 2015

to som naozaj zvedava ako sa to poriesi... bo mna neviem co caka v buducnosti... muz sa s byvalou vobec nerozpravaju, vsetko riesia cez jeho dve dcery.... jedna ma 17, druha 13.... tiez k nam chodia na vikendy a na prazdniny - v podstate tak ako im to vyhovuje ..... takze uvidime ako sa to vyvrbi dalej ... ale neviem si predstavit, ze by pozvali niekam len otca (ten tvrdi, ze bez nas by nesiel), lebo tu maju aj maleho braceka, keby uz zrovna mna a starsieho syna neratali do rodiny... ale zasa robit potiaze a natahovat sa s byvalou, ktora by im to doma vytmavila, to tiez nie je ktovieco... no bude to nanajvys zaujimave...

m.i.r.i
22. máj 2015

@nanervy_2 suhlasim s tym, ze ked si nechavaju mladomanzelia platit svadby od rodicov, tak smola...musia akceptovat aj tetky z 20 kolena....tak ako ked ziju u rodicov doma, tak musia respektovat ich pravidla.....potom sa nema kto stazovat, ze svokra sa mi tu stara a hen mi diktuje - ked som pod jej strechou tak budem cusat.
Niekedy to ale mladi maju trosku pomyelene..chcem drahu svadbu, rodicia nech cvakaju a ja si budem diktovat..
My sme to tak nechceli, tak sme mali svadbu malu, platili sme si vsetko sami a rodicom a hostom sme platili aj hotel, kedze sme mali svadbu daleko od ich bydliska..od rodicov som nechcela ani cent, nech sa pridu zabavit, potesit s dcerou a oddychnut..nie stresovat..vsetko som si sama aj vybavila...nasich som pozvala ako hosti.....ale tym padom sme si my vyberali kto tam bude..manzel tiez vybral napriklad jednu tetu a jedneho uja s otcovej strany, pricom dalsi traja tam neboli..bola jedna sesternica s manzelom ale druha ( jej sestra) nebola...mali sme tam toho koho sme chceli mat. ludi co nam boli blizki a co pre nas v zivote nieco znamenali/ovpluvnili/pomohli atd..a ze ci sa nejaka tetka oduje alebo urazi mi je suma fuk...
Tu v tomto pripade asi mamicka nevesty diktuje...cize dcera je ovplyvnena..ale teda ak jej tu svadbu platia rodicia, tak si mozu klast aj podmienky..skoda, ze na ukor otca...tam pomoze len rozhovor a co nevesta vidi ako prioritu...najtazsie je to asi pre nu...ale mohla by to mat lahsie ak by nepytala od nikoho peniaze

peneloppe
22. máj 2015

@woodynka1

Ja si myslim ze sa doba zmenila a ako pises mnoho mladych dnes zaraba vyborne, viac ako ich rodicia. Ved mladi sa dnes beru ovela neskor, uz su trosku za vodou, su zabezpeceni, maju staly a dobry prijem.
Pripada mi to divne v tejto situacii si naplanovat svadbu a potom ziadat od rodicov aby prispeli. Malo by to byt ich slobodne rozhodnutie a tiez vysku ciastky by si mali urcit sami, kolko im vyjde, kolko uznaju za vhodne.
My sme mali svadbu podla nasich predstav a aj sme si ju platili sami. Nasi nam velmi chceli prispiet ale kedze manzelova rodina nedala ani cent tak ja som bola proti, zdalo sa mi to nefer. Takze sme ich laskavost nakoniec odmietli. Zaplatili mi saty a doplnky a vysluzky pre hosti. To bolo aj tak viac nez dost a samozrejme dostali sme dost vysoky financny svadobny dar.
Ale k veci. Ja byt na vasom mieste tak im neprispejem na svadbu. Ked na to nemam, tak si luxusnu svadbu nenaplanujem. Treba byt nohami na zemi. Dajte im svadobny dar ako ste planovali povodne. Myslim ze mozu byt spokojni. A je to viac nez divne a nie uplne normalne ako sa tvojho partnerova ex stale sprava. Ale kaslat na nu. 🙂

maminuska
22. máj 2015

Ja úplne s čistým svedomím napíšem že na svadbe nášho syna svojho exmanžela nechcem a ani jeho manželku . Neprajem si to a to z nasledovných dôvodov :

1. Platil len výživné a deti ho viac nezaujímali .
2. Som druhýkrát vydatá a svojho manžela a jeho rodinu nevystavím nepríjemnej a dusnej atmosfére.
3. Bolo by úplne nefér voči môjmu manželovi , ktorý sa o deti staral aby na jeho mieste sedel takzv. " pseudootec ".
4. Toľko zloby čo jeho manželka napáchala voči našim spoločným deťom sa málokomu len tak podarí .
5. Sám otec svoje deti nepozval na svoju svadbu ani na promócie.

V takomto prípade u mňa neexistuje žiadny kompromis.

janka258
22. máj 2015

@maminuska suhlasím na 100% s tebou,ale myslela si aj na takú variantu, že by ho tam chceli tvoje deti? Pýtam sa len čisto zo zvedavosti, nechcem rýpať.

timea7
22. máj 2015

@woodynka1 nečítala som diskusiu, ale na vašom mieste by som urobila tak, ako ste pôvodne chceli. Vysvetlila by som dcére, že bude lepšie, ak pôjdete len na sobáš a na svadbu už nie, pretože viete o výstupe, ktorý mala s matkou pred promóciou a nechcete, aby na svadbe boli nejaké trecie plochy. Peniaze daj do obálky a dajte jej ich so slovami - toto sme Vám chceli dať ako vklad do manželstva, či už niekoho z rodiny môjho muža na svadbu pozvete, alebo nie je na vás, ale my to financovať nebudeme. Ak je rozumná, pochopí.

maminuska
22. máj 2015

@janka258 ano myslela , v takom prípade poviem svojmu synovi ... je mi to ľúto , mám ta rada , ale toto je nad moje sily. Takže tej svadby by som sa nezučasnila ja a moja rodina.

U nás neexistuje kompromis ako som napísala... ja + nevlastný otec alebo pseudootec + jeho manželka.
Jeden alebo druhý , volbu nechám na synovi .

mirka17
22. máj 2015

@me_to_you úplne sa stotožňujem s tvojim príspevkom, by ma hanba fackovala keby že som pýtala peniaze od otca na svadbu (nehovorím že mi nedali, ale ako dar), to kde sme, keď sa chce vydávať nech si to zaplatí, a neočakávať že to bude platiť niekto iný a ešte určovať nejaký status. zase som sa rozčúlila.

krissy1
22. máj 2015

@maminuska v tvojom pripade suhlasim.
Len podla zakladatelky temy,mali pa maju fajn vztah otec a dcera a pride mi to trocha ako podpasovka

horana
22. máj 2015

@maminuska Napriek tomu ze dovody su plne opravenne, vidim v tom jeden maly zadrhel. A to ze rodicia vobec beru svadbu a rozhodovanie o nej ako akusi dan az vychovu, co by mal mlady splatit ked ich nechce ranit. Nedovolia si to este mladym riadit, je to v rezii starych. Co je podla mna chyba, prave svadba by mala byt tym, kde je dovolene mladym si prvy krat urobit komplet po svojom, je to ich velky den, na ktory by mali ONI spominat. Rodicia mali svoj den uz v den SVOJEJ vlastnej svadby, aj za cenu ze mladeho vychovali by si to nemali narokovat a rezirovat. Moj nazor.
Mozu vzniest rodicia svoje pripomienky a nazory, ale bez tlaku citoveho vydierania, ako sa budu citit zle, ked sa mlady rozhodne inak. Bez snahy o ovladanie. Ked tam on nehodneho bio otca chce a urobi ho to stastnym, ustupila by som, bars by naozaj bolo presne tak ako pises a opravnenost nespochybnitelna a moje pocity nanajvys negativne, ale slo by mi o dieta. Ale je to JEHO svadba, JEHO velky den. Nie mamickin. Mamicka ho tym dnom prepusta, tym aktom mu dava slobodu. Malo by to byt poznat...
Zaroven uz na tomto akte poznat ako sa bude profilovat mamicka ako svokricka buduca, ak ma prilis nekompromisne nazory, najskor bude taka aj neskor voci novej neveste...

peneloppe
22. máj 2015

@horana
Dobre si to napisala.

horana
22. máj 2015

@krissy1 mozno by si suhlasila aj v pripade keby v tejto diskusii predostrela svoj pohlad na celu vec bio mama dievcata, ktora mozno stale nie je povznesena nad stare rany a krivdy o ktorych zakladatelka netusi, ma ich sama len spostredkovane cez muza, ktory sam sa seba kydat nebude, mozno by tu uplne inak pisala, ono je uplne typicke ze kazdy sa vykresli ako samnajlepsi a tu druhu stranu ako tych najsamnajhorsich...az ta jednoznacnost cierna a biela, dobra a zla zaraza, je to ako v rozpravne stylizovane.

maminuska
22. máj 2015

@horana vieš ako sa hovorí ... kým neprejdeš v topánkach druhého ho nepochopíš.
Ja svojmu synovi nebudem nič tlačiť, ale ani sa nedám do ničoho tlačiť. Bude sa môcť plne a slobodne rozhodnuť, ale zároveň požadujem aby toto slobodné rozhodnutie bolo ponechané aj mne, môjmu manželovi a našej rodine.
Ja nechcem stráviť svadbu svojho syna , ktorého som defacto vychovala ja s mojím manželom,v napätej atmosfére , nevystavím tomu ani svoju svokru .... budem tak nesebecká že radšej doprajem svojmu synovi pohodovú svadbu bezo mňa ako so mnou , vystresovanou že čo zas bude .....

nanervy_2
22. máj 2015

@m.i.r.i uplne suhlasim :D ja som narazala na to, ze tu padali vety akoze ked otec nebude za hlavnym stolom tak je to urazka a ani by nesli a podobne... tiez sme si svadbu platili sami, kto sa chcel urazit nech sa urazi.. 😎 otec sa neurazil - ved preco by mal, a vsetci sa mali dobre, nasi sa nemuseli bavit (co sa ani nebavili) a ziadna dusna atmosfera nebola...

@maminuska ak sa tvoj manzel o deti nezaujimal, tak ho tam nebudu chciet.. ovsem ak sa zacali stretavat, tak to bude horsie.. tiez sa s otcom vidim tak raz za rok, ale aj tak som ho tam chcela, len ako hosta, ale chcela.. ak by si mama postavila hlavu, asi by som jej ustupila, ale mrzelo by ma to a asi by to aj nastrbilo nase vztahy.. (je to istym sposobom citove vydieranie rodica dietata)

@woodynka1 aj ma dievca 27 a pracu a samostatne byvanie, tak urcite chape termin - bohuzial, tolko nemame. kazda normalna bytost pochopi. ak nie, niekde sa stala chyba, ale to uz nie je vas problem... dajte jej kolko ste planovali a koniec, finito..

diablikovci
22. máj 2015

Mne mama stale hovorila, ze ten kto plati tak aj huci. To znamena ze ked mi niekto nieco zaplati tak ma moznost mi aj do toho kafrat. A keby bol moj otec zenaty s inou tak je pre mna uplne normalne ze automaticky zavolam aj jeho manzelku ved su par. Mne by to bolo blbe v takych zivotnych situaciach fakt ich rozdelovat. Je to len jeden den bude to kazdy den no nie? 😀 A myslim ze aj mama pride s partnerom a otec ako by sa citil?
Ale cim castesie tu cim tak vidim, ze niektore/ri nemaju chrbtovu kost a zderu povacsine otca /matku a z posledneho a este ti do papule nakricia. Ako fakt kde to speje ten svet. 😢

horana
22. máj 2015

@maminuska Viem ze to vnimas opravnene, nicmenej sebecky. Je tam to citove vydieranie, bud ja alebo on.
Poznam to tiez, nakolko moj muz ma rozvedenych rodicov od jeho detstva, rozviedli sa ked bol prvak, a jeho matka tiez bola naladena voci jeho bio otcovi velmi podobne ako ty v svojmu ex. Bars nepochybujem, ze aj ten jeho bol realne v mnohom vinny, casom som sa naucila vidiet aj zatrpknutost svokry, neschopnost sa povzniest, co by mi osobne mohlo byt jedno, ja som s tym nic nemala, ale videla som co to robi v pozadi mojmu muzovi, jeho hodnote ako muza ked su mu takto podkopavane biokorene, hoc davno dospely, samostny, k otcovi nic necitil prakticky uz dlho sa nestretavali a ked len formalne, skrelo ho, ze ho nemal na svadbe, nidky to nepovedal navonok, ani mne nie, nechcel sa o tom bavit ked som to nadhodila, na to mal mamicku co ho vychovala velmi rad.
Pre vlastne ego, mamicka ho manipulovala, a ma to tak zcasti stale, to ked ma raz v jednej oblasti, je to len obraz toho ako sa chova celkovo.

fiffinkaa
22. máj 2015

ak vlastný rodičia nechcú financovať svadbu dieťaťa, alebo sa z toho chcú nejakým spôsobom vyzuť, tak sa mi to zdá absolutne sebecké..suma 1700 Eur pri dnešných cenách je dosť smiešna suma, ved to je cena za obručky a svadobné šaty....a myslím si že každý normálny rodič ktorý ma deti šetrí celý život a ráta s tým že treba mať odložené pre deti na ich štart, na školu, svadbu..a potom už je zodpovednosť na mladých..

a výrok posledná šanca vytrieskať z ocina nejaké prašule??..však je to jej otec, nie cudzí....ako veľmi zvláštny prístup

Veci ako doprovod k oltáru a usadenie otca, by si mal otec vydiskutovať s vlastnou dcérou a požiadať ju o to aby to zmenila, bodka.

nanervy_2
22. máj 2015

@fiffinkaa no uvidis co ti zivot prinesie.. 1700 eur je dost velka suma a su rodiny ktore ziju z 400-800 eur mesacne, 4 clenne a podobne.. urcite na co setria je svadba jej dcery..
ja tiez nie som prave zo solventnej rodiny a hanbila by som sa od mami pytat peniaze na moju svadbu, ked mam mesacny prijem 2x taky ako ona.. a ze mala setrit cely zivot na moju svadbu? ked robis 2 prace a zivis 3 deti a si rada ze si rada.. ved uvidis sama ked ti deti vyrastu, ale predpokladam, ze neucis deti ako samozrejmost ze im davas peniaze a kupujes veci..
nepisu ze jej nechcu dat nic.. len ze suma, ktoru pyta je proste vysoka pre ich rozpocet.. su rodiny a rodiny, niekde je to smiesna suma, niekde je to vsetko co maju a niekde take proste nemaju vobec..
btw: ano, mozu ta vyjst obrucky a saty na 1700 eur, staci len pohladat a poobzerat sa dalej ako po prvu pozicovnu a zlatnictvo a vyjde ta to podstatne lacnejsie. neorganizujem veci s rozpoctom, ktory nemam....