icon

Svadba manželovej dcéry

woodynka1
22. máj 2015

Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂

horana
22. máj 2015

@fiffinkaa "a výrok posledná šanca vytrieskať z ocina nejaké prašule??..však je to jej otec, nie cudzí....ako veľmi zvláštny prístup"
bol moj vyrok tak si dovolim okomentovat
Ty by si si ako 27 rocna zarabajuca dovolila dojist sa otcom, a prijst s presnou sumou 1700,- aby ti spolufinancoval svadbu? Osobne by som sa od hanby prepadla. Je to trochu mimo hrdosti, kor ked dcera zaraba viac nez otec. Je tam citelna masaz matky ved tato dcera - dospela zarabajuca 27 rocna to prezentovala v style - "podla mamy", cize ona sama s tym nie je bohvieako stotoznena, len sa podvoluje, lebo jej to vyhovuje byt v ulohe dcerenky co si nevie povedat svoj nazor.

1700 je masty peniaz a svadba vo velkom style, hlavne ked ratame tuto sumu krat 4 cize 6800 sa im zlozia len rodicia nevesty aj zenicha dokopy, predpokladam ze sa nenechaju len vydrziavat ale aj sami prispeju minimlane obdobnou sumou, a teda kolko planuju? cca 8 tisic - to ma na SK snad len horych 10000 take svadobne rozpocty...

jasminet
22. máj 2015

@horana ako, 8000€ sme dali za svadbu pred 7 rokmi v bratislave a do hornych 10 tis urcite nepatrime 😉 😀 😀

je pravda, ze nam hostinu, vino a zakusky financovali rodicia na 1/2, ponukli sa, s vdakou sme prijali. ostatne sme platili my s muzom.

ale urcite by som neprisla za nimi, ze mami, tati, svokra, svokor, dajte nam 1700€ za vasu stranu.

inulienka29
22. máj 2015

@woodynka1 ahoj, nečítala som komentáre ale v prvom rade by som ti rada ozrejmila našu situáciu....
Keď sme sa s manželom rozhodli že sa vezmeme mala som 19 rokov svadba bola keď som mala 20, s našimi som v tom čase už dva roky nebývala, otec sa o mňa nezaujímal a mama...no to je jedno, podstatné je to že môj otec na mňa neplatil výživné posledné dva roky pred svadbou a dlhoval mi (zhodou náhod) 1700€ a vieš čo mi povedal v decembri 3 mesiace pred svadbou? Že ak sa nevzdám peňazí na svadbu nepríde...rozhodla som sa že tie peniaze nie sú pre mňa ale pre manžela pretože mi hradil bez problémov celý, posledný (maturitný) ročník na gympli a okrem toho ma živil a šatil... a tak som mu to "dlhovala" aj keď tie peniaze nikdy nepýtal ani nechcel...Na svadbu otec neprišiel, veľmi ma to trápilo ale snažila som sa zmieriť sa s tým...nakoniec som dva mesiace po svadbe obdržala na účet 1700€ ktoré mi dlhoval...musel ich poslať lebo začal konať aj exekútor (problém s financiami nemal) ...
PODSTATNÉ však je že ja som bola aj som nezamestnaná mala som opakujem 20 rokov môj nastávajúci mal 27 svadba nás dokopy cakompraska stála 7000€ a mali sme len 32hostí...a NIKDY BY NÁM ANI NENAPADLO PÝTAŤ SI OD NIEKOHO PENIAZE....ja by som sa prepadla od hanby pod zem keby som mala pýtať peniaze od rodičov alebo svokrovcov...hrúza....ja by som sa na mieste Lenky cítila ako chudera 🙂

nanervy_2
22. máj 2015

@horana pridam sa, mali sme len najblizsiu rodinu a par kamaratov + partneri a deti, vyzdobu sme si nazbierali sami, jedlo sme brali z nizsej a strednej cenovej kategorie (mali 3 druhy cenovych kategorii pre rozne jedla) a svadba nas vysla na 8000...a ziadne procesie ako prenajate auto, sli sme nasim, mali sme dj, nie kapelu, atd.. sluzby boli najdrahsia zalezitost.. ale minimalne hotel stal urcite za tie peniaze, pocas svadby sme ani prstom nepohli, o vsetko sa postarali 😎
ale inak suhlasim, znie to akoby dcera bola dotlacena matkou tam ist a pytat, je to tazke, najma ak ma mama predstavu ze su v baliku a citovo dceru vydiera.. (chtiac nechtiac to niektore proste robia, vobec si neuvedomuju co pre dieta znamena ked sa vyjadruju skaredo o druhom rodicovi, hoci aj taky je..)
ale dcera uz ide mat vlastny zivot, musi sa naucit postavit mame..

tykat
22. máj 2015

@maminuska Čo a ako na synovej svadbe chceš ty si napísala...A tvoj syn na svojej svadbe chce čo? To sa naozaj nevieš povzniesť a nestavať svoje pocity nad pocity syna ktorý sa žení? Neviem si predstaviť že by som svojmu dieťaťu povedala že na svadbe buď ja alebo druhý rodič. Veď je to svadba môjho dieťaťa a nie nejaké moje "mecheche" kde budem sedieť s odutou gambou lebo je tam ex. Ak by dieťa druhého rodiča chcelo tak to plne rešpektujem a nebudem ho citovo vydierať buď ja alebo...Prispôsobím sa a neurobím nič čo by malo vytvoriť dusnú atmosféru. Veď s exom nemusíš tancovať ani sa rozprávať, ja som pochodila x svadieb a bavila som sa s kým som chcela a aj som sa dobre zabavila.

maminuska
22. máj 2015

@horana ja to ako sebeckosť nevnímam . S tým som dávno vysporiadaná .
Lenže okrem syna , mám manžela, brata, otca , sestru , ďalšie deti a toto je rodina ktorá tvorí prostredie môjmu synovi. Toto je to okolie čo ho formuje , čo ho pripravuje do života a toto je tá rodina ktorá si zaslúži aby svojho člena odprevádzala do " sféry samostatnosti " bez toho , aby mala stiahnutý krk čo sa zas stane, kto sa s kým pomláti , pobije.,
Ak by sa jeho otec zaujímal , staral .. jeho manželka bola normálna a vstriecna voči našim spoločným deťom ja nevidím absolutne najmenší problém aby tam bol exmanžel aj s manželkou .

Nechcem aby syn mal pokazenú svadbu , nechcem aby sa pobil môj manžel s exmanželom , nechcem sa dívať do tváre žene ktorá okradla moje deti o všetko čo len mohla ...chcem aby môj syn bol spokojný . Syn nie je slepý , vníma , vidí ..analyzuje .. nemusím ani podkopávať nejaké biologické korene, odrezáca si ich statočne exmanžl sám .
Ono sa tak krásne hovorí o tom že by sa malo hento a tamto , ale pokiaľ človek nevychováva deti sám , nechodí po súdoch a nebije sa o každé euro , bezradne sa nepozerá na to ako sa majetok z BSM dostáva do ruk cudziemu človeku a mnoho ďalších vecí ..tak je to len polemizovanie na vlne určitého idealizmu .

maminuska
22. máj 2015

@tykat ty sa kľudne prispôsob. Ja sa k tomu staviam po prežitom s mojim exmanželom inak .
Ak si myslíš žena svadbe stačí si nevšímať môjho exa, tak to si na riadnom omyle.
To čo bude môj syn chcieť budem rešpektovať , ale aj on bude musieť rešpektovať rozhodnutie rodiny tam nebyť. A tou rodinou myslím nielen mna a manžela, ale celú moju rodinu a rodinu môjho manžela. nepraje si to môj otec, nepraje si to môj brat, moja sestra... .

m.i.r.i
22. máj 2015

@fiffinkaa no 1700 Eur za saty a obrucky? no neviem...ono to je o tom, ci chcem satu od Vercaceho a obrucky z x karatov alebo som pri zemi a viem kde je moj rozpocet...a je to o prioritach....nas pred 6 rokmi vysla cela svadba vtedy cca 25000 SK...co prepocitam na nieco cez 800 EUR... mali sme obrad na zamku, 15 hosti, hostinu v hoteli a platili sme polovici hosti noclah + nam...Fotil moj ujo, natacal bratranec. Saty som mala z pozicovne, krasne princeznovske ale model asi spred 2 sezon, cize nie uplne nove a za pozicanie som platila 3000 SK aj s pozicanim doplnkov - kozuska, mieska, nahrdelnika a nausic..cize 100 EUR...mame jednoduche obrucky zo striebra, ktore vyzeraju ako biele zlato...manzel obrucku aj tak nenosi, neznesie ziadne prestene a vedeli sme to predom, tak naco vyhadzovat peniaze..ja mam radsej striebro - a tak nas obrucky vysli smiesnu sumu ( uprimne uz nepamatam presne kolko)...k tomu este priratam kadernicku a licenie plus kyticu..a myslim, ze to je tak vsetko...vsetko vsudy teda do 1000 EUR...a to som sa vydavala v 30, maznel mal 34, uz niekolko rokov sme dobre zarabali, niekolkonasobne viac ako nasi rodicia...
Samozrejme je na kazdom aku svadbu si spravi a ci chce snubny prsten s diamantom a obrucky ako vojvodkyna Kate, ked na to ma a dokaze na to dat financie, tak kludne...niekto chce velikansku svadby s mnozstvom kamaratom, chce sa delit o takyto den, ok...nechcem tym povedat, ze si ma kazdy robit male svadby ako my, ale 1700 EUR je velky peniaz na to, aby to mladi na drzovku vyzadovali od rodicov a ze na saty+ obrucky - to sa mi zda neskutocne astronomicka suma a strasne vyhodene peniaze...hlavne ak to ziadam hradit od rodicov..
Ja verim, ze moj syn raz tiez bude mat zdravy rozum a ked bude chciet velku svadbu, nebude pytat peniaze od rodicov...v pripade, keby sa stalo, ze sa bude zenit velmi mlady, lebo sa "bude musiet" alebo proste bude chciet a nebude mat este pracu a ziveny od nas -- tak v tom pripade si viem predstavit mu svadbu ako rodic hradit, ale urcite nie velku...to by som aj z jeho strany povazovala za nezodpovedne ziadat od rodicov velku svadbu, lebo on sa CHCE zenit primlady a bez zabezpecenia alebo musi, lebo si nedal pozor....pomozeme mu, ale bude tam limit...

maminuska
22. máj 2015

@nanervy_2 predpokladám že tvoj otec sa o teba asi zrejme moc nestaral , keď sa s ním stretávaš tak raz za rok . Rozmýšľala si niekedy nad pocitmi tvojej mamy ? Ako sa asi musela cítiť byť na všetko sama, všetko riešiť sama , vychovať ta a uviesť do života , všetko to na čo majú participovať obidvaja rodičia sa zvalí zrazu na jedného ?
Zrazu prídeš a chceš na svadbe otca, lebo sa s ním stretneš raz za rok . A ak mama nechce berieš to ako citové vydieranie. Toto nie je citové vydieranie, to je niečo kde sa jeden dopracuje krokom a tlačí pred sebou furik naložený dieťaťom a starosťami oňho a druhý si príde na ferari s rozoviatou košelou . Aj tvoja mama by v tomto prípade bola len človekom a mala by právo na hocijaký pocit aj negatívny voči tvojmu postoju . Alebo ona nemá právo na nič ?

Na druhej strane nechápem ženy ktoré nechcú otca svojich detí na svadbe , napriek tomu že sa staral , brával si deti , venoval sa im ...toto z môjho pohľadu nie je správne a tam by som to brala ako citové vydieranie.

m.i.r.i
22. máj 2015

@maminuska ja ta aj chapem...aj ked si tiez myslim, ze by o tom mal rozhodnut syn koho by na svadbe chcel, je to jeho svadba..ale v specifickych situaciach chapem ked je to ako je....velmi zalezi na vzajomnych vztahoch a ozaj ak su tie vztahy velmi zle a ludia robia sceny, tak je to riziko si pokazit svadbu
Napriklad otec alkoholik, ktory je agresivny...alebo ked si ex partneri nevedia prist na meno..asi je to u vas podobne...
U nas napriklad to bolo podobne s manzelovou mamou...rodicia sa rozviedli ale velmi zle...mama je velmi tazka povaha, jeho otcovi este vie doteraz po 25 rokoch len tak zavolat a nadavat mu do telefonu, je strasne prchka a nevyspytatelna....svokor sa tiez vyjadril, ze ak mamu pozve na svadbu, tak on tam nepride a ani jeho cast rodiny ( pre vysvetlenie, manzel vyrastal po rozvode s otcom, sam si tak vybral).....mne sa uprimne tiez nepacilo, ze svokor nam do toho keca, lebo naozaj nemal na to dovod...mys me si svadbu robili sami, on bol hostom...ale tiez si daval tuto podmienku....tiez mi bolo trosku tazko z toho, ze manzel nebude mat mamu na svadbe, ale tam boli tie vztahy take zle, ze ani mm nevidel svoju mamu poslednych 5 rokov....a nastastie ju ani on na svadbe nechcel...lebo tam ak by aj nahodou svokor dosiel, to by urcite nedopadlo dobre...stale mi obaja hovorili, ze ja ju nepoznam, neviem coho je schopna....samozrejme po svadbe sa dozvedela, ze sa jej zenil syn, tak robila sceny, ze tam nebola...ale zmierila sa s tym.....a my sme mali svadbu bez konfliktov...
Proste niekedy sa neda...pri dobrych vztahoch s ex nie je o com..pri akceptovatelnych a aj chladnych mozno tiez sa da...ako pisali baby vyssie, obchadzat sa, nevsimat si, ale respektovat, ze sa zeni/vydava ich dieta a nejdeme im to pokazit..ale ked su ex partneri na noze a hoc len jeden z nich je proste nepoucitelny, vybusny, cholericky, nedajboze si trosku vypije a je mu jedno ci synova svadba ci nie ale proste spravim scenu..tak to moze byt ako v Slunce seno...a to asi nikto nechce

maminuska
22. máj 2015

@m.i.r.i myslím že si to v podstate vystihla.
Stačí ak je čo len jedna strana primitívnejšia , potužená alkoholom , vyrypavačná a vyvolávajúca konflikty, tak si môžeš nevšímať, nepomôže ti to .
Môj syn má 16 rokov, čo bude za ďalších 10 -15 rokov neviem ...je to ešte ďaleko . Vzťahy s otcom nie sú žiadne a zrejme ani tak ľahko nebudú . Z detského idealizovania otca sa syn prehupol pomaly do reálneho videnia.

woodynka1
autor
22. máj 2015

Dievčatá, v prvom rade sa Vám ospravedlňujem, že som nereagovala. Vôbec som nečakala, že sa toľké zapojíte do diskusie, bola som len cez mobil a ja som na ňom úplne neschopná s písaním 😝
Idem si všetko dočítať a reagovať 🙂

maminuska
22. máj 2015

@m.i.r.i ale veď syn bude rozhodovať koho tam chce. Ja to budem plne rešpektovať.
Ale žiadny zákon mi neprikazuje vystaviť seba a svojich blízkych takejto situácii , nikto nestanovuje povinnosť byť prítomná na svadbe svojho syna, vnuka, synovca .... , ano bola by som tam veľmi rada, ale nie za takúto cenu .

balkica
22. máj 2015

Kolkoo???? To ake sumy sem davate?? My sme mali svadbu za 1 000€ bolo tam vsetko co malo byt, 35 hosti, ttaky priemer..a v penaznych daroch a co som vytancovala bolo okolo 1000€ Takze sa nam to vlastne vratilo...A mame iba mamy, a ani nas nenapadlo od nich nic pytat, vlastne sme im rovno povedali, ze nic nechceme, ze my chceme svadbu a my si ju aj zaplatime...Je podla mna dost mimo pytat peniaze od otca za ludi, ktorych sa oni rozhodnu si tam pozvat a ti ludia im daju este aj svadobne dary predpokladam....Tam urcite robi cirkus matka a je tl teda dost trapne od dospelej zeny taketo spravanie...A este aj vlastnu dceru tym stavia do trapnej situacie...od rodicov sa nepyta, rodicia sa ponukaju, ze zaplatia a kolko zaplatia

woodynka1
autor
22. máj 2015

Najskôr k tej sume 1700 €.... Ona nepovedala konkrétnu sumu. Začala s tým, že jej je to veľmi nepríjemné, lebo si myslí, že by to mali riešiť jej bio rodičia medzi sebou..... Ale jej mamina sa vyjadrila, že s jej otcom nič riešiť nebude, nech si to s ním vybaví Lenka... Ja som netušila, o čo ide a moja prvá reakcia bola, no jasné, veď je to Tvoja svadba, prečo by niečo s nami mala riešiť mamina? No a potom z nej vyšlo, že mamina odmieta platiť svadbu za otcovu rodinu a že teda by to mal zaplatiť otec. Z toho som bola v šoku, lebo tiež to považujem za úplný prežitok, aby rodičia platili svadbu. My sme sa brali pred 12 rokmi a nikdy by mi také niečo nepripadalo normálne... krátko po nás sa ženil môj brat, každý sme mali úplne inú svadbu... ako by to aj naši riešili s platením, aby to bolo fér? Jednoducho, každému dali rovnakú sumu a každý sme si svadbu urobili po svojom....
Tak najskôr sme s mm na seba pozreli, že či sme to dobre pochopili... mm ani nevedel, čo na to povedať... Ja som jej povedala, to, aký sme mali plán.. čiže dať im peniaze ako svadobný dar, že sme netušili, že máme platiť ich svadbu, nám ju rodičia tiež neplatili..... ale že teda ok, o akú sumu sa približne jedná? Dlho chodila okolo horúcej kaše, stále žiadna konkrétne cifra..... Až potom, že svadba bude stáť 6-7 tisíc €, v tej cene nie sú šaty, obrúčky, foto-video - to si platia údajne mladí. Na svadbu je pozvaných 90 hostí, z toho 22 bude zo strany mm. Takže keď vychádzam zo 7000 €, je to presne 1711 € 😝

doty1
22. máj 2015

u nás riešime niečo podobné, akurát, že mužov syn od nás nepýta peniaze 🙂 hoci mu určite prispejeme. Môj mm s ex absolútne nekomunikuje a preto zákonite nastal problém, kto bude na svadbe. Syn chce otca aj mamu, mama nechce ex a ex chcel ísť so svojou novou rodinou 😀 My máme s mužovým synom veľmi dobré vzťahy, ktoré sa ale budovali dlhšie a ja nechcem o ne prísť len preto, že budem silou mocou na jeho svadbe. Mm som jemne prehovorila, že na svadbu by mal ísť, aj keď bez nás. Toto je "boj", ktorý nevyhrá nikto, tak načo ho ešte hrotiť. Je to jeden deň v roku a ani nejde o nás, tak nech si ho v kľude užijú tí, čo sa naň chystajú.

woodynka1
autor
22. máj 2015

o tom cirkuse ex pred promóciami nám povedala Lenka s jej nastávajúcim..... Možno by ani nič nehovorili, ale my sme sa pýtali na trapas, ktorý vznikol pri fotení na promóciách.... Rozprávala som sa v aule s Lenkou a ona mi povedala: " ešte sa vyfotíme a vyrazíme na obed. Teda MY sa vyfotíme..." a odišla. Cítila som, že je nervózna. Ja som si nebola istá, či som to správne pochopila, alebo som si niečo namýšľala... Oni (snúbenci, ex s partnerom a rodičia ženícha) už boli nastúpení, čakali na fotografa. Ženích nám máva, nech ideme k nim. Mm ma ťahá, že ideme tam. Ja ho ťahám späť (keďže nepočul, čo mne povedala Lenka), že nejdeme tam, nechcú nás tam 😀 Ženích nás síce volá, ale Lenka nám uhýba pohľadom. Dosť nepríjemné to bolo.. napokon sme neišli. Tak neskôr, keď boli u nás sme sa ich na to pýtali, že to bolo pre nás nepríjemné...a začali rozprávať o večere pred promóciami..... Myslím, že ženích je dosť v obraze, čo sa týka jeho nastávajúcej svokry...

evita2222
22. máj 2015

@woodynka1 Tých 22 hostí zo strany mm sa rozhodli sami pozvať, alebo jej to nariadil otec? Ak ich tam chce ona, tak nech si ich zaplatí, alebo nech ich nepozýva.

balkica
22. máj 2015

@evita2222 presne tak!

barbora01
22. máj 2015

@maminuska plne ti rozumiem, uz viackrat po precitani tvojich prispevkoch som mala pocit, ze zijes moj zivot. Ale dnes s tebou nesuhlasim. Teda aj suhlasim, lebo mi hovoris uplne z duse, presne taketo pocity mam aj ja. Ale rozpravala som sa o tom nedavno so svojou dcerou a ona povedala, ze svojho otca na svojej svadbe chce, aj ked vie, ze si to on nezasluzi, lebo nemal o nu zaujem a uprednostnil novu manzelku pred nou, ale je to jej otec. Bude mat 17, takze nie je to aktualna vec u nas, ale som sa tak zamyslela nad tym a vies co? Chcem, aby bola stastna, takze ked ho tam bude chciet mat, tak dobre. Dost je nestastna z toho, ze jej vlastny otec o nu nema zaujem a tak ja jej urcite nepridam stresy. Mne sa najviac osvedcilo pravidlo, ze najlepsia pomsta, je dobry zivot.

monciky
22. máj 2015

@woodynka1
ja normalne lutujem Tvojho manzela, ved jeho to ako otca musi velmi mrziet, podla toho co si napisala sa mi zdate ako fajn ludia, aj Ty ako"macocha"🙂
Lenka by sa mala uvedomit, je dost stara na to, aby ju riadila mamicka a aby pocuvala mamickine nezmysly...., je to cele blba situacia, ja by som im na svadbu peniaze nedala a ak mate byt na tej svadbe za blbcov a usadeni niekde daleko, tak by som pozvanie odmietla, lebo evidentne o to mamicke ide...., neviem ako by sa to matke pacilo, keby Lenka zila s Vami a matka by bola vo Vasej pozicii, zeby ste vy Lenke hucali do hlavy to co ona jej...., ja som sa vydavala pred 8 rokmi, rodicia mojho muza su rozvedeni, otec zije so zenou, ktora cely zivot zbroji proti synom jeho, na svadbu sme ju ani nepozyvali, on prisiel, aj sedel so svokrou pri stol rodicov, ale spravali sa k sebe jak keby mali mor, my sme svokra o peniaze neziadali, ale moja svokra mu dala najavo zeby sa to patrilo, takze moji rodicia zacvakali polku svadby a moju svokru stala svadba minimum, lebo ju zaplatila z penazi mojho muza- z poistky ktoru mu nedala a polku este dal svokor a ona to bez hanby zobrala, no a svokor nam dal 50000 skk, lebo my sme po svadbe chceli kupit pozemok, takze nam vlastne dal na zalohu na pozemok a s odstupom casu sme sa dozvedeli, ze svokor prehral v kasine synom 750000 skk, ktore im mal rozdelit od babky, dozvedela som sa to po 7 rokoch...., takze u nas su tiez vztahy o nicom....,

laska_kde_si
22. máj 2015

@woodynka1 neporadim ti, ale neodpustim si len tak poznamku do vetra, ze Lenkina mama mala za 25 rokov dost casu, aby sa s tym vyrovnala a nespravala sa ako odute decko. Aj ked beriem, ze nepozname pohlad druhej strany, indicie nasvedcuju tomu, ze je nezrela.

woodynka1
autor
22. máj 2015

@evita2222 Otec jej určite nič nenariaďoval. Lenka povedala, že nevie, ako to urobiť s rodinou mm (Jedná sa o 3 jeho sestry, ich manželov a už dospelé deti s ich láskami). Že by najradšej zavolala len jednu svoju tetu s jej rodinou, ostatné sú jej dosť cudzie, nestretáva ich... dokonca s jednou z nich má vraj nejaký osobný problém jej mamina... my sme jej na to povedali, že to fakt nevieme vyriešiť, musí sa rozhodnúť sama..... že my sme presne tento istý problém riešili na našej svadbe, nakoniec sme nepozvali nikoho (len 20 našich fakt najbližších, najmilších ľudí) a dodnes to niektorí neprekúsli 😒 Napokon sa to vyriešilo "samo" - jeden synovec bude mať svadbu onedlho a pozýva komplet všetkých, tak sa rozhodli, že pozvú aj oni

jabadaba
22. máj 2015

@woodynka1 jezisi kriste ,ze 90 hosti!!! Co im hrablo? 😝 Pri vsetkej ucte, ak maju potrebu pytat peniaze od rodicov na svadbu, evidente si vyskakuju nad svoje pomery a teda mali by byt pouceni drzat sa pri vsetkej skromnosti! 90 hosti povazujem za totalny prezitok, najma dnes, pri dnesnych cenach. Pokial sa pomery v rodine maju takto divne, ako popisujes, potom je tiez absurdne pozyvat 22 hosti z otcovej strany. Je to vyber a volba tvojho manzela, ak ma za nich cvakat? Ak nie, potom nech si takuto iniciativu strci matka ci nevesta za klobuk a nech otec navrhne kto by z jeho rodiny na svadbe mal byt a za koho to zatiahne.

Je smutne, ze po tolkych rokoch sa dvaja dospeli ludia nevedia vpratat do koze a spravat sa civilizovane - tak, ze si spolu sadnu a slusne sa o svadbe spolocneho potomka porozpravaju a dohodnu sa pre obe strany vyhovujuco! To na svadbe nasledne bude aka atmosfera??? Ked uz teraz ma matka problem komunikovat s otcom?

woodynka1
autor
22. máj 2015

Keď sme už vedeli o tom, aký cirkus ex Lenke pred promóciami urobila, povedali sme, že nechceme, aby na vlastnej svadbe mala Lenka nejaký stres kvôli nám a jej matke... nech to urobí tak, aby jej mamina nerobila zbytočné problémy... že my to nejako zvládneme.... ale teda nenapadlo nám, že to vezmú tak zhurta. Akože, nerátali sme s tým, že mm bude sedieť za hlavným stolom. Ale ani vo sne nám nenapadlo, že by ju mal k oltáru viesť niekto iný ako jej bio otec. To bola fakt podpásovka. Neviem, či to z nás Lenka cítila, ale keď odišla, ja som sa pri tej predstave normálne rozplakala. Viem, že mm to tiež dosť bolí.
Fakt neviem, či to tak sama cíti, alebo je do toho dotlačená. Nie som si istá, či by priznala, keby bola do toho dotlačená.... Povedala, že sa by sa jej zdalo nefér, aby sa rozhodovala medzi bio otcom a partnerom jej mamy, ktorý s nimi žije ca od jej 12 rokov. Tak aby sa náhodou niektorý z nich neurazil. Ex jej navrhla, aby ju viedol jej dedo. To Lenka odmietla, lebo dedo sám ledva ide. Tak Lenka že by bola za, aby ju viedol jej brat. Ale ten má 12 rokov a je jej po ramená - bez opätkov. Takže tak... Lenka prišla na poslednú návštevu sama, bez nastávajúceho... To mi je veľmi ľúto, lebo by mi stačil pohľad naňho a vedela by som, ako sa veci naozaj majú. Ale s mm sme sa zhodli, že práve preto ho Lenka so sebou tentoraz nevzala 😎

evita2222
22. máj 2015

@woodynka1 Nechápem prečo sa majú pozývať na svadbu ľudia s ktorými vôbec nie som v kontakte. To je totálny nezmysel. Majú tam predsa byť len naozaj ľudia ktorých mám rada, a nie pozývať preto, že ich pozýva synovec.

elizabethia
22. máj 2015

my sme mali podobny pripad, rodicia mojho manzela boli rozvedeni a vobec nekomunikovali pat rokov. Prisla svadba a ano, moji rodicia hradili nasu stranu, moja svokra svojich ludi a moj svokor svojich. Svokra a svokor maju partnerov, takze boli pozvani na svadbu aj s partnermi. Mojou a manzelovou podmienkou bolo, aby za vrch stolom aspon na oficialnu cast - t.j. jedlo, tanec, pripitky, sedeli rodicia tak po mojej ako aj po jeho strane, takze hlavny stol tak na dve hodiny vyzeral nasledovne: moji rodicia, ja, manzel, jeho rodicia. Po oficialnej casti,mala svokra pripravenu stolicku pri svojom partnerovi v ramci svojej rodiny a moj svokor zase svoju stolicku pri svojej partnerke pri svojej rodine. Ale musim podotknut, ze sme si to takto s manzelom tvrdo a drzo vybojovali, dokonca sme vyhlasili tyzden pred svadbou, ze je to nasa svadba a chceme aby sedeli takto, tak tak budu sediet, ze nikto nechce aby sa objimali, ale maju spolu dieta, ktore sa zeni, tak by to dve hodiny mohli vydrzat a potom si ist kazdy svojou stranou, lebo ich inac ani jedneho na svadbe nechceme 🙂 a to zabralo :D a este nieco - dokonca sa nam podarili aj rodinne fotky s rodicmi v prvom rade, prezili, prekusli, aj ked moja svokra na kazdej fotke poctivo zviera sanku :D

woodynka1
autor
22. máj 2015

@evita2222 no to nechápem ani ja... ale my sme vôbec o tom nerozhodovali, len sme povedali, ako to bolo na našej svadbe. Brali sme to tak, že je to ich svadba, nech sa sami rozhodnú, nech zvážia pre a proti. Keby sme vedeli, že my máme platiť svadbu, tak určite do toho hovoríme....

petra7777
22. máj 2015

@maminuska Mal by to byť najkrajší deň slečny, tak mamina by sa mohla prispôsobiť neveste a jeden deň sa premôcť a nerobiť oduté pysky (samozrejme za predpokladu, že mladá trvá na pozvaní otca)....príde mi to, ako naježená "ohrdnutá" ženská sa stavia na zadné 😖 No a pýtať prachy je scestné a poľutovania hodné 😢

woodynka1
autor
22. máj 2015

Keď mala Lenka ca 12 rokov, ex volala môjmu manželovi, že sa bude vydávať a chcela po ňom súhlas so zmenou priezviska malej. Mm s tým nesúhlasil. Keď sa potom stretol s Lenkou, tá začala tiež o tom, že chce nové priezvisko, že ON je niekto, je skvelý, najlepší..... a keď otec nebude súhlasiť so zmenou priezviska, prestane sa s ním stretávať... dosť zlé obdobie to bolo... mm sa jej to vysvetľoval, dohodli sa vtedy s malou, že ešte pár rokov počká a potom sa SAMA rozhodne. Utíchlo to...
Pár rokov neskô už nebol taký skvelý. Stále častejšie nám Lenka o ňom rozprávala ako o nešikovnom, neschopnom chlapovi. Nikdy nie tak, že je zlý, len si z neho vždy robí srandu, teraz už aj s nastávajúcim. Nakoniec sa ex nevydala, aj keď toho istého partnera má dodnes.
Takže neviem, ako je to naozaj s tým rozhodovaním, kto ju povedie k oltáru. Akosi pochybujem, že by sa ona sama rozhodovala medzi bio otcom a chlapom, z ktorého si robí srandu (aj keď sa o ňu staral)