Svadba manželovej dcéry
Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂
@horana neviem, podla mna po 20 rokoch sa uz mohla zmierit s tym, ze sa rozviedli, okrem toho ma roky ineho partnera....je tam ziadnu obet nevidim....toto by som vedela pochopit, keby spolu boli 10 rokov, mali 3 deti a on odisiel od rodiny a nasiel si milenku a vlastne deti ho nezaujimaju....co ani nahodou nie je tento pripad
v podstate ona ho vyhodila a jednoducho sa celkovo malo poznali a nerozumeli si v podstate od zaciatku..manzelstvo kvoli tehotenstvu nic viac
Btw podla mna je to Lenkinej mame uz dost jedno po tych rokoch ani nemusi byt zranena...len jednoducho odmieta platit za cudzich ludi s ktorymi sa pravdepodobne ani nestretava,nema k nim nejake vazby ani city...je to rodina jej ex tak preco by doprdele mala za nich cvakat? Ked uz si mlada vymyslela, ze ich tam chce (silne pochybujem, ze si to vymyslela ex,nedava mi to logiku), tak nech to zaplati otec alebo sama nevesta (ja som za jednoznacne tu nevestu). Tiez by sa mi nepacilo platit na svadbe za ludi, ktorych tam mat ad1 nechcem ad2 nestretavam sa snimi.... Stale hladam dovod,preco by mala manipulovat matka dceru,aby si volala exovu rodinu a ex za to platil...
@horana uz sa v tom fakt nepitvaj....
@mircalla Mozno ho stale v skrytu lubi a lutuje co sa stalo, co ty vies?! Ze to prejavuje ako chlad a nenavist je ina vec, ako urazenost, mozno sa nedokaze odputat od toho ze to mal byt jej pravy. (Ako sa spieva vtej pesnicke: kolkokrat moze mat clovek rad, tak naozaj lasky? 2x ci 3x to nie, aj jeden raz je moc)
Vies, moja svokra ako som uz pisala podobne vykopla chlapa z domu, ked bol moj muz este pravak. Boli tam ine dovody, ako tu, ale skratka sa jej znepacil. Nasla si noveho, nezobrati ale ziju od vtedy. Ani s nim to nie je med lizat, casom cim viac, to naplnenie tam chyba. Z hrdosti by uz povondneho nezavolala, mosty davno spalene. Len jeden jediny raz na jednej rodinnej oslave mi povedala v stave pripitosti (co inak nezvykne): "Vies, predsa len ten prvy partner je asi nejakym sposobom osudovy, doteraz tajne banujem. On mi bol predurceny, ale az neskro som zistila" Nikdy sa uz k tomu viac nevratila a recami v triezvom stave hovorila ine. Len jedine vtedy napriek pripirosti zneli jej slova naozaj pravdivo.
Ja to zas vnimam tak ze su to silne veci, aj ked sa stali pomerne rychlo a narychlo, ale dosahy su evidentne na cely zivot. Ja tam obete vidim 3, resp. v roznej miere "postihnutych", nie uplne vyrovnanych s tym. To ze uz sa "mohla zmierit (davno) s tym" - mozno mohla, ale evidentne nezmierila. (Akoby si osobe s depresiou povedala - tak uz si davno mohla byt v pohode, mozno mohla, ale tak ako depresia je choroba do ktorej ten co ju nema navidi, aj toto su veci nepochopitelne pre ludi zvonka) Keby to vedela, uz by to spravila, ludia vzdy robia coho su najviac v danej chvili schopni. Toto su veci ktore ozaj dokazu ovplyvnit na cely zivot (podla niektorych teorii aj este dlhsie ako na trvanie 1 zivota).
@cecil36 otazka je, ze ci ich tam ozaj chce lenka, alebo si ex povedala, ze za taku sumu ich tam pretrpi...mozno mi toto uslo
Kazdopadne ak ich tam chce lenka, tak nech to plati, s tym suhlasim, reps. nech prispeju - mozno takych 500-700 euro....netvrdim, ze nemaju nic prispiet...ale ta svadba je ozaj honosna a zbytocne draha, 1700 euro je teda dost
@dejnas osobne ani nechapem typy, co v sebe zivia zast x rokov...skodia tym sami sebe...podla mna ide cislo o materialnu stranku veci a to, ze ho ozaj nemusi, dake city by som tam vobec nehladala...a tu mladu tiez celkom nechapem....neviem.....bud nema vlastny nazor alebo si ho nevie presadit
25 rokov je ozaj dlha doba na to aby sa clovek posunul dalej, dokazal zabudnut a snad aj odpustit po tolkych rokoch, uz aj kvoli sebe samemu a dietatu ktore tym tiez trpi
@mircalla Tomto druhu lietratury som nikdy neholdovala, staci mi pozorovanie zivych vztahov, kam sa na to hrabe literatura!
@dejnas Ale on nema charakterovy problem, ani vtedy nemal, vtedy mal nezrelost a neujasnenost vztahovych veci v turbulenciach vojna/rodina/svokrovci. Teraz nevieme nic o tom ako sa stara o pripadne vlastne dieta/deti.
Prinajmensom 1/2 z Lenkinych nakladov na svadbu by mal zaplatit otec a druhu 1/2 mama. Popravde si myslim, ze otec ako CHLAP by mal urobit velke gesto pre dceru a zatiahnut to cele a vyziadat si povolenie odprevadit ju k oltaru. Z presvedcenia, lasky a hrdosti. No kedze cely zivot pre nu nefungoval ako vzor chlapa, tak asi ani na to si netrufne.
Su hodnoty a priority v zivote, ktore treba dodrziavat a kazdy rodic by si mal odkladat na svadbu dietata.
Dalej si myslim, ze je od nej velmi pekne, ze pozvala aj teba.
@mircalla ja ti neviem,ja mam tiez ex a dceru a keby sa isla vydavat neexistovala by suma za ktoru by som ich pretrpela😀 ale u nas je to iny pripad.... Kazdpoadne sistale nemyslim, ze navrhovatel exovej rodiny na svadbe nieje exmanzelka. Navyse,ak Lenka ani nepovedala presnu sumu, iba si ju zakladatelka vyratala zo sumy na svadbu. Teda zo sumy 7000 eciek prislak zaveru 1711€/22 ludi zo strany otca....Neviem, teda ci to jasne vysvetlujem... Stale mi ta ex z toho vychadza, len ako niekto,kto dcere slubil/ vydupala si mlada zaplatit svadbu (divne ale ok), ale odmieta zpatit exovu stranu. Co maximalne chapem. Preco by aj mala....
@cecil36 no ak to je tak, rozumiem...musi sa vyjadrit zakladatelka...ja teda nechapem, ze si lenka nechava platit taku drahu svadbu...uz nezijeme v sociku, ked sa to takto robilo....
ozaj som nazoru, ze si to maju riesit v prevaznej rezii mladi, tu sa myslim zhodneme....rodica prispeju, kolku chcu ci mozu....ale kebyze mi aj sami navrhu, ze chcu zaplatit celu svadbu, tak nesuhlasim...v prvom rade mi pride cudne toto
@jankavt1 nemyslis, ze by to mali zaplatit najma mladomanzelia a nie rodicia? ja vidim hlavny problem tu...najma, ak dobre zarabaju a nie su na to odkazani......
kazdy otec chce urobit svadbu svojmu dietatu,my sme 4 sudrodenci a kazdemu nasi robili svadbu,nic zle na tom nevidim a 1700e sa mi nezda na ceny v sucasnoti vela.ved len saty stoja okolo 300eur!
@me_to_you
ja by som odporucala respektovat zelanie jeho dcery,jeho jeho biologicka dcera,na tom nic nezmenis.splodil ju,dal jej meno,pomohol vystudovat,toto je dovrsenie tejto cesty- vydat ju!bez debaty.a vzhladom na to,ty by si na svadbu nemala ist,jej otec by tam mal byt s jej matkou,mal by ju odniest k oltaru...ja byt tebou,toto si odpustim,urcite by som tam nesla.....ona tam ma svojich dvoch rodicov.ak chces ist na svadbu,pojdes na svadbu svojho dietata.v tomto trojuholniku je strvta osoba mimo,aspon pocas svadby.
@happybaby2015 ja tom nieco zle vidim.....mozno preto, ze som bola vedena k samostatnosti a vedela som si zarobit..kedze nie som invalidna a nezamestnana, nevidim najmensi dovod nechat rodicov, ktori zarobia menej, aby mi komplet platitli svadbu - otazka nazoru....ak chcu prispiet, mozu....
takisto by som nechcela, aby celu svadbu platil nastavajuci, ako tu niekto pisal
To si preboha koho berie, ze taka draha svadba? Ciboha, nebodaj nejakeho sejkovho syna? Ako nikdy nepochopim ludi co sa potrebuju blisnut, lebo si beru lekara/pravnika a neviem jaku gutu. Pekne, velmi pekne na okolie. Potom to konci vacsino tak, ze do XY rokov je rozvod a my tu mame co citat a komentovat.
Bud vsetci chodia okolo Lenky ako okolo malovaneho vajcu "len naj se nepolame krasotinka bo tutu-mutu" abo fakt si berie taku rodinu, ze nemoze tam byt ani zrnko hanby...cele zle
@mircalla je to vec nazoru..podla mna je to zavresenie cesty,rodic dieta vychova,odda...ja svoju dcerku raz vydat chcem,nech sa prepadnem aby si platila svadbu sama.moze si kupit saty,vybrat hotel,ale s manzelom sa raz ak budeme mcot,chceme postarat o vydavky ohladne svadby,vysokej skoly....
@happybaby2015 Staromodny nazor....ale budiz....ja osobne inak snad nepoznam vysokoskolaka, ktory si na studium neprivyraba...a je to dobre, lebo pocas skoly je vedeny k tomu, aby ziskal aj prax uz pocas skoly aj si bol schopny zarobit peniaze...pokail budu cely zivot pecene holuby padat zo strany rodicov, tak tam asi nebude velka snaha....to im pomozes aj najst zamestnanie?...akoze netvrdim, ze si maju vsetko financovat sami, ale tak ciastocne by mohli, nie? mne uplne stacilo, ze mam u nasich stravu a byvanie, peniaze na veci zo skolkou spojene a vreckove som si zarobila..a vtedy neboli velke moznosti
@mircalla tiez suhlasim, Lenka je divny prvok.... na mna posobi ako herecka...nemozem si pomoct.
@jankavt1
@happybaby2015 sorry, ale ak sa bude chciet jedno z mojich deti vydavat/zenit a bude zarobkovocinne nevidim dovod na to, aby som im ja platila svadbu,odkladala si (btw ked sa budemoj syn zenit a ja tu este budem tak budem dochodkyna a ceny uuuuplne ine ako teraz).Hold na tuto srandu si budu musiet zarobit same. Na com urcite nebudem setrit je vzdelanie a doprajem im v ramci moznosti to naj. Svadba o 90 ludoch z mojho pohladu nie je priorita....
@mircalla Nie. Svadbu by mali platit rodicia. Je to rodinna udalost, slavnostne stretnutie na urovni, kde je pozvana najma rodina.
Zachovat tuto tradiciu je nevyhnutne, inak sa mladi vezmu s 2 svedkami na urade a mozu sa vykaslat na krsne, tety, babky....alebo napr.situacia ked to bude na mladych: maminu sestru nemam rada, ta nech nepride, nevolam ju. Ocov brat vela vypije, toho nevolame.....a rodicia sa mozu aj poskladat. V rodine vojna.
Urobia si na diskoteke opijacku a celkovo to v nich nezanecha to, co by malo. a rodicom potom poslu telegram, ze uz maju manzela a ze ich s nim zoznamia, mozno cez sviatky.... Nemyslim, ze toto je spravna cesta.
Rodicia by mali setrit detom prave na to.
@mircalla uplny suhlas,cim viac rodicia dieta dotuju, tym horsie sa osamostatnuje.... Moja dcera prichodom na gympel zacala brigadovat- mala 15 a tesi sa z vlastne zarobenych penazi. Aj ked sa jej niekedy mozno nechce zdvihne prdel a ide...Uci ju to samostatnosti, vazit si ajmensie peniaze,ale najmä ju to vedie k zodpovednosti za seba.
@jankavt1 Moja sestra sa vydava v septembri - nema opijacku na diskoteke, ma normalnu svadbu v penzione v prirode...pozyva asi 45 ludi....rodinu - ale len tu s ktorou sa stretava a ma kontakty, nie kazdeho, len preto ze sa to slusi....a potom ludi, ktorych ma rada....Podla mna to je normalne takto...nie mat svadbu v rezii rodicov (co sa tyka organizovania aj financii) a mat tam x clenov "rodiny "ktorych v zivote nevidela resp. ich posledne videla pre x rokmi, len preto ze sa to slusi a patri.....
To, co opisujes potom aj dopadne - napokon par byva u rodicov ci svokrovcov a kazdy im keca aj do manzelstva...dakujem, neprosim
fuuuuuha, prave mi zabehlo. Takze svadbu by mali platiti rodicia....pekne....to dam precitat mojej maaaati. Ale asi ma vyrazi tak ze berem dvere aj so zarubnou 😀
Ked mlady chcu, tak pojdu na ten urad. A prave preto tam chodia lebo sa robia tieto vojny v rodine. Bo tam MUSI byt tetka aj z 26 kolena. naj sa nepovie bo bude hanbna jak des! Ci boha a to sm myslela ze se uvedomely narod. No smola, maju iny pravdu sme blba slovac.
Takze ponaucenie do buducna: rodicia setrite na svadbu, rodiacia setrite na byt pre mladych, nedajboze ze bude babo - rodiacia setrite na vseeeeeeeetko. Proste MAMA hotel je najsamlepsejsi na svete.
A potom sa divime, ze mladez ostava materi na krku aj po 30 rokoch....ta bodajbynie, ved si ich tak same vychovavate....
@happybaby2015 v pohode, kedze je to tvoje rozhodnutie. To je cosi ine ako ked sa dieta dostavi a oznami ciastku ktoru ma rodic vysolit 😉 ja svojim detom tiez rada prispejem. Megalomanstvo a nadstandard si dofinancuju sami...
A KOMU tu z diskutujucich, co nechcu vlastnym detom zaplatit svadbu ich rodicia svadbu odmietli zaplatit?
@libka1 tiez si myslim, ze sklapne penazenka ked pride decko a vysoli sumu nad tisicky eur. To bude len rodicovstvo kukat jak vyorana mys 😀

@mircalla Spolocne to ma to, pokusit sa vnimat aj ex (tiez) ako obet (jednu z) a nie manipulatorku, ale zranenu osobu. Ten rozdiel je maly, temer kozmeticky, ale s velkym dosahom na prezivanie realne. Dost tazko sa to vysvetluje ten odtien.