icon

Svadba manželovej dcéry

woodynka1
22. máj 2015

Ahoj dievčatá, potrebovala by som názory nestranných, lebo už asi nedokážem byť objektívna...
Môj manžel má za sebou už jedno manželstvo. Ženil sa pred 28 rokmi, keď mal necelých 19 rokov, nakoľko sa "pritrafila" tehotnosť. Ona je o 3 roky staršia. Tri mesiace po svadbe bol manžel povolaný na vtedy povinnú dvojročnú vojenskú službu. V prvom roku sa dostal domov raz, keď sa im narodila dcérka. V druhom roku už chodil domov častejšie. Keď sa vrátil domov natrvalo (bývali spolu u jej rodičov) , začali nezhody. Nebolo to nič vážne, žiadne násilie, alkohol, ani žiaden iný vzťah. Manžel hovorí, že veľkú rolu tam zohrala svokra, ktorá sa im miešala do vzťahu. Po pol roku spoločného života, po hádke, mu jeho manželka zbalila veci a vyhodila ho preč. Po čase vyjadrila snahu skúsiť to znovu. On už nechcel (aj keď nemal nikoho, býval späť u svojich rodičov). Rozviedli sa.
Na malú od začiatku prispieval, stretával sa s ňou podľa rozhodnutia súdu každú druhú nedeľu, ex nerobila v tomto našťastie nikdy problémy. S ex komunikovali len ohľadom malej. Keď chcela zvýšiť výživné, vždy sa bez problémov dohodli mimosúdne. Ja som svojho teraz už manžela spoznala, keď mala malá Lenka 9 rokov, ja som mala 19. Bola som úplne nezrelá, napriek tomu, že som jej otca strašne milovala a bolo to určite vzájomné, nevedela som sa vyrovnať s tým, že on má dieťa, že ona je na prvom mieste. Bežne sa stávalo, že my dvaja sme mali niečo dohodnuté, zavolala Lenka a on náš plán zrušil.... Chcel nás zoznámiť, ja som nechcela..... Dva roky mi trvalo, než som sa odhodlala, že sa s ňou chcem stretnúť. S mojimi pribúdajúcimi rokmi a postupne sa prebúdzajúcim materským pudom som si ju veľmi obľúbila a konečne som začala vnímať jeho záujem o svoju dcéru pozitívne.
S nástupom Lenky na strednú školu naše stretávanie už nebolo také pravidelné, veľa iných záujmov a povinností.. Mm to vždy nechával už na ňu, keď zavolala, že má čas, tak sme sa stretli. Neboli to síce nijako časté stretnutia, ale vždy veľmi príjemné 🙂
Lenka minulý rok končila VŠ. Pozvala nás na promócie a následne na spoločný rodinný obed. Dosť nás to prekvapilo, pretože keď sme sa s ex pár krát náhodne stretli, nikdy ani neodpovedala na pozdrav. Potešili sme sa, že dostala konečne rozum. Až neskôr sme sa dozvedeli, že jej matka nás na obede nechcela, bolo to len nedorozumenie medzi ňou a Lenkou, myslela si, že Lenka nás pozýva len na oficiálnu časť promócií a večer pred promóciami urobila kvôli tomu obrovskú scénu. Ale Lenka už naše pozvanie nechcela rušiť. Pri obede, kde nás bolo dohromady 11 sa ex tvárila, že nás nevidí.
Tento rok sa Lenka bude vydávať. Pri poslednom našom stretnutí Lenka prišla s tým, že podľa jej maminky máme zaplatiť časť svadby, konkrétne za rodinu môjho manžela, čo je asi 1700 €. Je to pre náš rozpočet dosť výrazná čiastka. Mali sme v pláne dať im určitú sumu peňazí, nech si robia svadbu akú oni chcú, ale určtie nie toľko. Zdá sa mi čudné, aby si oni naplánovali luxusnú svadbu a potom na ňu pýtali od rodičov peniaze (majú 27 a 33 rokov obaja zarábajú viac ako my)..... Súčasne s tým aj informácie o tom, že sedieť budeme niekde bokom, ďalej od hlavného stola, lebo ex si to tak želá, aby sme sa tam stratili..... oltáru ju tiež povedie niekto iný. To zabolelo... Stále nad tým rozmýšľam.... mám v svojom okolí veľa prípadov, keď sa otcovia o svoje deti nezaujímajú, neplatia výživné..... sú to fakt komplikované vzťahy a rozchody. Oni dvaja nikdy nič vážne neriešili, len boli veľmi mladí s odlišnými názormi na svet.... Takže nechápem, fakt nechápem, čo má jeho ex za ujmu, že sa takto správa 25 rokov po rozvode... A je mi z toho smutno. Na jednej strane by som bola nerada, aby sa kvôli peniazom pokazili vzťahy s Lenkou a jej budúcou rodinou..... ale na druhej strane......
ĎAKUJEM, keď ste dočítali do konca 🙂

cecil36
23. máj 2015

@jankavt1 si to vyhnala do extremu myslim... Mala svadba o najblizsej rodine je rozdiel ako poslat rodicom telegram. Male svadby mam v okoli casto, poslanie telegramu som vo svojom okoli nevidela (netvrdim, ze sa to nemoze stat.. ale bezne to asi nebude...). Len na okraj,ja uz som (mozno to bude vekom) v leveli je mi jedno co si kto v rodine o mne mysli,lebo vzdy sa najde debil,ktoremu neulahodim... A ze je v rodine vojna? A? Kto chce si zamienku na urazenie sa najde.

lubkavargova1
23. máj 2015

@jankavt1 vies, od hanby by som sa prepadla pod zem a chodila po kanaloch keby ze pridem a poviem, ze naj mi platia svadbu. Preboha ved zarabam! Ked rodicia CHCU tak mozu prispiet, ale ni eze budu vsetko hradit oni.

sasajka
23. máj 2015

@jankavt1 Svadbu som mala pred rokom a rodičia /ani jedného z nás/ ju rozhodne neplatili.

mircalla
23. máj 2015

@jankavt1 nepochopila?nepovedala som, ze detom by som neprispela, ale urcite by som im neplatila komplet svadbu...a najma nie svadbu za 7000 euro....sestra si svadbu plati sama...rodicia su dochodcovia, peniaze investovali do domu, ktory niekedy zdedime, chapeme sa? za seba - nie som vydata, ale nechcela by som to po nich - som pracujuca zena a partner tiez

kiki68
23. máj 2015

1700eur nie je na svadbu ako prispevok rodica tak vela,je to dufajme iba raz v zivote,tak nech si to Lenka uzije. Tiez nech nema zo svadby nocnu moru. A k oltaru by mal viest otec alebo nikto. Neviem,radsej v tomto drzat hubu,nech ma krasnu svadbu a neni nevesta,co sa jej 3x preraba make up lebo reve jak tur,ze je to vsetko an hovno. Svadby su strasny stres aj pre normalne uplne rodiny, co som doteraz zazila,tak to bol dost humbuk a vsetci boli radi,ze uz je po tom. Takze sa tam dobre zabavte a nekazte to deckam. Oni za to,ze sa narodili, vyrastali medzi rodicmi,co si iba posielali spravy o prachoch vobec nemozu. A ak nie si jej matka,tak si vzdy na tenkom lade,tak si nekaz vztahy. Evidentne na Lenku tlaci jej bio matka neskutocne a ona sa jej boji odporovat.

lubkavargova1
23. máj 2015

@cecil36 mas pravdu, kto chce ten sa urazi aj z toho jak nanho sa kukne....ja mam tiez toho co kto povie na haku. Myslim, ze v zivote su aj dolezitejsie veci nez to, ze ma roznesu v zuboch po celom valalu 😎

mircalla
23. máj 2015

@jankavt1 nikomu - lebo nik to ani po nich nechcel ci neocakaval...odpoved na tvoju otazku
@cecil36 suhlas

cecil36
23. máj 2015

@kiki68 do coho ju tlaci?

kiki68
23. máj 2015

@cecil36 podla mna do vela veci okolo nielen svadby, ako vela zien po rozvode, nechce tam podla mna vidiet toho,s kym sama mala sobas. Aspon mne to tak pride, ze aj na promociach si nieco nezelala a nejako to musela dosiahnut,aby lenka rychlo ustupila.

gurmanka
23. máj 2015

@woodynka1
Neviem, v ktorej casti SR bude svadba, ale ta suma celkovo nie je extremne horibilna (ak to nie je len strava). Hostina, ubytovanie, zakusky a torty, saty a oblek, kvety, obrucky..., spolu sa to nazbiera. Ale stojim si za tym, ze si to maju platit novonanzelia - ak na to nemaju, da sa to poriesit v uzuckom kruhu a obedom.
A k tomu oltaru - my sme si vsetko platili samy (preto viem, ze ta suma sa rychlo nazbiera pri tom pocte hosti), fungujeme ako samostatny par, nesli sme k oltaru z rodicovskeho domu od rodicov (kedze tam uz dlho nebyvame), tak sme sli k oltaru spolu s manzelom za ruky. Nam to prislo symbolicke a mozno by to u vas vyriesilo kusok napatia.

slimstar
23. máj 2015

akože je odo mna mladšia o pár ročkov ale pripadá mi ako drzé rozmaznané decko. Ak by som ja bola v tej situácii, že mám dať 1700 euro s tým, že sa nemám ukázať na svadbe ani viesť k oltaru, tak by odo mna nevidela ani cent. Drzana by dostala vyhubovane. Otec nie je dojná kravička na počkanie. Akože ak chce mater veľkú svadbu tak nech si ju zaplatí. Ale vypytovať od otca peniaze takýmto spôsobom je úbohé. Ak je otec autorita, takéto rozmary by nemal akceptovať.

lubkavargova1
23. máj 2015

podla mna je to fakt cele zle....otec nechce stratit kontakt s dcerou, tak radsej drzi hubu a krok, zakladatelka akceptuje dceru (aj podla prispevku na zaciatku) lebo proste je to jeho dcera a nechce do toho kafrat, alebo sa boji povedat co si fakt mysli lebo obstoji ako najhorsia macocha...takze aby boli vztahy dobre a suuupisne, tak kazdy skace ako iny piskaju. No, len potom sa treba zamysliet, ze co bude ked bude po svadbe? Pride babo, vnuca. To potom co? Bude sa zakazovat styk deda s vnucatom???? Lebo babka si to nezela?????

cecil36
23. máj 2015

@kiki68 skusim moj pohlad na vec:
1. 27 rocna osoba by si mala svadbu hradit sama
2. Ak jej z nejakeho dovodu svadbu hradi matka,ma plne pravo rozhodnut, za koho zaplati.... (hold dan za nesamostatnost Lenky)
3. "Aspon mne to tak pride, ze aj na promociach si nieco nezelala a nejako to musela dosiahnut,aby lenka rychlo ustupila." Ak si Lenka nehradila hostinu po promociach sama a zas cvakala mama,ma pravo rozhodnut,kto tam bude...
4. Ja som rozvedena a ak by samoj ex spraval normalne,nemam problem, aby na svadbe bol. Ale nesprava sa tak. A mysme poculi len jednu stranu, mozno ex to vidi inak, nie tak ako zakladatelka.
5. K vete vela zien tam nechce mat ex. Nuz,asi to bude tym, ze väcsina ex sa sprava ako ... neplati na dieta, nestretava sa s nim, nadava na matku dietata bla bla blamilion veci. Je len mizive percento manzelov po rozvode,ktory maju fajn vztah.
6. Ak sa Lenka sprava ako nesvojpravne decko, ktore nevie diskutovat s rodicmi, zaplatit si vlastne mechceche a podriaduje sa matke (vela zien napisalo, ze matka nou manipuluje vo svoj prospech), tak tu svadbu by mala zvazit z ineho dovodu ako financneho-pre nezrelu osobnost.

mircalla
23. máj 2015

@woodynka1 ozaj sa zdas byt velmi rozumna osoba a nezaujata osoba, ktora chce, aby to dobre vypalilo pre vsetkych....len zial sa mi ozaj zda, ze je lenka viac vychcana a prespekulovana ako si myslis (prepac ze vyraz), aspon podla toho, co tu pises...nepoznam ju samozrejme, je to cisto subjektivny nazor na zaklade predlozenych faktov

mircalla
23. máj 2015

@cecil36 No ak to mierne poviem, lenka sa mi zda byt prinajmensom rozmaznana..

mijo53
23. máj 2015

@jankavt1 páči sa mi Tvoj príspevok Tak by to malo byť, rodičia by mali robiť svadbu deťom. Keď môjho manžela bratranec robil svadbu synovi, neboli sme na nej prítomní, pretože mne v tom čase zomreli obidvaja rodičia v priebehu 3 mesiacov, boli dcéry na svadbe , tomu sa hovorí širšia rodina, s ktorou sme sa stretávali, na rôznych rodinných oslavách, narodili sa nám deti, na krstinách boli naše tety, ujovia, aj ich prvý rôčik sme oslavovali v širšom kruhu, aj ujovu 90-ku sme oslavovali široká rodina 2 dní. Bolo super . Dnes je všetko také strohé, neokresané, neobrúsené, hranaté a potom to v živote tak vyzerá, nikto neodpustí, veľa rozvodov, každý sa hrá na vlastnom piesočku, ploty do výšky domov, len aby nebolo vidieť do dvora

lubkavargova1
23. máj 2015

@mijo53 vies, kazdy vyskakuje pri oslavach z takej penazenky aku ma hrubku. Ked raz na vacsiu oslavu nemam, tak sa moze poskladat sirsia rodina aj do trojuholnikov, bohuzial nepozvem ich.
Ci maju sa rodicia, mlady zadlzovat? To mi je pekny start do zivota. kazdy sa hra na svojom piesocku, lebo iny nemas a na inom su hieny hnusne co ta aj rozgadu len aby mali viac piesocka 🙄

cecil36
23. máj 2015

@mijo53 ja len ako pikosku...mam tetu, otcovu sestru, volala som ju na moju svadbu, aj na krstiny,ani raz neprisla, pomahala som jej pri istej "rodinnej vybavovacke" , ktora dopadlav jej prospech vdaka mne. A ked som sa rozvadzala,bola prva, ktora so mnou prerusila vztahy, lebo takto sa predsa nezije....(myslela tym moj rozvod). Btw, ked sa zenil jej syn, dozvedela som sa to nahodne od znamych.

mircalla
23. máj 2015

@mijo53 Super napad - kebyze sa nahodou vydavam, pozvem si takych 150 ludi a predlozim mojim rodicom ucet....urcite budu stastni....ja im radsej doprajem slusny zivot na dochodku, aby nemuseli riesit, co si kupia jest...myslim, ze su dolezitejsie veci na svete, ako svadobna hostina

lubkavargova1
23. máj 2015

@cecil36 no trebalo ti to? Mala si zacmudeny piesocek, tak samozrejme, ze nebude sa aj ona zakafrovat. To je tak, ze na takych oslavach vobec nejde o rodinu. Ale o to, kto ma akeho manzela/kto kolko zarobi/co su deti zac/ kto ma ake saty/ aaaaaa nahlavnejsie? - Kto dal aky dar a za kolko! Bo prisamveru nemozeme dat iny jak tetka z hornej-dolnej (ktora tam bude) co povie tetka z okruznej 😀 😀 😀 😀 Zazila som take oslavy, dakujem neprosim!

mircalla
23. máj 2015

@lubkavargova1 🙂 som sa nasmiala, ale presne tak

cecil36
23. máj 2015

@lubkavargova1 poznam pani,ktora si po svadbe svojej dcery spravila zoznam hosti a ku kazdeu dopisovala sumu,ktoru kto dal,aby nedajboze nabuduce niekomu nedala viac alebo malo. Choreeeee!

mircalla
23. máj 2015

@cecil36 nuz mala si to radsej urobit v exceli....

doty1
23. máj 2015

Rodičia by mali šetriť na svadbu detí ??? Rodičia by v prvom rade mali naučiť deti, že v živote sa treba prikrývať len takou perinou, na akú práve máš. Niekto musí tých 1700 najskôr zarobiť a možno riadne na istý čas priškrtiť svoj rodinný rozpočet.

sissy27
23. máj 2015

@mijo53 @jankavt1 no tak ti poviem - keď mi rodičia vyberú ženícha a rozhodnú, že sa máme vziať, tak nech to aj zaplatia, ja s nastávajúcim nehnem prstom okrem toho, že pred oltárom poviem "áno" a do konca života budem robiť všetko tak, ako chcú moji rodičia, aj občiansky odovzdám, lebo ako nesamostatný človek nemám právo ho vlastniť... keď som si muža našla sama a my dvaja sme sa rozhodli vziať a žiť si svoj manželský život, tak si to aj zaplatíme... iste dobrovoľný príspevok či finančný dar poteší, ale nebudem riešiť jeho výšku alebo si nedajbože pýtať...myslím, že každý rodič svojim deťom na svadbu prispeje - ale preboha podľa svojich možností... šetriť dieťaťu celý život na svadbu? no neviem, ale toto je snáď prežitok z čias, keď elektrina nebola, ak niečo dať deťom do života, tak potom nech je to kvalitné vzdelanie, dobrá výchova a z financií radšej pomôžem s vlastným bývaním ako oplieskať celoživotné úspory na jednu sobotu v bielom s kamarátmi a rodinou z 18. kolena, ozaj sú doležitejšie veci v živote ako svadobný deň...a každý nech sa prikrýva takou perinou, na akú má...

kiki68
23. máj 2015

tak svadbu by mali platit rodicia,je to to posledne co mozu dietatu dat, beriem to asi trosku historicky,ale napr. dnes sa uplne vypustila jedna dobra vec a to dat dievcatu velky obnos penazi, ktore sa vyplatia do 2 rokov po svadbe,keby sa jej nieco stalo a prisla o muza, ci musela zdrhnut. Na toto mysleli uy v 13. storoci,dnes sa na to zabudlo. Myslim,ze dnes sa svadby ponechali v tej rovine,ze je to candrbal co chcu dvaja mladi. Ale pritom rodicia sa vlastne vzdavaju zodpovednosti a to hlavne financnej za dceru do buducna, takze platit svadbu je take symbolicke. Svadba ma byt v prvom rade pragmaticky krok zo vsetkych stran tak ako to vzdy bolo na upevnenie pozicie.

lubkavargova1
23. máj 2015

som vystudovana sociologocika ale prepac, vacsie kraviny som v zivote necitala. Ked uz sme pri tom, ano dievca dostavalo veno. Bola to aj financna ciastka, ale hlavne islo o materialne dary. Co sa teraz malo praktizuje. A boli dievcata co si veno sami skladali, vysivali obrusy, tkali platnu atd. O tom, ze kazda mladucha si mala sama usit svadobne saty je v dnesnej dobe ani nepomyslitelne. To by bola ina moda na kazdej jednej svadbe 😀 😀 😀 😀
Svadba nikdy nie je pragmaticky krok, ale symbolicky. Lebo kazdym krokom v svadbe nieco davas najavo okoliu ci uz vedome alebo nevedomo....
Ci boooooha, ze ja som sa nenarodila do kralovskej rodiny, boha ten bocian si to riadne poplietol na GPS 🙄

mircalla
23. máj 2015

@kiki68 V 13. storoci (ci dokonca aj ovela neskor) rodicia aj vyberali dcere zenicha....vacsinou prave kvoli bohatstvu...nie vsetky tradicie su uzasne
Tiez si myslim, ze donekonecna davat detom na vsetko financne prispevky je pekne blbost - vedie ich to akurat k lenivosti, rozmaznosti, nesamostatnosti a neschopnosti sa postarat o seba.....Nastastie to uz takmer nic nerobi, ja som naopak rada...
Dufam, ze moj syn nebude do 25-ky ocakavat, ze nebude musiet nic urobit....to uspesny asi nebude....
Rada mu prispejem na skolne a pomozem s vyberom vysokej skoly (ak na to bude mat predpoklady a zaujem), ale bola by som rada, keby aj privyrabal...tiez mu neplanujem davat do zivota financne balicky ani mu cez znamych hladat teple miestecko....ako to nedokaze sam, tak potom som zlyhala

sardinka333
23. máj 2015

@kiki68 si to predstavuješ jak ,,hurvínek valku,,....rodičia snad do teba investovali už dost nie za tých x rokov kým si začala pracovať....nehovoriac o tom že mnohí rodičia pomahaju mladým ako možu, strážia vnučence...
Jasne, dievčatu budem davať obnos penazí, ona to rozhajdáka a potom može utekať s holou riťou zase k materi ako do bankomatu? By som dceru velmi rychlo ,,kopla do sráku,, aj syna keby furt chodili s natrčenou paprčou.
Rodičia sa v dnešnej dobe vzdávaju praveže skor vychovnej zodpovednosti - všetko za deti robia, každé ich zelanie plnia, len čo decko zmnrkne tak už utekaju, cecky vyťahuju...nedaj bože by 10 minut plakalo alebo muselo čakať. Aku finančnu zodpovednosť ma matka nejakej 30 ročnej ženy? ŽIADNU...nemá voči nej nijaku vyživovaciu povinnosť. Odchovala ju, vychovala tak ako vedela, starala sa a bodka, punktum, šmitec - je čas osamostatniť sa a prebrať zodpovednost za svoj vlastný život aj financie.

mircalla
23. máj 2015

@kiki68 A okrem toho, co pises vedia k dalsej veci - nesamostanosti a totalnej financnej zavislosti na rodicoch...kde sme? dnesna zena sa uz nemoze spoliehat na manzela a rodicov... to by som uz bola v kanali..rodicia nemaju ziadnu povinnost financovat dospeleho cloveka, pokial naozaj nie je zdravotne na to odkazany