icon

Švagrina a svokra

23. júl 2022

Mame malu dcerku, 4 mesacnu. Svokra je v nasom dome 3krat do tyzdna a uz sa to s nou neda. Stale malu nosi na rukach, chce s nou nieco robit a komanduje: do postielky ju daj, oblec ju tak, nedojci kazdu pol hodinu. Potom stale ma napomina ako sa starat o kvety, co mam dat do varenia, no hrozne. Dnes bola u nas aj svagrina a ta povedala svokre: 'Ta je dobra len na peniaze, ked potrebovali na dom, dobra si bola a teraz sa tvari, ze vsetko v zivote vybudovala sama'. Neznasam muzovu rodinu, do vsetkeho sa staraju, vsetko podla nich robim zle, so vsetkym nespokojni. Najhorsie, ze muz svoju matku nedokaze len tak vyhodit. Co im mam byt vdacna do konca zivota a robit vsetko podla nich koli tomu, ze muzovi dali peniaze na stavbu?

Strana
z5
nevenka
24. júl 2022

@kate211 no tak peniaze im mozno dali skor. Az potom prislo dieta a zacalo to. A keby mi toto robila mama alebo svokra, tak jedno ktora, slo by mi to na nervy. Ale mna sa opytaju, ci nieco nepotrebujem, a ked ano, ako si pomoc predstavujem, ci mi ma pomoct ozehlit, navarit. Ked sme mali vsetci covid, tak aj vtedy sa spytala, ci nam mozu doniest jedlo, ze ci moze uvarit to a to. A este sa ma spytala, ako to dochucujem, aby to aj deti mohli papat, prosto skvela zena.
Ja som to teda pochopila tak, ze oni ju uz v zasade neprijali do rodiny a beru ju ako cudziu, co jej ukradla synacka. A mozno ona dufala, ze sa to zmeni. Ze ju prijmu casom. A prislo dieta a svokra este aj tam pritvrdila. Preco sa svokra starie do toho, ako casto bude dojcit dieta a chce ho natahovat v kuse ako maca. Mne tak svokra maximalne povedala svoj nazor, ale kedze ona dlho nedojcila, tak proste nevie. Naucena, ze das flasku, dieta vypije davku a "musi" vydrzat. Podakovala som za radu a robila si po svojom. Nechodila mi do bytu komentovat toto. A ani moja mama, kedze od mamy mam ten byt. Ma dost svojich starosti a este nervy robit??? Tato svokra iba nervy vytvara a ocakava co? Lasku? Za co? Za to, ze povazuje nevestu za neschopnu? No ani ja by som laskou neprekypovala, kebyze mi toto robi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nevenka
24. júl 2022

@vandica hej, mne tiez rozum zastal prave...🤔

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
monuska112
24. júl 2022

ak niekomu nieco dam, tak im to davam len tak, ak nieco za to chcem spravim minimalne ustny obchod, cize ak ti svokra nepovedala, dava ti peniaze a za to ocakavam, ze mi dovolis komandovat ti dieta aj zivot, nic jej niesi dlzna. ak mas pocit ze ona to ocakava za tie peniaze, treba to vykomunikovat dodatocne, spytat sa ci to bola zistna alebo nezistna pomoc a ak za to ocakava to a to, radsej sa dohodnut, ze jej peniaze vratite. TAKTO TO NEJDE!!!! ziadne peniaze na svete nestoja za tento svokrostres. a nerozumiem ze niektore zeny dokazu mat tak hnusne komentare a tvarit sa zeby to vydrzali! ci aj vy si uz narokujete nevestin zivot za par tisic??? tiez ak kupujem staviam dom a rodina mi PONUKNE pomoc, tak samozrejme prijmem, nepytam ale prijmem ale prijmam to ako pomoc nie obchod! ak budem raz ja detom ponukat pomoc, tiez nic za to neocakavam! sakra napisala by som na dvere jak oridnacne hodiny piatok od desiatej do dvanastej a bodka, inokedy neordinujem, mam zavrete niesi tu vitana a napisala by som este aj domovy poriadok! toto co robi je agresia, za porusenie domoveho poriadku by dostala cierny bod, za tri by som s nou vyrazila dvere ale aby som bola fer a ona sa snazila spravat, po mesiaci by som jej body mazala a mohla by zacinat na novo ale to len preto, ze sme rodina, cudzi by leteli ani by nemrkli!

nwnw
24. júl 2022

Kamaratka toto riesila, ze odisla na mesiac s dietatom k mame, kem si mlady muz nevydiskutoval s jeho rodicmi kde su hranice. Este potom raz odisla, lebo ocividne nepochopili.. nakoniec sli byvat do mesta do bytu.
Ona uz sa chcela rozviezt s nim.

kocurikpupcek
24. júl 2022

@monuska112 že ordinačné hodiny pre svokru😂 a čierne body😂👍

jasla
24. júl 2022

@katka2602 suhlasim. Ak rodic chce pomoct, pomoze, ak nie, nepomoze. Ak pomoze sam od seba, t.j. ze nikto nic nepyta, ale rodic coby svojmu dietatu dat chce, aby malo lahsi start do zivota, dava to hadam z dobrej vole, a nie preto, aby sa u mladych spraval ako doma. Kazda rodinka je vdacna za peniazky, ked zacina so zivotom. To ale neopravnuje rodicov riadit zivoty mladych. Ano, aj ja som to zazila. Uz mam dost rokov, odrastene decka, ktore mozno o chvilku budu mat vlastne rodiny. Ak im dam, tak urcite nie preto, aby som u nich organizovala domacnost a ich zivot podla seba. Aj nam dali svokrovci aj nasi, ked sme pred x rokm8 zacinali, ale verte, este raz sa do toho obdobia vratit, nevezmem ani halier, keby som dopredu vedela, ake velke ,,vratne,, za to chcu...😏

monuska112
24. júl 2022

@vandica na mna je jeden taky nazor az az....ak toto niekto aplikuje v praxi, nech sa necuduju ze sa ich deti jedneho dna proste odstrihnu uplne a tie peniaze budu vnimat ako odskodne, za tie roky co to znasali....nech su to aj dva.

jasla
24. júl 2022

@monuska112 odstrihla som a vnimam to tak😀

nurielka
24. júl 2022

@monuska112 odškodné za dirigovanie života🤣🤣🤣

pipistrel13
24. júl 2022

v praxi to znamena,ze ty si na dom neprispela a neprispievas ani eurom,hoc ja peniaze v manzelstve takto nedelim a vsetko povazujem za spolocne,ale tvoja svokra to zrejme takto vidi,polovicu dali,hypoteku plati jej syn,tak co by nerozkazovala...jej zmyslanie je chore,pretoze ak dam peniaze dobrovolne,nemam pravo narokovat si za to nieco,ibaze to takto nanestastie nefunguje - to co zazivas je dan za to,ze mozno mate viac penazi,ale ukazuje sa,ze predsa len ten majetok stastie nezabezpeci...ak neurobi s tym nieco tvoj manzel,ty ai nijako nepomozes
skus sa s nim v klude porozpravat,ze hoc aj svokra k vam pride,nemoze sa spravat ako vo svojom a nutit ta viest vasu domacnost podla nej (ale bez vycitky a emocie,proste racionalne,ze je to vase a ty sa chces o vas strarat)

tehotna40
24. júl 2022

@denisa0504 ja som napísala nech sa nechá urážať? Prečítaj si este raz čo som napísala. Bohužiaľ, ľudia sú vselijaky a svokra sa cíti ako "vlastník domu" preto sa takto sprava. Je to len a len chyba autorky príspevku ze si neurčila hranice hneď, alebo teda jej muž..

tosaneda
24. júl 2022

@merrynka19 ..keby sa moji rodicia spravali k mojmu muzovi tak ako sa ku mne spravali (no dobre aj spravaju aby som bola objektivna) moji svokrovci, rodicia mojho muza, tak nasich zotrem jednou vetou bez akehokolvek "chochmesu" a chodila by som za nimi len minimum a nic z naseho zivota by som im na "nos nevesala".. ale u nas je to tak, ze nasi mojho muza maju ako syna a dokonca aj narodeniny, meniny dostava rovnako ako ja a moj brat.. Kdez to ja pre svokrovcov som "no dobre, co uz ked si si ju vybral, ale nedobre si urobil".. ano aj predo mnou to povedali.. Moj muz ma k nim nenuti chodit ani nic podobne, akceptujem jeho rodicov ale 💩 na hlavu si od nich nedam.. Vsetko vzniklo len preto lebo oni chceli aby som s muzom byvala pod jednou (ich) strechou a casom ich aj "dochovali".. Ja som razne odmietla, ja by som pod jednou strechou nebyvala ani s vlastnymi rodicmi a to mame velmi dobre vztahy..

stanislavicenka
24. júl 2022

Byt vdacny, ano, ale nie sa nechat komandovat vo vsetkom. Ja by som ju vyhodila. Nie je to jej Dom. Proste nie je. A ked sa ti nieco nepaci, proste to povedz, ona ti to hovori stale. Ved si dospela, tak si to povedz. Ja by som ich obe vyhodila. Nepochopia to, nemaju ziadnu empatiu, ale nech, ty za ich city nezodpovedas, a ony nemyslia na tvoje. Drz sa

monuska112
24. júl 2022

@tehotna40 alebo svokrina, ze nechape zakladne pojmy "moje, tvoje"

ariannazara
24. júl 2022

Toto by som ja osobne netrpela v žiadnom prípade!!!

matullienka
25. júl 2022

My ja svokra tiež mala tendenciu chodiť ako sa jej zachcelo. Potom som mužovi povedala nech jej povie nech chodí iba vtedy keď je doma aj on, naši tiež nechodia vtedy keď je doma sám. A že si neprajem aby sa mi starala do výchovy a do domácnosti. Raz chcela po nejakej výmene názorov zostať po tom ako u nás spala a muž sa má prišiel spýtať či môže, povedala som nie a po ceste do roboty ju zaviezol domov a čuduj sa svete odvtedy máme vzťahy v rámci normy. Ale v prvom rade sa musí za teba postaviť muž a nahlas sa ťa pred nimi zastať

macka028
25. júl 2022

U nas to bolo presne tak ako u vas. Muzovi pocas stavby zaplatili material.... A ked sme sa vzali povedali ze vratit nechcu ze to mame, len urcitu sumu sme vratili ako sa oni dohodli. Ano som vdacna ze nam pomohli.,ale to neznamena ze tu budu kazdy den, a niekedy aj 2x za den. Nemali sme ani chvilku pre seba,ziadne sukromie. Muzovi to tiez vadilo. Aj nam pomohli na stavbe. Ja som tiez financne ci fyzicky pomohla v rodine,ale nikdy by ma nenapadlo take spravanie ze sa tam budem roztahovat, otravovat ich navsetvami,alebo vytknut ze som im pomohla tak preco by som nemohla chodiť aj kazdy den. Kto chce nech pomoze, ale nebudem to nikomu vycitat. Manzel sa porozpraval s mamu, vysvetlil jej to. Odula sa ale pochopili to

babulkomale
25. júl 2022

Klasika, takto si ludia "predplacaju" vztahy a poslusnost - podla nich.
Kamoskinmu manzelovi kupili rodicia pozemok, a darmo makali v zahranici dvadsat rokov obaja, dom aj pozemok je len nanho, ona ma s vydieracskou a panovacnou svokrou vztah na bode mrazu a tak si ziju... Pritom on kupil este dalsi dom ako investicny...tiez je len nanho.
Hlavne ze maju tri deti.
Niektore baby su strasne sproste.

poslednepogo
25. júl 2022

Aj ja keď sa stretnem so švagrinou tak ma 3 dni bolí hlava a chrbát...so svokrou menej

tosaneda
25. júl 2022

@babulkomale ..inak ked citam celu diskusiu, tak neviem ci sa mam smiat alebo plakat.. Presne to co pises o kamoske, som "zazila" nieco podobne. Ako predstava krasna ist byvat do domu (sice aj so svokrovcami) ale velkeho ze keby som velmi chcela tak sa v nom ani nestretneme, ale uz ked zacala svokra reci typu: "no ja som svojej svokre musela sa podriatit ako ona povedala, tak muselo byt".. plus svokor strasne tazka a zla povaha. Cisty "red flag" uz len tie reci.. Uznavam byt na zaciatku kupoval hlavne manzel, sice zacinali sme v nom spolu, ale je odo mna starsi a ja som v 20tke financie nemala na start, cize byt pisany na muza, ja som s tym bola ok, vsak nic som takmer nemala. Den pred svadbou svokra nic ine netlkla mojmu muzovi do hlavy, len nech sa neopovazi po svadbe prepisat byt aj na mna.. 🤷‍♀️🙈 kludne predo mnou, mne len vtipno bolo ako sa trasie za niecim co jej nepatri.. Som s muzom 15 rokov.. jaj uz 15 rokov som mohla "muklovat" a zveladovat cudzie v podstate, byt ticho a len suchat nohami.. byt "vdacna" ze mozem bytat pod ich strechou (nikdy nie mojou).. vdaka ale nie.. Ked chce rodic pomoc svojmu dietatu, tak nech pomoze, bez "odplatne".. nie nasledne doslova vydierat a vyzadovat poslusnost a vdaku 24/7.. toto fakt nie..

jasla
26. júl 2022

@tosaneda a vies kolko mladuch rodin tak zije? Presne to si niektori rodicia, svokrovci preplacaju. Poslusnost 24/7🙄 a to som si naivne myslela, ze to robila len generacia ,,nasich,, rodicov, co uz maju 70 a viac rokov. S hrozou zistujem, ze aj teraz taki su, vela sa teda nezmenilo🤔

mamelka
26. júl 2022
tosaneda
26. júl 2022

@jasla ..zial viem, poznam takych osobne. Uprimne radsej by som doslova v maringotke alebo pod mostom zila, ako takyto teror zazivala.. a z casti som v detstve zazivala (vysvetlenie nizsie). Ked sa bavime o genaraciach, tak moji rodicia su 50+, svokrovci 60+ a moji starkovci 80+.. ale ked si tak vezmem z mojej rodiny toto nikdy nefungovalo (jedine mojho otca mama, moja starka a jej oblubena veta, okrem cinnosti miesania sa do vsetkeho "a co ludia povedia"), myslim ze ked sa aj stalo ze niekto niekomu nieco dal/venoval/daroval, tak ziadne vydieranie a staranie sa co bude s "majetkom" dalej. Ja som toto zazila ako "deva ju" hlavne svokrovci, uz som bola dospela a vedela som ze tak toto rozhodne zazivat znova a znova nechcem.. Dokonca svokrovci co maju surodencov (uz za tie roky ich tiez poznam, maju deti a uz aj vnucence, generacia 50+,60+ ) tiez nikto z nich taketo "delenie" majetkov a potom co musis nemusis, sa teda nedialo ani nedeje.. Uz viem preco si moja svokra tak vyborne rozumela s mojou starkou (otcovov mamou), lebo ta jedina z mojej rodiny mala tiez taketo zmyslanie a komandovala nie len mojho otca ako uz stareho capaka ale celu nasu rodinu, stacilo ze nam dala par eur pod stromcek na Vianoce napr. minimalne do Velkej noci sme sa za to museli "poklonkovat".. tak bud dam lebo chcem a neriesim co preco, za co, na co..

danulicek
26. júl 2022

Toto rozdeľovanie majetkov a potom vykrikanie si, kt čo urobil a kto si čo neváži, sú len certove spolky. A diskusia od diskusie ma o tom presviedča čoraz viac.

A na margo diskusie - sama mam dvoch synov a verim, modlim sa, že nikdy nedospejeme do takého štádia, že nebudú mat odstrihnutu pupočnú snuru. a keď sa oženia (ak sa ozenia), budú v prvom rade stat pri svojej manzelke, ak sa ja im budem montovať do života. Milujem ich nadovšetko, ale “dnešné mladé ženy” nie sú zle za to, že chcú mat trochu súkromia so svojou založenou rodinou a nie so všetkými príbuznými, ktorí vedia úplne najlepšie, čo a ako by mali mladi… 🤦🏻‍♀️ Takéto diskusie sú príkladom.

jasla
Autor odpoveď zmazal
kocurikpupcek
27. júl 2022

@jasla super že si si to uvedomila. I keď po toľkých rokoch. Presne tak, takýto ľudia sami smerujú sebadeštrukcii i vďaka svojmu správaniu, negatívnemu mysleniu(všetci ich opúšťajú, v rodine sa skoro s nikým neznesú, a nikoho dlho nebaví našlapovať okolo nich opatrne ). Teraz už je to na tebe aby si ty, keď budes svokrou nebola takáto ako tvoja mama s tvojou svokrou dokopy.😉

Strana
z5