Švagriná chce, aby som im varila
Zažila som dnes trošku šok. Žijeme v dome, ktorý sme si postavili u svokrovcov na pozemku, rovnako manželov brat s manželkou. Keďže šlo o naozaj veľkú parcelu (+3500m), máme každý dosť miesta, svokra je mega úžasná žena. Všetko klapalo, až do dnes. Švagriná medzi sviatkami porodila prvé dieťatko, všetci sme sa tešili, aj sa tešíme. Sú mladí, šikovní, darí sa im. Dnes ale volala švagriná, či by sa mohla zastaviť. Ok, prečo nie. Prišla, prebrali sme zbežné omáčky, pozrela som bábätko, krásne rastie. Poznamenala som, že nech kludne sedí a pije kávu a ja idem variť. A bác. Švagrína spustila, že preto vlastne prišla, že pri dieťatku nič nestíha, že si myslela, že by som mohla variť aj im, že to nechce zadarmo a ponúkla mi 100€ na mesiac. No skoro vypadlo kura z rúk. Že ona by si preto cez obed prišla, a keby nestíhala, tak švagor sa môže prísť najesť k nám a zas pôjde do práce a ona si teda príde neskôr, že by chcela aj weekendy, lebo toho má vyše hlavy.
No úprimne, máme s manželom tri deti, stíham aj variť aj prať aj upratať aj deti riešiť, ešte máme vonku zver, aj to riešim ja. Jedno dieťa v škole, druhé v škôlke, s tretím doma. Potom som si vravela, že hodiť do pekáča o dve kuracie stehná viac fakt nie je problém ale teda 100€ mesačne komplet obedy pre dve osoby mi prídu z lacného kraja. Za ďalšie niekedy varím na dva dni a aj na tri (guláš, perkelt...), tak to si neviem predstaviť a zas nemám v úmysle variť denne. Nepáči sa mi ani to, že by švagor jedol u nás. Mám ho rada, je fajn ale má to svoje hranice. Fakt je švagriná nie je nejaká výrazná "kuchárka" a viem, že švagor si moje jedlo chváli a aj ho rada ponúknem ale nie denne.
Povedala som, že nech sa nehnevá, že asi nie a, že by to bolo teda o dosť viac ako 100€, tak sa zdula, že na nej chcem zarábať a, že mäso a vajcia beriem zadarmo od svojich rodičov, že zelenina sa dopestuje tu, že kupuje sa akurát ryža a cestovina, čo nie je pravda. Kupuje sa všetko... aj mäso, lebo toľko ho moji rodiačia nemajú aby sme z toho žili. No skončilo to tak, že šla preč, že nemá čas a má veľa roboty a musí variť.
Čakám kým príde svokra z práce aby som s ňou dala reč. Ja tu nechcem robiť rozbroje ale toto sa mi zdá cez čiaru.
Máte niekto v rodine takto zdieľanú kuchyňu? Varíte tak? Ako to platíte?
@letfenixa Aj mňa. Ak potrebuje 3-4 hodiny pre seba denne a teda ak ich nemá nezvláda to, nemala si robiť dieťa. Čo si myslela, že dieťa na ten čas vyloží na poličku a po 3-4 hodinách ho dá dole?
Môj názor - pomohli ste už dosť, snažili ste sa poradiť, navigovať, usmerniť vo všetkom, ty aj svokra,ale mladá nezaberá, ešte sa ofrní, a ty s deťmi a svojou domácnosťou by si mala nie že pomáhať ale behať okolo riti švagrinej aby si mohla oddýchnuť ?! Už by som ani prstom nepohla, nech si s mužom poradia ako chcú.
Ešte keby navrhla že si pomôžete navzájom, ale nie že ty makaj a ona si frndu vyvalí 🤦😤nech cica zabudne
@cacianka 🤣
@karolinakr že ? 😇
Myslím, že by mal zasiahnuť asi jej muž a zhučať ju, že je teda riadne upišťaná a lenivá a že si manželstvo s ňou predstavoval inak (je to kruté, ale podľa mňa by ju to prebralo), možno by jej mal nastaviť také zrkadlo seba samej... Zahanbila by sa trochu a začala sa snažiť aspoň kvôli nemu. Mne teda aspoň vždy záležalo na tom ako na mňa hľadí môj muž. Ja som s ním od svojich 16 a variť som sa učila pri ňom keď sme ešte neboli ani manželia a keď mu odo mňa chutilo bola som celá šťastná a potom ma to aj bavilo, občas som telefonicky kontaktovala mamu a babku, ale inak to bol pokus a omyl. Ja som sa hanbila keď vychvaľoval ženy z rodiny ako super varia, hovorila som si, že keď to vedia ony zvládnem to aj ja. Keby mi v manželstve povedal, že ani navariť mu neviem, tak by som sa prepadla a neotravovala by som jeho mamu. Ok ona má už dieťa a to sa funguje ťažšie, ale zase má nadštandardný prístup od Vás a napriek tomu sa nechytá, takže nejaká intervencia od muža je na mieste. Lenže keď ju on len ofukuje, tak si ona dovoľuje na Vás....
Náhodou som natrafila na túto tému, prečítala som si ju celú 🙂 ako to pokračuje so švagrinou? 🙂
@ivanka1980 hmmm, aby som bola úprimná, tak to veľmi nepokračuje. Od januára sme mali striedavo lepšie a horšie obdobie, kedy mala pocit, že jej nikto nepomáha, opakovane sa snažila zaviesť nejaké spoločné varenie alebo aby jej niekto varil. Prvá veľká kríza prišla, keď zistila, že s nimi nikto nechce ísť na dovolenku. Keďže bolo nad slnko jasné, že hľadá nie spoločnosť ale opatrovateľskú službu. Nakoniec išli s jej rodičmi a prišla aj tak veľmi rozmrzelá, že to ani nemalo zmysel. Druhá a zároveň posledná kríza prišla v auguste. Keďže som zistila, že som tehotná. Koncom augusta bola taká neplánovaná grilovačka, keď svokrovci prišli z dovolenky a priniesli rôzny alkohol. Ja som teda neochutnala a zároveň šla s pravdou von. Všetci mali radosť okrem nej. Úplne vybuchla a kričala na nás, že jej nikto nie je ochotný pomôcť, lebo každý má svojho vyše hlavy ale nemáme problém urobiť si ďalšie decko. Že ako to asi chceme zvládnuť, keď máme problém pomáhať jej. Kým som sa spamätala, tak svokor ju zhučal, jak malé decko, že čo si to vôbec dovoľuje, že celý rok okolo nej skáčeme, že je tam stále dusno a aj tak je zle. V tej chvíli už som ja odchádzala. Mala som dosť.
No lenže ráno prišiel švagor, že potrebuje postrážiť malú, lebo švagriná sa zbalila a odišla k rodičom (bez dcéry), že ona si takto život nepredstavuje a opúšťa ich. Ja som mu povedala, že je to ich dieťa a už proste naozaj nemám náladu. Nech ju zoberie so sebou, veď ide za jej matkou. Ďalší deň ju jej rodičia doviezli a riešili, že čo sa stalo, že aký je problém a prečo jej nevieme teda trošku pomôcť. To zas svokra uviedla svatku do reality... Pri tom som nebola, len mi teda svokra vravela.
Noooo.... Výsledok je, že ona býva u rodičov, ti do nej hučia aby sa vrátila sem, malá je striedavo tam a tu. Keď je tu, tak sa o ňu starajú v podstate svokrovci, lebo švagor je v robote. Je zlomený, nešťastný. Svokra mu vykričala, že si našiel mladú fiflenu a tak to aj dopadlo.
Ja som dlho snažila im pomôcť ale po tej letnej hádke mám pocit, že sme sa tu všetci stali obeťou...
Tak toto je už riadna sila, nemám slov. Vyfackať ju málo. Vám želám veľa sily, a myslite na seba hlavne a svoju rodinu.
@lienka.7
@ivanka1980 ďakujem dievčatá. Ja som to nejak celé vytesnila. Len je mi veľmi ľúto malej. Vlastná mama ju v zásade odvrhla, lebo nezapadla do jej predstáv o živote 😓
Myslím, že ste to autorka zo svokrou , vyriešili bravúrne. Ja by som ešte poradila , Tesco potraviny domov, donesie to pred dvere.
Na tomto príklade je vidieť, aké ste úžasné. Navrhli ste riešenie, neobraciate sa chrbátom , ani nie sú zle reči. Spojili ste sa, perfektné riešenie. ❤️ Spolupráca, komunikácia , postupy ( ako čo urobiť). Veľmi múdro.
Škoda, teraz čítam posledné komenty. Tak čo už. Čítala som to asi do polovice.
Tak to mi je ľúto. Ale podľa toho, ako ste sa snažili. Vy ste v pohode. Podľa mňa , ona má popôrodnú depresiu, alebo nejaký psychický stav, prečo sa jej " nechce". Je to dosť zvláštne správanie, ale veď to by si si všimla, že je nejaká moc v egu, nie? Nemá žiadnu pokoru, čo sa jej takého stalo? Postarať sa o bábo a muža je malina. Odvrhnut svoje dieťa? Psychológ , psychiater ..
#autor a co svagor? Ako vidi nejake riesenie on? Je medzi nimi velky vekovy rozdiel?
Mas to ako telenovelu.
Prajem vela sil a psychickej pohody.
Preboha, veď tam nebol žiadny problém a ona sa len tak zbalila? To čo je za hlúpu, lenivú ženu? Veď aj to varenie by sa dalo poriešiť. Dnes kopec ľudí funguje na hotových, donáškach. To nie je predsa dôvod na odchod a možno i rozvod bude. Strašné a smutné zároveň, aká nezrelá švagriná...
Dieťa si porodilo dieťa a teraz ušlo k maminej sukni 🤷. Tá sa mala ešte na diskotékach natriasať a nie vydať sa a porodiť dieťa. Nedozrela na manželstvo ani dieťa a psychicky to nezvládla, tak išla k mamičke, kde jej bolo predtým dobre, nikto po nej nič nechcel a o všetko bolo postarané. Akurát jej musí docvaknúť, že čas už nevráti. Teraz je na ťahu svokra, ktorá bude dcére zachraňovať prdel, akurát čo z toho vnúčaťa takouto výchovou vyrastie, to fakt ani srnky netušia. Každopádne autorka, ty si opatruj vlastnú rodinku, do tej jej ťa v podstate nič, robili ste čo sa dalo 🤷.
No takto. Ja som to celé v podstate vytesnila. Snažím sa tomu už nevenovať pozornosť. Ono vždy, keď sa s ňou švagor stretne, tak je potom dusno. Už prišlo aj z jeho strany obvinenie, že možno keby sme jej naozaj viac pomohli, tak by sa nezbalila ale teda jeho vlastná mama mu povedala, že sme jej pomáhali viac ako dosť a prvom rade by musela chcieť ona a v podstate mu povedala, to čo píše @mikadooo.. mňa "pobavila" jej mama, ktorá prišla a povedala, že treba niečo robiť, že to takto nejde, že týmto spôsobom sa zbytočne rozbije rodina. Neviem čo teda od nás čakala. Svokra jej povedala, že úplne súhlasí ale ten, kto musí niečo začať robiť je jej dcéra. Švagor sa uzavrel, je nešťastný, že mu krachlo manželstvo... Ťahá mu na 40 a jeho sen o dome, rodine a deťoch sa rozpadol.
Neviem. Som z toho aj ja nešťastná lebo sa tu žilo skvele ale toto nám to veľmi nabúralo a hlavne je tu takmer ročné dieťa, ktoré je v podstate bez matky.
Musím ale dodať, že mám veľké šťastie, čo sa týka svokrovcov, že zdieľajú rovnaký názor. Svokra hneď povedala, že sa mám venovať rodine a tehotenstvu a nemám si zbytočne robiť stres.
Uvažujes úplne triezvo, aj svokra.
Akurát svagrinej mama si nechce pripustiť pravdu, že vychovala takto resp nevychovala dceru.
Švagriná mala asi nereálne predstavy, tipujem, že celé dni je na sociálnych sieťach a materstvo si predstavovala ako prechádzky, kocikovanie, modne oblecenia pre babatko.
Možno keby sa jej zamedzilo WiFi alebo dáta, žeby prestala sledovať nastajlovane fotky a viac vnímala realitu, že bábätko znamená byť v noci hore, nevyspatý, veľakrát neucesana,..
Podľa mňa este to manželstvo ma sancu. Musel by byť švagor trpezlivo a svagrinej všetci dohovoriť. Pomôcť áno, ale gro Jena nej. Ale to už nech sa stará jej mama/svokra/muž.
Tie jej slová, že načo ste si robili dieťa, keď nestíhate pomáhať jej... To je jej vizitka. Nezrelá nedospela osoba.
Nie je zla, len... Sebecká. Asi by jej vlastní rodičia mali prestať za ňu robiť veci.
tebe veľa zdravia a užívaj si babatko
Svagor by mal podat o rozvod, dieta si dat zverit do opatery a prestat fnukat. Osobne si myslim, ze toto jedine, keby videla dievka, ze na nu zvysoka kasle, a viac ju nik riesit nebude, by mohlo sposobit, ze sa dievca preberie.
Nasiel si proste princeznicku.. po tom vystupe v lete, nechapem co je taky zroneny (aj ked chapem.. muz). Ano drobca je urcite kazdemu luto = ale su naozaj aj horsie pripady, dieta ma z otcovej strany stale milujucu rodinu, otca co ked sa pozbiera, tak sa aj postara... a mama sa raz preberie :D
Inak podla mna ste to super zvladli, uz len by mal menej robit dusno svagor... lebo keby drahu nechal, nech si teda je u rodicov a uzavrel to, dusno by uz viac nebolo. Bola by to minulost. A ostala by rodicom na krku a nech si ju obskakuju a varia jej :D
Takmer ročné dieta ? Nemalo by mať už skoro 2 ? 🤔
@gejb a čo som napísala?
@gejb aha už vidím. Dvojročne malo byť 🤦
tak tá má dosť... je mi ľúto švagra aj svokrovcov, o tej malej ani nevravím :/ Jej rodičia sa musia habiť ako lamy. Prajem vám, aby svitlo na lepšie časy, snáď sa švagor rozhúpe a nájde v živote ešte spriaznenú dušu, ktorá bude mať rada aj jeho dcérku...
Svagrinej treba povedat, ze ked nestiha, tak nech si objednava obedove menu z najblizsej restauracie a este jej k tomu dodat, nech povie, ze ma na mesiac sto euro, som zvedava, kolko si tich obedov za to euro mesacne kupi 😂
#autor ako sa to nakoniec vyvrbilo?

U nás bolo niečo podobné,ešte v čase,keď som bola tehotná,avšak 2 deti už boli..Ona má jedno.Ze nestíha,nevládze,nemá peniaze,nemá čas.Prisla s nápadom,aby som síce nie variť,ale pomahat so záhradou,ktorú má na našom pozemku,lebo to mám blizko,strážila dcéru a vyberala zo škôlky.Skoro ma piclo,nestíham ani svoje.Nakoniec to dopadlo po pár mesiacoch mojej NEOCHOTY tak,že dieťa je v týždni u starých rodičov,vodia ju do škôlky,zo škôlky,babka varí a dcéra si príde pre dieťa cez víkend.Nestiha,nevládze,nemá čas.Vsetko berie ako samozrejmosť.Ja som sa odstrihla.Ak sa stretneme je to chladné,ja sa neviem pretvarovat a proste mi nesedí jej životný štýl.Rodicia to berú nie ako tvoja svokra,oni ju v tom podporujú,že treba jej čo najviac uľahčiť život.Podla mňa si zvolila veľmi dobrý postup,možno až príliš veľa ochoty,mne by sa to nepáčilo takto okolo niekoho skákať,musíš byť aj unavená,veď to nejde kmitat okolo svojho a ešte aj okolo baby čo nevie kde je sever.V prvom rade má zauradovat brat,je to jeho žena,ich domácnosť a ty ako švagriná aj svokra načo do toho zasahovať.To by si mali oni dvaja riešiť,nie celá rodina