icon

Švagriná je úplne mimo

28. dec 2022

So švagrinou sme roky najlepšie kamošky. Ako sestry. Samozrejme občasné hádky boli, hlavne, keď som jej povedala narovinu čo si myslím.
Od kedy majú 3 malé deti (9,6,4) , čím ďalej, tým menej sa im venuje.
Včera bol brat u nás po dlhej dobe sám a vyžaloval sa mi. Úprimne, videla som, že deti sú zanedbané a zle sa učia (9 a 6r), aj 4r je na úrovni mojej 2r... ale posťažoval sa, že úplne zanedbáva domácnosť, deti, jeho. Rieši len seba a svoje koníčky.
Vždy keď som sa jej snažila niečo naznačiť, aj mesiac so mnou prerušila kontakt. Neznáša kritiku.
Brat si s ňou nevie dať rady a je už vyčerpaný, že je skoro všetko na jeho hlave plus veľká firma.

bluka2
28. dec 2022

Ak je to pravda, ty máš dať do poriadku svojho brata, lebo ma na tom rovnakú zásluhu ako ona. A to školenie vo Varšave s 3 mesačným bábätkom nebude problém, keď si zoberiem seba a svoj 3 týždňovy tréning v Belgicku s dieťaťom < 1 rok a iná tam mala aj mladšie. Bežná vec v zahraničí, nemá to súvis s tým, ako je postarané o deti.
A určite vieme vylúčiť možnosť, že jej len nezávidis, že má popri 3 deťoch aj svoj život a nehľadáš blbosti?

1gabriela13
28. dec 2022

Ak nevieš pomôcť ako píšeš ,tak sa do toho nemontuj. 3 deti je riadna zaberacka a možno to nezvláda a možno ani tvoj brat,ktovie,nezijes s nimi. Radšej ak máš voľno ,tak im pomôže,zober deti niekam na ihrisko alebo skrátka len tráv s nimi čas a odbremen ich. Toto je pre matku podľa mňa ozajstná pomoc a nie montovať sa do manželstva. Aspoň. Ja by som to tak riešila. Ak neviem reálne pomôcť keď chcem tak nebudem vyvolávať zbytočne hádky .

laurar1
28. dec 2022

@miroslava21 Ale na kompromis treba dvoch a ten sa tazko robi, ked muz pracuje od 6 do 20 a nemieni na tom kvoli zene a jej kariere nieco menit. Ved jemu to vyhovuje, doma full servis a deti maximalne na hranie. A este pokial berie rozumy o tom, ako vyzera manzelka a matka od svojej sestry. Keby mne manzel.oznamil, ze mam tyzdenne hodinu na seba, tak asi zacnem tiez chodit o deviatej domov. Raz do tyzdna pridem o hodinu skor, nech ma cas na seba.
A tieto nazory, ked sa zena zacne venovat aj niecomu inemu ako vareniu, je v tom chlap, su ubohe. Mozno si to niektore neviete predstavit, ale zena moze robit aj noeco pre seba, nie len pre nejakeho chlapa a deti. To naozaj vacsina zien najde chlapa a tym jej zivot konci? A ked je dieta, tak to uz osobnost zeny neexistuje? Potom sa cudijete, ze ste vyhorene, ustvane, nervozne, bez zaujmov. A schopna a uspesna zena je hned degradovana na uroven nevernice alebo milenky.

lilitela
28. dec 2022

Necitam to cele, ale budem reagovat na tvoju vetu, ze jej rodicia su mozno ini ako ich vykreslila, ze ju kritizovali a pod. a ze ona dnes neznesie kritiku. Tak to sa ja veru priklanam k tomu, ze ti tu pravdu vravela, pravdepodobne ju vela kritizovali, co u nej vyvolalo automaticku reakciu, ze uz neznesie ziadnu kritiku.

miroslava21
28. dec 2022

@laurar1 ved a ty necitas prispevky od autorky? Aky on ma full servis? Ked berie deti zo skoly, zoberie ich do prace kde si robia ulohy a vecer im robi aj veceru? A ona pride az potom domov, da sprchu a ide spat. To je full servis od zeny?

katy084
28. dec 2022

Bud oporou pre brata on si musi narobit poriadky s nou...musi nabrat sil vsochipit sa a dat ju do laty ako sa vraví...

laurar1
28. dec 2022

@miroslava21 Citam, ze s tym podla nej zacala po poslednej materskej. Dovtedy chlap zrejme nepohol prstom. Keby sa vedeli dohodnut oni dvaja, asi by takyto problem nenastal. Ale ked vidom nastavenie autorky a jej komentare, tak chyba nemusi byt a ani nie je iba vo svagrinej.

prasiatko30
28. dec 2022

@miroslava21 a co asi tak robil ten chlap pokial bola ona 24/7 k dispozicii a vsetko bolo pripravene? Vsak teraz je moment aby chlap aspon trochu upravil svoj pracovny cas a nechal aj zenu aby sa venovala svojej robote, to, ze posledny rok je mozno zena/matka v robote a chodi neskor neznamena ze je on chudacik - on je otec a este k tomu je samsebe sefom, vsak zorganizujemsi robotu tak aby som bol o 16.00 s detmi, zoberiem ich domov, popiseme v klude ulohy, dam im veceru, operiem, osprchujem, ulozim do postele a deti sa nebudu vobec stresovat a budu v klude ale otec roka nemoze upravit svoj pracovny zivot koli nepodarenej zene a jej deckam - trochu na hlavu postavene

lilitela
28. dec 2022

@prasiatko30 prave som autorke pisala to iste, ze on nech si upravi trvalo pracu do 16,00 a vybavene. A ze asi bola dovtedy vacsina prace na nej, matke.

prasiatko30
28. dec 2022

@lilitela tak ale supermamky si myslia, ze bez nich sa svet zruti, chlap predsa nevie dat najest 9r 6r 4r kedze 9rocny je este kojeny 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️chlap sa dokaze plnohodnotne postarat o take deti ale je pohodlnejsie byt v robote a nestarat sa o deti, ktore furt nieco vyzaduju a treba sa im venovat

maciatkolulu
28. dec 2022

@miroslava21 tak ja neviem, ja som u nich nebola, nerozpráva la sa s tou dotycnou matkou, má m tu nejaké sprostredkovane informácie od svagrinej. Ale úprimne, chlap môže chodiť domov o 21.00?a cez víkend spat? Veľa otcov to tak robí, pripadne ficat cez víkend po svojich záujmoch.... A dofrasa dlhšie nechty vie snáď rozoznať aj otec. A okrem iného, toto si majú riešiť manželia medzi sebou a nie, že sestrička ide manželke niečo dohovara, lebo braček sa zaloval. A ze deti sú zlé v škole? Ja neviem teda, ale ja ako rozvedená, na deti fakt sama som to dávala, pri práci. To reálne nezvládne chlap, keď ma nemožnu ženu??? Co podľa mňa nie je pravda. Strašne rada by som čítala verziu muža a aj ženy.

maciatkolulu
28. dec 2022

@katy084 škoda, že autorka nemá asi brata, ten mohol dat do laty zase manžela, nie? Predpokladáme, áno predpokladáme, lebo nepoznáme celú pravdu, že bola dlho doma s deťmi, prečo? Mohol byť kľudne aj chlap, mal ho dat do laty ten švagor, dokelu.... Kde je písané, že na rodičovskej musí sedieť iba žena, kariéru môže robiť iba chlap? Nikde. Tak?

autor
28. dec 2022

Odpoviem všeobecne. Milenca určite nemá. Každú jej aktivitu zdieľa na fb. Jej práca je tak trochu verejná- teda propaguje sa cez sociálne siete, takže o všetkom mame prehľad. A nejde jej to. Má veľmi slabé výsledky.
Až teraz naozaj vidím, aké ste neobjektívne. Keby to píše žena, že muž sa nezaujíma a chodí neskoro domov tak každá druha riadite rozvod....
Ale žena, emancipovaná, samozrejme. Úplne v poriadku. Nech muž predá firmu (kto podniká vie, že skončiť o 16:00 je NEMOŽNÉ!!!) a nech ide robiť radového zamestnanca. Hlavne, že bude mať čas zastúpiť rolu matky.
Jedno sa tu poriešilo - starať sa určite nebudem, ani jej nebudem nič hovoriť. Možno to zvládnu a možno to skončí rozvodom.
Ja by som jej dopriala, aby sa jej darilo, ale jej nestačí jedna aktivita. Ona ich rozbieha stále viac. Žiadna spätná väzba. Absolútne nevidí, že je to cele zle.
Neviem či ste niektoré nečítali všetko, ale sme z iného mesta, preto nie je možné im cez týždeň pomáhať.

autor
28. dec 2022

A áno, vadilo jej, že brat je dlho v práci, často aj v sobotu, ale je to daň za luxus, ktorý majú. Majú autá luxusných značiek, novostavbu v lukratívnej časti mesta. Aj môj manžel pracuje aj na úkor rodiny, ale beriem to tak, že s pravidelnou pracovnou dobou (napr.do 16:00) by nikdy v živote nikto nikde toľko nezarobil. Kto podnika, vie!
Akoby sa mohol vzdať toho všetkého, čo tak dlho a tvrdo budoval? Preto, že sa zrazu pani manželka rozhodla, že teraz ide podnikať ona? Nedá sa to skĺbiť, kým sú deti od nich závislé.

autor
28. dec 2022

Keby mu pomohla s deťmi, on mohol nadštandardne zarábať peniaze. Naozaj mi nepríde logické tvrdiť, že teraz ma nárok na svoj priestor ona. Podľa mňa nemá. Majú rozbehnutu firmu a bolo by fér mu v nej pomáhať. Je to úplne zcestne že sa zrazu rozhodla ísť inou cestou.
Ja to vnímam ako podraz. Ved tu firmu budovala s ním, najlepšie vie čo všetko obnaša a aká je jej pomoc vo firme nevyhnutná. Vie ako to šialene komplikuje keď musí brat počas práce utekať pre deti a potom pracovať s deťmi za chrbtom.
Žena bude vždy ženou a muž vždy mužom. Ak muž dokáže zabezpečiť rodinu, matka sa ma starať o deti a nech si rieši svoje záľuby až keď je o rodinu postarané. Inak nech sa žena nevydáva a nech neplodi. Lebo tak ničí viacero životov naraz.

miroslava21
28. dec 2022

Presne si to zhodnotila. Keby to bolo naopak, radia rozvod. Pani manzelka si donedavna uzivala luxus a zrazu bez rozmyslu si vymysli podnikanie, ktore ako vidno je uplne zbytocne. Skoda, chcelo to dobry rozhovor manzelov, prebrat moznosti organizacie domacnosti a deti, vsetko sa da, ale nie na ukor deti. Skoda, ze ona ako matka nevidi dosledky. Otec nemoze len tak znenazdajky skoncit s firmou, to sa neda, hlavne ked ide o hlavny prijem. By sa hned spamatala keby nemala financnu oporu v manzelovi. Vidno ze ide o nepremyslene konanie

miroslava21
28. dec 2022

Ale nesuhlasim s tou castou, ze ak vie muz zabezpecit rodinu ze sa ma matka starat o rodinu. Obaja rodicia maju pravo a moznosti budovat svoje kariery, zaluby a konicky. Obaja, nielen jeden. Vsetko sa da sklbit a nie je fer, aby matka sa vsetkeho vzdala.

autor
28. dec 2022

@miroslava21 áno máš pravdu, nemá sa všetkého vzdať, ale zas ak nemám čas na deti a nezvládam domácnosť, tak nechám všetko na chlapa len aby som mala svoje koníčky? Lebo tak to je.

tykat
28. dec 2022

Muz nemusi nikam z prace utekat. Ak firma bezi a zarobi dobre tak ku detom moze najst opatrovatelku. Ktora ich privedie domov, urobi s nimi ulohy, zahra sa, aj veceru moze pripravit.
Tiez som mala opatrovatelku k 5r. synovi, prave preto aby som nemusela lietat ako handra na palici. Muz zarobil, ja tiez, nemusime sa zodrat len preto aby sme sa ukazali ako vsetko zvladame. A mali sme aj dobru robotu, aj kariery rozbehnute aj deti zabezpecene, aj rodinny zivot a aj sme neboli strhani.

miroslava21
28. dec 2022

@tykat jasny priklad ze sa to da. Ale mali ste to premyslene, zorganizovane. V tomto pripade je to neuvazene rozhodnutie a bobuzial este aj to, ze zjavne matke nevadia dosledky a ako to vplyva na deti

lalala94
28. dec 2022

@tykat ok, muž zarobí, žena buduje kariéru, opatrovateľka vezme deti zo školy, urobí s nimi úlohy, zahrá sa, pripraví večeru a kedy presne s tými deťmi budú rodičia? Len cez víkend? Chúďatá deti, takúto “rodinu” by som fakt nechcela.

Sorry, keď sa dajú dokopy dvaja kariéristi, nech si nerobia tri deti. Celá táto téma je čisté pokrytectvo. Ak by sem písala žena, ktorá má na krku celú domácnosť s deťmi, prácu a muž jej chodí domov o 21:00 domov, osprchuje sa a ide spať, tak by ste jej tu všetky radili rozvod, lebo však na čo jej je taký muž. A keď je to naopak, hľa, zase je zlý muž a nech si zvyká, veď nech sa žena rozvíja. Otázne je, na čo je jej bratovi taká žena, ktorá peniaze domov nenosí (práca jej nevynáša) a o nič sa nestará? Celý jej prínos do tej rodiny je úplne rovnaký ako hocijakého muža, ktorý nič nerieši a všetko nechá na ženu = nulový. Ak sa rozvedú ani si to nevšimne.

loliki
28. dec 2022

Skôr či neskôr to aj tak budeš riešiť s ňou. Tak rozmýšľaj nad vhodným a účinným spôsobom, ako jej niečo naznačiť, povedať, alebo ju vyprovokovať k väčšej aktivite v domácnosti a hlavne s deťmi. Choď ty za psychológom, poradí nejaké komunikačné techniky. Alebo choď na návštevu k švagrinej a rozprávajte sa. Nevytýkaj, nekritizuj. Nájdi vhodné slová a štýl, aby to malo žiaduci efekt.

eva8
29. dec 2022

@prasiatko30 muž skončí robotu o 16.00h, zbohom vysoký zárobok, teda zbohom dorovnanie manželky a zbohom zanedbané deti? Tak si to myslela?

eva8
29. dec 2022

Čítala som len náhodne komentáre. Ženy, ktoré sa zastávajú tejto matky-nematky opominaju, že jej voľnočasové aktivity sponzoruje muž.
Miesto dotovania manželky Nech si zaplatí niekoho k deťom na vychovavanie. Kľudne môže aj u nich bývať. A upratovačku služby. Brat nech sa nehrá na obeť a rieši situáci. Deti sú prvoradé. Oni sú obeťou. Ako krstná mama by som sa do toho zamiešala, švagrinej svoje povedala, no a čo, že sa urazí?! Brat je pod papučou? Stopnúť žene financie nevie? Akože čo z tých detí vyrastie? Boli spolu na dovolenke? Ako trávili Vianoce? Brat vari piekol koláčiky, varil kapustnicu? Ak nestíhajú, nech sa nesťažuje a zabezpečí si pomoc. Peniaze zrejme na to majú, treba smerovanie financií upraviť. Smer tomu, kto sa postara o deti, nie o seba

katkazuz
29. dec 2022

Veľmi smutná téma, najviac mi je ľúto detí.
Milá autorka, rozumiem ti veľmi dobre. Brat si takýmto štýlom uženie infarkt a bude.
Nedá sa mať proste všetko- aj dobre zarábať a končiť o 16.00 hodine a mat postarané o deti.
To proste jeden človek bez podpory a kompromisov zvládne veľmi ťažko. Držím ti palce a chápem tvoje starosti aj o brata aj o krstniatka.

zmrzlinka2021
29. dec 2022

@katkazuz lenže jej brat hľadá slúžku a opatrovateľku, no nechce končiť v práci o štvrtej, veď to sama autorka píše a bol zvyknutý na servis od ženy. On chodil neskoro z práce kvôli kariére a peniazom a teraz mu chýba mukla

tykat
29. dec 2022

@lalala94 ...prosim ta ake chudata deti... skolka koncila o 16tej a ja som vtedy bola v praci 25km odtial muz detto, tak syna vybrala pani z dediny. A ja som dosla o piatej, a ak som potrebovala ostat dlhsie tak ziadny stres. Takisto k nej chodil cez prazdniny cez dni ked sme potrebovali byt v praci. Ziadne utrpenie.
Ono medzi nemat opatrovatelku vobec a mat u nej deti nonstop lebo sa chcem flakat je cela skala moznosti.

tykat
29. dec 2022

@zmrzlinka2021 presne tak, vobec nevieme aka je verzia zeny. Mozno sa tiez bola ako ine vyplakat na konovi a na rady zien prestala robit sluzku a hodila to na chlapa nech sa teraz "chvilu stara on" aby videl o com to je obriadit domacnost a deti. A tak detom nechty striha jeho sestra ked to on ako otec nezvlada.

zmrzlinka2021
29. dec 2022

@tykat
Ja by som sa vobec necudovala, keby jej vyslovne praskli nervy a po rokoch "servisu" presne zrkadlila svojho partnera.

A hlavne, ked tu citam, ako vyslovne autorka tejto temy sa o nej vyjadruje a vobec rovnaky pohlad nema a nemala, ked jej brat rozbiehal biznis a chodil pomaly v noci domov. Vtedy kto do neho kopal? Tiez mal doma deti, manzelku...

Teraz zrazu ona funguje na "jeho pravidlach" a jemu skoncil servis.

Ocakavat ze kvoli porodu a dojceniu budem mat kompletne na starosti domacnost a deti je myslenie tak roku 1950... hlavne ak zena je sikovna.

laurar1
29. dec 2022

Ak jej muz dokaze zabezbecit rodinu,npreco sa ona vracala do prace? On si to predstavuje velmi jednoducho, ona pojde do prace a popritom bude robit vsetku pracu, ktoru robola pocas rodicovskej a on stale nepohne v domacnosti ani prstom. Nech najme opatrovatelku, pripadne pomocnicu v domacnosti, financie na to maju. Pokial nechce ist touto cestou, musi spravit kompromis a dohodnut sa s manzelkou, ale to si musi najprv vyhodot z hlavy tieto predstavy o matke a manzelke, co tu prezentujes.
A firma je ich spolocna alebo tvojho brata? Ako si on predstavuje jej pomoc vo firme? Ze bude chodit do prace aj do firmy a popritom obsluhovat domacnost? Bohuzial, ak.toto chce brat vyriesit, nemoze to robit na ukor vsetkeho jej casu, musi obetovat aj svoj.
Podla toho, co pises, mam pocit, ze svagrina sa zblaznila do nejakeho mlm. To je dost o nocom, ale ona casom na to pride. Financne by to podla teba nemal byt problem. Zjavne nedostala moznost sa realizovat pocas materskych, comu sa necudujem, pri tychto nazoroch, tak skocila na tie reci o uspechoch.